ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Αδιαφανές» το σχέδιο των 28 δισ.

Την ίδια στιγμή που χτες ο Κ. Καραμανλής προανήγγειλε νέα επίθεση εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων και ανέλαβε σαφέστατες δεσμεύσεις στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την ταύτιση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών με τις δικές του θέσεις ...ανακάλυψε έναν «αδύναμο πρωθυπουργό του οποίου ο ρόλος φαίνεται να εξαντλείται σε εκκλήσεις».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τους κοινωνικούς εταίρους ως φόντο για να κάνει για άλλη μια φορά επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να ασκήσει κριτική στον πυρήνα των αντιλαϊκών και αντεργατικών προτάσεων του Κ. Καραμανλή, αφού κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ταχτεί υπέρ νέων ανατροπών στα δικαιώματα των εργαζομένων - με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης - σημειώνοντας ότι «οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα»...

Μάλιστα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προτάσσοντας «στοιχεία για την κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας» και σημειώνοντας ότι «ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να νομοθετεί, είναι να λαμβάνει μέτρα για τη μεγάλη κρίση», κάλεσε επί της ουσίας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα την προώθηση νέου γύρου αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν στο μεγάλο κεφάλαιο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του και τη διασφάλιση της κερδοφορίας του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και στηρίζοντας πλήρως την παροχή ζεστού χρήματος στους τραπεζίτες, το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται να χαρακτηρίζει το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ ως «αδιαφανές», αλλά την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη του σημειώνουν ότι «η αποκατάσταση της ρευστότητας είναι αναγκαία για το τραπεζικό σύστημα». Σ' αυτή τη δήλωση προχώρησε χτες η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λ. Κατσέλη, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η «βασική ένσταση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το σχέδιο νόμου έτσι όπως έρχεται δε δίνει λύση στο βασικό ζήτημα που είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», δηλαδή με άλλα λόγια δεν εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του βιομηχανικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Ναι από Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εγκρίθηκε χτες, με μικρές τροποποιήσεις, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ελληνικό σχέδιο παροχής ρευστότητας 28 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα. Οι τροποποιήσεις επέρχονται στο χρόνο παροχής της κρατικής εγγύησης προς τις τράπεζες - για σύναψη δανείων ως 15 δισ. ευρώ - ο οποίος μειώνεται στα 3, αντί τα 5 χρόνια που προβλέπονταν αρχικά. Μετά τις μικροτροποποιήσεις αυτές, η Επιτροπή κατέληξε στο - υποκριτικό - συμπέρασμα, ότι η χορήγηση της ρευστότητας, δεν αντίκειται στο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων και ως εκ τούτου, το χρηματοδοτικό πακέτο αποτελεί κατάλληλο μέσο για την άρση σοβαρής διαταραχής της ελληνικής οικονομίας...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ