ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ωμή παραδοχή της γύμνιας των συστημάτων Υγείας

Σε συζήτηση στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής συμμετείχε χτες η επίτροπος Υγείας

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχρονική πολιτική της ΕΕ και στον τομέα της Υγείας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «την οικοδόμηση μιας ΕΕ για την Υγεία: Ετοιμότητα και ανθεκτικότητα».

Ανακοινώνοντας ότι την επόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί η «νέα μακροχρόνια φαρμακευτική στρατηγική», η επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μίλησε για «ανησυχητική αναζωπύρωση της πανδημίας», προβάλλοντας τα διαχειριστικά περιοριστικά μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Αυτή η πανδημία μάς έκανε να δούμε ξεκάθαρα πως το πλαίσιο ασφάλειας των συστημάτων Υγείας μας δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει μια κρίση τέτοιου μεγέθους», είπε μεταξύ άλλων η Ευρωπαία επίτροπος, oμολογώντας τη χρεοκοπία των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, της πολιτικής του «κόστους - οφέλους», όπως αυτή απορρέει από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και που ακόμη και 9 μήνες μετά, δεν προετοιμάστηκαν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

«Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πολιτική του προγράμματος EU4Health. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη μείωση των κονδυλίων», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προπαγανδίζοντας από τη μια το συγκεκριμένο πρόγραμμα και προοιωνιζόμενος την επιδείνωση της κατάστασης στο χώρο της Υγείας.

Ενώ υποστήριξε: «Εμείς εξασφαλίσαμε με την έγκυρη και έγκαιρη παρέμβαση (...) για τα μέσα ατομικής προστασίας. Σε δεύτερο χρόνο υπήρχε πρόβλημα με αναπνευστήρες, μόνιτορ και λοιπά (...) Η χώρα μας τα πήγε πολύ καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κατάφερε να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (...) Ενάμιση μήνα η χώρα μας έχει προμηθευτεί rapid test και τα χρησιμοποιεί ευρέως προς όφελος των πολιτών».

Ο υπουργός προκαλεί, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, όταν: Με 500 διασωληνωμένους το σύστημα Υγείας έχει ήδη κλατάρει, τα τεστ στον πληθυσμό παραμένουν κάτω από τις περιστάσεις, καθώς κυμαίνονται το πολύ σε 25.000 τη μέρα, όταν ο δείκτης θετικότητας έχει ξεπεράσει το 10% στην επικράτεια, ενώ σε «κόκκινες» περιφέρειες η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

«Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές που αποτελούν προϋποθέσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού η Υγεία, το Φάρμακο, ως εμπορεύματα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της αγοράς, αφενός, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πιο φθηνών εργαζομένων, μέσω της μείωσης των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για παροχές υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, στο Φάρμακο, αφετέρου, μέσω της ανάπτυξης, της λεγόμενης βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δηλαδή, πώς με όλο και λιγότερη κρατική χρηματοδότηση τα δημόσια συστήματα Υγείας θα λειτουργούν, με ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, με προσέλευση επενδύσεων στον κλάδο Υγείας, γεγονός που αφορά τους ανταγωνισμούς όχι μόνο μεταξύ κρατών - μελών, αλλά και μεταξύ ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (...)», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα που προβλέπετε μόλις 9,4 δισεκατομμύρια για την Υγεία, όπως αναφέρετε - που ούτε αυτά θα διατεθούν στις δημόσιες δομές, αλλά για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και τις ΣΔΙΤ, ή σε Οργανισμούς θα διατεθούν ή σε ΜΚΟ - δίνετε παράλληλα 1,7 τρισεκατομμύρια σε ομίλους και τράπεζες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «σε αυτήν την πολιτική οφείλεται η άθλια κατάσταση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, στη χώρα μας, αλλά και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και, μάλιστα, ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, που η πανδημία βρήκε απογυμνωμένα. Ετσι, αυτό που θα συνεχιστεί, όσα προγράμματα και αν εκπονηθούν, είναι η νομιμοποίηση της γύμνιας των δημόσιων συστημάτων Υγείας, που αναδείχθηκε με οδυνηρό τρόπο στο πρώτο κύμα και πολύ περισσότερο, πιο δραματικά, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας που καλπάζει

Επιτακτική η ανάγκη για νέες κλίνες με μόνιμο προσωπικό και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα

INTIME NEWS

Συνεχίζεται η ασφυκτική κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας στη Θεσσαλία, καθώς η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια και επείγοντα αιτήματα των υγειονομικών κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους, την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται, λόγω του σταθερά υψηλού αριθμού κρουσμάτων. Μόνο χτες ανακοινώθηκαν 155 κρούσματα στη Λάρισα, 107 στη Μαγνησία, 77 στην Καρδίτσα, 38 στα Τρίκαλα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας εμφανίζεται το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά σε πληρότητα κρεβατιών ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 3 κλίνες ΜΕΘ COVID είναι κενές, ενώ στις απλές κλίνες η πληρότητα αγγίζει το 90%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πληρότητα έχει επιτευχθεί με το κλείσιμο διαφόρων κλινικών σε κάθε νοσοκομείο, γεγονός που έχει κάνει τα νοσοκομεία να ικανοποιούν τις ανάγκες «μίας νόσου».

Ταυτόχρονα, η υποστελέχωση, σε συνδυασμό με τους υγειονομικούς και το υπόλοιπο προσωπικό που νοσούν και μπαίνουν σε καραντίνα, έχει οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου σε μια κλινική με 130 περίπου κρεβάτια, αντιστοιχούν μόνο τέσσερις γιατροί.

Ταυτόχρονα, για να καλυφτούν οι ανάγκες γιατροί και νοσηλευτές στέλνονται στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς καμία προηγούμενη ουσιαστική προετοιμασία - εκπαίδευση στα βασικά.

Οι λιγοστοί ιδιώτες γιατροί που αναλαμβάνουν ευθύνες αυτές τις μέρες δεν μπορεί να κρύψουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει πεισματικά να αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μόνο στην Θεσσαλία αριθμεί 2.500 κρεβάτια και εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Στη Λάρισα, η προοπτική μετατροπής του Γενικού Νοσοκομείου σε νοσοκομείο αναφοράς συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις της Ενωσης Ιατρών του νοσοκομείου. Ωστόσο, στην πράξη το Νοσοκομείο εξυπηρετεί κατά βάση ασθενείς με COVID και όλα τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά από τα Επείγοντα μεταφέρονται για εξυπηρέτηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Αγνωστη παραμένει η διαχείριση των παθολογικών ασθενών, που χρήζουν εισαγωγής, κατά τις μέρες εφημερίας καθώς και οι δύο Παθολογικές Κλινικές εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο ασθενείς με COVID. Ταυτόχρονα, σε κανένα από τα νοσοκομεία δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ, και όσοι έχουν ανάγκη μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Χαλκίδας και αλλού.

Στην Καρδίτσα, από προχτές η ΜΕΘ του νοσοκομείου που νοσηλεύει περιστατικά COVID είναι πλήρης, καθώς και τα 6 διαθέσιμα κρεβάτια φιλοξενούν διασωληνωμένους ασθενείς. Στα όριά της βρίσκεται και η COVID κλινική που φιλοξενείται στην πρώην Χειρουργική καθώς είναι πάνω από 30 οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτήν.

Στα Τρίκαλα, ετοιμάζεται να ανοίξει και 3η πτέρυγα για ασθενείς με κορονοϊό. Μέχρι χτες υπήρχαν 65 νοσηλευόμενοι με COVID, και 10 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, που είναι πλέον γεμάτη. Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιο περιστατικό διασωλήνωση, προβλέπεται η διαδικασία της διακομιδής είτε στο Νοσοκομείο Λαμίας, είτε σε αυτό της Χαλκίδας.

Στο Βόλο, η κατάσταση στο Νοσοκομείο, σε όλα τα τμήματα είναι οριακή. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού νόσησε από κορονοϊό ένας γιατρός και τρεις νοσηλευτές με αποτέλεσμα να έχουν μείνει στη δράση μόλις δύο γιατροί για 100 περίπου αιμοκαθαρόμενους.

Σήμα κινδύνου από χώρους δουλειάς

Τις τελευταίες μέρες, εξάλλου, εμφανίζονται μαζικά κρούσματα σε επιχειρήσεις του κλάδου των Τροφίμων, αλλά και σε ιδιωτικές κλινικές. Τα ταξικά σωματεία διεκδικούν να εξασφαλιστούν με ευθύνη των επιχειρήσεων ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους, να υπάρξει διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας (επαρκής, καλά αεριζόμενος χώρος ανά εργαζόμενο κ.ά.). Απαιτούν επίσης να γίνονται διαγνωστικά τεστ με ευθύνη και δαπάνη κράτους και επιχειρήσεων, να δημιουργηθεί μόνιμος επαρκής μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης και συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Υγειονομική βόμβα τα ράντζα και ο συνωστισμός

Συνεχίζεται η πλημμυρίδα ράντζων και συνωστισμού στους διαδρόμους του «Αττικού», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», παραθέτοντας και σχετικές φωτογραφίες που έστειλαν στο Σωματείο ασθενείς από τη γενική εφημερία στις 17/11 και από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία στις 16/11, υπογραμμίζοντας:

«Εδώ και χρόνια λένε ότι θα λύσουν το πρόβλημα όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι Διοικήσεις. Δεν έχουν κάνει τίποτα. Εδώ και μήνες λένε ότι θα λύσουν το πρόβλημα, έστω προσωρινά, λόγω των αναγκών της πανδημίας. Κυβέρνηση - υπουργείο δεν κάνουν τίποτα. Παρά τις προσπάθειες του νοσοκομείου, γιατρών και νοσηλευτών, η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας δεν ενδιαφέρονται. Μας λένε είναι "δικό σας θέμα, λύστε το". Πώς να το λύσουμε; Να αρνηθούμε να εισάγουμε ασθενείς; Εισαγγελέας εδώ δεν υπάρχει;

Προς κυβερνώντες, νυν και πρώην: Επειδή τις λύσεις που σας έχουμε προτείνει για: Προσλήψεις προσωπικού (που εσείς μειώσατε), άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων (που εσείς κλείσατε), άνοιγμα των κλειστών πτερυγών (που εσείς δεν ανοίξατε), στελέχωση των Κέντρων Υγείας (που εσείς τα έχετε να φυτοζωούν) τις βρίσκετε "κοστοβόρες" σας δίνουμε άλλη μία ιδέα... Το υπουργείο "ΠΡΟ-ΠΟ" να πάρει μέτρα κατά του συνωστισμού σε κλειστό χώρο. Να στείλει αύρες, ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και το μηχανοκίνητο στρατό της αστυνομίας. Αιδώς Αργείοι...».

Νέα κρούσματα σε υγειονομικούς του «Ευαγγελισμού»

Στα 26 κρούσματα στους υγειονομικούς του «Ευαγγελισμού» της προηγούμενης βδομάδας σε λίγες μέρες ήρθαν να προστεθούν άλλα 11, ενώ ήδη 99 μέλη του προσωπικού είναι σε καραντίνα. Τη βδομάδα που διανύουμε, 11 ακόμη γιατροί και νοσηλευτές βρέθηκαν θετικοί, μεταξύ των οποίων ένας πνευμονολόγος, καθώς και τρεις εργαζόμενοι στις Covid-ΜΕΘ. Η ιχνηλάτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα αναμένεται να γίνουν τεστ στα τμήματα όπου εντοπίστηκαν οι εν λόγω θετικές διαγνώσεις, όπως έγινε γνωστό.

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» 400 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Κλείνουν δομές Ειδικής Αγωγής λόγω κρουσμάτων

Σε αναστολή της λειτουργίας τους μπήκαν από χτες το απόγευμα η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών και το Ιδρυμα για το Παιδί - «Παμμακάριστος», μετά από κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους. Πρόκειται για τις ανοιχτές δομές Ειδικής Αγωγής που απευθύνονται σε 400 παιδιά, τα οποία θα πρέπει να μένουν όλη μέρα σπίτι τους, μαζί και οι γονείς τους, καθώς είναι αδύνατο να προσέχουν τον εαυτό τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί αν και κάποιο από τα παιδιά είναι θετικό στον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας, ωστόσο εργαστηριακός έλεγχος στους ίδιους είχε γίνει μόνο περιστασιακά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ