ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ - Π. ΦΑΛΗΡΟΥ
Κατήγγειλαν τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής σε ασθενείς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ (πρώην ιατρεία του ΙΚΑ) στην Καλλιθέα πραγματοποίησαν χτες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής, η Επιτροπή Αγώνα Νέας Σμύρνης και Π. Φαλήρου, το Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιθέας και γύρω δήμων.

Αφορμή αποτέλεσε η πληθώρα κρουσμάτων τρομοκράτησης και τραμπουκισμού το τελευταίο διάστημα στην Καλλιθέα, από μέλη της Χρυσής Αυγής, απέναντι σε μετανάστες, με πιο πρόσφατο αυτό στα ιατρεία του ΙΚΑ, πριν από λίγες ημέρες, που ζητούσαν από ασθενείς διαπιστευτήρια για το εάν είναι Ελληνες ή όχι.

Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής ενημέρωσαν τόσο τους ασθενείς όσο και το ιατρικό προσωπικό με εξόρμηση που έκαναν εντός και εκτός του υποκαταστήματος. Μοίρασαν σχετική ανακοίνωση-καταγγελία και κάλεσαν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό να απομονώσουν τους φασίστες της «Χρυσής Αυγής» που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό και όσους διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η εξόρμηση κατέληξε σε παρέμβαση στο γραφείο του αναπληρωτή διευθυντή όπου αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων κατήγγειλαν τη «Χρυσή Αυγή» που, όπως είπαν, στόχο έχει να χτυπήσει την εργατική τάξη, το λαϊκό κίνημα. Παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι δε θα αφήσουν κανένα μηχανισμό του συστήματος να εμποδίσει τόσο Ελληνες όσο και μετανάστες εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το ιατρικό προσωπικό δεν έχουν εμποδίσει ποτέ κανέναν άνθρωπο να εξετασθεί και ούτε ποτέ πρόκειται να αφήσουν τέτοια περιθώρια στο μέλλον. Μάλιστα, σημείωσε πως ο ίδιος είναι διατεθειμένος να εξετάζει στο γραφείο του ακόμα και ασθενείς χωρίς ραντεβού.

Κινητοποίηση και στη ΔΕΗ

Νωρίτερα, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ στην Καλλιθέα, όπου κατήγγειλαν τις δεκάδες χιλιάδες διακοπές στην ηλεκτροδότηση που έχουν σημειωθεί σε οικογένειες ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, χαμηλόμισθων, ενώ απαίτησαν να επανασυνδεθεί αμέσως το ρεύμα σε κάθε λαϊκή οικογένεια που δεν έχει να πληρώσει. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων κατέθεσαν στο Πρωτόκολλο τους πληρωμένους λογαριασμούς χωρίς το ειδικό τέλος ακινήτων ενώ σε συνάντηση με τον υπεύθυνο του καταστήματος για τους διακανονισμούς απαίτησαν να μη μείνει καμία οικογένεια στο σκοτάδι, στο κρύο και στην απόγνωση.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Καταστολή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών

Με διμοιρίες των ΜΑΤ αντιμετώπισαν οι αρχές τη μαζική διαμαρτυρία μεταναστών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου. Σε αυτό κρατούνται 800 μετανάστες χωρίς χαρτιά περιμένοντας την απέλαση από τη χώρα μας. Σύμφωνα με καταγγελίες, 10 μετανάστες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα προχτές το μεσημέρι κρατούμενοι από τα δύο οικήματα που χρησιμοποιούνται ως χώροι κράτησης (σ.σ. υπάρχουν τέσσερα κτίρια), έβγαλαν τα κρεβάτια τους στο προαύλιο του στρατοπέδου. Αιτία της διαμαρτυρίας ήταν οι κακές συνθήκες κράτησης.

Αμεσα αντέδρασαν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους απώθησαν με χρήση χημικών. Κάποιοι από τους αλλοδαπούς κλείστηκαν σε ένα από τα κτίρια, τοποθετώντας κρεβάτια πίσω από τις πόρτες, ενώ κάποιοι άλλοι παρέμειναν στο χώρο του προαυλίου, αρνούμενοι να επιστρέψουν στους θαλάμους. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής αξιωματικούς και όταν απέβησαν άκαρπες, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση με χρήση χημικών, βομβίδων κρότου - λάμψης και κλομπς. Τελικά οι κρατούμενοι περιορίστηκαν στους θαλάμους τους. Σύμφωνα με καταγγελίες, πολλοί μετανάστες ξυλοκοπήθηκαν, ενώ δέκα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Συνελήφθησαν συνολικά 24 αλλοδαποί.

Καταγγελίες κάνουν λόγο, ότι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν γίνεται καμία ενημέρωση των κρατουμένων σχετικά με τη νομική τους κατάσταση και τα δικαιώματά τους, καθώς δεν υπάρχουν σε αυτό διερμηνείς ή ανακοινώσεις σε διάφορες γλώσσες, ενώ παρατηρούνται δυσχέρειες ως προς την υποβολή αιτημάτων ασύλου.

Την περασμένη Κυριακή εξάλλου, προσήχθησαν 72 μετανάστες σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και συνελήφθησαν 5. Μέχρι στιγμής, από την έναρξη της αντιμεταναστευτικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» έχουν προσαχθεί 52.165 μετανάστες, ενώ συνελήφθησαν 3.737.

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Προχωρά ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου στο κεφάλαιο. Σε χτεσινή συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, θα γίνουν δύο εργοστάσια στη Φυλή, ένα στην Κερατέα και ένα στο Γραμματικό.

Για την απόφαση της ΕΕ, ενημέρωσε ακολούθως το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ ο πρόεδρος του οργάνου και περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, ο οποίος υπερθεμάτισε εκ νέου υπέρ των ΣΔΙΤ, ως τη μόνη πρόσφορη μέθοδο για την υλοποίηση των έργων. Για το σκοπό αυτό, καλεσμένος στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν και ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφας, ο οποίος επιχείρησε να πείσει ότι μέσα από την επιλεγόμενη διαδικασία το Δημόσιο θα έχει τον έλεγχο του έργου.

Ο Ι. Κοκκινόπουλος, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση, καθώς η πλειοψηφία των μελών του Σώματος ήταν οριακή, ενώ ήταν σχεδόν αδύνατη η παρουσία εργαζομένων λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν αναπτυχθεί στους δήμους για το μέτρο της διαθεσιμότητας. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και καθώς φαίνεται ο Γ. Σγουρός βιάζεται να προχωρήσει η διαδικασία του ξεπουλήματος και αυτού του κομματιού στον ιδιωτικό τομέα.

Αγωνίστρια στο εδώλιο

Στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οδηγείται από τον ΟΣΕ σήμερα Τρίτη 20/11, η πρόεδρος του εξωραϊστικού εκπολιτιστικού συλλόγου Σεπολίων «Η Αναγέννηση», αγωνίστρια Αλέκα Μπενάτου. Λόγος οι παλαιότερες κινητοποιήσεις του συλλόγου διεκδικώντας υπογειοποίηση γραμμών που περνούν μέσα από τα Σεπόλια. Οπως τονίζει ο σύλλογος, «ο ΟΣΕ αλλά και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντί να προχωρήσουν σε εφαρμογή της απόφασης 3520/2006 του ΣτΕ για υπόγειες σιδηροδρομικές γραμμές στα όρια του Δήμου Αθηναίων, καταδιώκουν τη διοίκηση της "Αναγέννησης" που πάλεψε και παλεύει για υπόγειες σιδηροδρομικές γραμμές». Θυμίζει ότι το ΣτΕ και με επόμενη απόφαση (1296/2011) επιμένει στην υπογειοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου, εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, μέρος του οποίου περνά από τα Σεπόλια. «Καμία δίωξη δεν πρόκειται να μας φοβίσει. Συνεχίζουμε να παλεύουμε και ζητάμε υπόγειες σιδηροδρομικές γραμμές στα όρια του Δήμου της Αθήνας» καταλήγει.

Αύριο 48ωρη πανελλαδική απεργία δικηγόρων

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε τρεις κυλιόμενες 48ωρες αποχές που θα πραγματοποιηθούν στις 21-22, 26-27 Νοέμβρη, καθώς και 6-7 Δεκέμβρη 2012. Παράλληλα, αποφασίστηκε να συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων το τριήμερο 7 έως 9 Δεκέμβρη 2012 στην Κομοτηνή, για να τοποθετηθεί στο σχέδιο του Κώδικα περί Δικηγόρων, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Θαλασσοδέρνονται μετανάστες

Συνεχίζουν να θαλασσοδέρνονται μετανάστες, προσπαθώντας να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας. Η διέλευση από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα δυσκολεύει παραπέρα με τα νέα μέτρα καταστολής κυβέρνησης/ΕΕ. Το πέρασμα μέσω θάλασσας το διακινδυνεύουν όλο και περισσότεροι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ειδικά όσο οι καιρικές συνθήκες αγριεύουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή οι λιμενικοί εντόπισαν στα Κύθηρα 122 μετανάστες, που είχαν αποβιβαστεί από δουλεμπορικό ιστιοφόρο. Το Σάββατο εντοπίστηκαν σε παραλία της Σάμου 48 μετανάστες (39 άνδρες, 5 γυναίκες και 4 παιδιά). Είχαν αποβιβαστεί με μια πνευστή λέμβο κατεστραμμένη. Αλλοι 15 μετανάστες που ξεκίνησαν από την Αίγυπτο φέρονται να αποβιβάστηκαν και να κρύβονται από δουλεμπόρους στην ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου Κρήτης.

Χτες, Δευτέρα, εντοπίστηκαν άλλοι 29 στη βορειοανατολική Λήμνο.

Συνεχίστηκε η δίκη

Συνεχίστηκε, χτες, η νέα δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι 17 κατηγορούμενοι -13 είναι φυλακισμένοι - δικάζονται με τις διατάξεις του τρομονόμου για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση.

Εννέα από αυτούς, οι Ολ. Οικονομίδου, Μιχ. Νικολόπουλος, Γ. Νικολόπουλος, Χρ. Τσάκαλος, Γ. Τσάκαλος, Π. Αργυρού, Δ. Μπολάνο, Χ. Χατζημιχελάκης και Γ. Πολύδωρος, πριν αποχωρήσουν από τη διαδικασία με κείμενό τους που διάβασαν, ακόμη μια φορά ανέλαβαν «την ευθύνη ότι είναι μέλη της οργάνωσης και ότι κανένας άλλος κατηγορούμενος δεν έχει σχέση με την οργάνωση». Είπαν ότι στη διαδικασία «θα παρευρίσκονται κάθε φορά, κάποιοι από αυτούς για να μιλήσουν σε περίπτωση οποιασδήποτε σύγχυσης στη διαδικασία».

Συνήγοροι είπαν ότι υπάρχουν και πολίτες σε αυτή τη δίκη που σύρθηκαν και κάθονται στο εδώλιο από προσπάθειες κατασταλτικών μηχανισμών αλλά και εισαγγελέων και δικαστών που ακολούθησαν τις πρακτικές της Αστυνομίας. Σε αυτήν τη δίκη, όπως ανέφεραν, υπάρχουν άτομα που κατηγορούνται 3 φορές για συμμετοχή και άτομα που κατηγορούνται για την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση, γιατί βρέθηκε σπρέι πιπεριού στο σπίτι τους.

Δακρυγόνο στο πρόσωπο

Νεαρός διαδηλωτής τραυματίστηκε το περασμένο Σάββατο σοβαρά στο αριστερό ζυγωματικό από χημικό που εκτόξευσε αστυνομικός. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Πάτρα και διατρέχει κίνδυνο να χάσει την όρασή του.

Συγκεκριμένα, ο 19χρονος φοιτητής ήταν στη συμβολή των οδών Ερμού και Αγ. Ανδρέα, όταν αστυνομικός εκτόξευσε χημικό σε ευθεία βολή. Στη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο τραυματισμός του προκλήθηκε από «ρίψη άγνωστου αντικειμένου». Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου όπου οι γιατροί έραψαν το τραύμα του και κινδυνεύει να χάσει την όρασή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ