ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Κλείνουν την 4η «αξιολόγηση», μόνιμα τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα»

Eurokinissi

Το κλείσιμο της 4ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» δρομολογεί η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την έκθεση της «ενισχυμένης εποπτείας», που δημοσιοποιείται σήμερα, ταυτόχρονα με τις πρώτες εκθέσεις στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» 2020 για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές κυβερνήσεις (τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ) ξεπερνούν τον πήχη, ως αποτέλεσμα βέβαια της υπεραπόδοσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και για το 2020, ενώ η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα «υπενθυμίζει» και τις «δεσμεύσεις» αναφορικά με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και για τη «διατήρηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής» στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Η έκθεση θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ειδική έμφαση δίνεται στο ζήτημα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, που βέβαια θα αποτελούν μόνιμο «προαπαιτούμενο» και για τις επόμενες «αξιολογήσεις». Στόχος παραμένει η μείωση κατά 48,5 δισ. ευρώ, συγκεκριμένα στα 26 δισ. μέχρι το τέλος του 2021, από περίπου 74,5 δισ. σήμερα, με φόντο βέβαια και το «μεταβατικό καθεστώς» της όποιας παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση επιβραβεύεται και για το υπό διαμόρφωση σχέδιο παροχής νέων κρατικών εγγυήσεων στους τραπεζικούς ομίλους.

Την ίδια ώρα, η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών (αναμένεται το Μάη του 2020) αποτελεί μία ακόμα «εφεδρεία» στήριξης του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν εστιάζει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους περιουσίας, δηλαδή για σειρά από χαράτσια που επίσης συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που καταβάλλεται στους ΟΤΑ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει και τις προηγούμενες «ενστάσεις» της γύρω από τυχόν «δημοσιονομικά κενά» στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αυτά σύμφωνα με την έκθεση αντιμετωπίζονται με τα κάθε είδους «ισοδύναμα», που βέβαια θα ενσωματώνονται και στον κρατικό προϋπολογισμό που κατατίθεται στη Βουλή αύριο Πέμπτη.

Η έκθεση της Κομισιόν θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη, όπου αναμένεται να επικυρωθεί το «επιτυχές» κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης», σε συνδυασμό με την επιστροφή δόσης από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές εκταμιεύσεις κατευθύνονται στην τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων, αποτελώντας ένα ακόμα εργαλείο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»

Παράλληλα, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα έχουν την τιμητική τους και στο πλαίσιο της έκθεσης για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» 2020. Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία εντάσσεται στη λίστα των κρατών που «ελέγχονται» για «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες» και υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση», η οποία θα εξειδικευτεί στη συνέχεια με άλλη έκθεση στο πλαίσιο του «Εξαμήνου». Στο επίκεντρο βρίσκονται μεταξύ άλλων η μάζα του ελληνικού κρατικού χρέους, τα «κόκκινα» δάνεια και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι δείκτες που καταρτίζει η Γιούροστατ για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, μέσω των οποίων παρέχεται η αναγκαία «στατιστική υποστήριξη» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορούν μεταξύ άλλων το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος». Αυτό με τη σειρά του περιλαμβάνει παραμέτρους όπως το επίπεδο των μισθών και την παραγωγικότητα της εργασίας, την «πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία» κάθε οικονομίας, που αποσκοπεί στην αξιολόγηση της «ανταγωνιστικότητας των τιμών και του κόστους» σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές στις διεθνείς αγορές, την «καθαρή επενδυτική θέση», το ισοζύγιο συναλλαγών κ.ά.

«Τιτλοποιήσεις» με κρατική εγγύηση

Την ίδια ώρα, ο όμιλος της Αlpha Bank ανακοίνωσε χτες την «πραγματοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (κόκκινα δάνεια) στην Ευρωπαϊκή αγορά». Πρόκειται για τη μεταβίβαση σε νέα εταιρεία «πακέτου» με προβληματικά δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ, για το οποίο θα υποβάλει αίτηση παροχής κρατικών εγγυήσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το πρόγραμμα Εγγύησης Ελληνικών Τιτλοποιήσεων (...), που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, εκτιμάται ότι θα έχει καταλυτική δράση ως προς τις ενέργειες για την εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών».

Σε αυτό το φόντο, η Αlpha Banκ «θα αξιοποιήσει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που ενισχύονται από τη μείωση της αβεβαιότητας, τη δημοσιονομική αναπροσαρμογή προς την ανάπτυξη, την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων».

Οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας για την τριετία 2020 - 2022 περιλαμβάνουν:

-- Εταιρικό μετασχηματισμό, με απόσχιση κλάδου των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της, που εν συνεχεία θα εισφερθούν σε νέα τραπεζική εταιρεία, που θα ελέγχεται κατά 100% από την Alpha Bank.

-- Nέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 14 δισ. ευρώ έως το 2022, με έμφαση στους τομείς υποδομών, Ενέργειας, ακινήτων, ξενοδοχειακών - τουριστικών επιχειρήσεων, βιομηχανίας και ναυτιλίας.

-- Μείωση του κόστους μέσα από μία «καθορισμένη δέσμη ενεργειών», μεταξύ άλλων με «τη στοχευμένη ανάθεση δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς συνεργάτες». Στόχος της τράπεζας είναι να μειωθούν «οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες» κατά περισσότερο από 10% έως το 2022, και να διαμορφωθούν σε περίπου 960 εκατ., από 1,1 δισ. ευρώ το 2018.

Το εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναμένεται να εφαρμοστεί και από τους άλλους τραπεζικούς ομίλους, ενώ σε κάθε περίπτωση η «εξυγίανση» των ισολογισμών τους έχει «προαπαιτούμενο» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων που αποσκοπούν στην ανάκαμψη του κεφαλαίου.

«ASTRA AIRLINES»
Αναστολή πτήσεων, «στον αέρα» οι εργαζόμενοι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην αεροπορική εταιρεία «Astra Airlines», η οποία ανακοίνωσε και επίσημα την αναστολή των πτήσεών της, ενώ άγνωστο παραμένει το μέλλον των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Η βάση της «Astra Airlines» βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους και ο στόλος της αριθμεί τέσσερα αεροσκάφη, με τα οποία εκτελούσε απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Ηράκλειο και Κω και από Αθήνα προς Χίο, Κοζάνη, Καστοριά και Ικαρία.

Σε ανακοίνωση της, η «Astra Airlines» γνωστοποιεί και επίσημα την αναστολή των πτήσεών της και δεσμεύεται ότι θα ενημερώσει το επιβατικό κοινό οριστικά το αργότερο μέσα στις 7 επόμενες μέρες για τη διευθέτηση αιτημάτων που σχετίζονται με οικονομικά θέματα (κρατήσεις εισιτηρίων κ.λπ.).

Μεγάλο μέρος των πτήσεων που εκτελούσε η «Astra Airlines» ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει η «Aegean Airlines», η οποία ενημέρωσε ότι μέχρι και τις 24 Μάη του 2020 προσθέτει 306 πτήσεις (28.476 θέσεις) για δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Χίο - Σάμο - Κω - Ηράκλειο και Μυτιλήνη και από Αθήνα προς Χίο.

Οι άγονες γραμμές που ανέλαβε η «Astra» τα τελευταία χρόνια τής εξασφάλιζαν επιβατική κίνηση και έσοδα από επιδοτήσεις. Μάλιστα, η σύμβαση που είχε αναλάβει μέσω διαγωνισμού το 2016 για την πραγματοποίηση δρομολογίων στις γραμμές Αθήνα - Κάλυμνος - Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Ικαρία - Θεσσαλονίκη λήγει το Σεπτέμβρη του 2020 με προβλεπόμενο μέγιστο οικονομικό αντιστάθμισμα 3,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μέχρι τον Αύγουστο του 2018 εισέπραττε επιπλέον 660.000 ευρώ το χρόνο για το δρομολόγιο Αθήνα - Κοζάνη - Καστοριά - Αθήνα. Ενώ και στον νέο διαγωνισμό που έγινε για τη συγκεκριμένη γραμμή η «Astra» αναδείχτηκε μειοδότρια, με αποτέλεσμα να αναλάβει εκ νέου το δρομολόγιο μέχρι το 2022 με αντιστάθμισμα 2,7 εκατ. ευρώ.

Με σχόλιό της, η ΤΟ Βιομηχανίας της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτήν τη στιγμή στην «Astra», επιβεβαιώνει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: «Οι πάνω από 100 εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την "ανάπτυξη για όλους" που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα. Η υποτιθέμενη ανάπτυξη των αεροδρομίων της χώρας μετά και από την εξαγορά πολλών από αυτών από την FRAPORT, τα αλλεπάλληλα ρεκόρ αύξησης του επιβατικού κοινού κ.ά. δεν μπορούν να κρύψουν την αντικειμενική αλήθεια, ότι οι εργαζόμενοι δεν ωφελούνται από όλα αυτά». Καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν να μη χαθούν δεδουλευμένα και κατακτημένα δικαιώματα μπροστά σε οποιαδήποτε εξέλιξη της κατάστασης, αλλά και να διασφαλιστεί για το επιβατικό κοινό η έγκαιρη και ασφαλής μεταφορά του στις επιλογές προορισμού του.

ΥΠΟΘΕΣΗ «SIEMENS»
«Τίτλοι τέλους» στη δίκη για τα «μαύρα» ταμεία

Με καταδίκη 22 εκ των 54 κατηγορουμένων για ξέπλυμα χρήματος έπεσε χτες η αυλαία της δίκης για τα αποκαλούμενα «μαύρα» ταμεία της εταιρείας «Siemens» στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ομολογημένη υπόθεση παροχής «μαύρου χρήματος» πάνω από 100 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τον γερμανικό κολοσσό, δηλαδή για αδικήματα που τελέστηκαν πριν από 21 χρόνια (1998-2005), και που τροφοδότησε τη δικομματική κοκορομαχία.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι τελικά ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και τα υπόλοιπα πρώην στελέχη της εταιρείας στη χώρα μας, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, και τα πρώην στελέχη της «Siemens» Γερμανίας, Χάινριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κούτσεν Ρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα.

Τρία χρόνια μετά από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και 14 ολόκληρα χρόνια μετά από την έναρξη της έρευνας για τη σύμβαση 8002/1997 που αφορά την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, το δικαστήριο καταδίκασε και τα πρώην στελέχη του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, αλλά και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος δραπέτευσε καταστρέφοντας τη συσκευή γεωεντοπισμού, το λεγόμενο «βραχιολάκι».

Ο Θόδωρος Τσουκάτος, άλλοτε σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που έχει παραδεχτεί ότι έβαλε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ 1 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα από την εταιρεία, απαλλάχθηκε γιατί το αδίκημά του έχει παραγραφεί. Αθώοι κρίθηκαν άλλοι 5 κατηγορούμενοι και 28 συνολικά απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε δίκη είχαν αρχικά παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι, 10 από αυτούς πέθαναν στη διάρκεια των χρόνων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ