ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Διαχρονικό πολιτικό έγκλημα

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές κλιμακίων του ΚΚΕ

Κομοτηνή

Motion Team

Κομοτηνή
(Της απεσταλμένης μας Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ)

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν αυτή τη φορά στη Ροδόπη, στην Καβάλα, στη Δράμα και στις Σέρρες δεν οφείλονται στα έκτακτα και πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα. Αποτελούν συνέχεια της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που χρόνια τώρα εγκληματούν σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Που απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή και, στο όνομα του κόστους, δεν υλοποιούν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ την ίδια ώρα προκρίνουν την υλοποίηση έργων που εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αποκαλύπτεται αυτό και μόνο από το παράδειγμα της Θράκης, όπου μόλις προχτές οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας εγκαινίασαν το έργο του αγωγού φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, ο λαός της Θράκης (Εβρος και Ροδόπη) δεκαετίες τώρα περιμένει να δει να ξεκινούν τα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία.

Τα μόνα έργα που υλοποιούνται αφορούν στην αποσπασματική και βραχυχρόνια αντιμετώπιση των προβλημάτων (καθαρισμοί χειμάρρων, δημιουργία αναχωμάτων, μπαλώματα στην οδοποιία, κλπ.). Δεν αποζημιώνουν το λαό για τις ζημιές που προκαλεί η πολιτική τους, και όταν δίνουν αποζημιώσεις, αυτές είναι ψίχουλα μπροστά στις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Ελευθερούπολη Καβάλας

Motion Team

Ελευθερούπολη Καβάλας
Ολα αυτά αποκαλύφθηκαν κατά την περιοδεία που πραγματοποίησαν χτες στις πληγείσες περιοχές κλιμάκια των Νομαρχιακών Επιτροπών Ροδόπης και Καβάλας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Σοφία Καλαντίδου, βουλευτή του ΚΚΕ. Τα στελέχη του ΚΚΕ βρέθηκαν στην Ελευθερούπολη Καβάλας, όπου συναντήθηκαν με το δήμαρχο, και στη συνέχεια στους οικισμούς Ηφαιστος, Μελέτη, Σάλπη και Καλλίστη της Ροδόπης. Ενδιάμεσα παραβρέθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στη νομαρχία με εκπροσώπους των δήμων.

Στη Ροδόπη, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκληθεί στους οικισμούς των Δήμων Κομοτηνής, Αιγείρου και Ιάσμου, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στους Δήμους Σώστου και Φιλύρας. Οι ποταμοί που υπερχείλισαν είναι ο Βοζβόζης, ο Τράβος και ο Λίσσος.

Σπίτια, καταστήματα, κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν. Οικοσκευές, εμπορεύματα, μηχανολογικός εξοπλισμός καταστράφηκαν. Εκατοντάδες ζώα πνίγηκαν. Εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών (καλαμπόκι), δέματα τριφυλλιού και καυσόξυλα, που είχαν προμηθευτεί για να βγάλουν το χειμώνα, καταστράφηκαν επίσης. Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν επίσης και στην αγροτική οδοποιία, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης (Κομοτηνή, Θάμνα, Αγίασμα, Λινό, κ.α.), γέφυρες έπεσαν (Λαμπρό, Μελέτη, κ.α.), αναχώματα έσπασαν. Ακόμη και στο γυμναστήριο του ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή, που λειτουργεί σε κτίριο παλιού εργοστασίου, το νερό έφτασε το ένα μέτρο και καταστράφηκε ο εξοπλισμός του.

Οικογένειες στο δρόμο

Κομοτηνή: Μεταφορά πληγέντων στο κλειστό γυμναστήριο

Motion Team

Κομοτηνή: Μεταφορά πληγέντων στο κλειστό γυμναστήριο
Δεκάδες οικογένειες έχουν ξεσπιτωθεί, δεν έχουν ρούχα να φορέσουν και κρεβάτι να κοιμηθούν. Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει στείλει ούτε ένα ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης του Νομού Ροδόπης ζητούν το αντίστοιχο που δόθηκε στους πυρόπληκτους και απαιτούν άμεσα να δοθεί προκαταβολή 400.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήταν παρούσα επειδή εκκένωσε έγκαιρα δύο οικισμούς (Ηφαιστο Κομοτηνής και Μελέτη Αιγείρου). Ο νομάρχης Ροδόπης δηλώνει ότι η Αυτοδιοίκηση ήταν παρούσα και εργάζεται για την αποκατάσταση. Ολοι τους προσπαθούν να κρύψουν την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν.

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση

Στο συνοικισμό του Ηφαίστου αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης τουλάχιστον 15 οικογένειες. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι. Ο Μεμέτ Αλί Χασάν, από τη Μελέτη, δεν ξέρει πού θα βρει τα λεφτά για να ξαναπάρει τα 500 δεμάτια τριφυλλιού που έχασε και τους τόνους καλαμποικιού που βράχηκαν και καταστράφηκαν. Και από τα 250 πρόβατα που έχει αμφιβάλλει αν θα σωθεί κανένα αφού, όπως είπε, έμειναν στο νερό 68 ώρες και σίγουρα θα αρρωστήσουν.

Ο πρόεδρος του ΔΔ Σάλπης αποδίδει την καταστροφή στον κακό σχεδιασμό του αναδασμού, αφού όλα τα κανάλια που δημιουργήθηκαν οδηγούνται στον ποταμό Τράβο. Τα 3 αντλιοστάσια, για τη δημιουργία των οποίων δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, δε λειτούργησαν και τώρα καταστράφηκαν.

Στιγμιότυπο από την περιοδεία της Σ. Καλαντίδου, βουλευτή του ΚΚΕ, στο χωριό Σάλπη
Στιγμιότυπο από την περιοδεία της Σ. Καλαντίδου, βουλευτή του ΚΚΕ, στο χωριό Σάλπη
Στον οικισμό της Καλλίστης, ζημιές σημειώθηκαν και στις καλλιέργειες βαμβακιού που δεν είχαν συλλεγεί. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, δε δίνονται κονδύλια ούτε για τον καθαρισμό ποταμών και χειμάρρων. Ο Τράβος από το '98 δεν καθαρίστηκε και γέμισε καλάμια και δέντρα.

Κανένας δεν πιστεύει ότι θα αποζημιωθεί για τις ζημιές, αφού ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές από τις πλημμύρες του Μάη και του Αυγούστου.

Ζημιές στην Καβάλα

Στο Δήμο Ελευθερούπολης στην Καβάλα τουλάχιστον 100 καταστήματα και 80 κατοικίες πλημμύρισαν. Αρκετά από αυτά έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή. Τα εμπορεύματα, τα πετούσαν με τους φορτωτές. Ζημιές προκλήθηκαν σε οικοσκευές, σε κτηνοτροφικές μονάδες. Εξι - εφτά άνθρωποι που κατοικούν στον παραδοσιακό οικισμό σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο (καθιζήσεις), στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, υπολογίζονται σε 600.000 ευρώ. Τώρα οι φορείς εξετάζουν την αναγκαιότητα δημιουργίας φράγματος στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, πάνω από το δήμο, έργο για το οποίο απαιτούνται τουλάχιστον 5-6 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο δήμαρχος Γ. Φιλόσογλου.

Σε κάθε σταθμό της περιοδείας η βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί και θα παλέψει για ολική και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων. Για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν σε σπίτια και οικοσκευές, καταστήματα και εμπορεύματα, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Τους κάλεσε όμως και οι ίδιοι αγωνιστικά να απαιτήσουν την αποζημίωσή τους. Να οργανώσουν τον αγώνα τους και συντονισμένα να διεκδικήσουν να γίνουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

ΑΡΚΑΔΙΑ - ΗΛΕΙΑ
Οι πυρόπληκτοι έγιναν πλημμυροπαθείς

Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε η γέφυρα που ενώνει τα Τουρκολέκα με τον υπόλοιπο δήμο. Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων επέτρεψε τη βίαιη ορμή του νερού, με αποτέλεσμα ο χείμαρρος Ξερίλας να την «καταπιεί»
Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε η γέφυρα που ενώνει τα Τουρκολέκα με τον υπόλοιπο δήμο. Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων επέτρεψε τη βίαιη ορμή του νερού, με αποτέλεσμα ο χείμαρρος Ξερίλας να την «καταπιεί»
(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).-

Οι πυρόπληκτοι του καλοκαιριού έγιναν οι πλημμυροπαθείς του φθινοπώρου... Τα ελάχιστα και αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα, οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού σε συνδυασμό με την ισχυρή βροχόπτωση του Σαββάτου, αποτέλεσαν την αιτία να πλημμυρίσουν, στο Δήμο Φαλαισίας της Αρκαδίας, σπίτια και κυρίως υπόγεια, να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά 3 μεγάλα γεφύρια, να σημειωθούν κατολισθήσεις και να υποστεί ζημιές το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Επίσης, ζημιές σε λίγα σπίτια και αποθήκες από τη βροχόπτωση προκλήθηκαν στο Δήμο Βαλτετσίου, καθώς και στο Δήμο Γόρτυνος, όπου ο Αλφειός στην περιοχή Καρβουνάρι ξεχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αποθήκες με ζωοτροφές και μηχανήματα, καταστήματα και να παρασυρθούν ζωντανά στα μανιασμένα νερά του ποταμού.

Ειδικά η στάθμη του Αλφειού από το μεσημέρι του Σαββάτου και για περισσότερες από 24 ώρες ήταν στο όριο επιφυλακής και από την Κυριακή το απόγευμα άρχισε σιγά - σιγά να πέφτει. Στο μεσοδιάστημα, πέρα από την περιοχή του Καρβουναρίου στο Δήμο Γόρτυνος, πλημμύρισαν, δεξιά και αριστερά του Αλφειού, στην Ηλεία τα Καλυβάκια και η ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να γεμίσουν νερό καλλιέργειες, κυρίως με εσπεριδοειδή.

Εργα λίγα και αποσπασματικά

Τα λασπόνερα «εισέβαλαν» στα σπίτια και κυρίως στα υπόγεια και τις αυλές των πυροπλήκτων
Τα λασπόνερα «εισέβαλαν» στα σπίτια και κυρίως στα υπόγεια και τις αυλές των πυροπλήκτων
Τα νερά της βροχής, ανακατεμένα με χώμα, στάχτη, πέτρες και ξύλα, κατέβαιναν ορμητικά από τα γυμνά - άλλοτε καταπράσινα - βουνά του Δήμου Φαλαισίας (το 80% της έκτασης του δήμου έχει καεί ολοσχερώς) και παρέσυραν από μάντρες σπιτιών μέχρι και τα μεγάλα γεφύρια στην Καμαρίτσα, στο Καμποχώρι και στα Τουρκολέκα. Μάλιστα, τα Τουρκολέκα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένα, καθώς η κεντρική είσοδος στο χωριό, μετά την πτώση της γέφυρας, είναι αδύνατη. Επίσης σπίτια και πολλά υπόγεια πλημμύρισαν με λάσπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους δρόμους του χωριού και στην κεντρική πλατεία τα λασπόνερα έφτασαν ακόμη και το ένα μέτρο!

Μπορεί στις καλλιέργειες να μην υπήρξαν σοβαρές ζημιές, αλλά οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Η πρόσβαση στα μαντριά είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι προς τα εκεί είναι αποκλεισμένοι από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ταΐσουν και ποτίσουν τα ζωντανά τους.

Λίγο πριν την κομμένη γέφυρα που συνδέει τα Τουρκολέκα με τον υπόλοιπο δήμο, βρίσκεται το χωριό Ποταμιά. Ακριβώς πίσω βρίσκεται γυμνό το άλλοτε καταπράσινο βουνό, που, πέρα από την ομορφιά του τοπίου, προστάτευε τους κατοίκους του χωριού από τα νερά της βροχής.

«Είμαι 70 χρονών, τόσο νερό, χώμα και πέτρες να μας "πλακώνει" δεν έχω ξαναδεί - μας λέει ο Χάρης Σαμαράς, την ώρα που καθαρίζει το υπόγειο και την αυλή του από τα λασπόνερα και συμπληρώνει: Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ερχεται ο χειμώνας και είμαστε στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Το βουνό όσο ήταν "ντυμένο" δεν είχαμε πρόβλημα με τη βροχή. Τώρα και χωρίς κανένα αντιπλημμυρικό έργο ήρθε και έπεσε όλο επάνω μας».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παγανός, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων Αρκαδίας, ανέφερε σχετικά: «Για τη σημερινή κατάσταση οι ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις, οι οποίες δε δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα. Ευθύνες όμως έχουν και οι κατά καιρούς δημοτικές αρχές γιατί, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις, δε διεκδικούν και πολλές φορές συμβιβάζονται με τις πολιτικές που προωθούν και σε τοπικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή η εγκατάλειψη των χωριών είναι σχεδόν καθολική. Οι υποδομές είναι ανύπαρκτες και τα όποια λιγοστά αντιπλημμυρικά έργα υπήρξαν, έγιναν αποσπασματικά, χωρίς συνολικό σχεδιασμό. Χωρίς άλλη χρονοτριβή καλούμε τον κόσμο να πλαισιώσει την Επιτροπή Αγώνα, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να διεκδικήσει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα του επιτρέψουν να μείνει στον τόπο του».

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό

Ο βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής έφερε το θέμα στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες. Οπως σημειώνει:

«Οι εκτεταμένες ζημιές σε γεωργία, κτηνοτροφία, σπίτια και υποδομές, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα στη ζωή των κατοίκων που προκλήθηκαν κύρια στους Νομούς Ροδόπης, Αρκαδίας, Ηλείας, Αττικής και σε πολλούς άλλους, ενώ ο Ν. Εβρος έχει τεθεί σε επιφυλακή, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την ανεπαρκή θωράκιση της χώρας με αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, φράγματα, αποταμιευτήρες, αναδασώσεις και άλλα έργα που θα προστάτευαν τη χώρα και θα έπαυε να είναι έρμαιο των όποιων καιρικών φαινομένων.

Ολα αυτά τα προβλήματα - οι θάνατοι, οι καταστροφές κλπ. - δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής. Είναι το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους. Είναι προσβολή για το λαό οι τυπικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων για δήθεν προγραμματισμό και κατασκευή έργων, όταν εξαιτίας του μοντέλου ανάπτυξης είναι τέτοια η προτεραιότητα των έργων ώστε απουσιάζουν έργα που προστατεύουν τη ζωή, τη δουλιά και την περιουσία των κατοίκων. Τα όποια έργα γίνονται δε λαμβάνουν υπόψη την προστασία της ζωής των πολιτών και το περιβάλλον. Δεν υπάρχει επικαιροποιημένος σχεδιασμός για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, μια ολοκληρωμένη, σε σχεδιασμό, έργα και προσωπικό, πολιτική πρόληψης. Ακόμη είναι ανεπαρκέστατα τα μέσα και το προσωπικό, ο μηχανισμός συντονισμού και αποφάσεων για την αντιμετώπιση των όποιων καταστάσεων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθύνει στον πρωθυπουργό τις εξής ερωτήσεις:

  • Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποζημιωθούν άμεσα, για το σύνολο των ζημιών, όλοι όσοι επλήγησαν από τις πλημμύρες και όχι όπως γίνεται μέχρι σήμερα με την καταβολή προκλητικά μικρών αποζημιώσεων που δίνονται με απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση, καθώς και για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών;
  • Τι συγκεκριμένα θα κάνει και τι πόρους θα διαθέσει για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών έργων και αναδασώσεων σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα όμως σε περιοχές που κατ' επανάληψη έχουν πληγεί ή κινδυνεύουν άμεσα, καθώς και για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μελέτη» για μπίζνες

«Οπλισμένη» με μια μελέτη 3.500 σελίδων - την οποία μάλιστα χρηματοδότησαν με 600.000 ευρώ το Ιδρυμα Λάτση και η Eurobank - η κυβέρνηση δείχνει πανέτοιμη, στο όνομα της «ανασυγκρότησης», να παραδώσει τις πυρόπληκτες περιοχές στην εμπορευματοποίηση από το μεγάλο κεφάλαιο. Και αυτό σε μια συγκυρία κατά την οποία οι πυρόπληκτοι δέχτηκαν ένα ακόμα πλήγμα από τις δυνατές βροχές...

Το συνοπτικό περιεχόμενο της μελέτης παρουσίασαν χτες το πρωί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, δίνοντας έτσι και επίσημα το έναυσμα στους υποψήφιους επενδυτές για την «αναπτυξιακή» τους έφοδο σε Πελοπόννησο, Εύβοια και άλλες πυρόπληκτες περιοχές.

Πέρα από την καταγραφή των ζημιών που παρουσιάζεται αναλυτικά στη μελέτη, το «ζουμί» βρίσκεται στα οικονομικά κίνητρα που σκοπεύει να παρέχει η κυβέρνηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να προχωρήσει σε επενδύσεις στις πυρόπληκτες περιοχές. Επενδύσεις που κινούνται στα όρια του αγροτουρισμού, των υποδομών και φυσικά στον «εκσυγχρονισμό» και «βελτίωση» των καλλιεργειών, στο πνεύμα πάντα που θέτει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ενα μήνα πριν...

«Το ΚΚΕ προειδοποιεί: Εχουν καθυστερήσει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Ο κίνδυνος να πληγεί η Λακωνία, στις εκβολές του Ευρώτα, η Ηλεία στην περιοχή της Ζαχάρως, η Αρκαδία, η Μεσσηνία κ.ά. είναι υπαρκτός. Είναι θέμα χρόνου και καιρικών συνθηκών».

Αυτά έγραφε, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, τον Οκτώβρη του 2007. Ενας μήνας μετά στάθηκε αρκετός για να επιβεβαιώσει τους φόβους...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ