ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Λέμε «όχι» στη χαμένη ζωή που μας προτείνουν!

Προχώρησαν σε κατάληψη του Κέντρου από την περασμένη Κυριακή, διεκδικώντας εκπαίδευση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών τους

Στιγμιότυπο από την κατάληψη του ΚΕΑΤ, την περασμένη Κυριακή

ΛΕΠΙΔΗΣ

Στιγμιότυπο από την κατάληψη του ΚΕΑΤ, την περασμένη Κυριακή
«Απαιτούμε: Ειδικά σχολεία - μόρφωση - βιβλία - δουλιά για όλους». «Διεκδικούμε καλύτερες προοπτικές για το μέλλον μας». Ενα χρόνο μετά την περσινή κατάληψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), οι μαθητές και σπουδαστές με τυφλότητα και προβλήματα όρασης, με αυτά τα αιτήματα, πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής νέα κατάληψη στη Σχολή, η οποία συνεχίζεται. Ενώ, σήμερα, πραγματοποιούν μαζί με τους γονείς και κηδεμόνες και πλήθος μαζικών φορέων συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ.

«Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης μέσω του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για λύση έστω και κάποιων περιορισμένων αιτημάτων, έμειναν στα χαρτιά. Γι' αυτό επιλέξαμε το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας: Το όπλο του αγώνα. Χρόνια τώρα η κατάσταση στο ΚΕΑΤ χειροτερεύει. Παρά τις διαμαρτυρίες μας, οι διοικούντες αδιαφόρησαν», τόνιζαν χτες οι καταληψίες μαθητές και σπουδαστές του ΚΕΑΤ. «Είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε εξαντλητικό ωράριο. Από το πρωί ως το βράδυ. Ξεχνάμε ότι είμαστε παιδιά. Το πρωί στο κοινό σχολείο και το απόγευμα στο ΚΕΑΤ. Και με τις προοπτικές πετσοκομμένες. Κι όμως μπορούμε να κάνουμε και άλλα επαγγέλματα εκτός από τηλεφωνητές», η αγωνία μαθητή του ΚΕΑΤ.

ΛΕΠΙΔΗΣ

Οι μαθητές διεκδικούν την ίδρυση ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου για άτομα με προβλήματα όρασης, δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους, όχι στη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ΚΕΑΤ, ίδρυση Εθνικού Τυπογραφείου Braill, δωρεάν παραχώρηση τεχνικών και άλλων βοηθημάτων για μαθητές και φοιτητές, επαγγελματική αποκατάσταση. Ακόμα, αίθουσες για την εκπαίδευση και ψυχαγωγία των μαθητών, αλλαγή κανονισμού του οικοτροφείου και πραγματοποίηση δραστηριοτήτων τα Σαββατοκύριακα.

Απαιτούν ακόμα να σταματήσει η τρομοκρατία απ' τη διοίκηση του ΚΕΑΤ. Η οποία - προκειμένου να εμποδίσει τη συμμετοχή των μαθητών στην κατάληψη - μετέφερε τους οικότροφους μαθητές σε άλλο κτίριο ή έστειλε παιδιά απ' την επαρχία στα σπίτια τους. Αλλά οι καταληψίες μαθητές δίνουν τη δική τους απάντηση: «Η βαρβαρότητα της πολιτικής του και τα προβλήματα μάς υποκινούν. Τη χαμένη ζωή που μας προτείνουν, τους τη γυρίζουμε πίσω. Θέλουμε να τη ζήσουμε ολάκερη με αξιοπρέπεια και δικαιώματα!».

Στο πλευρό των μαθητών και οι γονείς και κηδεμόνες: «Στηρίζουμε τον αγώνα των παιδιών μας. Γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και χρόνια. Απ' τις συνθήκες ζωής στο οικοτροφείο, την έλλειψη χώρων, την απουσία ειδικών παιδαγωγών και ψυχολόγων, απ' την έλλειψη της απαραίτητης τεχνικής υποδομής». Αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), που βρέθηκε απ' την πρώτη στιγμή δίπλα τους, το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΑΤ και πλήθος μαζικών φορέων.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Στο επίκεντρο οι τεράστιες ελλείψεις

Την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, επισήμανε ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του Κόμματος

Οι τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό και η γενικότερη απαξίωση του Νοσοκομείου Πολυγύρου, στο φόντο της ραγδαίας ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα, με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων του νοσοκομείου. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Αγγελος Τζέκης, ο Ζήσης Λυμπερίδης και ο Νίκος Παρθενιώτης, συναντήθηκε και με το διοικητή του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ γιατροί, νοσοκομειακοί και βοηθητικό προσωπικό:

-- Πολλά τμήματα λειτουργούν οριακά. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό στα χειρουργεία, στη ΜΕΘ, την αιμοδοσία, στους παρασκευαστές, στους τραυματιοφορείς και αλλού. «Υπάρχουν χρονικά διαστήματα που η μοναδική νοσοκόμος στη ΜΕΘ θα πρέπει επειγόντως να μεταβεί σε κάποιο άλλο επείγον περιστατικό», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι!

-- Τη μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομειακά οχήματα των επειγόντων περιστατικών δυσκολεύει η μεγάλη έκταση που πρέπει να καλύψουν ανάμεσα στο νοσοκομείο και τα τέσσερα Κέντρα Υγείας του νομού και οι ελλείψεις σε οδηγούς και συνοδούς. Οι εργαζόμενοι απαιτούν επέκταση του ΕΚΑΒ και ένταξή του στο σύστημα της Θεσσαλονίκης.

-- Παίρνονται αποφάσεις για επέκταση κλινικών τη στιγμή που στις υπάρχουσες μονάδες καλύπτεται μόνο το 50% των κρεβατιών λόγω ελλείψεων.

«Ο τομέας της Υγείας είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα, καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα νοσοκομεία», σημείωσε ο Γ. Ζιώγας, κάνοντας αναφορά στα τεράστια ποσά που το κεφάλαιο επενδύει στο χώρο της Υγείας, αλλά και στη διαρκή απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας τις δικαστικές διώξεις και τα πειθαρχικά στο νοσοκομείο Πολυγύρου, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι όλα αυτά προσανατολίζουν τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Χαλκιδικής σε λάθος κατεύθυνση. Αντίθετα, όλοι οι εργαζόμενοι μαζί με τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας στο νομό θα πρέπει σαν μια γροθιά να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους προς την κατεύθυνση να μην γίνει εμπόρευμα η υγεία.

ΕΛΤΑ
Ορατές οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης

Απεργία πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, καθώς τα προβλήματά τους οξύνονται στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των ταχυδρομείων και της απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο θέατρο ΑΛΦΑ στην Πατησίων και ακολούθησε πορεία στα κεντρικά γραφεία των ΕΛΤΑ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Πρωτούλης. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η πολιτική αυτή είναι απόρροια της Συνθήκης του Μάαστριχτ που συνυπέγραψαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και της οποίας συνέχεια αποτελεί η στρατηγική της Λισαβόνας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν πλέον καμιά ανοχή σε αυτή την πολιτική και τους εκφραστές της και να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους.

Στα κεντρικά γραφεία των ΕΛΤΑ έγινε συνάντηση των συνδικαλιστών με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Α. Ταπραντζή. Ο τελευταίος παραδέχτηκε ότι υπάρχει σταδιακή απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, ενώ για τις προσλήψεις προσωπικού είπε ότι θα υπάρξει σχετική προκήρυξη μέχρι τα τέλη του έτους. Ομως, αυτές οι προσλήψεις θα γίνουν όχι με το καθεστώς της μονιμότητας, αλλά με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Σήμερα η 24ωρη στις δομές Ψυχικής Υγείας

Εικοσιτετράωρη απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 8.30 π.μ., πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν με πλαίσιο πάλης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και ασθενών, αφού «προοπτική λύσης των προβλημάτων στα πλαίσια της επιχειρηματικής δράσης και της λογικής της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν υπάρχει». Να παλέψουν για να περάσουν όλες οι δομές στην ευθύνη του κράτους με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία - Πρόνοια, καμία δράση μη κυβερνητικών, εθελοντικών ή φιλανθρωπικών οργανισμών, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από τους εργοδότες κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ