ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ - ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Σήμερα η σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Με τη συμμετοχή νέων δυνάμεων η χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Από τις καθημερινές εξορμήσεις των ταξικών δυνάμεων μπροστά στα συλλαλητήρια και την απεργία
Από τις καθημερινές εξορμήσεις των ταξικών δυνάμεων μπροστά στα συλλαλητήρια και την απεργία
Να συμβάλει αποφασιστικά στην καλύτερη οργάνωση της δουλειάς για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 27 Νοέμβρη και την απεργία στις 10 Δεκέμβρη επιδιώκει η πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών και αγωνιστών εργαζομένων, που διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Η συμμετοχή όλων αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που επιδιώκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να φορτώσουν στους εργαζόμενους την καπιταλιστική κρίση και τις συνέπειές της, ανατροφοδοτώντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Στην Αθήνα, το ραντεβού για το συλλαλητήριο στις 27 Νοέμβρη έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας.

Σε Θεσσαλονίκη - Πειραιά

Στη Θεσσαλονίκη, στις 27 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι θα συναντηθούν στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Χτες, δεκάδες συνδικαλιστές από σωματεία του νομού, αλλά και εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για την καλύτερη προετοιμασία της διπλής κινητοποίησης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι από τους εργαζόμενους στους εργολάβους καθαριότητας, που αυτό το διάστημα αναμετρούνται με την εργοδοσία σε μια προσπάθεια να στήσουν κλαδικό σωματείο. Αλλά και το σωματείο των εργαζομένων στη Γενική Κλινική, που στις πρόσφατες εκλογές ήρθε αντιμέτωπο με την προσπάθεια της εργοδοσίας να αλώσει με εργοδοτικούς το ΔΣ του σωματείου. Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γγ του ΕΚΘ, σημειώνοντας τα συγκεκριμένα καθήκοντα που μπαίνουν για τις ταξικές δυνάμεις μπροστά στα συλλαλητήρια και την απεργία.

Στον Πειραιά, το συλλαλητήριο ορίστηκε για τις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή. Η Γραμματεία Πειραιά καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις παρατάξεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ και να τραβήξουν μπροστά μαζί με το ΠΑΜΕ, στο δρόμο του αγώνα. Να αναμετρηθούν με την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν. Με αφορμή και τα πρόσφατα εκφυλιστικά γεγονότα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, το ΠΑΜΕ καλεί σε αντίσταση, μαζική κινητοποίηση και δυνάμωμα της ταξικής ενότητας, πάλη για βαθιές αλλαγές και ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Συγκεντρώσεις - εξορμήσεις

Σήμερα, στις 7 μ.μ., συλλαλητήριο ενάντια στην κρίση και τα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζονται, διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στο Ηράκλειο της Κρήτης, με ραντεβού έξω από τη Νομαρχία. Στην Καβάλα, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων, σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στη «Θαλασσογραφία». Χτες έγινε η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στο Θεοφάνειο. Την Παρασκευή πραγματοποιείται πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα στο Εργατικό Κέντρο στις 8 μ.μ. Στην Αρτα η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 24/11 στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Σύσκεψη διοργανώνει σήμερα (7 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης) και η ΕΣΑΚ Λογιστών.

Καθημερινά συνεχίζεται το άνοιγμα στους τόπους δουλειάς. Μεθαύριο Σάββατο 22/11, κλιμάκιο του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσει στα φυτώρια του Μαραθώνα και του Κάτω Σουλίου, με τη μεταφρασμένη σε έξι γλώσσες προκήρυξη - κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις. Επίσης, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, αύριο Παρασκευή, θα κάνει περιοδεία στη ΛΑΝΝΕΤ, στις 12 μ. Τη Δευτέρα 24/11, στις 7 μ.μ., στους παιδικούς σταθμούς της Ηλιούπολης, ενώ την Τρίτη 25/11, στις 9 π.μ., στις εργαζόμενες στο ΤΑΕΔΥ.

ΝΟΜΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ
Χαράτσι για τις «πρόωρες» από τη νέα χρονιά

Σε ισχύ από 1/1/2009 η τιμωρία για όσους κάνουν χρήση της κατάκτησης να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα τυπικά όρια

Επιπλέον μειωμένες μέχρι και 10% θα δουν τις συντάξεις τους από την 1/1/2009 όσοι εργαζόμενοι αποχωρήσουν με πρόωρη συνταξιοδότηση, εξαιτίας της εφαρμογής του Νόμου 3655/2008 (νόμος Πετραλιά). Σύμφωνα με το άρθρο 145, παρ. 3 του νόμου, η «ποινή» για κάθε χρόνο «πρόωρης» - δηλαδή όταν δεν έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο ανώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά υπάρχουν οι προϋποθέσεις - αποχώρησης από την εργασία αυξάνεται από το 4,5% στο 6%. Ετσι, σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος αποχωρήσει πέντε χρόνια νωρίτερα, η «ποινή» που θα του επιβληθεί θα είναι 30% από 22,5% που ήταν μέχρι τώρα.

Η επαχθής αυτή μείωση αφορά και στην κύρια και στην επικουρική σύνταξη και θα θίξει - σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΠΟΚΠ - περίπου 15.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και εργαζόμενους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες. Ειδικότερα, η διάταξη θίγει:

  • Ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, που μπήκαν στην παραγωγή πριν το 1993. Αν πρόκειται για γυναίκες, αφορά σε όσες έχουν 4.500 ένσημα, βρίσκονται στο 55ο έτος της ηλικίας τους και θέλουν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να περιμένουν μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους.
  • Μητέρες ανηλίκων ή αναπήρων παιδιών με 5.500 ένσημα και ηλικία τα 50 έτη.
  • Ανδρες με 4.500 τουλάχιστον ένσημα και ηλικία 60 χρόνων και άνδρες και γυναίκες με 10.500 μέρες ασφάλισης στο 53ο έτος της ηλικίας τους.

Στους ασφαλισμένους σε Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, η ρύθμιση αφορά όσους ασφαλίστηκαν πριν το 1993 και συγκεκριμένα: Γυναίκες με 25 χρόνια ασφάλισης και ηλικία τα 55 έτη και άνδρες με τα ίδια χρόνια και ηλικία τα 60 χρόνια. Η ρύθμιση αφορά ακόμα τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων που μπήκαν στην παραγωγή μετά την 1/1/1993, έχουν 15 χρόνια ασφάλισης και συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους. Ολες οι παραπάνω κατηγορίες σε περίπτωση που κάνουν χρήση της «πρόωρης συνταξιοδότησης» θα τους επιβληθεί η αυξημένη «ποινή».

Σημειώνεται ότι μείωση συντάξεων από την 1/1/2009 θα επέλθει και σε αυτούς τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ που αποχωρούν κανονικά, αφού για δεύτερη συνεχή χρονιά θα τους «πιάσει» ο νόμος Ρέππα (3029/2002) και έτσι ο συντελεστής αναπλήρωσης επί των συντάξιμων αποδοχών μειώνεται στο 78% (από 80% μέχρι το 2007), ενώ μειώνονται και οι συντάξιμες αποδοχές.

ΤΑΔΗΣΥ
Κάλεσμα συμπόρευσης με τις ταξικές δυνάμεις

Κάλεσμα να συμμετέχουν μαζικά με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος απευθύνει η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) στους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Οι κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι η στάση εργασίας (12 μ. - τέλος ωραρίου) της ΑΔΕΔΥ στις 26 Νοέμβρη και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την ίδια μέρα στην Ομόνοια στις 12.30 το μεσημέρι. Ακόμα, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 27 Νοέμβρη και η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 10 Δεκέμβρη, με συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στις 10.30 το πρωί.

«Τώρα που το καπιταλιστικό σύστημα παραδέρνει στη νέα έντονη οικονομική κρίση του, βλέπουμε ότι γίνεται πιο επιθετικό ενάντια στους εργαζόμενους» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΑΔΗΣΥ και αναδεικνύει σαν ζήτημα αιχμής την προάσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε μια περίοδο που το Ταμείο Πρόνοιας δεν μπορεί να καταβάλει το εφάπαξ, ο ΟΠΑΔ δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις και η κινητή περιουσία του ΤΕΑΔΥ είναι «τζογαρισμένη» σε μετοχές και έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, είναι ανάγκη, υπογραμμίζει η ΤΑΔΗΣΥ, μέσα από ενιαίους, ταξικούς αγώνες να καταδικαστούν οι αντιλαϊκές πολιτικές και οι φορείς της, αλλά και ο συμβιβασμός των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που συναινούν σε αυτή την πολιτική. Να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΒΕ
Με τους εργάτες στις 27 Νοέμβρη

Να ενώσουν τη φωνή τους και τις διεκδικήσεις τους με αυτές των εργαζομένων καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, η γραμματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ. Η Συντονιστική καλεί στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 27 του Νοέμβρη με σημείο συγκέντρωσης των ΕΒΕ την πλατεία Κοραή, στις 6.30 μ.μ. Σε ανακοίνωσή της εκτιμάει ότι «τα φαινόμενα της κρίσης το επόμενο διάστημα θα ενταθούν. Ερχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, λόγω της εφαρμοζόμενης ευρωενωσιακής πολιτικής από τα κόμματα του κεφαλαίου και τους συνοδοιπόρους τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ