ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Η κρίση καταβροχθίζει τα μικρά μαγαζιά

Οι απολύσεις ξεπέρασαν μέσα σε ένα χρόνο τις 100.000

Περισσότεροι από 100.500 εργαζόμενοι, με διάφορες μορφές απασχόλησης, έχασαν τη δουλειά τους στο εμπόριο τον τελευταίο χρόνο, ενώ τουλάχιστον ένας στους πέντε μικρέμπορους εκτιμά ότι θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο στο μαγαζί του μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα παραπάνω στοιχεία, που αποτυπώνουν ανάγλυφα τη δεινή πραγματικότητα που διαμορφώνει η αγριότητα της οικονομικής κρίσης και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής για την αντιμετώπισή της και προδιαγράφουν με μελανά χρώματα τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, προκύπτουν από την Ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), συνοπτικά συμπεράσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά, οι συντάκτες που επεξεργάστηκαν τα σχετικά στοιχεία διαπίστωσαν ότι:

Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην αγορά είναι σημαντικό «και μάλιστα ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης», το οποίο σε ένα βαθμό αποτυπώνει από τη μια το μαζικό κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, αλλά και τις έντονες διαδικασίες ανακατανομής της πίτας και ανάμεσα στα μονοπώλια. Η διαφορά βεβαίως των επιπτώσεων στη μία και την άλλη περίπτωση είναι χαώδης, αφού το κλείσιμο της μονάδας που κατέχει ο αυτοαπασχολούμενος ισοδυναμεί και με την προσωπική του καταστροφή, ενώ η απώλεια μερικών καταστημάτων κάποιας μεγάλης εμπορικής αλυσίδας είναι δυνατόν να μη γίνει καν αισθητή στους μεγαλομετόχους της.

Τον τελευταίο χρόνο χάθηκαν 93.500 θέσεις απασχόλησης στο εμπόριο, με αποτέλεσμα η απασχόληση στον κλάδο να πέσει κάτω από τις 700.000 θέσεις και να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1998. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες απολύσεις έγιναν στις ΑΕ και ΕΠΕ, σε αντίθεση με τα μικρά μαγαζιά που το 80% από αυτά διατήρησαν το προσωπικό τους.

  • Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερες αντιστάσεις μέσα σε συνθήκες κρίσης, ενώ αντίθετα αυτές που πλήττονται και βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου είναι οι προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις. Μία στις πέντε από αυτές θεωρεί πολύ πιθανό να διακόψει τη λειτουργία της μέσα στο χρόνο. Την ίδια στιγμή τα 3/5 των εμπορικών επιχειρήσεων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
  • Οσον αφορά στις απολύσεις, ενδεικτικό των συνθηκών που διαμορφώνονται είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που απολύθηκαν δούλευαν με πλήρη ωράρια, ενώ παρουσιάζεται αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Ακόμη, οκτώ στους δέκα άντρες και έξι στις δέκα γυναίκες που έχασαν τη δουλειά τους ήταν ηλικίας κάτω από 40 χρόνων. Επιπλέον, στο σύνολο των ανθρώπων που έμειναν χωρίς δουλειά στο εμπόριο, ποσοστό της τάξης του 30% ήταν οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι.
  • Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δείχνουν να στρέφονται προς τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, πράγμα το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο να εισάγουν από ξένους προμηθευτές, ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα που παρατηρείται στις ΑΕ και ΕΠΕ.
  • Οι περσινές προβλέψεις των εμπόρων για το 2012 τόσο σχετικά με τις πωλήσεις όσο και με τον τζίρο αποδείχτηκε ότι απείχαν από την πραγματικότητα που εξελίχτηκε πολύ χειρότερα απ' όσο υπολόγιζαν. Περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα βασικά μεγέθη τους θα χειροτερέψουν στο τέλος του χρόνου σε σχέση με αυτό που πρόβλεπαν. Οι δε προβλέψεις 7 στις 10 επιχειρήσεις για το 2013 δείχνουν περαιτέρω επιδείνωση. Μέσα στο 2011 και το πρώτο μισό του 2012 έκλεισαν κατά προσέγγιση 68.000 μαγαζιά. Με βάση τις εκτιμήσεις όσων απάντησαν στα σχετικά ερωτηματολόγια, η πρόβλεψη για το 2013 είναι ότι τα αναγκαστικά κλεισίματα επιχειρήσεων θα συνεχιστούν, ωστόσο, με 20% περίπου χαμηλότερους ρυθμούς. Και αυτό, όπως εξηγούν, όχι, βεβαίως, γιατί τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, αλλά επειδή εκ των πραγμάτων φαίνεται να αναστέλλεται η ένταση του πρώτου βίαιου κύματος λουκέτων, που έπληξε τα πιο αδύναμα μαγαζιά, και τώρα προσπαθούν με «νύχια και δόντια» να κρατήσουν τα μαγαζιά τους κάποιοι έμποροι που μπορεί να έχουν ιδιόκτητο μαγαζί, βοήθεια από μέλη της οικογένειας κ.λπ. Πάντως, «στο κόκκινο», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, βρίσκονται τουλάχιστον 63.000 καταστήματα.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Αγονος ο διαγωνισμός

Αγονο κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής συστήματος Μεταφοράς) το διαγωνισμό ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα, απορρίπτοντας την οικονομική προσφορά της εταιρικής σύμπραξης στην οποία συμμετέχει και η «ΖΗΜΕΝΣ».

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι «μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών ανοίχτηκε ο φάκελος της οικονομικής προσφοράς του μοναδικού τεχνικά αποδεκτού συμμετέχοντος, της Σύμπραξης των εταιρειών "Siemens AE - Prysmian Powerlink Srl - Nexans Norway AS". Η οικονομική προσφορά της διαγωνιζόμενης Σύμπραξης έθετε όρους και προϋποθέσεις που οδηγούν σε σοβαρές οικονομικές αποκλίσεις από τους προβλεπόμενους στη Διακήρυξη Ορους, το δε προσφερόμενο τίμημα δεν θεωρήθηκε εύλογο. Για το λόγο αυτό, η προσφορά της Σύμπραξης δεν έγινε αποδεκτή και ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος».

Παρ' όλα αυτά, ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι «έχει ήδη επεξεργασθεί λύσεις που θα εξασφαλίσουν την έγκαιρη υλοποίηση της διασύνδεσης, θα επιτρέψουν την απορρόφηση της επιδότησης του Εργου από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τη χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» και δηλώνει ότι σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Διέξοδος σε αντιμονοπωλιακή ρότα

Δυναμική η συμμετοχή του συνδυασμού στις επερχόμενες αρχαιρεσίες στην ΕΣΕΕ, στις 2 του Δεκέμβρη

Με σαφή πλαίσιο διεκδικήσεων, αγωνιστική στάση και αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, κατέρχεται στις επερχόμενες εκλογές για νέα διοίκηση στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στις 2 του Δεκέμβρη, η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» που αγωνίζεται με την ΠΑΣΕΒΕ.

Στη διακήρυξή της για τις εκλογές, τονίζει ότι «δίνει καθαρές απαντήσεις», σημειώνοντας: «Η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης των αγορών έφερε την κρίση. Τραπεζίτες, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι μπούκωσαν από τα κέρδη και δεν έχουν πού να τα επενδύσουν. Η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων και πριν τα μνημόνια οδήγησε στη γιγάντωση των πολυκαταστημάτων, στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, στα χαμηλά μεροκάματα, στην αύξηση της φορολογίας. Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση και τρόικα μαζί έχουν συναποφασίσει να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους

Δεν φταίνε οι πορείες, οι απεργίες και η κακή ψυχολογία που εμποδίζουν τον κόσμο να ψωνίσει, όπως ισχυρίζονται τα φερέφωνα της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, ο Καρέλας του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, ο Ασημακόπουλος της ΓΣΕΒΕΕ και ο Μίχαλος του ΕΒΕΑ. Η πτώση του τζίρου στις γειτονιές της Αθήνας και την υπόλοιπη χώρα, χωρίς πορείες και απεργίες ξεπέρασε το 50%.

Ο,τι μπορούσες να κάνεις μόνος σου για να εξασφαλίσεις ένα εισόδημα ικανό να θρέψει την οικογένειά σου, το έκανες. Ομως, η κατάσταση χειροτερεύει κι άλλο, τα αδιέξοδα μεγαλώνουν. Δεν υπάρχει προοπτική αν μείνεις κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του μαγαζιού σου».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» προσθέτει ότι «η απάντηση που δίνει η τρικομματική πλειοψηφία της ΕΣΕΕ δοκιμάστηκε και αποδείχτηκε επιζήμια για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μικρών εμπόρων. Είναι σταθερά ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα βάρβαρα μέτρα, ψάχνει δήθεν για ισοδύναμα, υιοθετεί την προπαγάνδα για δήθεν ανίκανες κυβερνήσεις που δεν μπορούν να βρουν λύσεις».

Ο συνδυασμός καλεί τους εμπόρους να τους χαλάσουν τα σχέδια, και να τον ενισχύσουν στις εκλογές «για να δυναμώσει ο αγωνιστικός, αντιμονοπωλιακός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα των εμπόρων για να φουντώσει η αγωνιστική φλόγα που άναψε πριν από λίγο καιρό και αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος».

ΕΥΔΑΠ
Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος

Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ αναδείχτηκε κατά τη χτεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας ο μηχανολόγος Στ. Σταυρίδης, ύστερα από υπόδειξη του ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει πλέον το 61,33% των μετοχών της και έχει αναλάβει το ξεπούλημά της. Προς αυτήν την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση «...έχει, μακρά και πετυχημένη πορεία επαγγελματία manager, σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε πολύ μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, όπως ο "Ομιλος Lavipharm", η "Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον", τα "Τσιμέντα Ηρακλής - Lafarge", τα "Ελληνικά Πετρέλαια" και τα "Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου", ενώ είναι επίσης ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου "Ideales"».

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Κάλεσμα σε διαμαρτυρία στο δημοτικό συμβούλιο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης 3 βασικών αιτημάτων από τη δημοτική αρχή, καλεί η Ενωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αγίου Δημητρίου την Πέμπτη 22 του Νοέμβρη, στις 9 το βράδυ, στο δημοτικό συμβούλιο.

Η Ενωση απαιτεί:

  • Μείωση στο μισό των δημοτικών τελών όλων των μικρών αυτοαπασχολούμενων του δήμου.
  • Καμία κύρωση, και απαλλαγή από όλα τα πρόστιμα για τους εμπόρους που βγάζουν το εμπόρευμά τους στο πεζοδρόμιο τους.
  • Να μην πραγματοποιηθεί η διαπλάτυνση της Αγίου Δημητρίου, έργο που ενισχύει τις μεγάλες επιχειρήσεις, θησαυρίζει εργολάβους και οδηγεί και σε αφανισμό τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους της περιοχής.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ