ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Νοέμβρη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» υποδέχτηκαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλη και φίλοι του Κόμματος που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση της ΚΟ Χανίων, προχτές βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα «Ευτυχία Παλλάς». Την εκδήλωση άνοιξε ο Α. Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων, αγροτικών συλλόγων, φορέων, εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Κρήτη το Σάββατο περιλάμβανε συναντήσεις στα Ανώγεια και ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο.

Σήμερα, Κυριακή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στη 1 μ.μ. στο κέντρο «Ανοδος» στο Γάζι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αντιλαϊκή επίθεση απάντηση η κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό

Αποσπάσματα από την Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε πολιτική εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής στα Χανιά

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό, όταν ακούει μεγάλα λόγια για την ελάφρυνση του χρέους να κουμπώνεται!

Κανείς δεν πρόκειται να μειώσει το χρέος, ούτε το ΔΝΤ, ακόμα και με τη «θετική» στάση των ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ, η ΕΚΤ και το υπόλοιπο κουαρτέτο, χωρίς να ζητήσουν νέα μέτρα, νέες θυσίες.

Κανείς δεν πρόκειται να σου μειώσει το χρέος για να σε δανειοδοτήσει ξανά, δήθεν για να σε ανακουφίσει, για να έρθει να κάνει επενδύσεις, χωρίς να σε υποχρεώσει να πάρεις νέα σκληρά μέτρα, να μπεις σε νέο πρόγραμμα.

Κι αυτό το νέο πρόγραμμα, όπως κι αν το ονομάσουν, θα είναι το 4ο μνημόνιο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πραγματικά δεν ξέρω πόση ασφάλεια μπορεί να νιώθουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που ζουν και 'δω στην Κρήτη, όταν ακούν τον πρωθυπουργό να λέει πως «μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σοβαρών περιφερειακών πιέσεων, η χώρα μας αποτελεί ζώνη σταθερότητας, ειρήνης και δημοκρατίας, ζώνη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Για ποια σταθερότητα, για ποια ειρήνη, δημοκρατία και ποια ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να μιλά κανείς, όταν η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να βγάλει το κεφάλαιο από την κρίση ματώνοντας το λαό και τη νεολαία, όταν υλοποιεί τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις των μακελάρηδων του ΝΑΤΟ;

Η σταθερότητα που αναγνωρίζουν είναι η σταθερότητα και διεύρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η ειρήνη τους είναι η ειρήνη που επιβάλλεται με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, για να υπηρετούνται τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Η δημοκρατία τους σταματά έξω από τους τόπους δουλειάς, τις πύλες των εργοστασίων.

Και όλα τα άλλα που λέει ο Τσίπρας, ότι «η Ελλάδα δεν είναι ο φτωχός συγγενής, γιατί όλες οι παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις συνομιλούν μαζί μας και επιθυμούν στενές και δημιουργικές σχέσεις με την Ελλάδα»... Οτι «παλιότερα κανείς δεν μας πλησίαζε, ενώ τώρα επισκέπτονται τη χώρα μας, διαδοχικά, ξένοι ηγέτες με παγκόσμια επιρροή»..., είναι για να ρίξει στάχτη στα μάτια ενός λαού που παλεύει για να επιβιώσει, που νιώθει ότι μυρίζει μπαρούτι, που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του.

Ο Ομπάμα, όπως προηγούμενα ο Πούτιν, ο Ολάντ και άλλοι, έρχονται γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική γεωστρατηγική περιοχή, ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, όπου συγκρούονται μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους, το λαό, όχι μόνο της Κρήτης, που χρόνια τώρα αγωνίζεται για να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στρώνει «κόκκινα χαλιά» και να καλωσορίζει τον ηγέτη μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης, όπως είναι οι ΗΠΑ.

Γιατί ο απερχόμενος Πρόεδρος Ομπάμα, που λίγες μέρες πριν τον καλωσόριζε η κυβέρνηση και ο Τσίπρας, του έλεγε μάλιστα πως η θητεία του άλλαξε την εικόνα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ήρθε ως ηγέτης της ιμπεριαλιστικής δύναμης που ευθύνεται για πολέμους, επεμβάσεις, θανάτους αμάχων και αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει «άριστα» στην προσπάθεια του εξαγνισμού του ιμπεριαλισμού

Είναι αλήθεια πως όλες οι αστικές κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για ν' αλλάξουν την εικόνα των ΗΠΑ στον ελληνικό λαό.

Βέβαια, τα όσα έχουν κατά καιρούς ειπωθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που είδαμε και ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες, δια στόματος της «αριστερής» κυβέρνησης, παρουσιάζοντας τον Ομπάμα περίπου ως «σωτήρα» και τις ΗΠΑ σαν «στοργική μητέρα».

Τα όσα είπε ο Τσίπρας θα τα ζήλευε και ο Κανελλόπουλος, ο οποίος έλεγε στον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ «στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας».

Ο Τσίπρας ξεπέρασε κάθε όριο που θα ζήλευαν και οι καθαρόαιμοι αστοί πολιτικοί.

Και τι δεν είπε στον Ομπάμα: Οτι «η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό Πρόεδρο που καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του υπερασπίστηκε τη δημοκρατία και την ελευθερία...».

«Που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία...».

«Που ενέταξε εκατομμύρια Αμερικανούς στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

«Που συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις και όλη του την επιρροή για μια ανθρωπιστική λύση στη μεγάλη προσφυγική κρίση».

Και βεβαίως «στήριξε την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση που οδήγησε πέρσι το καλοκαίρι στο 3ο μνημόνιο».

Ελεος!

Για τις ΗΠΑ μιλάμε, για το ιμπεριαλιστικό κράτος που χρόνια τώρα προκαλεί στρατιωτικά πραξικοπήματα, επεμβάσεις, πολέμους, από την Ουκρανία μέχρι την Ανατ. Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική.

Για τις ΗΠΑ μιλάμε, που, επί προεδρίας Ομπάμα, έχει βομβαρδίσει 7 χώρες, ενώ ο στρατός της απέκτησε παρουσία σε διπλάσιες χώρες απ' όσες είχε επί Μπους.

Η μεγάλη συμβολή της διακυβέρνησης Ομπάμα είναι τα drones! Τα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, που έχουν μειώσει τις απώλειες του αμερικανικού στρατού, αυξάνοντας αυτές των αμάχων.

Για τις ΗΠΑ μιλάμε, που ηγείται των «κορακιών» του ΔΝΤ, που όπου πάτησε το πόδι μάτωσε τους λαούς, και τα τελευταία χρόνια ματώνουν και τον ελληνικό λαό.

Για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μιλάμε, που δολοφονούν αμάχους σε αυτές τις χώρες, που προκαλούν το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών, ξεριζώνουν χιλιάδες, εκατομμύρια ανθρώπους από τις εστίες τους.

Για τις ΗΠΑ μιλάμε, όπου, επί προεδρίας Ομπάμα, σημειώθηκε ρεκόρ δολοφονιών πολιτών από αστυνομικούς στην πλειοψηφία τους Αφροαμερικανών, χωρίς καταδίκη των υπευθύνων.

1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο το 2016 από όπλο εκπροσώπου του νόμου. Για τις ΗΠΑ μιλάμε, όπου, επί προεδρίας Ομπάμα, απελάθηκαν 2.000.000 μετανάστες.

Μετά την πρώτη φορά μνημόνιο με «κυβέρνηση της αριστεράς» τον Αύγουστο του 2015...

Μετά την πρώτη φορά αντιασφαλιστικά μέτρα το Μάη του 2016, με την ίδια κυβέρνηση...

Μετά την πρώτη φορά διθυραμβική υποδοχή Αμερικανού Προέδρου από «κυβέρνηση της αριστεράς» και τους ύμνους για την πολιτική των ΗΠΑ σε οικονομία και εξωτερική πολιτική...

Καμιά εντύπωση δεν προκάλεσε και η πρώτη φορά απαγόρευση των διαδηλώσεων από την «πρώτη φορά αριστερά».

Ομως, ούτε η απαγόρευση των διαδηλώσεων, ούτε οι ύμνοι στις ΗΠΑ και στον Ομπάμα, κατάφεραν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου.

Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με σύνθημα «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Υπηρετεί την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Ολα τα παραπάνω ένα σκοπό υπηρετούν:

Την παραπέρα συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, από τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη έως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλα καπιταλιστικά κράτη και συμμαχίες και με επίκεντρο τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας.

Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών εκδηλώνεται και με τον πόλεμο, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία, και μπορούν να προκαλέσουν πραγματικό ολοκαύτωμα στους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα.

Και βέβαια, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως η επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ θα συνεχιστεί και με τον νέο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις όποιες διαφορές τακτικής. Οπως θα συνεχιζόταν κι αν Πρόεδρος εκλεγόταν η Χίλαρι Κλίντον.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με πολύ μεγάλη προθυμία και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων, έχει στηρίξει μέχρι σήμερα όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, που συνιστούν κλιμάκωση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και παραπέμπουν σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας.

Στήριξε τις αποφάσεις της Συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Προσφέρει ελληνικά νησιά για την ίδρυση ΝΑΤΟικών βάσεων.

Εχει νομιμοποιήσει τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Και μιας και μιλάμε για τις ΝΑΤΟικές βάσεις, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε ξεχωριστά στη βάση της Σούδας, στην οποία τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δίνουν ξεχωριστή σημασία για τις επεμβάσεις τους στην ευρύτερη περιοχή.

Γι' αυτό, άλλωστε, και ο συγκυβερνήτης - υπουργός Αμυνας Καμμένος διαφημίζει τη Σούδα ως το αβύθιστο γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς τους.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως ο ρόλος της ΝΑΤΟικής και αμερικάνικης βάσης στη Σούδα δεν είναι απλά κομβικός. Είναι νευραλγικός.

Αποδεικνύει ότι υπάρχει ενεργή συμμετοχή ελληνικού εδάφους στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Πολεμικές επιχειρήσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να στηρίξει και με μια ακόμα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο, ώστε να ενισχυθεί ο επιτελικός ρόλος της χώρας στο πλαίσιο αυτής της λυκοσυμμαχίας.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι της επίσκεψης Ομπάμα προηγήθηκαν πλήθος δημοσιευμάτων στον αστικό Τύπο περί μεγαλύτερης αξιοποίησης του «γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος της χώρας», στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία με το πραξικόπημα.

Ετσι, για παράδειγμα, προβάλλεται ανοιχτά η άποψη περί αναβάθμισης της ΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας έναντι της αντίστοιχης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Βεβαίως, αυτές οι προτάσεις - κινήσεις δεν έρχονται από το πουθενά.

Πατάνε στη στάση που τηρούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας και συνεχίζει επάξια και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει το σύνολο των ΝΑΤΟικών βάσεων, με πρώτη αυτή της Σούδας, αλλά και άλλες υποδομές στην Κάρπαθο, στο Καστέλι Ηρακλείου και στην Καλαμάτα, όπου μπορούν να εφοδιάζονται τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Εργατική - λαϊκή κινητοποίηση και διεθνής αλληλεγγύη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Από αυτές τις εξελίξεις, μόνο νέοι κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν για τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Γι' αυτό ο λαός πρέπει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και εγρήγορση. Εχει, πλέον, πλούσια πείρα, για να μην πιστέψει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς αποτελεί δήθεν παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης.

Τη στιγμή που αυτοί ακριβώς οι οργανισμοί ευθύνονται για τους πολέμους, την προσφυγιά, για τη στήριξη στους δολοφόνους του «Ισλαμικού Κράτους», την επαναχάραξη συνόρων, αλλά και την υπόθαλψη της τουρκικής προκλητικότητας κι επιθετικότητας.

Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται εργατική - λαϊκή κινητοποίηση, διεθνής αλληλεγγύη, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας, ενάντια στο σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά:

  • Οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες δεν θα χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, για να αυξάνουν τα κέρδη του κεφαλαίου.
  • Καμιά αλλαγή ή αμφισβήτηση συνόρων. Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής που ματώνει το λαό μας για τα κέρδη των λίγων σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης, οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.
  • Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό, σε άλλες χώρες.
  • Αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Αλληλεγγύη στα θύματα των πολέμων για να υπάρχουν ανθρώπινοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας και ασφαλής μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι των μνημονίων, να ανακτηθούν οι μεγάλες οικονομικές απώλειες για τα λαϊκά στρώματα, να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, με μονομερή διαγραφή χρέους, κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγει ο λαός, με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που διαπραγματεύεται αυτές τις μέρες η κυβέρνηση με το κουαρτέτο, ενόψει της δεύτερης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου...

Μπροστά στην προετοιμασία για ομαδικές απολύσεις, για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση...

Μπροστά σε νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και μειώσεις συντάξεων...

Μπροστά στα μεγάλα και ασήκωτα φορολογικά βάρη και τους πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας...

Δεν έχουμε άλλο μέσο υπεράσπισης του δίκιου μας, παρά μόνο τον αγώνα μας, μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα στο αγροτικό κίνημα και στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, στο γυναικείο, το φοιτητικό, σπουδαστικό και μαθητικό κίνημα, στην κοινωνική συμμαχία όλων αυτών ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

ΠΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση του Λευκώματος για τη δράση του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Δ. Αθήνα

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Την Τετάρτη 23 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο «Σ. Βενέτης» στο Αιγάλεω (Ν. Πλαστήρα 39), η ΠΟ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση παρουσίασης του Λευκώματος που κυκλοφόρησε με τίτλο «Αγώνες, μάχες, ηρωικές στιγμές του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Δυτική Αθήνα». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ από το μουσικό συγκρότημα των ΤΟ Περιστερίου και Νοτιοδυτικών Συνοικιών του Κόμματος.

Πούλμαν για το χώρο της εκδήλωσης θα αναχωρήσουν από συνοικίες της Δυτικής Αθήνας ως εξής:

-- Στις 5.45 μ.μ., από το Ολυμπιακό Χωριό (Στέκι Λαϊκής Επιτροπής)

-- Στις 6 μ.μ., από: Πετρούπολη (Δημαρχείο), Ιλιον (ΟΤΕ), Καματερό (Πρώην Δημαρχείο), Μενίδι (πλ. Καράβου), Κόκκινος Μύλος (Περίπτερα), Ανω Λιόσια (Τριγωνική πλατεία), Ζεφύρι (Γέφυρα Αττ. Οδού)

-- Στις 6.15 μ.μ., από Αγίους Αναργύρους (κεντρική πλατεία)

Εκδηλώσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ στην Αττική

Οι Κομματικές Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Περιφερειακές Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις με θέμα «Με το ΚΚΕ μπροστά βγαίνουμε στην αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επόμενη βδομάδα έχει ως εξής:

Την Τρίτη 22/11

-- Στη Φιλοσοφική, στις 12 μ., στο Αίθριο της Φιλοσοφικής, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις 13.00, στην αίθουσα 203, με ομιλητή τον Αλέκο Ελευθερίου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Την Τετάρτη 23/11

-- Στο Μαθηματικό, στις 15.00, στο αμφιθέατρο 21, με ομιλήτρια την Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

-- Στη ΝΟΠΕ, στις 13.00, στην αίθουσα Πολίτου, με ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στο Πάντειο, στις 15.00, στην αίθουσα Γ3, με ομιλητή τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

-- Στο ΤΕΙ Πειραιά, στις 13.00, στο αμφιθέατρο 02, ισόγειο ΣΔΟ, με ομιλητή τον Νίκο Σταματόπουλο, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ Αττικής του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 25/11

-- Στο ΠΑΠΕΙ, στις 12 μ., στο πορτοκαλί αμφιθέατρο, με ομιλήτρια την Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

  • Επίσης, την Τετάρτη 23/11, στο Χημείο, στις 12 μ., στο μικρό αμφιθέατρο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Θα μιλήσει ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Εκδήλωση για τους 118 εκτελεσμένους αντιστασιακούς ΕΑΜίτες - κομμουνιστές

Οι Οργανώσεις Λακωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν το Σάββατο 26 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στον τόπο της θυσίας στο Μονοδένδρι Λακωνίας, εκδήλωση τιμής για τους 118 πατριώτες, αντιστασιακούς ΕΑΜίτες - κομμουνιστές, που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 26-11-1943.

Στη συνέχεια, στην Κοκκινόλουτσα θα τιμήσουν τους 45 ήρωες που επίσης εκτελέστηκαν την ίδια περίοδο από τους κατακτητές.

Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Εκδηλώσεις προς τιμήν των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνουν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε μια σειρά από περιοχές. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Σήμερα Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο στην Αταλάντη, εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ.

-- Αύριο Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4), οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Ν. Ιωνίας, Περισσού και Καλογρέζας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Βάσης Ν. Ιωνίας της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ και θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ.

-- Την Τετάρτη 23/11, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αμαρουσίου, η ΚΟ Αμαρουσίου διοργανώνει εκδήλωση για την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ.

ΤΟ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το καπνεργατικό κίνημα

Εκδήλωση για το καπνεργατικό κίνημα στη Δράμα την περίοδο του Μεσοπολέμου διοργανώνει η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ την Κυριακή 27 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «ΟΛΥΜΠΙΑ».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει εισήγηση με τίτλο «1926 - 1936: Η μαχητική δεκαετία των καπνεργατών της Δράμας», από τον Νικόλαο Θ. Γεωργιάδη, διδάκτορα Ιστορίας.

Την πολιτική ομιλία θα κάνει ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ
Εκδήλωση για τη γυναίκα της Ρούμελης στον ΔΣΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 4/12, στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στο πλαίσιο των 100 χρόνων ΚΚΕ και των 70 χρόνων ΔΣΕ, με θέμα: «Η γυναίκα της Ρούμελης στο ΔΣΕ».

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Παρουσίαση της δράσης των γυναικών της Ρούμελης στον ΔΣΕ. Αποσπάσματα από το διήγημα «Η Μυρτιά του βουνού» θα διαβάσει η Ελένη Γερασιμίδου. Ζωντανή μαρτυρία από την μαχήτρια στη ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ Ελένη Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη. Στο χώρο θα λειτουργούν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση Φωτογραφίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ