ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΠΑΔ
Αντιλαϊκή διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης

Στην πεπατημένη των ρυθμίσεων με τους προμηθευτές και τους φαρμακοποιούς προχωρά η κυβέρνηση, στέλνοντας για μια ακόμη φορά το λογαριασμό στα λαϊκά στρώματα

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων και της μετακύλησης των οικονομικών βαρών στα ασφαλιστικά ταμεία τα έχει οδηγήσει σε λειτουργική απορύθμιση λόγω των τεράστιων κενών σε προσωπικό και υποδομές, καθώς και σε απειλές από τους απλήρωτους προμηθευτές ότι θα διακόψουν την παροχή των απαραίτητων υλικών. Η ίδια πολιτική, της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οδηγεί στο «στράγγισμα» του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων στο Δημόσιο (ΟΠΑΔ), με συνέπεια να σταματήσουν τα φαρμακεία της Αττικής την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων και οι γιατροί να ζητούν την πληρωμή των εξετάσεων των ασφαλισμένων.

Την εκρηκτική αυτή κατάσταση η κυβέρνηση επιχειρεί να τη διαχειριστεί με την πεπατημένη των επί μέρους ρυθμίσεων των χρεών και υποσχέσεις για κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία, σταθερά στην προοπτική να «πληρώσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία τα χρέη τους προς τα νοσοκομεία». Δηλαδή, να σφίξει ακόμα πιο πολύ η θηλιά της λιτότητας στα ασφαλιστικά ταμεία και να απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός και απ' τις ελάχιστες υποχρεώσεις του για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Οι ρυθμίσεις συμφωνήθηκαν σε χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας, Δ. Αβραμόπουλου, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντο. Μετά τη συνάντηση ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι τα χρέη θα ρυθμιστούν με άμεση νομοθετική ρύθμιση και θα πληρωθούν σε τρεις δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι το τέλος του 2008. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΠΟΥ ανακοίνωσαν ότι δε θα προχωρήσουν στην απόσυρση των παρακαταθηκών και των εργαλείων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση θα αφορά τους πάσης φύσεως προμηθευτές των νοσοκομείων, προς τους οποίους οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 4,68 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 42% είναι για φάρμακα, το 33,5% για ορθοπεδικά υλικά και τα υπόλοιπα για άλλα υλικά. Ωστόσο, χτες ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή, κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων), ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία τους χρωστούν 4,5 δισ. ευρώ και γι' αυτό θα αρχίσουν ομαδικές αγωγές εναντίον τους.

Συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί

Οσον αφορά στον ΟΠΑΔ ο Δ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι έχουν κατατεθεί στον Οργανισμό τα χρήματα για τις πληρωμές των φαρμακοποιών και των συμβεβλημένων γιατρών, οι οποίες θα αρχίσουν μετά τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων στον ΟΠΑΔ, που διανύουν τη δεύτερη μέρα της όγδοης 48ωρης απεργίας τους απαιτώντας την άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ, τα χρήματα που κατατέθηκαν φτάνουν μέχρι και το Σεπτέμβρη. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί σκοπεύουν να επανεξετάσουν τη στάση τους όταν δουν στην πράξη τις πληρωμές. Επίσης, με γραπτή ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας δήλωσε ότι η «κινητοποίηση των φαρμακοποιών συνεχίζεται». Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι του δημοσίου θα πληρώνουν τα φάρμακα απ' την τσέπη τους. Επιπλέον, ο Κ. Λουράντος ανακοίνωσε ότι υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία με το υπουργείο Υγείας για την υπογραφή σύμβασης με τον ΟΠΑΔ, πρόταση για την οποία θα αποφανθούν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι άλλοι σύλλογοι.

Στα ίδια πλαίσια, της ίδιας λογικής, των συμβάσεων, έγινε χτες συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας που οδηγεί ευθέως στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Κατά τ' άλλα, ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το φαινόμενο των χρεών θα αντιμετωπιστεί μια για πάντα με την εφαρμογή απ' την 1.1.2009 του νέου συστήματος των προμηθειών που έχει θεσμοθετηθεί. Εντούτοις, όταν τέθηκε το ερώτημα πώς θα γίνει η χρηματοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών, περιορίστηκε στην αναφορά των προβλέψεων του νόμου. Μ' άλλα λόγια, είναι ακόμα σε εκκρεμότητα ποιος θα είναι εκείνος που θα «γεμίσει» το λογαριασμό απ' τον οποίο θα πληρώνονται οι προμηθευτές. Αν δηλαδή θα είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από άλλες πηγές, όπως είναι τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα κενά δεν κρύβονται

Στη διάρκεια της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους προμηθευτές και τους φαρμακοποιούς, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με τη συμμετοχή Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Ηταν περισσότερο μια επικοινωνιακή παρουσία, μακριά απ' τις ανάγκες της οργάνωσης αγώνων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Αποδεικτικό αυτής της πλευράς είναι το γεγονός ότι την ώρα που συνδικαλιστές έκαναν καταγγελίες για άρνηση του υπουργού να συναντηθεί μαζί τους εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες ο Δ. Αβραμόπουλος και όλοι μαζί μπήκαν στην αίθουσα συνεντεύξεων του υπουργείου! Να σημειωθεί η αστυνομική παρουσία στο υπουργείο που έφτασε μέχρι την εμφάνιση των ΜΑΤ στον πρώτο όροφο του κτιρίου.

Απ' τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας προέκυψε η αναγνώριση εκ μέρους του ότι αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζεται η πρόσληψη 18.000 εργαζομένων, πρωτίστως νοσηλευτών. Αν και αποκαλυπτική, πρόκειται για υποτιμημένη εκτίμηση αφού, με τους υπάρχοντες μόνο, ξεπερασμένους κανονισμούς, υπολογίζεται ότι χρειάζονται πάνω από 25.000 νοσηλευτές. Οσον αφορά στην ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ο υπουργός υποστήριξε ότι έχει στείλει ήδη τρεις επιστολές προς συναρμόδιους συναδέλφους του, με τις οποίες τάσσεται υπέρ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού κάηκε ασθενής σε μονάδα πρόνοιας, χωρίς να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες. Ο Δ. Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Δ. Ευσταθίου, επιβεβαίωσαν ότι γνωρίζουν το γεγονός, χωρίς να δώσουν περισσότερα στοιχεία. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι η μονάδα που σημειώθηκε το περιστατικό ήταν το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στη Γλυφάδα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να χτυπηθεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης

Σε ανακοίνωσή του για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η τραγική κατάσταση που έχουν οδηγηθεί τα δημόσια νοσοκομεία, με τα μεγάλα χρέη, τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα εξοντωτικά ωράρια, τις άθλιες συνθήκες εργασίας, είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης αντιλαϊκής πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Υγεία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υποχρηματοδοτεί τα δημόσια νοσοκομεία και ενισχύει τα μονοπώλια που αυξάνουν την κερδοφορία τους.

Το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν σύγχρονη Υγεία αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ούτε στοιχειωδώς, όσο υπάρχει η πολιτική που το εμπορευματοποιεί, όσο υπάρχει η επιχειρηματική δράση στον τομέα αυτό, όσο το φάρμακο ελέγχεται από το κεφάλαιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ληστεύονται από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση στην πολιτική της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας απαιτεί κοινή δράση της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών βιοτεχνών και εμπόρων και της μικρομεσαίας αγροτιάς, μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να δυναμώσει η αντίσταση και να διεκδικηθεί αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, να ανοίξει ο δρόμος της αντιμονοπωλιακής λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Χωρίς προσωπικό για τη φροντίδα των παιδιών

Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσει με ασφάλεια το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», απαίτησαν οι εργαζόμενοί του με παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο προαύλιο και στο διοικητή, στη διάρκεια τρίωρης στάσης εργασίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα τους και καλώντας τους να κλιμακώσουν ενάντια στην πολιτική που στοχεύει στην εμβάθυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Κενές είναι 720 οργανικές θέσεις προσωπικού, βάσει του ξεπερασμένου οργανισμού και ενώ στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα. Σε παράσταση στη διοίκηση, ο διοικητής Α. Λαναράς παραδέχτηκε την εκρηκτική κατάσταση, όμως υπεραμύνθηκε της πολιτικής του υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι ...υπάρχει πολιτική βούληση για προσλήψεις. Είπε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα θα φτάσουν στο νοσοκομείο 35 άτομα μόνιμο προσωπικό, 28 επικουρικό και εποχικό προσωπικό και 11 για την τεχνική υπηρεσία.

Στο μεταξύ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος στις προμήθειες, που έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Συγκέντρωση στην είσοδο του Τζάνειου Νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και την καθυστέρηση στις προμήθειες, που και εδώ δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα. Για παράδειγμα, στην Ορθοπεδική Κλινική δεν έχουν πλέον επιθέματα για τους ασθενείς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ