ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απαίτησαν άμεσα μέτρα για συχνά και ασφαλή δρομολόγια για τον λαό

Πολύμορφες παρεμβάσεις και πλατιά εξόρμηση σε σταθμούς ΜΜΜ σε όλο το Λεκανοπέδιο

Πολύμορφες παρεμβάσεις και πλατιά εξόρμηση σε σταθμούς και στάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) πραγματοποίησαν Εργατικά Κέντρα της Αττικής, Ομοσπονδίες, Σωματεία και φορείς, σε συνεργασία με συνδικαλιστές και συνδικάτα του κλάδου, στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες, απαιτώντας να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την αποσυμφόρησή τους, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των επιβατών.

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, που οργανώθηκε μπροστά και στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησε τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τους συρμούς και τις αποβάθρες, να έχουν μετατραπεί σε «υγειονομικές βόμβες». Ανέδειξαν επίσης το γεγονός πως η κυβέρνηση, εμφανίζοντας την αιτία των προβλημάτων σαν λύση, παραδίδει τμήμα των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΟΣΥ

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), σωματεία και φορείς της πόλης, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ) στου Ρέντη. Με πικέτες της ΟΓΕ, πανό του ΕΚΠ, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και συνθήματα, απαίτησαν να πυκνώσουν άμεσα τα δρομολόγια, να επιταχθούν για όσον καιρό χρειάζεται οχήματα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην ΟΣΥ
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην ΟΣΥ
Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΣΥ. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του ΕΚΠ, ανέφερε πως σύμφωνα με τα όσα τους είπε ο διευθύνων σύμβουλος η κυβέρνηση... προσδοκά «η κατάσταση να βελτιωθεί από τον Φλεβάρη και μετά»! Αντίστοιχα, στα αιτήματα που του έθεσαν για τη λήψη πραγματικών μέτρων προστασίας της υγείας, απάντησε με τη γνωστή καραμέλα που επιστρατεύεται απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, ότι «δεν έχουμε χρήματα».

Ο πρόεδρος του ΕΚΠ επισήμανε ότι οι απαντήσεις αυτές και η κατάσταση που επικρατεί επιβεβαιώνουν καθαρά τις ευθύνες της κυβέρνησης και κάλεσε σε ένταση της μάχης για την προετοιμασία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, για να δοθεί «απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και όσον αφορά τα ζητήματα της Υγείας» και «ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζουν».

Αναδείχτηκαν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και τα κρίσιμα αιτήματα για τον λαό

Νωρίτερα το πρωί, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εξορμήσεις σε σταθμούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού, του Προαστιακού, του ΟΣΕ, στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Ανθούσα, στο πορθμείο του Περάματος.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ «ΑΧΑΡΝΑΙ»
ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ «ΑΧΑΡΝΑΙ»
Από την εξόρμηση στον σταθμό του μετρό «Δάφνη», σε δήλωσή του, ο Θανάσης Οικονόμου, οδηγός στα λεωφορεία και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Μεταφορών Ελλάδας, σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί 9 μήνες τώρα δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πύκνωση των δρομολογίων για την προστασία των εργαζομένων και των επιβατών. Διεκδικούμε άμεση πύκνωση των δρομολογίων, καθημερινή απολύμανση στα οχήματα (...). Χρειάζονται άμεσα προσλήψεις και κρατική ενίσχυση για επισκευή του στόλου. (...) Στον ΗΣΑΠ τα δρομολόγια σε ώρες αιχμής είναι ανά 12 λεπτά. Ο κόσμος συνωστίζεται».

Ο Μάης Μεντής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, στη διάρκεια εξόρμησης στο αμαξοστάσιο στην Ανθούσα αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών και πρόβαλε τα αιτήματα για συχνά και ασφαλή δρομολόγια, επέκταση των αστικών συγκοινωνιών σε όλη την Αττική. Στο πλαίσιο της εξόρμησης, η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών μίλησε με εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο και πραγματοποίησε παρέμβαση στη διοίκηση.

Ο Β. Γκαραλιάκος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, από την εξόρμηση στον σταθμό Αττικής, τόνισε ότι «λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα είναι κινητές υγειονομικές βόμβες», ενώ οι προσλήψεις που ανήγγειλε ότι θα κάνει η κυβέρνηση «είναι σταγόνα στον ωκεανό». Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής έχει πει πως η ΟΣΥ έχει 3.000 οδηγούς και χρειάζονται πάνω από 6.000.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»
ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»
Στην εξόρμηση στον σταθμό Μαγούλα του Προαστιακού, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής ανέδειξε την τραγική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών στην Ελευσίνα και στις γύρω περιοχές. Τα δρομολόγια είναι ανά μία ώρα, οι ώρες άφιξης και αναχώρησης στη Μαγούλα δυσκολεύουν τη μετακίνηση χιλιάδων εργαζομένων προς το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής. Μια από τις επιπτώσεις της κατάστασης που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες είναι πως το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας είναι, ουσιαστικά, αποκομμένο από αυτές, με αποτέλεσμα την καθημερινή ταλαιπωρία εκατοντάδων, κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων. Ακόμα, μετά την κατάργηση της γραμμής Α16, δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με την Αθήνα.

Στην εξόρμηση στον σταθμό «Αχαρναί» του Προαστιακού αναδείχθηκε ότι το Μενίδι είναι μια περιοχή με απαράδεκτη συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας. Το μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής βρίσκεται στο Ολυμπιακό Χωριό και αποτελεί πραγματικό Γολγοθά για τους κατοίκους της περιοχής να το προσεγγίσουν με αστική συγκοινωνία.

Το πλαίσιο αιτημάτων
  • Πύκνωση δρομολογίων ειδικά στις ώρες αιχμής σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και τους επιβάτες.
  • Δωρεάν μετακίνηση σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους ή έχουν εξαναγκαστεί σε εκ περιτροπής εργασία.
  • Αμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση για:

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ «ΔΑΦΝΗ»
ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ «ΔΑΦΝΗ»
-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά καινούργιων οχημάτων και βαγονιών.

-- Καμία επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Οχι στις ΣΔΙΤ. Επίταξη των ΚΤΕΛ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ «ΚΑΛΛΙΘΕΑ»
ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ «ΚΑΛΛΙΘΕΑ»
Πλατιά εξόρμηση και στη Θεσσαλονίκη

Από τις εξορμήσεις σε στάσεις ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης
Από τις εξορμήσεις σε στάσεις ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης
Εξορμήσεις σε σημεία όπως οι στάσεις του ΟΑΣΘ στην Καμάρα, στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στην Αριστοτέλους (πέταλο και συμβολή με Μητροπόλεως) πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργατικά σωματεία και στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας άμεση αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το απόγευμα συνεχίστηκαν οι εξορμήσεις στις προαναφερθείσες στάσεις του ΟΑΣΘ και παράλληλα έγιναν παρεμβάσεις σε πολλές γειτονιές της πόλης.

Μέσα από τα πανό και τις πικέτες πρόβαλαν το πλαίσιο διεκδικήσεων, ενώ με την ανακοίνωσή τους κάλεσαν το λαό, που βιώνει την απαράδεκτη κατάσταση στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, να μπει στον αγώνα απαιτώντας άμεσα μέτρα για να σταματήσουν τα λεωφορεία να είναι εστίες υπερμετάδοσης, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης να μετακινούνται χωρίς να κινδυνεύει η υγεία τους. Παράλληλα, κάλεσαν σε συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

«Η έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη κατάσταση με τη μαζική μεταφορά στην πόλη μας έγινε επικίνδυνη στις συνθήκες της πανδημίας», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία. Ανεξάρτητα από την προσωρινή αποσυμφόρηση λόγω lockdown, το υπόλοιπο διάστημα «τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και οι στάσεις, ιδιαίτερα τις ώρες που οι εργαζόμενοι πρέπει να πάνε και να γυρίσουν από τη δουλειά τους, μαθητές και φοιτητές να πάνε στα σχολεία και τις σχολές τους, μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες».

Με την παρέμβασή τους τα σωματεία ανέδειξαν ότι λύση δεν αποτελεί η προωθούμενη παραπέρα ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, αλλά η πάλη για την προστασία της υγείας του λαού, για αποκλειστικά δημόσια συγκοινωνία, με συχνά και ασφαλή δρομολόγια.

Στην Πιερία

Αγωνιστική παρέμβαση οργανώθηκε χτες και στην Κατερίνη. Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία» και τα Σωματεία Συνταξιούχων Λιτόχωρου και ΙΚΑ Πιερίας κατέθεσαν υπόμνημα στις διοικήσεις των αστικών και των υπεραστικών ΚΤΕΛ στην Κατερίνη.

Διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΜ και απαίτησαν να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και με ασφάλεια μετακίνηση του λαού από και προς τα χωριά του νομού, αλλά και η μετακίνηση από και προς άλλους νομούς.

Μεταξύ άλλων καταγγέλλουν την περικοπή δρομολογίων από το αστικό ΚΤΕΛ Κατερίνης τις Κυριακές. Αντίστοιχα, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Κατερίνης έχει μόλις 2 δρομολόγια για Λιτόχωρο και μείωσε αισθητά τα δρομολόγια για Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτές τις περιοχές να χρησιμοποιούν άλλα μέσα, πολλές φορές με δυσβάσταχτο κόστος.

Τα σωματεία απαιτούν: Διατήρηση των δρομολογίων από και προς όλα τα χωριά του νομού τις Κυριακές. Πύκνωση των δρομολογίων των αστικών και υπεραστικών δρομολογίων όλες τις μέρες, τουλάχιστον στις ώρες αιχμής. Προστασία της υγείας των επιβατών και των εργαζομένων, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων.

Δρώμενο από καλλιτεχνικά σωματεία

Με ένα δρώμενο που παρουσίασαν στο σταθμό του μετρό Συγγρού - Φιξ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) καυτηρίασαν τον συνωστισμό που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, την καταστολή των κινητοποιήσεων, τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Με το δρώμενο παρουσίασαν το «υπόδειγμα» του ανθρώπου που «δεν παραπονιέται» γιατί έχει «αίσθημα ευθύνης» και διακατέχεται από πνεύμα «εθνικής ομοψυχίας». Μέχρι που το μέχρι πρότινος «υπόδειγμα» αποφασίζει να δώσει απάντηση σε κυβερνήσεις και εργοδότες που το έχουν κόψει και ράψει στα μέτρα τους γράφοντας το δικό του επίλογο.

Μπορείτε να δείτε βίντεο με το δρώμενο στο «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/242989.

«Μας λένε για αποστάσεις... και μας έχουν στα λεωφορεία τον έναν πάνω στον άλλον!»

«Τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού», έγραφε το πανό που ξεδιπλώθηκε χτες το πρωί μπροστά στην είσοδο του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος, δίνοντας το στίγμα της παρέμβασης των συνδικάτων και των φορέων στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας δράσης και μπροστά στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού.

«Παρών» στην εξόρμηση και ο «Ριζοσπάστης», πιάνουμε κουβέντα με εργαζόμενους που παίρνουν στα χέρια τους την ανακοίνωση. Συζητάμε για την κατάσταση στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς.

«Τρεις συγκοινωνίες παίρνω για να πάω στη δουλειά μου. Λεωφορείο, ΜΕΤΡΟ και τώρα πάω για το τρόλεϊ», λέει μια εργαζόμενη σε κουζίνα καταστήματος ντελίβερι.«Είμαι 60 ετών και ευπαθής ομάδα. Κάθε μέρα τρέμω αν την "έβγαλα" καθαρή. Εχω δύο παιδιά άνεργα. Τι να κάνω; Ειδικά στα λεωφορεία είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Θα έπρεπε να ντρέπονται που λένε συνεχώς σε μας να κρατάμε αποστάσεις και να προσέχουμε. Να έρθουν στη στάση που περιμένουμε τόση ώρα και μετά στο λεωφορείο και να μας πουν εκεί πώς να κρατάμε αποστάσεις».

Ο Γιώργος, υπάλληλος σε τράπεζα, πατέρας ενός παιδιού στην Α' Δημοτικού, μας λέει: «Με το lockdown στο Μετρό τέτοια ώρα δεν έχει συνωστισμό. Εκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα και δεν έχει εργαζόμενους. Ομως το μεσημέρι έχει πολλή κίνηση. Ολοι το ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Οτι δεν παίρνουν μέτρα ούτε για την υγεία μας στα νοσοκομεία, στα μέσα μεταφοράς, να προσλάβουν κόσμο, να αυξήσουν δρομολόγια, ούτε για την Παιδεία, να είναι λίγα παιδιά μέσα στην τάξη. Μπορεί ένα παιδί όπως το δικό μου πεντέμισι ετών να κάνει τηλεκπαίδευση; Να είναι συγκεντρωμένο μπροστά σε έναν υπολογιστή στο σπίτι; Αυτά είναι γελοία πράγματα...».

Ο 30χρονος Παναγιώτης, ιδιωτικός υπάλληλος, αναφέρει: «Πλέον, τέτοια ώρα δεν έχουμε στο Μετρό και τα λεωφορεία το χάλι που είχαμε πριν το lockdown. Γύριζα σπίτι και νόμιζα ότι είχα κορονοϊό. Και αντί να πάρουν κάποιο σοβαρό μέτρο, για να μη βλέπουμε αυτά τα αίσχη στα νοσοκομεία, έκλεισαν τους εργαζόμενους στο σπίτι, η Ερμού είναι έρημη και λένε ότι κάτι έκαναν. Τώρα ακούω και τα μέτρα που θα ψηφίσουν στη Βουλή. Ολα έχουν ένα όριο. Εγώ λίγες φορές έχω απεργήσει, όμως τώρα στη δουλειά το συζητάμε να απεργήσουμε. Θέλω να το πω αυτό. Αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ, δεν θα κουνιόταν φύλλο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να πάψουν τα ΜΜΜ να είναι υγειονομικές βόμβες

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για τη χτεσινή μέρα δράσης Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και φορέων για την αποσυμφόρηση των αστικών συγκοινωνιών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε τα εξής:

«Σήμερα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους για να σταματήσουν τα Μέσα Μεταφοράς να είναι υγειονομικές βόμβες.

Για επίταξη των ιδιωτικών λεωφορείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση του στόλου των οχημάτων.

Γιατί εκεί υπάρχει συνωστισμός και όχι στις εκδηλώσεις των εργαζομένων και της νεολαίας τις οποίες στοχοποιεί η κυβέρνηση.

Κι όπως αποδείχτηκε, η κυβέρνηση μπορεί να "γεννήσει" αύρες για την καταστολή του λαού, λεωφορεία όμως ακόμη δεν μπορεί να βρει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ