ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τρομοκρατική προσαγωγή και στοχοποίηση κομμουνιστή συνδικαλιστή

Απειλές από αστυνομικούς των ΜΑΤ και «υποσχέσεις» εκδίκησης για το σπάσιμο της απαγόρευσης

Στιγμιότυπο από την άγρια καταστολή στα Γιάννενα στις 17 Νοέμβρη
Στιγμιότυπο από την άγρια καταστολή στα Γιάννενα στις 17 Νοέμβρη
Με μια τρομοκρατική προσαγωγή κομμουνιστή συνδικαλιστή, μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Ιωαννίνων και εκλεγμένου αντιπροσώπου του Εργατικού Κέντρου, δόθηκε συνέχεια στο όργιο κρατικής καταστολής της κυβέρνησης που ξεδιπλώθηκε στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη στα Γιάννενα.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 18 Νοέμβρη το απόγευμα (δηλαδή μια μέρα μετά την αστυνομική επέμβαση), ο εν λόγω συνδικαλιστής, 15 λεπτά μετά την αποχώρησή του από τα γραφεία της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, δέχτηκε έλεγχο από 3 μέλη της δύναμης των ΜΑΤ σε κεντρικό σημείο της πόλης. Παρά την επίδειξη από πλευράς του της αστυνομικής ταυτότητας και του απαιτούμενου μηνύματος μετακίνησης, του ζητήθηκε να τους ακολουθήσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων για υποτιθέμενη περαιτέρω εξακρίβωση στοιχείων.

Η προσαγωγή, παρουσία αξιωματικών της αστυνομίας και μελών των ΜΑΤ - χωρίς οι τελευταίοι να φέρουν κράνη και ασπίδες - μετατράπηκε σε «ανάκριση» με στόχο να «σπάσει» το ηθικό του κομμουνιστή συνδικαλιστή. Τα όργανα της αστυνομίας επιχείρησαν να του καταλογίσουν επίθεση σε αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων βίαιων επιθέσεων που οι ίδιες πραγματοποίησαν μια μέρα πριν, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν την εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου.

Απειλές, όπως «σε ξέρουμε ποιος είσαι και τι κάνεις...», «είσαι τυχερός που δεν σε πιάσαμε χθες...», «την επόμενη φορά δεν θα είναι έτσι, θα σε βρούμε...», διαδέχονται νουθεσίες, όπως «είσαι μικρός, μην μπλέκεις με αυτούς, θα βρεις τον μπελά σου».

Ο κομμουνιστής συνδικαλιστής υπερασπίστηκε τη συμμετοχή του στην αγωνιστική κινητοποίηση και απαντώντας στις κατηγορίες των αστυνομικών ότι «κατέβηκες για να παίξεις ξύλο», τόνισε ότι δεν είναι «προσωπικό» το θέμα με τις δυνάμεις καταστολής. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση - απειλή του αστυνομικού οργάνου: «Με λένε Θανάση και από εδώ και πέρα είναι προσωπικό το θέμα»!

Ο κομμουνιστής συνδικαλιστής αφέθηκε ελεύθερος μετά την παρέμβαση κλιμακίου στελεχών της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

Εργατικό Κέντρο: Δεν μας φοβίζει ο αυταρχισμός

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει ότι η τρομοκρατική προσαγωγή είναι συνέχεια της κρατικής βίας και του κρεσέντο αυταρχισμού «με την αστυνομία να καραδοκεί, να παρακολουθεί και να μπουζουριάζει μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ιωαννίνων και εκλεγμένο αντιπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου».

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι «οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν κατά της συγκέντρωσης του Πολυτεχνείου, ξυλοκόπησαν διαδηλωτές και έκαναν πολλές προσαγωγές, ανάμεσά τους και μιας ανήλικης μαθήτριας».

Το Εργατικό Κέντρο υπογραμμίζει πως «λύσσαξαν» επειδή δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν στις 17 Νοέμβρη τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και των φοιτητικών συλλόγων. «Η παρακολούθηση εκλεγμένων συνδικαλιστών στα στενά γύρω απ' το Εργατικό Κέντρο», προσθέτει, «είναι προκλητική και καλούμε άμεσα την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων να σταματήσει το όργιο τρομοκράτησης και καταστολής. Καλούμε να μας απαντήσουν αν δρουν με κυβερνητική εντολή, ενώ περιμένουμε ακόμα απάντηση για τα στοιχεία του χρυσαυγίτη αστυνόμου» που επιτέθηκε βίαια και με απαράδεκτους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς σε μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων κατά τη διάρκεια των προχτεσινών (17/11) επεισοδίων. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός τον έριξε κάτω, του πάταγε το λαιμό με δύναμη, και στις διαμαρτυρίες του διαδηλωτή ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, του απάντησε «ναι ρε Αλβανέ, είμαι χρυσαυγίτης, θα πεθάνεις!».

«Δεν μας φοβίζουν οι απαγορεύσεις και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης. Κάθε προσπάθεια εκφοβισμού, τρομοκράτησης, αυταρχισμού θα πέφτει στο κενό. 26 Νοέμβρη απεργούμε. Οι εργάτες δίνουμε οργανωμένη απάντηση. Υπερασπιζόμαστε την Υγεία, τη δουλειά, τα δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ν. Ιωαννίνων.

Την απαράδεκτη προσαγωγή καταγγέλλει και το Σωματείο Επισιτισμού Ιωαννίνων.

Αποστάσεις της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων από τα βίαια γεγονότα

Στον απόηχο των πρωτόγνωρων επεισοδίων που σημάδεψαν την επέτειο του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα η Ενωση Αστυνομικών του νομού, μέσω του προέδρου της, Ανέστη Κωνσταντινίδη, δήλωσε ότι «ως συνδικαλιστικό κίνημα είμαστε αντίθετοι στη χρησιμοποίηση της αστυνομίας ως κατασταλτικής δύναμης και έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει ότι τα κοινωνικά ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομικές επεμβάσεις».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ρωτήθηκε για τις καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου και του ΚΚΕ περί αστυνομικού που δήλωνε χρυσαυγίτης για να τονίσει ότι «τέτοιες απόψεις δεν χωρούν στην αστυνομία και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα διερευνήσουν το θέμα. Εμείς ζητούμε εφόσον γνωρίζουν τον συγκεκριμένο αστυνομικό να μας τον υποδείξουν και να τοποθετηθούμε επίσημα».

Ο Α. Κωνσταντινίδης αναγνώρισε ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας ούτε για τους ίδιους τους αστυνομικούς. «Η εντολή του Αρχηγού για γενική επιφυλακή είχε ως αποτέλεσμα να συνωστίζονται αστυνομικοί. Μετά τις προσαγωγές η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη. Ελπίζω τις επόμενες μέρες να μη μας απασχολήσει το θέμα», κατέληξε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και αυταρχισμού θα πέσει στο κενό

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την απαράδεκτη προσαγωγή εκλεγμένου συνδικαλιστή στα Ιωάννινα:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαράδεκτη προσαγωγή, στις 18/11/2020 - για υποτιθέμενη εξακρίβωση στοιχείων στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων - μέλους του Κόμματος και εκλεγμένου συνδικαλιστή του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ιωαννίνων και αφού ο παραπάνω επέδειξε αστυνομική ταυτότητα και το απαραίτητο μήνυμα μετακίνησης. Η προσαγωγή έγινε από δυνάμεις των ΜΑΤ που ειδικεύονται στην καταστολή.

Ο συνδικαλιστής απειλήθηκε κατά την προσαγωγή από τα όργανα της αστυνομίας, λέγοντάς του "ξέρουμε ποιος είσαι και τι κάνεις... είσαι τυχερός που δεν σε πιάσαμε χθες... την επόμενη φορά δεν θα είναι έτσι, θα σε βρούμε...", με στόχο τον εκφοβισμό και την τρομοκράτησή του. Σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής είχε δεχτεί την αναίτια και βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής, την προηγούμενη μέρα, στην εκδήλωση της 17ης Νοέμβρη και προσήχθη την επόμενη, προφανώς μετά από παρακολούθηση.

Ο αυταρχικός κατήφορος έρχεται μια μέρα μετά το όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής στην εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και των φοιτητικών συλλόγων της πόλης για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Υπήρξε μάλιστα και αστυνομικός που δήλωνε χρυσαυγίτης κι επιτέθηκε με απαράδεκτους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς σε διαδηλωτή.

Τον αυταρχικό κατήφορο συμπληρώνει η παρακολούθηση από την Αστυνομική Διεύθυνση των γραφείων της Κομματικής Οργάνωσης Ιωαννίνων και του Εργατικού Κέντρου, επαναφέροντας πρακτικές των πιο σκοτεινών περιόδων της χώρας μας.

Η κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο την ευθύνη. Την ώρα που ο λαός μας μετρά εκατόμβες νεκρών από τις εγκληματικές της ευθύνες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την ίδια ώρα ξεδιπλώνει σχέδιο τρομοκράτησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος.

Αυτό που τους ενοχλεί και τους φοβίζει είναι η οργανωμένη απάντηση του λαού, που έσπασε στην πράξη την απαγόρευση των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου.

Η προσπάθεια να μπουν οι λαϊκοί αγώνες στο "γύψο", για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα, δεν θα περάσει. Θα φάνε τα μούτρα τους για ακόμη μια φορά.

Κάθε προσπάθεια εκφοβισμού, τρομοκράτησης, αυταρχισμού θα πέσει στο κενό.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη και πρέπει να λογοδοτήσει με τίνος εντολές ασκούνται τέτοιες πρακτικές».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει πλάτες στην αστυνομοκρατία

Καταγγελία για τη νοσηλεία φρουρούμενου του πατέρα του 24χρονου από τα Σεπόλια

Καταδικάζοντας την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στα συνδικάτα και στους διαδηλωτές στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου για τις πλάτες που κάνει στην κυβέρνηση, «συνεχίζοντας στο δρόμο της αστυνομοκρατίας ακόμα και εντός του νοσοκομείου μας (...) Πριν ένα χρόνο είδαμε αστυνομικούς να απειλούν να συλλάβουν γιατρούς στο "Θριάσιο" και στον "Ευαγγελισμό", τον Απρίλη είδαμε αστυνομικούς να μπαίνουν στο νοσοκομείο για να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μας».

Ξεχωριστή αναφορά κάνει το Σωματείο στα όσα ακολούθησαν την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στον 24χρονο φοιτητή και στην οικογένειά του στα Σεπόλια, κάτω ακριβώς από το σπίτι του, σε συνέχεια του πογκρόμ που είχε εξαπολύσει στην περιοχή. Θυμίζουμε ότι αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο πατέρας του φοιτητή να νοσηλευτεί με καρδιακό επεισόδιο στον «Ευαγγελισμό», και μάλιστα, στο πλαίσιο του αυταρχικού παροξυσμού, φρουρούμενος!

«Προχθές, ύστερα από ξυλοκόπημα από την αστυνομία έφτασαν στα ΤΕΠ οι γονείς φοιτητή που συνελήφθη έξω από το σπίτι του. Παρά το γεγονός πως ο πατέρας έφτασε στα ΤΕΠ με υποψία εμφράγματος, η διοίκηση όχι μόνο δεν έβγαλε εκτός των ΤΕΠ τους αστυνομικούς αλλά τους άφησε και να "κανονίζουν" ποιος θα δει τον ασθενή!», σημειώνει χαρακτηριστικά το σωματείο του «Ευαγγελισμού».

Το Σωματείο καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου, γιατί «αυτό επιβάλλουν η ηθική, η ιατρική δεοντολογία αλλά και η νομοθεσία», και υπογραμμίζει την εδώ και μήνες άρνησή της να συναντήσει το ΔΣ του Σωματείου, που απαιτεί ενημέρωση για τη διαχείριση της πανδημίας, τις μετακινήσεις προσωπικού, την απλήρωτη δουλειά σε σίτιση και ασφάλεια, τα πρόστιμα σε υγειονομικούς που έρχονταν ή έφευγαν από τη δουλειά τους.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού

Τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας στα Σεπόλια καταγγέλλει και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής, αφού ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης ήταν και μέλη του.

Οπως σημειώνει η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου: «Οι συνάδελφοι Ο. Κ. και Ν. Κ., μέλη του Συνδικάτου, δέχτηκαν απρόκλητη και εξαιρετικά βίαιη επίθεση δεκάδων ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μπροστά στο σπίτι του πρώτου. Οι γονείς του συναδέλφου καθώς και η αδερφή του, που διαμαρτυρήθηκαν και επιχείρησαν να τον προστατεύσουν, έγιναν επίσης στόχος της μανίας της αστυνομίας και ξυλοκοπήθηκαν άγρια. Ταυτόχρονα έγινε σύλληψη και του πατέρα του συναδέλφου, ο οποίος χτυπήθηκε επίσης άσχημα, με αποτέλεσμα να υποστεί καρδιακό επεισόδιο και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στον "Ευαγγελισμό". Οι συνάδελφοι και οι συγγενείς αφέθησαν ελεύθεροι αφού πρώτα τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Με το περιστατικό αυτό να προστίθεται στην απρόκλητη επίθεση στη συγκέντρωση των συνδικάτων στα Προπύλαια, επιβεβαιώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν το περιεχόμενο των αιτημάτων και των συνθημάτων της κινητοποίησης, η επιβολή της σιωπής μπροστά στα νέα αντεργατικά νομοσχέδια, που θα επιβάλουν δουλειά για 10 ώρες την ημέρα, απαγόρευση της απεργίας και των διαδηλώσεων».

Το Συνδικάτο απαιτεί να ανακληθούν όλες οι ποινικές διώξεις εναντίον των μελών του και των συγγενών τους. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, ο αγώνας για τη διασφάλιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας συνεχίζεται», σημειώνει και καλεί σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 26 Νοέμβρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ