ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Διαιωνίζεται η ληστεία των πολυεθνικών

Την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στον τομέα του φαρμάκου, που, στην πραγματικότητα, επιδιώκει να διαιωνίσει και διευρύνει τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και των κρατικών νοσοκομείων από τις πολυεθνικές του φαρμάκου και τους μεγαλοεισαγωγείς, παρουσίασαν χτες οι υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Λοβέρδος, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη. Στην ουσία, με πρόσχημα το ...«μάζεμα» της φαρμακευτικής δαπάνης που εκτοξεύεται στα ύψη, μαζί με τα κέρδη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εξαιτίας των πολιτικών που κάθε φορά εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιμετωπίζοντας το φάρμακο ως εμπόρευμα, η κυβέρνηση επιχειρεί, ακριβώς με την ίδια φρασεολογία της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ περί «εξορθολογισμού», μια σειρά από μέτρα που καμία σχέση δεν έχουν με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για δημόσια, δωρεάν και πλήρη φαρμακευτική κάλυψη του καθένα που έχει ανάγκη. Αντίθετα, οδηγούν σε παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία όταν εξαγγέλλουν μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμακευτικού υλικού και φαρμάκων από τα νοσοκομεία και σε νέα ενίσχυση των φαρμακοβιομηχάνων με ζεστό χρήμα από το ΕΣΠΑ στο όνομα της «στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας». Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν:

  • Διατήρηση μέχρι το Φλεβάρη των τιμών σε 470 φάρμακα για τα οποία οι επιχειρήσεις ζητούν ανατιμήσεις.
  • Ανατιμολόγηση των 6.000 κυκλοφορούντων φαρμακευτικών προϊόντων.
  • Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων. Με το ισχύον καθεστώς τιμολογούνται στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου, ενώ στο εξής θα τιμολογούνται και αυτά όπως και τα πρωτότυπα. Δηλαδή, στα επίπεδα του μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ...
  • Για 89 πολύ ακριβά φάρμακα με εγκύκλιο που θα ισχύσει από 1.1.2010 θα μειωθεί η τιμή μετά από ...«διάλογο» με τις επιχειρήσεις.
  • Χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  • Επαναφορά της λίστας φαρμάκου για τα ασφαλιστικά ταμεία και καθιέρωση δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού από τα νοσοκομεία.
  • Ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης της συνταγογράφησης με πλήρη εφαρμογή από το Μάη του 2010.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κάνουν λόγο για αύξηση της συμμετοχής των αντιγράφων στη φαρμακευτική κατανάλωση, που σήμερα υπολογίζεται στο 15%, με στόχο να διπλασιαστεί αυτό το ποσοστό, μέσω της μεγαλύτερης συμμετοχής τους στη λίστα που πρόκειται να εφαρμοστεί. Ισχυρίζονται, ακόμη, ότι από την ανατιμολόγηση μπορεί να υπάρξει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα ασφαλιστικά ταμεία, που επισήμως υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ, κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, όπως έχει αποδειχτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια όποτε πάρθηκαν ανάλογα μέτρα εφαρμογής ή κατάργησης της λίστας, αλλαγών του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων κλπ. - στο βαθμό που το φάρμακο και συνολικά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντιμετωπίζονται από τις κυβερνήσεις ως εμπόρευμα - οι μόνοι κερδισμένοι παραμένουν το κύκλωμα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκου. Είναι αποκαλυπτικό ότι σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ ο τζίρος 94 πολυεθνικών μονοπωλίων φαρμακοβιομηχανιών, που ελέγχουν το 95% της φαρμακευτικής αγοράς, αυξήθηκε το 2007 σε σχέση με το 2006 κατά 13% και έφτασε τα 5,67 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 22,4%. Αυτά τα κέρδη είναι αποτέλεσμα των ασκούμενων πολιτικών και των κατά καιρούς «εξορθολογισμών» που επιφέρουν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, δηλαδή οι φαρμακοβιομήχανοι, εν πολλοίς επικροτούν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΕΝΓΕ
Αποφάσισε «άσφαιρη» απεργία

Μια χωρίς προετοιμασία απεργία και χωρίς συντονισμό με τα άλλα λαϊκά στρώματα - και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας της νέας γρίπης που απαιτείται η ενιαία διεκδίκηση μέτρων - αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ, με τις ψήφους της ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται απ' τη ΝΔ), της ΠΑΣΚΕ (στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ), της Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών (στηρίζεται απ' τον ΣΥΝ) και της ΑΡΣΙ αποφάσισε απεργία για τις 30 Νοέμβρη 2009 απορρίπτοντας την πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) για απεργία στις 17 Δεκέμβρη και «συντονισμό με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ υπάρχει έξαρση της πανδημίας η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ δεν παίρνει θέση για τις απολύσεις των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία εκτός από το χλιαρό αίτημα «της ανάκλησης της εγκυκλίου που στερεί τους επικουρικούς γιατρούς από άδειες και χρονοεπίδομα».

Η ΔΗΠΑΚ πρότεινε για διεκδίκηση τη μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές θέσεις εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία (επικουρικοί γιατροί, stage, συμβασιούχοι), άμεσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών και στήριξη όλων των τροποποιήσεων που αποφασίζουν οι πρωτοβάθμιες ενώσεις και συνελεύσεις των νοσοκομείων.

Στη Λάρισα

Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Γιατρών του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, που από την περασμένη Δευτέρα προχώρησαν σε επίσχεση Εργασίας - σε επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα και οι ειδικευόμενοι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου - είχε χτες το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε τέθηκαν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου και των εργαζομένων σ' αυτό και τα αιτήματα που προβάλλουν με τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας εκφράζει τη διαφωνία του με την απόφαση να λειτουργήσει το Τμήμα Λοιμωδών, για κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τη νέα γρίπη, με γιατρούς και νοσηλευτές από άλλα τμήματα του νοσοκομείου και ζητά η λειτουργία του Τμήματος να γίνει από προσωπικό που έχει μετακινηθεί τα τελευταία χρόνια σε άλλα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Προειδοποιεί ότι «η λειτουργία του Τμήματος Λοιμωδών με το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό είναι επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζομένους».

  • Τα προβλήματα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας και των εργαζομένων σ' αυτό, έφερε με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ, που κατέθεσαν οι βουλευτές Αντ. Σκυλλάκος και Απ. Νάνος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δωρεάν παροχή φαρμάκων στους ανθρώπους του μόχθου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τις φαρμακευτικές δαπάνες

«

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το φάρμακο οδηγούν σε αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην αγορά φαρμάκων και σε νέες περικοπές των ασφαλιστικών ταμείων, ικανοποιούν τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων.

Το δήθεν χτύπημα της "σπατάλης", της "κακοδιαχείρισης" και της "ασυδοσίας" αποτελούν το πρόσχημα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα από το ότι ο κύριος στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι το παραπέρα χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας.

Το φάρμακο γίνεται ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, που ελέγχουν πλήρως την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνησή του και τα οποία στηρίζει και υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και προηγούμενα της ΝΔ.

Η επαναφορά της λίστας φαρμάκων δε θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, την περίοδο 2002 - 2004, η μέση ετήσια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 12,6% και από αυτή το 76,8% ήταν οι δημόσιες δαπάνες.

Εξάλλου η λίστα δεν έχει αποστολή, ούτε πρόκειται να περιορίσει τις τιμές ή τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών. Θα αυξηθεί, όμως, το κόστος για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα αγοράζουν τα αναγκαία γι' αυτούς φάρμακα που είναι εκτός λίστας, ενώ παραμένει και η συμμετοχή στην πληρωμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τους ασφαλισμένους.

Η λίστα φαρμάκων, ο τρόπος υπολογισμού της τιμής, η μείωση ή το πάγωμα των τιμών, αλλά και οι αυξήσεις τους, σε ορισμένα φάρμακα, είναι συνταγές που εφαρμόστηκαν και στο παρελθόν με τα ίδια επιχειρήματα, τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη ΝΔ. Το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν ότι αναζωογόνησαν τα κέρδη των επιχειρηματιών, ενώ τα δικαιώματα των εργαζόμενων χτυπήθηκαν παραπέρα. Μόνο το 2007 τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών αυξήθηκαν κατά 21,4%.

Ο "ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης" είναι μέτρο εκσυγχρονισμού για την εφαρμογή και παρακολούθηση των περικοπών της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μετανάστες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες, έχουν πείρα και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να οργανώσουν τη συμμαχία και την πάλη τους για δωρεάν παροχή φαρμάκων, χωρίς λίστες, χωρίς καμία συμμετοχή και πληρωμή. Για κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Για ενιαίο κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ