ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο στόχαστρο Ρωσία και Κίνα, στο φόντο οι εσωτερικές αντιθέσεις

Με Ρωσία και Κίνα ως «κύριο πιάτο» στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και φόντο τις αντιθέσεις και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, γίνεται σήμερα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που βάζει και τις τελευταίες πινελιές ενόψει της Συνόδου Κορυφής, 3 - 4/12 στο Λονδίνο.

«Αύριο, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες μας για τη Σύνοδο του Λονδίνου. Μια Σύνοδος επίκαιρη. Και αυτό διότι τίθενται ερωτήματα σχετικά με τη δύναμη της διατλαντικής σχέσης. Υπάρχουν πράγματι διαφορές μεταξύ των συμμάχων σε διάφορα θέματα. Οπως το εμπόριο, το κλίμα, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Και πιο πρόσφατα, για την κατάσταση στη ΒΑ Συρία. Αλλά οι διαφορές και οι αμφιβολίες μεταξύ των συμμάχων δεν είναι καινούριες. Παρ' όλα αυτά, το ΝΑΤΟ έχει μόνο δυναμώσει τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Και συνεχίζουμε να παρέχουμε ασφάλεια σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους».

Ετσι άνοιξε χτες την προπαρασκευαστική συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, αποτυπώνοντας τις αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού άξονα, σπεύδοντας ωστόσο να παραθέσει και τα ...θετικά: «Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική συνεργάζονται περισσότερο εντός ΝΑΤΟ σήμερα από ό,τι εδώ και δεκαετίες. Ενισχύουμε την αποτροπή και την άμυνά μας, με περισσότερες δυνάμεις σε μεγαλύτερη ετοιμότητα. Επιταχύνοντας την αντίδρασή μας κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των υβριδικών απειλών. Και διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων με αποστολές κατάρτισης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Η ΕΕ «δεν μπορεί να αμυνθεί μόνη της»

Στο ίδιο πλαίσιο, χαιρέτισε το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη και ο Καναδάς, για πέμπτη συνεχή χρονιά, αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, καταπώς ζητούν οι Αμερικανοί. «Με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον επενδύσεις στην άμυνα. Πρόκειται για πρωτοφανή πρόοδο. Και είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το "μομέντουμ"», είπε ο Στόλτενμπεργκ, σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει φυσικά και την κλιμάκωση των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη με περισσότερα στρατεύματα, ασκήσεις και με περισσότερες στρατιωτικές υποδομές, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η πρόσφατη «ανανεωμένη» συμφωνία για τις βάσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ελλάδας που μετατρέπει τη χώρα μας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Εστειλε, επίσης, μήνυμα ότι χρειάζεται μεν ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα, αλλά όχι προς αντικατάσταση του ΝΑΤΟ, ούτε προς αυτονόμηση της ΕΕ, για την οποία τόνισε με νόημα ότι μετά το Brexit, «δεν μπορεί να αμυνθεί μόνη της. Χρειάζεται οπωσδήποτε το ΝΑΤΟ». Μήνυμα που, όπως είπε, θα μεταφέρει και στο Παρίσι, που επισκέπτεται την επόμενη βδομάδα, στον απόηχο και των δηλώσεων του Γάλλου Προέδρου που έβαλε μια σειρά από ζητήματα για τη λειτουργία του οργανισμού.

«Επιχειρησιακός τομέας» και το Διάστημα

Ταυτόχρονα, ο Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε ότι σήμερα το ΝΑΤΟ θα κάνει «άλλο ένα σημαντικό βήμα. Αναμένω ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν να αναγνωρίσουν το Διάστημα ως επιχειρησιακό τομέα, παράλληλα με τον αέρα, το έδαφος, τη θάλασσα και τον κυβερνοχώρο. Το Διάστημα είναι απαραίτητο για την άμυνα και την αποτροπή της Συμμαχίας. Για έγκαιρη προειδοποίηση, επικοινωνία και πλοήγηση», είπε, κι ενώ οι ΗΠΑ ήδη, εδώ και μήνες, έχουν εξαγγείλει τη σύσταση Διοίκησης Διαστήματος στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

«Περίπου 2.000 δορυφόροι είναι επί του παρόντος σε τροχιά γύρω από τη Γη. Περίπου οι μισοί ανήκουν στις χώρες του ΝΑΤΟ. Αναγνωρίζοντας έτσι το χώρο ως επιχειρησιακό τομέα θα είναι ένα σαφές σημάδι ότι συνεχίζουμε να ενισχύουμε την αποτροπή και την άμυνά μας σε όλους τους τομείς», είπε ο γγ. «Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πρόθεση να βάλει όπλα στο Διάστημα. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι οι αποστολές και οι επιχειρήσεις μας έχουν τη σωστή υποστήριξη», πρόσθεσε, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας ότι στρατιωτικοποιούν παραπέρα και το Διάστημα. Ενώ, δίνοντας το στίγμα ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκτείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη πρόσθετε ότι το Διάστημα αφορά σε τηλεπικοινωνίες, δίκτυα και δεδομένα, επομένως το ΝΑΤΟ «χρειάζεται» να πάρει εκεί μέτρα.

«Βλέπουμε την άνοδο της Κίνας»

Αναπτύσσοντας και παραπέρα την ατζέντα της Συνόδου είπε: «Το έργο μας για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη. Οι σύμμαχοι επιταχύνουν, μεταξύ άλλων, υιοθετώντας νέα βασικά πρότυπα απαιτήσεων για ασφαλείς τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των Δικτύων 5G», μια υπόθεση που βάλλει ευθέως κατά κινεζικών τεχνολογιών και δικτύων στον εν λόγω τομέα.

Αλλωστε, ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πως «θα συζητήσουμε, επίσης, άλλα στρατηγικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, τις επιπτώσεις της ανόδου της Κίνας, το μέλλον του ελέγχου των εξοπλισμών και την ενεργειακή ασφάλεια», κατηγορώντας ξανά τη Ρωσία ότι δρώντας πιο «επιθετικά» καταπάτησε τη Συνθήκη INF για τον περιορισμό των πυρηνικών μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Για, δε, το Πεκίνο τόνισε: «Βλέπουμε την άνοδο της Κίνας. Βλέπουμε ότι σύντομα θα έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Εχουν τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό. Επενδύει πολλά σε σύγχρονες αμυντικές δυνατότητες (...) που επηρεάζουν στην ασφάλειά μας», προσθέτοντας πως «επίσης η Κίνα μάς πλησιάζει. Τους βλέπουμε στην Αφρική, στην Αρκτική, τους βλέπουμε να επενδύουν σε υποδομές στην Ευρώπη». «Αρα χρειάζεται να εκτιμήσουμε τις συνέπειες για την ασφάλειά μας», σημείωσε.

Αμερικανικές βολές

Νωρίτερα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες, κληθείσα να σχολιάσει την επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν για τη Συρία και την Ουκρανία, σημείωσε ότι «θα επιθυμούσαμε ένα πλαίσιο διαλόγου με τη Ρωσία, αλλά δεν ξεχνάμε ότι είναι ανταγωνιστής μας», κατηγορώντας την ξανά για εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πρόσθεσε - με εμφανείς τις «μπηχτές» προς το εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα - ότι στη θεώρηση των ΗΠΑ «η ασφάλεια φέρνει την οικονομική ευημερία. Αλλοι πιστεύουν το αντίστροφο (...) αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να συνεργαζόμαστε για την ασφάλειά μας».

Ενώ στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων Μακρόν - με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Β. Συρία - για το αν έχει «μέλλον» το άρθρο 5 του Συμφώνου του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών - μελών της Συμμαχίας εάν ένας από τους συμμάχους δεχτεί επίθεση, η Αμερικανίδα διπλωμάτης έσπευσε να τονίσει πως «όλη η ιστορία του ΝΑΤΟ είναι ακριβώς το άρθρο 5».

Επίσης, η Χάτσισον, ερωτηθείσα σχετικά, έβαλε και κατά της Κίνας, λέγοντας ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υλοποιούν επιχείρηση αποτροπής και εναντίον της, παρακολουθούν το αν συμμορφώνεται με τους κανόνες του λεγόμενου παγκόσμιου εμπορίου, αν συνεχίζει τη βιομηχανική κατασκοπεία, αν επιδοτεί κινεζικές εταιρείες για να πιάσουν πόστα στις αγορές διεθνώς, όπως επίσης παρακολουθούν την οικοδόμηση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, κατηγορώντας το Πεκίνο για «στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας».

Εμφανίστηκε, πάντως, ικανοποιημένη από το γεγονός, όπως είπε, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ και η ΕΕ συμμερίζονται πλέον τις «ανησυχίες» των Αμερικανών για τα Δίκτυα 5G που αναπτύσσουν οι Κινέζοι και συνειδητοποιούν τους κινδύνους κατασκοπείας από μεριάς του Πεκίνου, μέσω της τεχνολογίας τους.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Στο επίκεντρο τα Δ. Βαλκάνια

Πώς θα ξεκινήσει εκ νέου η πορεία ένταξης στην ΕΕ της Αλβανίας και Β. Μακεδονίας συζήτησαν χτες οι μετέχοντες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβρη, όταν αρνήθηκε στις δύο χώρες την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξαιτίας των αντιρρήσεων κυρίως της Γαλλίας, όπως και Ολλανδίας, Δανίας.

Στο Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης που κατέθεσε η Γαλλίδα υπουργός, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Amelie de Montchalin, ζήτησαν από την Κομισιόν να παρουσιάσει μια πρόταση μέχρι τον Γενάρη, προκειμένου να αλλάξει η «μεθοδολογία», βάσει της οποίας κρίνεται αν μια χώρα είναι έτοιμη, από πλευράς «μεταρρυθμίσεων» (σε οικονομία, Κράτος Δικαίου κ.λπ.), να ξεκινήσει πορεία ένταξης προς την ΕΕ.

Την εξέλιξη χαιρέτισε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο Συμβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, δηλώνοντας κατόπιν πως «πήραμε την απόφαση να στείλουμε ένα μήνυμα, ένα μήνυμα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε με την απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να μη ληφθεί η απόφαση που έπρεπε στο συμβούλιο του Οκτωβρίου, να στείλουμε ένα μήνυμα και προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πως τους θέλουμε στη δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και προς την Κομισιόν ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτήν τη διεύρυνση και αυτό είναι υιοθετώντας μια καινούργια διαδικασία διεύρυνσης».

Ανάλογο «μήνυμα» θα μεταφέρει άλλωστε την ερχόμενη βδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, προκειμένου να διασφαλίσει η κυβέρνηση της ΝΔ την «πιστή εφαρμογή» της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως απαραίτητη συνθήκη για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της γείτονος. Για τον ίδιο σκοπό, βλέπει σήμερα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την ομόλογό του από τη Β. Μακεδονία, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας.

Τον τόνο έδινε από χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, που, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», έλεγε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Προανήγγειλε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία ως μέλη της ΕΕ «θα στηρίξουν» την ευρωενωσιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την άνοιξη. «Σε αυτό το διάστημα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε - συμπεριλαμβανομένων επικοινωνιών με τις χώρες που έχουν αντιρρήσεις, όπως για παράδειγμα η Γαλλία - προκειμένου να υπάρξει κάτι πιο χειροπιαστό στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την άνοιξη», διαβεβαίωσε.

Να σημειωθεί πως οι «εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια» είναι και ένα από τα βασικά θέματα στο καταστατικό και εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Ζάγκρεμπ, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ