ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νικητές επέστρεψαν στο πόστο τους οι απεργοί

Αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων μετά τη δέσμευση της εργοδοσίας ότι ανακαλεί τις 17 απολύσεις

Από τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση των απολύσεων στην «Ανακύκλωση»
Από τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση των απολύσεων στην «Ανακύκλωση»
Με ψηλά το κεφάλι και έχοντας στο πλευρό τους τα σωματεία που τους συμπαραστάθηκαν στο δύσκολο αγώνα, οι 47 εργαζόμενοι στη «Γενική Ανακύκλωση» στα Γιάννενα μπήκαν νωρίς χτες το πρωί ξανά για δουλειά, ύστερα από 17 μέρες απεργίας, που χτυπήθηκε με λύσσα από την εργοδοσία και τις κρατικές δυνάμεις καταστολής.

Με τον αγώνα τους, υποχρέωσαν την εργοδοσία να δεσμευτεί εγγράφως ότι ανακαλεί τις 17 απολύσεις που είχε ανακοινώσει και ότι δεν πρόκειται να καταργήσει καμιά από τις 47 θέσεις εργασίας που υπάρχουν στο εργοστάσιο. Οι ανακοινώσεις αυτές, από την πλευρά της εργοδοσίας, έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης, σε συνάντηση με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

Ακολούθησε, το ίδιο βράδυ, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε η λήξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, όχι όμως και το τέρμα της αγωνιστικής επιφυλακής και επαγρύπνησης, για το ενδεχόμενο να μείνουν κυριολεκτικά στα χαρτιά οι δεσμεύσεις της εργοδοσίας.

Τον νικηφόρο αγώνα των εργαζομένων στην Ανακύκλωση, χαιρετίζει η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, η οποία χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου. Οπως τονίστηκε εισηγητικά, «ο αγώνας των εργατών της "Ανακύκλωσης" δείχνει το δρόμο σε όλους τους εργάτες της χώρας μας, είναι φάρος αγωνιστικής ελπίδας και αισιοδοξίας (...)

Στέλνει σε όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους το μήνυμα να ορθώσουν το ανάστημά τους, με την οργάνωση και την αλληλεγγύη τους να τσακίσουν τη λογική που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση και η εργοδοσία ότι τίποτα δε γίνεται, ότι μόνος δρόμος είναι η υποταγή και οι θυσίες για να αυγαταίνουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Στέλνει μήνυμα να σπάσει ο φόβος και η μοιρολατρία, δείχνει ότι τους οργανωμένους εργάτες δεν είναι εύκολο να τους λυγίσουν η τρομοκρατία και οι απειλές».

Συλλαλητήριο σήμερα στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, εξαφανισμένη παραμένει η νέα εργοδοσία στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά την προσπάθεια που έκανε αρχικά με διάφορα μέσα και με καταστολή να σπάσει τον αγώνα των εργαζομένων, που διεκδικούν να παραμείνουν στη δουλειά με τα ίδια δικαιώματα και να μην αντικατασταθούν με νέους, φθηνότερους συναδέλφους τους, όπως σχεδιάζει η εργοδοσία.

Χτες, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η σωματειακή Επιτροπή στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» έδωσαν συνέντευξη Τύπου και ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στο δίκαιο αγώνα τους. Σήμερα, στις 7 μ.μ. καλούν σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΠΕΝΤΑΜΗΝΑ»
Ζητάνε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Μαζική κινητοποίηση χτες με πρωτοβουλία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία μέχρι τη Βουλή έκαναν, χτες το μεσημέρι, εκατοντάδες εργαζόμενοι στους δήμους και στα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας», διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και της Επιτροπής Εργαζομένων στα «πεντάμηνα», ενώ σε αυτήν κάλεσαν Σωματεία Εργαζομένων σε μια σειρά από δήμους και η ΠΟΕ ΟΤΑ. Το Συνδικάτο είχε προκηρύξει στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία δουλεύουν.

Από την έναρξη του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας», οι δυνάμεις του Συνδικάτου μαζί με τους «πενταμηνίτες» οργάνωσαν δεκάδες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, διεκδικώντας λύσεις σε οξυμένα προβλήματα (εργατικά ατυχήματα, καθήκοντα, άδειες, ωράρια) με κεντρικό αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τώρα, η λήξη του πεντάμηνου δεν συνεπάγεται τον τερματισμό του αγώνα, αλλά την κλιμάκωσή του.

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, και την αναπληρώτρια υπουργό, Ρ. Αντωνοπούλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε σενάρια παράτασης του προγράμματος.

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο μίλησε ο Χρύσανθος Κυριαζής, γραμματέας του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Ανάμεσα σε άλλα είπε: «Ο,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε με τον αγώνα μας. Διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Διεκδικούμε εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια, κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει κάτω από τα 751 ευρώ».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι υποσχέσεις του υπουργείου για παράταση του προγράμματος δεν απαντούν στην ανάγκη των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αλλωστε, όπως είπε, «ξέρουμε ότι είναι πρόγραμμα της ΕΕ και ξέρουμε ότι έτσι θέλει η ΕΕ τους εργαζόμενους, με 495 ευρώ μισθό, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα».

Από την Επιτροπή Εργαζομένων στα «πεντάμηνα», που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Συνδικάτου, η Θάλεια Περπερίδου ζήτησε «ο καθένας και η καθεμιά από μας να κάνει δική του υπόθεση την παραπέρα επιτυχία της κινητοποίησής μας, στους χώρους εργασίας μας. Να ακουστεί δυνατά και καθαρά η δική μας φωνή, που αρνείται να αποδεχθεί ότι αύριο θα βρεθεί ξανά στην ανεργία».

Στο μεταξύ, την προσπάθεια υπονόμευσης της κινητοποίησης και διάσπασης των εργαζομένων από ορισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις, καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στη Νέα Ιωνία η πλειοψηφία του Σωματείου δήλωνε πως η στάση δεν αφορά όλο το προσωπικό, αλλά μόνο τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην Αγία Βαρβάρα και στο Μαρούσι, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας ανέλαβαν να «αποκαθηλώσουν» ανακοινώσεις και αφίσες που καλούσαν στην κινητοποίηση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα παραπάνω φαινόμενα αντικειμενικά διευκόλυνε και η στάση της ΠΟΕ ΟΤΑ, που προκήρυξε στάση εργασίας μόνο για τους «πενταμηνίτες» και όχι για το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους.

Ξεπέρασε κάθε όριο η τρομοκρατία στο «Ζούρα»

Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», ακόμα πιο αποφασιστικά, πάρα τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, αλλά και να τους διασπάσει, δίνοντας σε ορισμένους μερικά από τα οφειλόμενα δεδουλευμένα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι, μετά και την προχτεσινή γενική συνέλευση, βρίσκονται σε νέο γύρο κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από το περασμένο Σάββατο 14/11. Διεκδικούν, ανάμεσα σε άλλα, δεδουλευμένα μηνών, ανάκληση των απολύσεων, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας, επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Χτες το πρωί, η εργοδοσία προχώρησε ένα ακόμη βήμα για να φοβίσει τους απεργούς. Ξημερώματα ακόμη, πριν αρχίσει η βάρδια, στις 6 π.μ., οι εργαζόμενοι βρέθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Σχηματάρι. Οπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων, στις επιχειρήσεις «Ζούρα», διαπίστωσαν πως το εργοστάσιο δούλευε κυρίως με διευθυντικά στελέχη, προϊστάμενους και ελάχιστους εργαζόμενους που πήγαν για δουλειά κάτω από πιέσεις.

«Ταυτόχρονα στον προαύλιο χώρο βρίσκονταν τέσσερις άγνωστοι εύσωμοι άντρες, εκ των οποίων ο ένας οπλοφορούσε και κινήθηκαν προς την πύλη, προς το μέρος των απεργών εκτοξεύοντας φραστικές απειλές. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν παρών, συνομιλούσε με τους άγνωστους και φαινόταν σαν να τους δίνει οδηγίες», καταγγέλλεται.

Οι απεργοί, έχοντας στο πλευρό τους εκπροσώπους της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, κάλεσαν την αστυνομία, υπέβαλαν μηνύσεις και κατήγγειλαν τα γεγονότα, καθιστώντας υπεύθυνο τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Αργότερα, όμως, η Αστυνομία συνέλαβε τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου, Γιάννη Τζαβάρα, καθώς οι τρεις άγνωστοι άντρες είχαν υποβάλει από τη μεριά τους μήνυση εναντίον του!

Να σημειωθεί ότι ο τέταρτος άντρας - εκείνος που σύμφωνα με τις καταγγελίες οπλοφορούσε - είχε απομακρυνθεί από το εργοστάσιο πριν έρθει η αστυνομία. Ο πρόεδρος του σωματείου αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά, ενώ προηγήθηκε παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη προς την κυβέρνηση.

Ανακλήθηκαν οι απολύσεις στην Αρτα

Στην ανάκληση των έξι απολύσεων από το έργο «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Μεσαιωνικού Κάστρου Αρτας» οδήγησαν οι κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, εργατικών σωματείων και φορέων της περιοχής. Οι παρεμβάσεις με αίτημα να γυρίσουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν για τη συνδικαλιστική τους δράση, κορυφώθηκαν την Τετάρτη με την κατάληψη των γραφείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρτας. Την ίδια μέρα και ενώ το υπουργείο Πολιτισμού είχε δεσμευτεί για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων άφησε στην άκρη τα διάφορα προσχήματα που για μέρες επικαλούταν και αποδέχτηκε την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά.

Κάτω από την αποφασιστική στάση των εργαζομένων, κατέρρευσαν τα ψεύτικα επιχειρήματα πως δεν υπήρχαν, τάχα, τα απαιτούμενα κονδύλια ή ότι δεν υπήρχε φυσικό αντικείμενο για να γυρίσουν στη δουλειά. Ταυτόχρονα, αναδείχτηκαν οι ευθύνες της πλειοψηφίας του Σωματείου Εργαζομένων στην Αρχαιολογία, που παρά την απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας που κήρυξε μετά από πιέσεις της ΔΑΣ, ουσιαστικά δεν τη στήριξε, «έλαμψε» με την απουσία της από τις κινητοποιήσεις και συνεχώς αναμασούσε τα επιχειρήματα της υπηρεσίας, καλλιεργώντας αυταπάτες και εφησυχασμό στους εργαζόμενους.

Επίσκεψη αλληλεγγύης σε ΒΙΣ και «Coca Cola»

Επίσκεψη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΒΙΣ στο Βόλο (όμιλος «Φιλίππου») έκαναν χτες ο πρόεδρος Παναγιώτης Κατάρας και άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Η απεργία στο εργοστάσιο συνεχίζεται, μετά την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το τμήμα χαρτοποιίας και να πετάξει στο δρόμο 31 συνολικά εργαζόμενους.

Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και συνδικαλιστές από την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκαν στη συνέχεια τους απεργούς της «Coca Cola», για να εκφράσουν και σε αυτούς τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους. Οι εργαζόμενοι της «Coca Cola» απεργούν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες μέχρι τις 27 του Νοέμβρη, οπότε και θα καθορίσουν με νέα Γενική Συνέλευση τα επόμενα βήματα.

Μέχρι εκείνη τη μέρα, η εργοδοσία τούς έχει ζητήσει να απαντήσουν αν δέχονται να μεταφερθούν για δουλειά στο Σχηματάρι, όπου θα ενσωματώσει την παραγωγική δραστηριότητα του Βόλου και την αποθήκευση από την Κ. Κηφισιά, στο πλαίσιο «επενδυτικού σχεδίου» ύψους 26 εκατ. ευρώ. Στο εργοστάσιο στο Βόλο απασχολούνται 86 εργαζόμενοι, ενώ η διακοπή της λειτουργίας του θα πλήξει και αρκετούς «εργολαβικούς» και «εξωτερικούς συνεργάτες». Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση.

Νέες δίκες ναυτεργατών στην Καβάλα

Συνεχίζονται οι διώξεις των ναυτεργατών στην Καβάλα, καθώς δύο ακόμα δίκες είναι προγραμματισμένες για την επόμενη βδομάδα. Σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους ναυτεργάτες, οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 26 Νοέμβρη, στις 10 π.μ. έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 23 Νοέμβρη, στα δικαστήρια της Θάσου δικάζονται, σε τρεις δίκες, 21 ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχοι, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, γιατί συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 2/4/2014, 19 - 20/3/2012 και 11/4/2012.

Επίσης, την Πέμπτη, 26 Νοέμβρη, εκδικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας η έφεση των 20 εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, που πρωτόδικα (23/6/2014) καταδικάστηκαν σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή, γιατί «τόλμησαν» να απεργήσουν και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11/3/2010.

Θυμίζουμε ότι το αιτιολογικό της πρωτόδικης απόφασης ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς θεωρούσε ότι και μόνο η φυσική παρουσία των απεργών ναυτεργατών στο χώρο του λιμανιού που πραγματοποιούνταν απεργιακή συγκέντρωση είχε «επιθετικό χαρακτήρα» και αποτελούσε παράνομη πράξη. Δηλαδή, ποινικοποιεί τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη «βιομηχανία» συνδικαλιστικών διώξεων εναντίον του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας που αγωνίζεται για τα αυτονόητα δικαιώματά του και καλεί όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς του νομού να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με ψηφίσματα συμπαράστασης και τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που θα γίνει την Πέμπτη 26/11.

Συγκεντρώσεις προετοιμάζουν οι συνταξιούχοι

Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, με αιχμή τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και τη νέα επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Συγκέντρωση την ίδια μέρα διοργανώνουν οι συνταξιούχοι και στο Βόλο, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο), στις 10.30 π.μ., με πρωτοβουλία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Μαγνησίας. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη - συγκέντρωση των συνταξιούχων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που έγινε προχτές στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Π. Πάλμος, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Χρ. Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ.

Αντίστοιχα, στη Λάρισα, οι διοικήσεις των Συνταξιουχικών Σωματείων του νομού θα δώσουν συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 24 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Λάρισας.

Τέλος, περιφερειακή σύσκεψη των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στη Δυτική Μακεδονία έγινε χτες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, με στόχο την προετοιμασία των κινητοποιήσεων που θα γίνουν σε όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα. Εισηγητές ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Χρήστος Κολοβός από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα Σωματεία Συνταξιούχων (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) από τα Σέρβια, την Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Καστοριά και τη ΔΕΗ.

Στην τελική ευθεία η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενάντια στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς χτες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε συνάντηση με το κουαρτέτο των θεσμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και διερευνητικές συζητήσεις για τις επικείμενες αλλαγές στα Εργασιακά, όπου κυριαρχεί το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

Πίσω από την επίσημη διαπραγμάτευση, με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι «μετρήσεις» και η ποσοτικοποίηση των επώδυνων αντιασφαλιστικών μέτρων που ετοιμάζονται. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε πως οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από την κυβέρνηση την επόμενη βδομάδα, ενώ την Τρίτη για το ζήτημα αυτό θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δεδομένες πλέον περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν ταυτόχρονα με την υιοθέτηση του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Δηλαδή, οι νέες επώδυνες μειώσεις στους ήδη συνταξιούχους θα πάνε «πακέτο» με τη «νέα αρχιτεκτονική» του συστήματος.

Ο σχεδιασμός αυτός της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίος, αφού κάτω από την «ομπρέλα» της δήθεν «μεταρρύθμισης» και της «νέας αρχιτεκτονικής» του Ασφαλιστικού, που έχει εξαγγείλει, θέλει να καλύψει τις νέες περικοπές στις συντάξεις, που μόνο για το επόμενο έτος θα ανέλθουν στα 1,7 δισ. ευρώ, πλέον όλων των προηγούμενων μειώσεων που έχουν επιβληθεί.

Ανεξάρτητα πάντως από τη μορφή που θα πάρουν οι ανατροπές και την τελική δομή της Ασφάλισης, το νέο «μοντέλο», το οποίο προβλέπεται να ισχύσει από την 1/1/2016, όπως περιγράφεται στο τρίτο μνημόνιο, θα πρέπει να υπηρετεί τους εξής στόχους:

  • Νέα μείωση όλων των συντάξεων, με στενότερη διασύνδεση εισφορών - παροχών.
  • Αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), σε συνάρτηση με το πραγματικό τους εισόδημα αντί των κλιμακίων.
  • Κατάργηση όλων των «κοινωνικών πόρων» («φόροι υπέρ τρίτων») προς τα Ταμεία, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών, για να αντισταθμιστεί η απώλεια στα έσοδά τους.
  • Ενοποίηση προς τα κάτω όλων των παροχών των Ταμείων.
  • Μείωση εντός τριών ετών της κρατικής επιχορήγησης σε Ταμεία όπως ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και προσαρμογή της στα επίπεδα του ΙΚΑ.
  • Περιορισμός σταδιακά των παροχών του ΟΓΑ.
  • Κατάργηση της Πρόνοιας και όλων των επιδομάτων. Με το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να «επανεξετάσει» όλο το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας. Το χαράτσι σε βάρος των προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) το χρόνο.

Τα παραπάνω προωθούνται μεταξύ άλλων και με την ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης και με τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, αλλά και με τη σταθερή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών, όπως σχεδιάζει το υπουργείο.

Αυξήθηκαν οι άνεργοι τον Οκτώβρη

Κατά 35.592 αυξήθηκαν οι άνεργοι τον Οκτώβρη του 2015 σε σχέση με το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, καθώς μειώθηκαν οι θέσεις εποχικής απασχόλησης στον Τουρισμό. Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 965.985, ενώ το Σεπτέμβρη ήταν 930.393. Ωστόσο, οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται μόλις σε 112.489, δηλαδή το πενιχρό επίδομα ανεργίας παίρνει μόλις ένας στους οκτώ. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, αυτοί που αναζητούν εργασία είναι 814.798 άτομα, οι 316.762 είναι άντρες (38,87%) και οι 498.126 γυναίκες (61,13%). Η ανεργία κάνει θραύση στις ηλικίες 30-44 ετών με 40,14%, ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών με 22,10% και από 25 έως 29 ετών με 14,07%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ