ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Κόντρες" για το κεντροαριστερό αλισβερίσι

"Δίνουν και παίρνουν" οι αλληλοκατηγορίες σχετικά με την υποψηφιότητα Δαμανάκη και "εξαγορές"

Διευρύνονται οι κόντρες και η αναταραχή στο Συνασπισμό και το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα κεντροαριστερά σενάρια και την κοινή - "υπερκομματική"... κατά τον Κ. Σημίτη - υποψηφιότητα της Μ. Δαμανάκη, που επίσημα στηρίζουν οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων.

Ετσι, ενώ, ήδη, κλείστηκαν τα ραντεβού για τη συνάντηση της Δαμανάκη με τον Σημίτη, την ερχόμενη Τετάρτη, και τον Ν. Κωνσταντόπουλο (ύστερα από... φαξ που του έστειλε) για την ερχόμενη Δευτέρα, χτες με αφορμή το διορισμό, από την κυβέρνηση, του Ν. Γρατσία, στελέχους του ΣΥΝ, στη θέση του προέδρου του ΟΣΕ, ξέσπασε νέος καυγάς: Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα "εξαγοράς" στελεχών του κόμματός του από το κυβερνητικό κόμμα, κατηγόρησε "τον Κ. Σημίτη και το επιτελείο" του ότι "περιφέρουν σε διάφορους χώρους κρατικές - κυβερνητικές θέσεις ως κομματική προίκα". Επίσης, έκανε λόγο για "μικροκομματικές μεθοδεύσεις και μικρές πρακτικές" τους, τονίζοντας πως "για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται ότι το ανώτερο στάδιο του κυβερνητικού εκσυγχρονισμού είναι ο παλαιοκομματικός παραγοντισμός"...

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στο διορισμό, από την κυβέρνηση, του Ν. Γρατσία - τον οποίο προχτές το βράδυ "παραίτησαν" από μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ - ο Ν. Κωνσταντόπουλος προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί, λέγοντας πως "ο ΣΥΝ δε θα χρεωθεί καμιά προσωπική επιλογή που είναι αντίθετη με τις προγραμματικές του θέσεις και ασυμβίβαστη από πλευράς δεοντολογίας". Κι αυτό όταν με τη στάση και την πολιτική του κόμματός του αναδείχνονται σαν συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ και, με έναν τρόπο, ΣΥΝδιαχειριστές της κυβερνητικής πολιτικής, ψηφίζοντας από κοινού αντιλαϊκά νομοσχέδια και επιλογές. Από την κυβερνητική πλευρά, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επαναβεβαίωσε, με δηλώσεις του στην αίθουσα Τύπου, την υποστήριξη στην "υπερκομματική" υποψηφιότητα Δαμανάκη, ενώ άφησε ανοιχτό ότι θα συνεχίσει την πολιτική διορισμών στελεχών από άλλους κομματικούς χώρους (του ΣΥΝ προφανώς). Την ίδια ώρα, σε συνεδρίασή της η ΝΕ Α Αθήνας του ΠΑΣΟΚ,που αντιδρά στην υποψηφιότητα Δαμανάκη, αποφάσισε να συζητήσει το θέμα σε Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ο Δ. Μπέης δήλωνε πως η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετη με την υποψηφιότητα Δαμανάκη.

Αντιδράσεις

Σ' αυτή τη βάση και μ' αυτό το κλίμα, η ηγεσία του ΣΥΝ προχωρά στην κεντροαριστερή συνεργασία, στη στήριξη της υποψηφιότητας Δαμανάκη από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας, μάλιστα, τετελεσμένα για τους οπαδούς και τα στελέχη τους που αντιδρούν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Π. Σκοτινιώτη,στελέχους του ΣΥΝ και νομάρχη εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Μαγνησίας, που... πανευτυχής χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα Δαμανάκη "σημαντική εξέλιξη" και, εκτός των άλλων, ζητά την ομόθυμη στήριξη (από το κόμμα του) της υποψηφιότητάς της και καταλήγει: "Ελπίζω να μην επαναληφθεί η οδυνηρή πολιτική του '94, που στέρησε - όπως αναφέρει - από το ΣΥΝ την εκλογή στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Γρ. Γιάνναρου".

Ωστόσο, χαρακτηριστικό για το κλίμα που επικρατεί στο χώρο του ΣΥΝ είναι ότι, προχτές, τα μέλη του στον ΟΤΕ ψήφισαν με πλειοψηφία (κατά 43, δύο ήταν υπέρ) κατά της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές. Το σκηνικό συμπληρώνουν σχετικές δηλώσεις άλλων στελεχών του ΣΥΝ, όπως των Γ. Δραγασάκη (έκανε λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ αδιόρθωτο, που εμπορεύεται θέσεις δημοσίου συμφέροντος), Ν. Βούτση (οι κινήσεις κορυφής αποσκοπούν στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και φιλοδοξούν να υπαγορεύσουν πολιτικές και όρους στην ηγεσία του ΣΥΝ) και Π. Λαφαζάνη (μιλάει για "κωμικοτραγικό θέαμα" και για τη Δαμανάκη που αξιοποιείται - χωρίς να αντιδρά - από την κυβέρνηση κτλ.).

Σ' αυτό το κλίμα χτες η Μ. Δαμανάκη - που σήμερα το μεσημέρι συναντάται με τον πρόεδρο της ΠΟΛ. ΑΝ. Αντ. Σαμαρά - σε σύσκεψη της δημοτικής κίνησης του ΣΥΝ αντιμετώπισε τις κατηγορίες για "προσωπικές κινήσεις και επιλογές", ενώ η Α. Φιλίνη, μέλος της ΚΠΕ και δημοτική σύμβουλος της παράταξης, με δήλωσή της, αφού διευκρινίζει πως οι κινήσεις Δαμανάκη ουδέποτε συζητήθηκαν στη δημοτική κίνηση και στο ΣΥΝ, "εικάζει πως όλα αυτά μεθοδεύονται εδώ και καιρό υπέρ της "κεντροαριστεράς πλατφόρμας"".

ΠΑΣΟΚ
Εσωκομματικές αναταράξεις

"Συντροφικές φιλοφρονήσεις" και αλληλοκατηγορίες με χαρακτηρισμούς, όπως, είστε "αποβράσματα", είστε "ποταποί", είστε "χαλκεία"...

Στοιχεία προεόρτιων "εμφυλιοπολεμικής" κατάστασης επικρατούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά του κατά μελών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος έχει εκφράσει στον πρωθυπουργό ο Γ. Παπαντωνίου, ισχυριζόμενος ότι οι επιθέσεις εναντίον του, με αφορμή τον προϋπολογισμό, εκπορεύονται από συγκεκριμένα κέντρα. Χτες, άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας βάλλει κατά του Γ. Πανταγιά και άλλα κατά του Θ. Τσουκάτου και, συνακόλουθα, κατά της Β. Παπανδρέου.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας, οι βουλευτές Γεωργακόπουλος, Βλαχόπουλος και Διαμαντίδης εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα αλλαγής της μεθόδου παρακράτησης φόρου που εισάγει ο νέος προϋπολογισμός. Παρουσιάστηκε δε δυστοκία ανεύρεσης πρόθυμων εισηγητών για την υποστήριξη του προϋπολογισμού στη Βουλή. Φαινόμενο που εκδηλώθηκε και στις ομάδες των κομματικών στελεχών που θα προπαγανδίσουν τον προϋπολογισμό στην επαρχία το επόμενο διάστημα. Ομάδες που συγκροτήθηκαν με μέλη που ανήκουν αποκλειστικά στην "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, κλίμα "αλληλοεξόντωσης" επικρατεί στη Νομαρχιακή της Α Αθήνας του κόμματος, με αφορμή τις εγγραφές νέων μελών στην οργάνωση, αλλά και την πορεία προς τις δημοτικές. Ηδη υπάρχει ανταλλαγή καταγγελτικών επιστολών μεταξύ του "εκσυγχρονιστή" Κατσικαρέλη και του "προεδρικού" Παναγιωτόπουλου, με αφορμή ότι ο πρώτος κατηγορεί τους εσωκομματικούς αντιπάλους του για αθρόες, παράνομες εγγραφές νέων μελών με στόχο την άλωση της οργάνωσης. Ο δεύτερος με επιστολή του προς το ΕΓ ανταπαντά ότι η επιστολή Κατσικαρέλη περιέχει "μεγάλη δόση αλητείας", ότι "ο 5ος όροφος της Χαρ. Τρικούπη έχει μετατραπεί σε χαλκείο συκοφαντιών και σε εργαστήριο παραγωγής λάσπης που όζει", μιλά για "διαπλοκή συγκεκριμένων δημοσιογράφων με το χαλκείο του 5ου ορόφου", για "ορντινάτζες του κυρίου Τσουκάτου", για "ποταπά... αποβράσματα", για "μικρόνοες και άθλιους", που συνιστά τα "άτομα που συνδέονται άμεσα με το περιβάλλον του προέδρου" και άλλα τέτοια...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Κριτική" για τον προϋπολογισμό

Κριτική από νεοφιλελεύθερες θέσεις ασκεί η ηγεσία της ΝΔ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη με αφορμή τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα επιχειρήσει να δημαγωγήσει εμφανίζοντας την πολιτική της ως σωτηρία για τα λαϊκά στρώματα.

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες, καθορίστηκε η τακτική και οι πλευρές που θα αναδείξουν τα στελέχη του κόμματος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Το μήνυμα που εκπέμπει η θέση της ηγεσίας της ΝΔ είναι το γνωστό, "εμείς είμαστε καλύτεροι διαχειριστές", εννοείται των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον Κ. Καραμανλή, στην οποία συμμετείχαν και οι τρεις εισηγητές του κόμματος (Κωστόπουλος, Νικολόπουλος, Ρεγκούζας), "εμπλουτίστηκε" το περιεχόμενο της κριτικής του κόμματος για τον προϋπολογισμό.

Οι βασικοί άξονες της κριτικής που ασκεί η ηγεσία της ΝΔ στον προϋπολογισμό έχουν ως εξής: Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απέτυχε. Η αποτυχία αυτή εκδηλώθηκε και με την τελευταία νομισματική και χρηματιστηριακή κρίση, η οποία απέδειξε ότι το όλο οικοδόμημα είναι σαθρό. Με τον προϋπολογισμό απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η προοπτική ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Τα ελλείμματα επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με την πρόσθετη φορολογία, πράγμα που πλήττει τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Οι λύσεις της ΝΔ είναι η δραστική μείωση των (κοινωνικών) δαπανών, οι γενναίες αποκρατικοποιήσεις και η μεταφορά δραστηριοτήτων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, διαρθρωτικές αλλαγές στο όνομα της αύξησης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.

"Επιστολές" και από την ΑΚΟΑ

Σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές η ΑΚΟΑ (Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά) έστειλε επιστολή προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την ΠΓ του ΣΥΝ, την ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, το Συντ. Γραφείο του ΝΑΡ, τη Συντ. Επιτροπή του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και τη Συντ. Επιτροπή της Πράσινης Πολιτικής, με την οποία εκθέτει τις απόψεις της στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία των κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς και της Οικολογίας.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στη μεγάλη πολιτική σημασία των δημοτικών εκλογών και τονίζεται ο χαρακτήρας "δημοψηφίσματος", που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στην πολιτική της. Ετσι, χαρακτηριστικά, η ΑΚΟΑ επισημαίνει απευθυνόμενη προς τις πολιτικές δυνάμεις: "Θα πρέπει να δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να υπερψηφίσουν δημοτικούς και νομαρχιακούς συνδυασμούς, οι οποίοι, τόσο στο γενικό πολιτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα αποτυπώνουν την αντίθεση των δυνάμεων της Αριστεράς, της Οικολογίας, των κινημάτων, θα αποτυπώνουν την αντίθεση των πολιτών στις βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης". Εξηγώντας, υποστηρίζει ότι η αντίθεση αυτή πρέπει να εκφραστεί ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και στη στρατηγική της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, που έχουν έκφραση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καταλήγοντας προτείνει ως απώτερο στόχο της συνεργασίας "να δημιουργηθούν οι δυνατότητες για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, αλλά και να ευνοηθούν διεργασίες και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και προπάντων στο λαό, στο δρόμο σύγκλισης των διαφορετικών ρευμάτων του αριστερού και οικολογικού κινήματος".

Η αγωγή Σκανδαλίδη

Συζητήθηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αγωγή που είχε καταθέσει στις 10 Νοέμβρη ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης κατά του περιοδικού "ΜΕΝ" και του συντάκτη του Στ. Θεοδωράκη, σχετικά με τη δημοσίευση επιστολής, την οποία φέρεται ότι είχε στείλει στον Α. Παπανδρέου το 1995. Στην επιστολή περιέχονταν επιτιμητικά σχόλια εις βάρος του σημερινού πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Την αγωγή υποστήριξε, καταθέτοντας ως μάρτυρας, ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός, ενώ από την πλευρά του περιοδικού εξετάστηκε η δημοσιογράφος Ελένη Καλογεροπούλου. Παρέμβαση υπέρ του Στ. Θεοδωράκη έκανε η ΕΣΗΕΑ, ζητώντας την προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου, δεδομένου ότι ο Κ. Σκανδαλίδης αξίωνε με την αγωγή του να υποχρεωθεί ο συντάκτης του δημοσιεύματος να του παραδώσει την εν λόγω επιστολή, χαρακτηρίζοντάς την "ψευδή και συκοφαντική". Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε για την απόφαση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org