ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βολιδοσκόπηση του ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση

Icon

Στο πνεύμα της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης του αστικών πολιτικών δυνάμεων στα προαπαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου, για συνέχιση και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, χθες κυκλοφόρησαν σενάρια περί πρόθεσης της κυβέρνησης να αποσταλεί πρόταση - πρόσκληση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για συνάντηση με τους Αντ. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα του αστικού Τύπου έκαναν λόγο για μια συνάντηση των τριών (και όχι σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών), προκειμένου να ενημερωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα και να υιοθετήσει ηπιότερη κριτική προς την κυβέρνηση.

Βέβαια, αργότερα χθες, ακολούθησαν δηλώσεις από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες υπό τύπο διάψευσης των τέτοιων προσθέσεων.

Ωστόσο και αυτά τα στελέχη δεν παρέλειψαν να βάλουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί η αναγκαία (για τα συμφέροντα των καπιταλιστών) συναίνεση.

Τα «προαπαιτούμενα» για το «διάλογο»

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη: «Ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ο οποίος έθεσε θέμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Η απάντηση που έλαβε, μέσω δημόσιων δηλώσεων των στελεχών - των πιο επίσημων στελεχών - του ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Ενημέρωσης ήταν συγκεκριμένη. Ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου του, ο κ. Παππάς, έχει πει από την αρχή ότι δε θα αρνηθεί μεν την πρόσκληση ο κ. Τσίπρας - είχε αυτοπροσκληθεί, γιατί εμείς δεν είχαμε θέσει τέτοιο θέμα - αλλά θα πει ενώπιον του πρωθυπουργού ότι πρέπει να παραιτηθεί. Σε άλλη του δήλωση είπε πως αν ο κ. Σαμαράς καλέσει τον κ. Τσίπρα στη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει εκλογές (...) ο κ. Βούτσης που είναι γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει δηλώσει: "Διάλογος, ναι, μόνο αν συμφωνήσουμε πάνω στην πρέπουσα γραμμή". Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι υπονομευμένος διάλογος. Δεν υπάρχει κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, μάλιστα, τονίζεται ότι «για να μπορέσει να υπάρξει οποιοδήποτε μίνιμουμ συνεννόησης, πρέπει στις συζητήσεις να πηγαίνουμε χωρίς όρους και προαπαιτούμενα». Σε αυτό το πλαίσιο, η Σ. Βούλτεψη σημείωσε ότι: «Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η διαπραγμάτευση, η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμως λέει ότι "δεν θα κάνουμε αποδεκτή καμία συμφωνία. Δεν δεσμευόμαστε από καμία συμφωνία" (...) Εχεις μια κυβέρνηση νόμιμα εκλεγμένη, διαπραγματεύεται. Μπορείς να υπονομεύεις τη διαπραγμάτευση και να στέλνεις μήνυμα ότι δεν θα ισχύει τίποτε; (...) θα περίμενα αυτή τη στιγμή σύσσωμος ο Τύπος - γιατί τον χρειαζόμαστε στην εθνική προσπάθεια - να πει στην αντιπολίτευση ότι αυτό το οποίο κάνει, το να υπονομεύει οποιαδήποτε συμφωνία πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση, είναι λάθος και βλάπτει τη χώρα. Πρέπει να πάρει το μήνυμα η αντιπολίτευση από όλους και από τον Τύπο, - γνώμη μου αυτή - ότι δεν μπορεί να υπονομεύει μια διαπραγμάτευση από την αρχή, λέγοντας ότι δεν θα την τηρήσει».

Κάλεσμα για «ενιαίο μέτωπο»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, δήλωσε χθες: «Σε κάθε περίπτωση σε μια δημοκρατική χώρα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των θεσμικών παραγόντων της χώρας, αρκεί να μην βάζουν τελεσίγραφα, προαπαιτούμενα και όρους στις συναντήσεις. Πρέπει κανείς να πηγαίνει με διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας για τα κορυφαία θέματα, όπως είναι το χρέος ή όπως είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων που θέτουν οι δανειστές».

Πρόσθεσε σχετικά με «την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για το θέμα του χρέους»: «Για το ζήτημα του χρέους πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι με μια κοινή στρατηγική και με ενότητα. Χωρίς τελεσιγραφικές δηλώσεις όπως αυτή του διευθυντή του κ. Τσίπρα ότι "εμείς για να έρθουμε στο τραπέζι θα πρέπει να παραιτηθείτε ή θα πρέπει να πάμε σε εκλογές", να πάμε σε μια συζήτηση με τα όπλα που έχει ο καθένας (...) Ας κάτσουμε λοιπόν σε ένα τραπέζι και ας κάνουμε την ομάδα διαπραγμάτευσης και το ενιαίο μέτωπο κι ας αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μικροπολιτικά παιχνίδια».

ΣΥΡΙΖΑ
Συνεννόηση ναι, αλλά χωρίς τον... Βενιζέλο

Σε σκιαμαχίες επιδόθηκαν και χτες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως προαπαιτούμενο μιας συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον Α. Σαμαρά το να μη συμμετέχει σ' αυτήν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος. Στην πραγματικότητα, η Κουμουνδούρου θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου σχετικά με την πολιτική της με διαφορετικό μείγμα από την κυβέρνηση που ευνοεί την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ενώ με τη συνάντηση μπορεί να το «παίξει» ως ο μόνος «εγγυητής» για την ανάκαμψη ή η δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα, όπως «καυχιέται».

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει εδώ και καιρό για συνάντηση Τσίπρα - Σαμαρά. Αρχής γενομένης από τις δηλώσεις Τσίπρα μετά από τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια προ ολίγων ημερών, τις οποίες ανέλαβε εργολαβικά να αναπαράγει ο Δ. Παπαδημούλης υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει συνάντηση και να υπάρξει συμφωνία - πακέτο για εκλογές, Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απομείωση του χρέους. Η Κουμουνδούρου δηλώνει έτοιμη για μια τέτοια συνάντηση, υποστηρίζει ωστόσο ότι δε συντρέχει λόγος να παρίσταται σ' αυτήν ο Ε. Βενιζέλος. «Αν είναι και ο κ. Βενιζέλος, θα έχει άλλη μορφή. Είναι διαφορετικό να τον καλέσει μόνο ο κ. Σαμαράς και είμαστε ανοιχτοί», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του, που την ίδια ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση επειδή δεν αποδέχεται τη «μίνιμουμ βάση» για συνεννόηση, που είναι εκλογές και διερεύνηση δυνατότητας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, υποδεικνύουν το χρέος σαν το μόνο ζήτημα που τους διαχωρίζει από τη συγκυβέρνηση. «Περιθώρια συνεννόησης για το χρέος δεν υπάρχουν», δήλωσε χτες ο Π. Σκουρλέτης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διέρρεε χτες, νωρίς το πρωί, τη διάθεσή της να καλέσει τον Αλ. Τσίπρα σε συνάντηση με τους Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα. Το ενδεχόμενο αυτό λέγεται ότι συζητήθηκε στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας χτες στο ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι διάλογος με προαπαιτούμενα δεν μπορεί να γίνει. Κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπονομεύει την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, επικαλούμενη δηλώσεις του Ν. Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με τις οποίες σε μια τέτοια συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας θα πήγαινε για να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού.

ΠΑΣΟΚ
Συναντήσεις στο φόντο διεργασιών για κεντροαριστερά

Σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ με άξονα την επίτευξη... κάποιας ενότητας προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια της σημερινής ηγεσίας για αναδιάταξη της εγχώριας κεντροαριστεράς, ως παράγοντα στη γενικότερη πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από σχετική πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, συναντάται σήμερα στις 12 το μεσημέρι με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κόμματος Γ. Παπανδρέου. Επισήμως, αναφέρεται ότι θα συναντηθούν προκειμένου ο Βενιζέλος να ενημερώσει τον Παπανδρέου για την πορεία της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και για τα εθνικά θέματα. Αύριο, Παρασκευή, στις 11 π.μ., ο Βενιζέλος θα συναντηθεί και με τον Κ. Σημίτη στο γραφείο του στη Βουλή, με την ίδια ατζέντα.

Διαχέεται ότι οι συναντήσεις του Βενιζέλου με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προκατόχους του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ εντάσσονται στην προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος κομματικής ενότητας.

Δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι σήμερα το μεσημέρι, στις 13:30, συνεδριάζει η Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, εκλογικό σχήμα όπου ποντάρει η πλευρά Βενιζέλου, αλλά δε δείχνει να στηρίζει το περιβάλλον Παπανδρέου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Συζήτησαν σταθερότητα και μέτρα υπέρ της εξουσίας του κεφαλαίου

Την ανάγκη διασφάλισης σταθερότητας στην αστική διακυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν άμεσα μέτρα που χρειάζεται το κεφάλαιο, προπαγάνδισε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκης στη συνάντησή του χτες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Τη συνάντηση είχε ζητήσει ο Θεοδωράκης, διήρκεσε μία ώρα και βασικό θέμα είχε τις πολιτικές εξελίξεις. Στις δηλώσεις του, εξερχόμενος του Μαξίμου, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει το τζόκερ σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» και κάλεσε όσους διεκδικούν την εξουσία να «τολμήσουν να συνεννοηθούν».

«Αυτή η αστάθεια πρέπει να τελειώσει. Οι άνθρωποι που διεκδικούν την εξουσία, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας, να συνεννοηθούν και με αμοιβαίες υποχωρήσεις να βρεθεί λύση», συνέχισε, σημειώνοντας ότι το «Ποτάμι» υποστηρίζει την εκλογή Προέδρου, από αυτήν τη Βουλή, με ισχυρή πλειοψηφία.

Ζήτησε, εξάλλου, να γίνει τώρα συνταγματική αναθεώρηση που θα αλλάξει την ασυλία των πολιτικών, να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και οι εκλογικές περιφέρειες να γίνουν μικρότερες, να βρεθεί μια «πατριωτική λύση» για το χρέος για απελευθέρωση κονδυλίων από την εξυπηρέτησή του, που τα χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο. Είπε ακόμη να γίνουν εκλογές το Νοέμβρη του 2015.

«Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2016», απάντησε μετά από σχετική ερώτηση, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Σαμαράς πιστεύει πως πρέπει να μιλήσουμε «δυναμικά» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τέλος, ο Θεοδωράκης είπε ότι «ελπίζει» πως θα συναντηθεί και με τον Τσίπρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ