ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
Περί συναίνεσης...

Πληθαίνουν οι παραινέσεις από τον αστικό Τύπο να υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα, κύρια ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η συναίνεση αυτή αφορά τον τρόπο που θα διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και φτάνει μέχρι τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στάσης απέναντι στα ζητήματα που τίθενται προς διαπραγμάτευση με την τρόικα, ή τουλάχιστον στα βασικότερα από αυτά. Το ένα σκέλος αυτών των παραινέσεων αφορά αυτά καθαυτά τα κόμματα της διαχείρισης, από τα οποία η αστική τάξη έχει την αυτονόητη απαίτηση να είναι εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου να μην υπάρχουν απρόβλεπτες αναταράξεις στις εσωτερικές λειτουργίες του συστήματος. Η πλευρά αυτή αφορά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο το κεφάλαιο ασκεί πίεση να «γειωθεί» ακόμα περισσότερο σαν δύναμη ικανή να διαχειριστεί τις υποθέσεις του. Οι παραινέσεις για συναίνεση, όμως, απευθύνονται και στον ίδιο το λαό. Σ' αυτόν λένε ότι πρέπει να υπάρχει σταθερότητα για να μη διαταραχτεί η οικονομία. Οτι πρέπει να υπάρχει ενιαίο μέτωπο απέναντι στην τρόικα, που τάχα ευθύνεται αποκλειστικά για τα νέα προτεινόμενα μέτρα. Ορισμένοι το πάνε ακόμα πιο πέρα. Λένε ότι, μπροστά στον κίνδυνο ενός «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία, πρέπει να είμαστε όλοι μονοιασμένοι. Δηλαδή, ίσα και όμοια τα μονοπώλια και ο λαός. Χέρι - χέρι αυτοί που προκάλεσαν την κρίση και αυτοί που την πληρώνουν. Αυτοί που διαπραγματεύονται για τα συμφέροντά τους με την τρόικα, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτοί που είναι τα μόνιμα υποζύγια των αποτελεσμάτων αυτής της «διαπραγμάτευσης»... Ε, λοιπόν, να μην τους κάνει τη χάρη ο λαός.

Μοιρασμένοι ρόλοι

Με μοιρασμένους ρόλους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δουλεύουν ψιλό γαζί το λαό. Προχτές, ο βουλευτής Αλ. Μητρόπουλος, που πρόσφατα είχε αποκηρύξει σαν «αμετροέπειες» τους αλλοτινούς αντιμνημονιακούς λεονταρισμούς του κόμματός του, δήλωσε καθαρά, εκβιάζοντας το λαό, ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατακτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι πιθανό να συνεχίσει μνημονιακές πολιτικές». Βεβαίως, όχι μόνο πιθανό, αλλά 100% σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική, ακριβώς γιατί πίνει νερό στο όνομα εκείνων που την υπαγορεύουν και την προώθησαν και μέσω των μνημονίων, δηλαδή του κεφαλαίου και της ευρωενωσιακής του λυκοσυμμαχίας.

Με αφορμή τη δήλωση Μητρόπουλου, ο Γ. Μηλιός απ' το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εξανέστη και τον κάλεσε είτε να ανασκευάσει, είτε να επανεξετάσει τη θέση του στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δε θα ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές»!

Την ίδια ώρα, όμως, ο Αλ. Μητρόπουλος επέμεινε στον ρ/σ «Παραπολιτικά»: «Πώς θα περάσουν από την Βουλή οι νόμοι για επαναφορά του κατώτατου μισθού, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία; Πρέπει ο λαός κι εμείς να σταματήσουμε τις πολυφωνίες και να στηρίξουμε τον πρόεδρο. Φανταστείτε να μην έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Πώς θα πάει να βάλει αίτημα διαγραφής του χρέους στη Μέρκελ;»!

Και ο καθ' ύλην αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, του παρείχε πλήρη κάλυψη, λέγοντας ότι ο Αλ. Μητρόπουλος κάπως τραβηγμένα μεν, την άποψη του κόμματος δε, εξέφρασε με τα λεγόμενά του.

Δεν πρόκειται για «Βαβέλ». Ξέρουν καλά τι θέλουν να κάνουν και τι θα κάνουν άμα αναλάβουν το ντοβλέτι. Μόνο που έχουν κάθε λόγο τώρα να μπερδεύουν το λαό με «είπα ξείπα» και να εκβιάζουν την ψήφο του.

Αχνα για την «ταμπακιέρα»

Οταν δεν έχεις επιχειρήματα, οι ύβρεις και οι χαρακτηρισμοί είναι ο δρόμος σου. Αυτό ισχύει απόλυτα για τον αρθρογράφο της «Αυγής» Γιώργο Αναδρανιστάκη, που στο χτεσινό του πόνημα «Το ΚΚΕ κατατροπώνει το Podemos» βγάζει όλη του τη χολή για το ΚΚΕ και το «Ριζοσπάστη». Και αυτό γιατί, «κάνοντας γαργάρα» την τεκμηριωμένη κριτική που κάνουμε με βάση τα ίδια του τα ντοκουμέντα στο νέο μόρφωμα - κόμμα της Ισπανίας (ρεπορτάζ στη σελίδα 18 του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» με τίτλο: «Εναλλακτική εφεδρεία για την υποταγή του λαού»), καταφεύγει σε πρωτόγονο αντικομμουνισμό και ειρωνείες του τύπου: «Δεν είναι ηλίθιοι οι Ισπανοί που ελπίζουν στο Podemos, είναι άτυχοι. Δεν ευτύχησαν να έχουν δικούς τους γίγαντες του κομμουνισμού, έναν Κουτσούμπα, μία Παπαρήγα, έναν Γόντικα, έναν Μαΐλη»... και παρακάτω: «Είμαστε πολύ τυχεροί εμείς οι Ελληνες (...) έχουμε την τιμή να κατοικούν στη χώρα μας τα γνήσια απολιθώματα του πρωτόγονου κομμουνισμού»....

Μάλιστα, κύριε «αρθρογράφε» μας, για την «ταμπακιέρα» της κριτικής θα ψελλίσετε καμία λεξούλα; Οτι «στηρίζει την καπιταλιστική κερδοφορία» ως δήθεν διέξοδο και για τους εργάτες, ότι «θέλει εκδημοκρατισμό της ΕΕ και της ΕΚΤ», ότι «κλίνει σε όλες τις πτώσεις» «την καταπολέμηση της διαφθοράς» (φαινόμενο υπαρκτό) για να κρύψει την ουσία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που το ίδιο υπηρετεί, σπέρνοντας αυταπάτες ότι υπάρχει «ανθρώπινος καπιταλισμός»; Τα ίδια δε λέει και ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ;

Εμπαίζουν τα άτομα με αναπηρία

Νέα απροκάλυπτη πρόκληση - εμπαιγμό απέναντι στα άτομα με αναπηρία, όσο και συνολικά στο λαϊκό πληθυσμό, έχει στα σκαριά η συγκυβέρνηση: Σε υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών προβλέπεται η «θέσπιση ειδικού τέλους υπέρ των ΑμεΑ», το οποίο θα εισπράττεται από τους επιβάτες που ταξιδεύουν από τα ελληνικά αεροδρόμια. Σύμφωνα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, το ύψος του νέου «τέλους» θα εξειδικευτεί στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για συνταγή διαχείρισης των φαινομένων φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης, τα οποία οξύνονται ως συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής, μεταξύ άλλων και με την καρατόμηση των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, η οποία αφορά και τη συγκεκριμένη κατηγορία του λαϊκού πληθυσμού. Το νέο χαράτσι παραπέμπει, κατ' αναλογία, στο περιβόητο «έκτακτο τέλος αλληλεγγύης» που επιβλήθηκε σε μισθούς και συντάξεις και βέβαια και στα εισοδήματα των ατόμων με αναπηρία, μαζί με τις άλλες περικοπές. Και ασφαλώς δεν πρόκειται για ένδειξη «αλληλεγγύης», αλλά για μια ακόμη απόδειξη της αντιλαϊκής πολιτικής που σχεδιάζεται και για την «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1792 Γεννιέται ο Ρώσος μαθηματικός Νικολάι Λομπατσέφσκι, που έβαλε τις βάσεις της υπερβολικής μη ευκλείδειας γεωμετρίας

1873 Στην Ουγγαρία οι δύο πόλεις που βρίσκονται στις όχθες του Δούναβη, η Βούδα και η Πέστη, ενώνονται, για να σχηματίσουν την πρωτεύουσα της χώρας, Βουδαπέστη.

1917 Ο Βρετανός στρατηγός Ελ, με 378 τανκς, προσβάλλει τις γραμμές των Γερμανών στη μάχη του Καμπρέ στη Γαλλία, την πρώτη σημαντική μάχη με τανκς (Α' παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος).

1919 Πραγματοποιείται το πρώτο διεθνές συνέδριο των κομμουνιστικών οργανώσεων νεολαίας στο Βερολίνο (20 - 26/11/1919). Ιδρύεται η Κομμουνιστική Διεθνής Νεολαίας.

1920 Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) εκτελεί 24 Βρετανούς πράκτορες. Σε αντίποινα, ο βρετανικός στρατός εισβάλλει σε ένα γήπεδο, πυροβολώντας και σκοτώνοντας 72 πολίτες.

1922 Ξεκινά τις εργασίες της στη Λοζάνη η Διεθνής Διάσκεψη για τα προβλήματα της Εγγύς Ανατολής, η οποία θα λήξει στις 24 Ιούλη 1923 με τη Συνθήκη της Λοζάνης.

1940 Η Ουγγαρία προσχωρεί στις δυνάμεις του Αξονα.

1946 Το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ με Διακήρυξή του καλεί όσους οπλίστηκαν ή καλούνταν να οπλιστούν από την Εθνοφυλακή να παραδώσουν τα όπλα ή να αρνηθούν να οπλιστούν. Την ίδια μέρα, παρακρατικές συμμορίες των Μπαντουβάκη και Λαζίκ διεξάγουν επιδρομή στην Ξηρόβρυση του Κιλκίς, όπου δολοφονούν 47 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σφάζουν τα ζώα και βάζουν φωτιά στα σπίτια.

1948 Τμήματα της 10ης και 11ης Μεραρχίας του ΔΣΕ μπαίνουν στην Πτολεμαΐδα.

1970 Η πλειοψηφία των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τάσσεται υπέρ της εισδοχής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον Οργανισμό. Ωστόσο, δε συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, ώστε να εγκριθεί. Η ΛΔ της Κίνας θα γίνει μέλος του ΟΗΕ ένα χρόνο αργότερα, λαμβάνοντας και τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (την οποία έως τότε είχε η κινεζική αστική εθνικιστική κυβέρνηση στην Ταϊβάν).

1976 Υπογράφεται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στη Βέρνη, συμφωνία για «ανακωχή» στο Αιγαίο.

1977 Εκλογές στην Ελλάδα. Η ΝΔ έρχεται πρώτο κόμμα με 41,84%. Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση με 25,34%, ενώ τρίτη έρχεται η ΕΔΗΚ με 11,95%. Το ΚΚΕ πήρε το 9,36% των ψήφων. Επονται η Εθνική Παράταξη με 6,82% και η Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων με 2,72%.

1978 Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος, συγγραφέας και γλύπτης Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

1989 Υπογράφεται η Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ