ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Ανθρωποι των επιχειρήσεων στα Συμβούλια Διοίκησης»

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Ονόματα υποψηφίων και μελών Συμβουλίων Διοίκησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αποκαλύπτει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σε ανακοίνωσή της, αποδεικνύοντας πως το «Πανεπιστήμιο ΑΕ» προχωρά βήμα βήμα.

Οπως σημειώνεται, «Το τελευταίο διάστημα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας πραγματοποιούνται οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης με την απαράδεκτη ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάτω από τους εκβιασμούς και τις πιέσεις της κυβέρνησης, της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ και μερίδας καθηγητών - στελεχών επιχειρήσεων. Σε ορισμένα μάλιστα ιδρύματα έχουν ανακοινωθεί και τα εξωτερικά μέλη που θα απαρτίζουν τα Συμβούλια Διοίκησης. Ανάμεσά τους φιγουράρουν τραπεζικά στελέχη, επιχειρηματίες και αστοί πολιτικοί. Ορίστε ορισμένα παραδείγματα:

  • Βασίλης Κορκίδης, εκπρόσωπος των μεγαλεμπόρων, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (μέλος του Συμβουλίου στο ΤΕΙ Πειραιά).
  • Γεώργιος Κασιμάτης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (μέλος του Συμβουλίου στο ΤΕΙ Πειραιά).
  • Αντώνης Γερασίμου, πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Σερρών, πρόεδρος του ομίλου εταιρειών ΙΤΑ, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, και της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας.
  • Δημήτρης Μανιατάκης, μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Καλαμάτας, πρώην στέλεχος της City Bank, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων ICAP και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
  • Υποψήφιος στο "Χαροκόπειο" Πανεπιστήμιο είναι ο Χρήστος Αποστολόπουλος, διευθυντής ολικής ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων στη ΝΟΥΝΟΥ.
  • Ο Κων/νος Βατσκαλής, βουλευτής και τέως υπουργός στην Αυστραλία, είναι υποψήφιο εξωτερικό μέλος στο ΤΕΙ Πατρών.

Αποδεικνύεται αυτό που το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έλεγε από την πρώτη στιγμή: Με τα Συμβούλια Διοίκησης οι εταιρείες θα έχουν τους "ανθρώπους" τους να διοικούν άμεσα τις σχολές για να κάνουν τις "μπίζνες" τους. Θα καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, την πρακτική άσκηση. Θα πουλούν και θα αγοράζουν "ακαδημαϊκές έδρες", προγράμματα και προϊόντα έρευνας, φοιτητική μέριμνα. Θα καθορίζουν τα οικονομικά των ιδρυμάτων, ακόμη και τη μισθοδοσία του προσωπικού. Το πανεπιστήμιο μετατρέπεται πλήρως σε παραμάγαζο των επιχειρήσεων!

Ούτε ένας φοιτητής στα Συμβούλια Διοίκησης! Τα συμφέροντα και οι ανάγκες των φοιτητών είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα από αυτά των μονοπωλίων και των μάνατζερ.Οι φοιτητές δεν θα γίνουμε υποστηρικτές και εκτελεστές της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ που φτιάχνουν δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού. Είναι των μονοπωλίων και των κερδών τους! Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει να παλέψουν για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του. Να απαιτήσουν να ξεκουμπιστούν οι επιχειρήσεις από τις σχολές».

Παλιά ιστορία οι «συνεργασίες» με επιχειρήσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που «αποκαλύπτεται» πως θέλουν οι επιχειρήσεις να αλωνίζουν στα πανεπιστήμια. Οι βάσεις έχουν μπει εδώ και χρόνια και με το νόμο - πλαίσιο η «συνεργασία» αυξάνεται ακόμα περισσότερο, ενώ πλέον οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν «φανερά» τους ανθρώπους τους μέσα στις σχολές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο «Χαροκόπειο» υποψήφιος στο Συμβούλιο Διοίκησης είναι στέλεχος της ΝΟΥΝΟΥ. Εδώ και χρόνια, από το 2007, ο «Ρ» είχε αποκαλύψει συμβόλαιο που είχε υπογράψει το «Χαροκόπειο» Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την εταιρεία «Friesland - Hellas» (που παράγει τα γνωστά προϊόντα «ΝΟΥΝΟΥ»). Η έρευνα είχε θέμα «Διατροφική αξιολόγηση για το σχεδιασμό προγραμμάτων διατροφικής αγωγής σε νήπια και παιδιά 1 - 4 ετών στην Ελλάδα»! Σύμφωνα με τους όρους της χρηματοδότησης, η εταιρεία μπορούσε να ελέγχει και να καθορίζει τι θα δημοσιοποιηθεί και τι όχι από τα αποτελέσματα της έρευνας.

ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
Επαναλειτουργεί από χτες...

...αλλά μόλις 10 παιδιά κατάφεραν να πάνε!

Με αγωνιστικές κορόνες και πανηγυρισμούς διάφοροι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -π.χ. δημοτική αρχή Αμαρουσίου- έσπευσαν να δώσουν τα εύσημα στον εαυτό τους για το χτεσινό άνοιγμα του Σικιαριδείου Ιδρύματος. Οντως είναι θετικό βήμα ότι το Ιδρυμα θα λειτουργήσει μετά από 2 μήνες αναστολής, κάτω από τις αλλεπάλληλες πιέσεις γονιών, εργαζομένων, των λαϊκών Επιτροπών των όμορων δήμων και του ταξικού αναπηρικού κινήματος.

Ομως, το θέμα που τέθηκε με το άκουσμα της είδησης, είναι με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις; Γιατί δεν αρκεί να σπάσεις το λουκέτο μιας μονάδας που είναι κλειστή, όσο κι αν αυτό φαίνεται ανακουφιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες πρώτη μέρα λειτουργίας και από τα 200 παιδιά με νοητική στέρηση μόλις πέντε κατάφεραν να πάνε στο Ιδρυμα το πρωί, ενώ μέχρι το μεσημέρι κατάφεραν να φτάσουν άλλα 5, καθώς δεν έχει διασφαλιστεί ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά όλες τις δομές ειδικής αγωγής: Η μεταφορά τους από και προς τα σχολεία. Ετσι η πλειοψηφία των μαθητών με ειδικές ανάγκες -όχι μόνο στο Σικιαρίδειο, αλλά και στις υπόλοιπες μονάδες- θα παραμείνουν κλεισμένοι σπίτια τους.

Παράλληλα εκκρεμούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργαστούν οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος ή αν θα επιβληθούν τροφεία στους γονείς προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κενό που αφήνει η έλλειψη τακτικής κρατικής χρηματοδότησης. Ηδη έχει ανακοινωθεί ότι η χρηματοδότηση του Σικιαρίδειου θα γίνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους κοινοτικούς πόρους, δηλαδή όχι μόνο δε λύνεται το πρόβλημα αλλά η λύση έχει πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης. Για όλα τα παραπάνω, εργαζόμενοι και γονείς, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, η Λαϊκή Επιτροπή Αμαρουσίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων πραγματοποιούν την Παρασκευή στις 7.30 μ.μ., σύσκεψη στο Πολιτιστικό Στέκι Αμαρουσίου (οδός Δημητρίου Ράλλη 12, Μαρούσι).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κατήγγειλαν την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια του Πειραιά πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά και εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Πειραιά, καταγγέλλοντας την προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων. Θυμίζουμε ότι με έγγραφό της σε διευθυντές σχολείων η πταισματοδίκης Πειραιά, τους ζητά να ενημερώσουν: «...Το ακριβές διάστημα που το σχολείο έχει κατάληψη. Εάν έχει υποπέσει στην αντίληψή σας η τέλεση των πλημμελημάτων α) της διατάραξης οικιακής ειρήνης β) της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος γ) της κλοπής και τέλος τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των συμμετεχόντων στις καταλήψεις».

Σε συνάντηση που είχαν με την αρμόδια εισαγγελέα, γονείς και εκπαιδευτικοί, την ενημέρωσαν για το δίκαιο των αιτημάτων των μαθητών (κτιριακά προβλήματα, έλλειψη θέρμανσης, υλικοτεχνικής υποδομής) επισημαίνοντας πως διεκδικούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των σχολείων και πως υπεύθυνη για τις καταλήψεις είναι η πολιτική που ασκείται στον τομέα της Παιδείας. Παράλληλα τόνισαν πως στόχος αυτής της ενέργειας είναι ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση των μαθητών. Η εισαγγελέας ανέφερε πως το συγκεκριμένο έγγραφο απεστάλη στα σχολεία στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τυχόν φθορές που υπάρχουν σε σχολεία που έγινε κατάληψη.

Το έγγραφο της Εισαγγελίας έχει ήδη σταλεί σε 30 σχολεία του Πειραιά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει προηγηθεί καταγγελία από διευθυντή σχολείου ή γονιό στην Αστυνομία ή στην Εισαγγελία.

ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Μαθήματα αλληλεγγύης

Δίπλα στον αγώνα για να καλυφθούν οι απαιτήσεις για Ενισχυτική Διδασκαλία και Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη σε όλα τα σχολεία, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης καλεί τους εκπαιδευτικούς να εκφράσουν ακόμη πιο πλατιά την αλληλεγγύη τους με δωρεάν μαθήματα σε όσους μαθητές δεν καλυφθούν και το έχουν ανάγκη.

Ηδη, η πρωτοβουλία για δωρεάν μαθήματα από εθελοντές καθηγητές έχει αγκαλιαστεί από αρκετά σχολεία και εκπαιδευτικούς και στο Ληξούρι έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν δωρεάν μαθήματα αλληλεγγύης μετά το κανονικό ωράριο. Αύριο Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη συνάντηση των εθελοντών καθηγητών με τους μαθητές που ζητούν μαθήματα, στο χώρο του 2ου Λυκείου Αργοστολίου, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κινητοποιήσεις για προβλήματα των σχολείων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα διοργανώνουν γονείς, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η δημοτική αρχή Πετρούπολης, στο χώρο των 3ου και 6ου Δημοτικών σχολείων (Θεσσαλίας και Ρήγα Φεραίου). Κύριο αίτημα είναι να ολοκληρωθούν μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά τα παραπάνω σχολεία με την προσθήκη 10 αιθουσών, έργο που εκκρεμεί εδώ και 8 χρόνια. Επίσης, μέχρι το καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι αίθουσες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ για να λυθεί οριστικά το στεγαστικό πρόβλημα στην Πετρούπολη, χρειάζεται να ξεκινήσει η κατασκευή του 11ου 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο και το υπουργείο Γεωργίας στον ΟΣΚ.

Παράσταση διαμαρτυρίας, κόντρα στην υποχρηματοδότηση των σχολείων κάνουν αύριο Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εσωτερικών η Ενωση και Σύλλογοι Γονέων Περιστερίου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Γονείς και εκπαιδευτικοί καλούν σε επαγρύπνηση για τις συγχωνεύσεις σχολείων και τα κενά εκπαιδευτικών, καθώς ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα τοποθετηθούν 4 δάσκαλοι για 17 κενά στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τετάρτη θα διαμαρτυρηθούν και στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής όπου θα συνεδριάσει το ΠΥΣΠΕ. Την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Νοέμβρη, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, διοργανώνεται συναυλία στήριξης του αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία με τον Κώστα Μάντζιο.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σε Περιφέρεια - Δήμο - Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για όλα τα προβλήματα των σχολείων, καλεί την Πέμπτη 22 Νοέμβρη, 1 το μεσημέρι, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Ημερίδα για την απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη

Μεθαύριο, Πέμπτη, στο Επιμελητήριο Βοιωτίας

Το παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Ν. Βοιωτίας θα πραγματοποιήσουν ημερίδα μεθαύριο, Πέμπτη 22 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, με θέμα: «Η συμβολή της τοπικής κοινωνίας στην απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων στην περίοδο της οικονομικής κρίσης». Θα μιλήσουν ο Ηλίας Μιχαλαρέας ψυχολόγος/δρ. Κοινωνικής Γεωγραφίας και πρόεδρος του ΕΣΥΝ, ο Κώστας Αρβανίτης δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος κοινωνιολόγος - εγκληματολόγος και υπεύθυνος του Τομέα Ερευνας του ΚΕΘΕΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ