ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
34 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Συνεχίζουμε αντιιμπεριαλιστικά

Δυναμική, μαζική και με παλμό η αντιιμπεριαλιστική πορεία του Σαββάτου στην Αθήνα

«Μόρφωση - δουλιά - ανεξαρτησία. Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Στα χνάρια της εξέγερσης του Νοέμβρη. Με τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό να πέφτουνε βροχή. Με τα πανό να δηλώνουν ότι «το μήνυμα δε σβήνει, είναι ζωντανό». Στους αγώνες του σήμερα. Για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Για το δικαίωμα στη δουλιά και την ασφάλιση. Για την ειρήνη. Χιλιάδες νέοι και νέες, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργάτες του χεριού και του πνεύματος, απόμαχοι της δουλιάς πορεύτηκαν το Σάββατο σε ένα μαζικό, δυναμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην αμερικάνικη πρεσβεία. Αποφασισμένοι να διατηρήσουν άσβεστο το μήνυμα του Πολυτεχνείου. Ούτε η δυνατή βροχή που ξεχείλισε τους δρόμους της Αθήνας μέχρι την έναρξη της πορείας, ούτε οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε κάθε στενό δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη μαζική συμμετοχή.

Τα μηνύματα της εξέγερσης παρόντα: Με τα πανό που έχουν ζωγραφισμένη τη ματοβαμμένη πύλη του Πολυτεχνείου. Με τα συνθήματα να πέφτουν βροχή. Για το τότε και το τώρα. Σε κάθε τους βήμα οι χιλιάδες διαδηλωτές ξεκαθαρίζουν ότι «Στων καιρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί», σιγοτραγουδούν «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και βροντοφωνάζουν: «Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή. Ητανε εξέγερση και πάλη λαϊκή», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». «Ζωντανεύουν» το μήνυμα του Πολυτεχνείου, κάνουν δική τους την εξέγερση με τα συνθήματα για τις ανάγκες του σήμερα: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Φοιτητές και σπουδαστές, σε πυκνά μαζικά μπλοκ των συλλόγων τους, συνεχίζουν στο δρόμο του Νοέμβρη. «Δε θα γίνουμε εμείς η γενιά της ανασφάλιστης εργασίας. Παλεύουμε για δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα», γράφει το πανό των συλλόγων ΣΕΜΦΕ και Μηχανολόγων του ΕΜΠ. «Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης», δίνει τον τόνο το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των ΤΕΙ. Μαζί και οι Κύπριοι φοιτητές στην Αθήνα, στο πανό της Προoδευτικής, που τονίζει: «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη. Αμερικάνος δε θα μείνει».

«Το Πολυτεχνείο τιμάμε ταξικά, αγωνιστικά» ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ και ακολουθούν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων. Οι μαθητές πορεύονται με τα τύμπανα να δίνουν τον τόνο και το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας να οδηγεί: «Σαν τους συμμαθητές μας το '73 παλεύουμε για δημόσια δωρεάν παιδεία».

Μαζικά στη διαδήλωση οι κομμουνιστές

«Το Πολυτεχνείο ζει στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό». «90 χρόνια Οχτωβριανή Επανάσταση. 90 χρόνια ΚΚΕ. Πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση». Πλημμυρισμένα κόσμο τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με μπροστάρη τα πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Κόκκινες σημαίες, το σφυροδρέπανο ψηλά και τα συνθήματα δίνουν προοπτική στον αγώνα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Μαζί με χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών, διαδήλωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Γιάννη Πρωτούλη.

Με τη μαζική και με παλμό παρουσία τους στην αντιιμπεριαλιστική πορεία, όπως και σε κάθε αγώνα, σε κάθε μάχη, με κάθε τους σύνθημα, οι κομμουνιστές επιβεβαιώνουν ότι είναι στην πρώτη τη γραμμή, 9 δεκαετίες τώρα και το βλέμμα είναι στραμμένο στο μέλλον: «Το Πολυτεχνείο ζει. Με το ΚΚΕ συνεχίζουμε αντιιμπεριαλιστικά».

Η πορεία φτάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία. Οι φωνές δυναμώνουν, πυκνώνουν. Οι σημαίες ψηλά και όλες οι φωνές ενώνονται σε μια: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών»

Οπως ακριβώς έπρεπε, έτσι τιμήθηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου: Με δυναμική διαδήλωση που κατέληξε μέσα στο λιμάνι και συνθήματα που γράφτηκαν πάνω στα εργαλεία του θανάτου, στα πλοία του ΝΑΤΟ

Η διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Η διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Στο λιμάνι, εκεί που ήταν ελλιμενισμένη η αρμάδα ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, κορυφώθηκε η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες κομμουνιστές, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, τους φοιτητές και τους μαθητές, βάδισαν με συνέπεια στο δρόμο του παλλαϊκού αντιιμπεριαλιστικού ξεσηκωμού που χάραξε με το αίμα του ο λαός και η νεολαία στα χρόνια της δικτατορίας, με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και απαίτησαν έξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Απέδειξαν με μια συμβολική κίνηση πως μπορεί να γίνει πράξη το σύνθημα - οδηγός που καλεί «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή» και δηλώνει πως «Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση έσπασε την κεντρική πύλη του Λιμανιού και κατάργησε στην πράξη για άλλη μια φορά το ιδιότυπο «κατοχικό» καθεστώς που έχει επιβληθεί από το 1999 με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Διαδηλωτές έγραψαν με κόκκινη μπογιά, πάνω στα πλοία, κάτω από το φωτισμένο έμβλημα του ΝΑΤΟ, το αίτημα του λαού μας «Εξω το ΝΑΤΟ», «Εξω οι φονιάδες» - «Κillers go home». Απάντησαν στην πρόκληση δηλώνοντας πως ο λαός στέκεται στον αντίποδα της πολιτικής υποταγής και ΝΑΤΟφροσύνης, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντας τη χώρα και την περιοχή μας σε πεδίο βολής, ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών δολοφονικών στρατών. Οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες πάνω στα πλοία πήραν θέση μάχης με τις μάνικες νερού στα χέρια και βρισιές στο στόμα. Στη συντεταγμένη πολιτική αντίδραση των κομμουνιστών, το έβαλαν στα πόδια και κρύφτηκαν στις κουκέτες τους.

Το ΝΑΤΟικό πλοίο σημαδεμένο με τα συνθήματα που έκαναν καθαρό ότι οι ιμπεριαλιστές είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή
Το ΝΑΤΟικό πλοίο σημαδεμένο με τα συνθήματα που έκαναν καθαρό ότι οι ιμπεριαλιστές είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή
Κι έμειναν στον ντόκο οι ασφαλίτες να προσπαθούν να εξηγήσουν στους ανωτέρους τους από τις «μοτορόλες» πως «μια ομάδα μπήκε από άλλη είσοδο, πέρασε τα μέτρα ασφαλείας και έφτασε στα πλοία»...

Τα πράγματα ήταν απλά: Η μεγάλη διαδήλωση, αφού έφτασε στην κεντρική πύλη, την οποία και «κατέβασε», έφτασε και έξω από τα συρματοπλέγματα που φρουρούσαν το ΝΑΤΟικό στρατό. Κι εκεί μια ομάδα κομμουνιστών έκανε δυναμική παρέμβαση στα ΝΑΤΟικά πλοία βάφοντάς τα με τα συνθήματα της διαδήλωσης. Οπως και στην περίπτωση των τρένων του ΝΑΤΟ, που οι διαδηλωτές τα είχαν στείλει πίσω στο λιμάνι, έτσι και τώρα όλοι μαζί απαίτησαν με συνθήματα «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Εγραψαν και με αυτόν τον τρόπο άλλη μια αράδα στη σύγχρονη ιστορία αντίστασης που άρχισε να αποτυπώνεται με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας. Το λιμάνι σείστηκε από τα συνθήματα: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Ερχεται βροχή έρχεται και μπόρα, έρχεται του ΝΑΤΟ η τελευταία ώρα».

Ηρθε η βροχή, ήρθε και η μπόρα...

Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα από το Πολυτεχνείο, όπου λίγο νωρίτερα, εκπρόσωποι των φοιτητών και του ΣΦΕΑ σάλπιζαν από το βήμα, μπροστά από το μνημείο της εξέγερσης, το κάλεσμα συνέχισης του αγώνα. Κατευθύνθηκε προς το αμερικάνικο και το βρετανικό προξενείο, βάζοντας στο σημάδι τον ιμπεριαλισμό και διαδηλώνοντας «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία! Μόρφωση - δουλιά -ανεξαρτησία».

Μαχητικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις έγιναν, επίσης, παρά τη βροχή, σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα και Πτολεμαΐδα.

Μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό

Ενας ολόκληρος λόχος - κυριολεκτικά - φαντάρων με στολές παραλλαγής και στολές εξόδου διαδήλωσε το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας. Πήραν τη θέση που τους ανήκει, στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους συντρόφους στην Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ κι έφθασαν διαδηλώνοντας ως την αμερικάνικη πρεσβεία. Τα χειροκροτήματα που δε σταμάτησαν στιγμή και τα συνθήματα που τους καλωσόρισαν αγωνιστικά ήταν πεντακάθαρα: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά», «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία».

Ποιον δουλεύουν;

Τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών. Κι όμως, χτες βγήκε η κυβέρνηση να κοκορευτεί ότι «εξασφάλισε» επιπλέον ενίσχυση από τον προϋπολογισμό ύψους 27 εκατ. ευρώ. Ούτε σαν κίνηση εντυπωσιασμού δε μετράει. Γιατί το ...ιλιγγιώδες αυτό ποσό κατανέμεται έτσι ώστε, για παράδειγμα, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να αναλογεί αύξηση ...0,27%! Δηλαδή, δεν καλύπτει ούτε μία από τις τρύπες που η πολιτική της υποχρηματοδότησης έχει ανοίξει...

Το αίτημα παραμένει, οι μαθητές το διεκδικούν και το βροντοφώναξαν στις πορείες του Σαββάτου: 15% για την Παιδεία.

ΠΚΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου διοργάνωσε η ΠΚΣ Ιταλίας την περασμένη Παρασκευή, στο χώρο του Πολυτεχνείου του Τορίνο. Ελληνες φοιτητές παρακολούθησαν την προβολή ταινίας και συμμετείχαν σε μια πλούσια συζήτηση για την επικαιρότητα του αγώνα και των συνθημάτων της εξέγερσης 34 χρόνια μετά. Το στίγμα της εκδήλωσης ήταν ότι ο αγώνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων, για τα οποία πάλευαν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι το Νοέμβρη του '73, πρέπει να ενταθεί.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εργαζόμαστε για ακόμα πιο αποτελεσματικούς αγώνες

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πορεία του Πολυτεχνείου

Κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τιμάμε πάντα το Πολυτεχνείο αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα έρθουν ακόμα μεγαλύτεροι και δυνατοί αγώνες, περισσότερο αποτελεσματικοί. Γι' αυτούς τους αγώνες εργαζόμαστε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ