ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΕ
Ξεχάστε το "κράτος πρόνοιας"
  • Μέτρα που αγγίζουν τα όρια της φυσικής εξόντωσης των λαϊκών στρωμάτων, περιλαμβάνονται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το "Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο"

Εφιαλτικό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για την άνευ προηγουμένου αντιλαϊκή επίθεση των "ηγεμόνων" της ΕΕ αποτελούν τα μέτρα που προτείνονται από τα συντηρητικά κόμματα της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), όπως αυτά αναφέρονται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε πριν μερικές μέρες στη σύνοδό των ηγετών του στην Τουλούζη της Γαλλίας.

Τα μέτρα που προτείνονται στο ψήφισμα για τη "μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου" είναι πραγματικά ανατριχιαστικά. Τα μέτρα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα που προτείνονται στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας - τα είχε παρουσιάσει πρόσφατα ο "Ρ" - και τα οποία συνοψίζονται στο σύνθημα "δώστε τα όλα στο κεφάλαιο για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας".

Οι κατευθύνσεις και τα μέτρα του ΕΛΚ για το "Κοινωνικό μοντέλο" δεν οδηγούν απλά στην κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας και των όποιων κοινωνικών υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα, αλλά οδηγούν κατ' ευθείαν σε μεσαιωνικές καταστάσεις, όπου τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα αναλάβουν σχεδόν αποκλειστικά τα βάρη για την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση κ.ο.κ. Ετσι ομολογούν ότι στόχος τους είναι να πετάξουν έξω από το σύστημα ασφάλισης όσους δεν τα καταφέρνουν αλλά το έχουν ανάγκη, στα νοσοκομεία οι ασθενείς να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερο και να αναλάβουν οι γονείς το μεγάλωμα των παιδιών, τους ανάπηρους, τα άτομα της τρίτης ηλικίας!

Οποιος αντέξει

Η αφετηρία από την οποία ξεκινούν οι ηγέτες των συντηρητικών κομμάτων είναι ότι θεωρούν "ως δεδομένο ότι το ίδιο το άτομο είναι κυρίως υπεύθυνο για να αποκτήσει ατομικό εισόδημα και οικονομική ανεξαρτησία" (! ). Δουλιά του κράτους είναι "να εγγυηθεί τις βασικές συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού".

Κάνοντας πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις τους για τους επιμέρους τομείς του κράτους πρόνοιας είναι περισσότερο αποκαλυπτικοί.

Για την κοινωνική ασφάλιση: "Το ΕΛΚ θεωρεί την κοινωνική ασφάλιση ως ένα δίχτυ ασφαλείας - (σ. σ. ακριβώς την ίδια ορολογία χρησιμοποιεί ο Κ. Σημίτης) - για όσους πραγματικά το χρειάζονται και επομένως ακολουθεί μια ενεργητική πολιτική με στόχο να κρατήσει τα άτομα έξω από το σύστημα πρόνοιας για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο ή να τα ενθαρρύνει να το εγκαταλείψουν σύντομα.Και αμέσως μετά: "Για να μη χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας, οι φόροι και οι κοινωνικές εισφορές δεν μπορούν να αυξηθούν κι άλλο. Μάλλον πρέπει να μειωθούν".

Για την Υγεία: Προληπτικά μέτρα για τη χρήση της φροντίδας υγείας: 1. "Θα πρέπει να γίνει συζήτηση για έναν υγιή τρόπο ζωής και τις ευθύνες του ατόμου για την προσωπική του υγεία".

2. Ενθάρρυνση ενός συστήματος μάνατζμεντ στα νοσοκομεία ούτως ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση στον έλεγχο του κόστους. Χειρισμός του συστήματος με τρόπο ώστε η διάρκεια παραμονής στα νοσοκομεία να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται και οι ασθενείς να παραμένουν στο σπίτι τους χάρη στην ιατρική και κοινωνική υποστήριξη.

Για το Μεγάλωμα των παιδιών."Η προσωπική ευθύνη των γονέων για το μεγάλωμα των παιδιών είναι το κεντρικό σημείο" (! ).

Φροντίδα για ηλικιωμένους, ασθενείς και ανάπηρους: "Πρέπει να επεκταθούν οι πιθανότητες για τη φροντίδα στο σπίτι των ασθενών και των αναπήρων. Η πιθανότητα να φροντίζονται στο σπίτι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες - με την υποστήριξη ενός επιδόματος - πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα αυτό προσυπόγραψε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, όπως και οι ομοϊδεάτες του πρωθυπουργοί Χ. Κολ, Ρ. Πρόντι, Ρ. Λούμπερς, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Σαντέρ κ. ά.

Π. Κ.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Να αναδειχτούν τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη

Την ανάγκη εξέτασης του θέματος της τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας από πολιτικής πλευράς και ανάδειξης των ζητημάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με την υιοθέτηση της κοινοτικής θέσης στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής της Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε το γεγονός ότι "το θέμα είναι νομικό, έχει τεχνικές απόψεις και αφορά και θέματα κανονισμών και αλλεπάλληλων αποφάσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής", ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι "πρέπει να δούμε το πράγμα πολιτικά και ουσιαστικά. Πρώτον, το Κοινοβούλιο αυτό ενέκρινε την Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία με βάση υποσχέσεις και πιέσεις ότι αυτή θα συμμορφωθεί με ορισμένες βασικές προϋποθέσεις που αναφέρονται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας, κράτους δικαίου, συμβίωσης, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες σε ό,τι αφορά Κούρδους, Κυπρίους και ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεύτερον, το Κοινοβούλιό μας συμφώνησε ότι η ετήσια έκθεση θα έρχεται ενώπιον του Κοινοβουλίου για να ελέγχει εάν οι όροι αυτοί τηρούνται. Επομένως, η οποιαδήποτε ρύθμιση ανεξάρτητα από τη θέση του καθενός για την Τελωνειακή Ενωση, θα πρέπει να εκπληρώνει απαρέγκλιτα αυτά τα δύο θεμελιώδη ζητήματα, δηλαδή συμμόρφωση της Τουρκίας με τις προϋποθέσεις και έλεγχος του Κοινοβουλίου με βάση την έκθεση της Επιτροπής ότι συμμορφώνεται ή δε συμμορφώνεται.

Ολα τα άλλα πέραν αυτών, κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης, είναι εκ του πονηρού και εξυπηρετούν ιδιοτελείς οικονομικούς, εμπορικούς, στρατηγικούς σκοπούς διαφόρων μεγάλων συμφερόντων".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ