ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πλούσια δράση και πρωτοβουλίες μπροστά στην απεργία στις 28 Νοέμβρη

Με πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις που θέτουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις των εργαζομένων σε μια σειρά από κλάδους, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Μέσα από τη δραστηριότητα που σχεδιάζουν και υλοποιούν, για τα προβλήματα και τις εργατικές διεκδικήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, να πάρουν θέση στον αγώνα με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων».

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στην απεργία και τις συγκεντρώσεις μαζί με τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν επίσης η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες.

Απεργιακή απάντηση στο «ξεζούμισμα» των εμποροϋπαλλήλων

Να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στην Ομόνοια, διεκδικώντας κατάργηση των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Με αφορμή την πολυδιαφημισμένη μέρα προσφορών, που είναι γνωστή ως «Black Friday», την ερχόμενη Παρασκευή, τονίζει: «Για ακόμα μια φορά οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να εργαστούν συνεχόμενα 12ωρα, από κατάστημα σε κατάστημα στο ωράριο αυτό, χωρίς ρεπό και σε εντατικούς ρυθμούς, μέχρι και 72 ώρες την εβδομάδα! Και μπορεί στο τέλος του μήνα να δούμε στους μισθούς μας λίγα ευρώ παραπάνω λόγω υπερωριών, όπου αυτές δηλωθούν και πληρωθούν, αλλά αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει την σκληρή πραγματικότητα με την οποία είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι».

Οπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος, η «κανονικότητα» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση για τους δεκάδες χιλιάδες εμποροϋπάληλλους περιλαμβάνει δουλειά τις Κυριακές, χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις, ανύπαρκτα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μέσα στους εργασιακούς χώρους.

Αντίστοιχο αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας, προσθέτοντας επιπλέον ότι πρακτικές τύπου «Black Friday», στην πραγματικότητα «όχι μόνο νέους τζίρους στα μικροκαταστήματα δεν φέρνουν, αλλά αντιθέτως συγκεντρώνουν τις όποιες λαϊκές αγοραστικές δυνατότητες στα μεγάλα πολυκαταστήματα». Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, «να δυναμώσουμε τη συμμαχία μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που δημιουργεί ανέργους ή κακοπληρωμένους εργαζόμενους και καταστρέφει τον μικρό έμπορο, τον μικρό επαγγελματία».

Σε 48ωρη απεργία οι σχολικές καθαρίστριες

Σε συγκέντρωση, σήμερα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κοραή, προχωρούν οι σχολικές καθαρίστριες, που βρίσκονται από χτες σε 48ωρη απεργία.

Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλούν στη σημερινή συγκέντρωση αλλά και στην απεργία στις 28 Νοέμβρη.

«Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να συζητήσουμε για ενιαία Σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να κάνουμε στην άκρη το διαχωρισμό για τη διάσπαση του κλάδου που εξυπηρετεί το κράτος, την εργοδοσία, τις εργολαβίες», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Μόνιμη και σταθερή εργασία. Αυξήσεις στους μισθούς. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ενταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης.

Σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας στις αστικές συγκοινωνίες

Σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της απεργιακής απάντησης των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, απέναντι στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καλεί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» ΟΑΣΑ, την Πέμπτη 22/11, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΛΜΑ (Αθηνάς 67).

«Να δώσουμε τη δική μας αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και των δυνάμεων που την υπηρετούν, οργανώνοντας τη δράση μας ώστε η απεργία στις 28/11 να αποτελέσει βήμα οργάνωσης του κλάδου σε ταξική κατεύθυνση, ενάντια στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό», αναφέρει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της. Οπως σημειώνει, η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, κάτω και από την πίεση που άσκησαν οι δυνάμεις της, έχει πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία.

Η ΔΑΣ υπενθυμίζει τις προσπάθειες που έκανε το προηγούμενο διάστημα «να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων, να παρθούν αποφάσεις ενάντια και στον τελευταίο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» ιδιωτικοποιώντας πλήρως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών από τους εργαζόμενους για να γίνουν συνελεύσεις. Οπως τονίζει, η παραπάνω προσπάθεια βρίσκει απέναντι τις πλειοψηφίες στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, η στάση των οποίων «είναι αποτρεπτική στην προοπτική αγωνιστικής διεκδίκησης από τους εργαζόμενους».

«Με αστείες δικαιολογίες, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, στην ίδια κατεύθυνση όμως πάντα, απέφυγαν και αποφεύγουν να οργανώσουν τον κλάδο, να τον αφυπνίσουν, να τον κρατήσουν όρθιο στα χτυπήματα που δέχεται καθημερινά», σημειώνει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ.

Καλεί τους εργαζόμενους στη σύσκεψη και στην απεργία στις 28 Νοέμβρη, με το εξής διεκδικητικό πλαίσιο: Κατάργηση του πρόσφατου νόμου που ιδιωτικοποιεί την αστική συγκοινωνία, όπως και όλων των αντίστοιχων προηγουμένων. Αμεση κρατική επιχορήγηση για την επισκευή και ανανέωση του στόλου (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, τρένα). Αμεση πρόσληψη προσωπικού. Εξω οι εργολάβοι από την αστική συγκοινωνία. Υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων που εμπλέκονται στην αστική συγκοινωνία. Μείωση του ωραρίου σε 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, εξάωρο στα τμήματα εργαζομένων που καταπονούνται περισσότερο.

ΠΑΣΕΒΕ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ
Από τη χτεσινή σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ
Κάλεσμα σε κάθε αυτοαπασχολούμενο, στα σωματεία και τις ομοσπονδίες τους, να πάρουν θέση στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, συμμετέχοντας μαζικά στα απεργιακά συλλαλητήρια στις 28 Νοέμβρη μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους και τη μικρομεσαία αγροτιά, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ.

«Η πείρα του προηγούμενου διαστήματος βοηθά να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα. Το καινούργιο καρότο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν», τονίζει η ΠΑΣΕΒΕ, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όχι μόνο δεν θα έχουν καμία ελάφρυνση, αλλά θα συνεχίσουν να πληρώνουν δυσανάλογες εισφορές.

«Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει στα δίκαια αιτήματά μας για άμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο και κατάργηση των ληστρικών φόρων και χαρατσιών, για κατάργηση των απαράδεκτων νόμων που γενικεύουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις», επισημαίνει η ΠΑΣΕΒΕ.

Σύσκεψη για την οργάνωση της δράσης των αυτοαπασχολούμενων

Την ανάγκη να φτάσει το κάλεσμα του αγώνα σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους της Αττικής, σε συντονισμό «με τους φυσικούς συμμάχους, τα εργατικά σωματεία», να υπάρξει δυναμική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Νοέμβρη, ανέδειξε η χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), με τη συμμετοχή Σωματείων και Ενώσεων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Η χτεσινή σύσκεψη και η προετοιμασία της συμμετοχής στα απεργιακά συλλαλητήρια έρχονται σε συνέχεια της πολύμορφης δράσης που ανέπτυξαν τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων όλο τον Οκτώβρη, στο πλαίσιο πανελλαδικά συντονισμένων αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Οπως σημειώθηκε εισηγητικά, αλλά και από τις ομιλίες των συμμετεχόντων, με βάση την πείρα από την οργάνωση αυτών των κινητοποιήσεων το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολουμένων μπορεί να ενισχύσει παραπέρα τις γραμμές του, μετατρέποντας την απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Νοέμβρη σε εφαλτήριο νέων μεγάλων αγώνων.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τη σύσκεψη θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Στο 62% η «ευελιξία» στις νέες προσλήψεις

Την αύξηση της «ευελιξίας» και της υποαπασχόλησης καταγράφουν για έναν ακόμα μήνα τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο Οκτώβρη σχεδόν μία στις δύο νέες συμβάσεις εργασίας ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις ανήλθαν στο 48,93%, της εκ περιτροπής εργασίας 13,12% και μόνο το 37,95% των συμβάσεων ήταν με πλήρη απασχόληση. Σημειώνεται πάντως ότι και ένα μέρος των τελευταίων υποκρύπτουν «ευελιξία», καθώς αν και είναι πλήρους ωραρίου, έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, αφού είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.

Η τάση αυτή μόνο συγκυριακή δεν είναι, αφού σε συνέχεια και των προηγούμενων ετών, το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2018, με μερική και εκ περιτροπής εργασία ήταν το 54% των συμβάσεων και μόνο το 46% ήταν με πλήρες ωράριο, επιβεβαιώνοντας την τεράστια αύξηση της μερικής απασχόλησης στο σύνολο της μισθωτής εργασίας, που πλέον - με βάση και τα στοιχεία του ΕΦΚΑ- ανέρχεται περίπου στο 30%!

Παράλληλα, τον περασμένο Οκτώβρη καταγράφηκε και το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων από το 2001, με 120.087 λιγότερες νέες προσλήψεις απ' ό,τι απολύσεις, Ειδικότερα, έγιναν 350.046 καταγγελίες συμβάσεων (απολύσεις) και μόνο 229.959 νέες προσλήψεις.

Στο τεράστιο αυτό αρνητικό ισοζύγιο, πέραν της «ευελιξίας» που έτσι κι αλλιώς καταγράφεται όλη τη διάρκεια του έτους, αποτυπώνεται και η εποχικότητα που παρουσιάζουν θέσεις εργασίας, όπως στον κλάδο του Τουρισμού. Ετσι, το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο, με απώλεια 85.064 θέσεων εργασίας, καταγράφεται στη δραστηριότητα των καταλυμάτων, ενώ ακόμα 34.612 θέσεις χάθηκαν από τις υπηρεσίες εστίασης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ