ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Δίνουμε τη μάχη για δίκαιη και βιώσιμη λύση

Κατάμεστη η αίθουσα στην προεκλογική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Αθήνα

«Ανεξαρτησία, λευτεριά, δημοκρατία», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ψηφίζουμε Χριστόφια, αντίσταση και πάλη», «Κύπρος ενωμένη ομοσπονδιακή».

Μ' αυτά τα συνθήματα υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι, φοιτητές, φίλοι του ΑΚΕΛ τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος και υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, στο κατάμεστο θέατρο, χτες, στην προεκλογική του συγκέντρωση.

«Η υποψηφιότητα του Δ. Χριστόφια είναι ισχυρή επιταγή και αναγκαιότητα στον αγώνα του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία και επανένωση», σημείωσε ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης καλωσορίζοντας τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ στο βήμα.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία Δ. Χριστόφιας άρχισε την ομιλία του ξεκαθαρίζοντας ότι το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού - Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου, η πρώτη πολιτική δύναμη της Κύπρου που πάλεψε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στη χούντα, ενάντια στην κατοχή, σήμερα αποφάσισε να προβάλει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές για να δώσει τη μάχη τόσο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό όσο και για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού απέναντι στις νεοταξικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η υποψηφιότητά του αποφασίστηκε από τα κομματικά όργανα με άκρως δημοκρατικές διαδικασίες.

Αναφερόμενος στο ζωτικό πρόβλημα της τουρκικής κατοχής που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι η Τουρκία πλέον και ξεκάθαρα ακολουθεί επίσημα πολιτική διχοτόμησης. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στα Κατεχόμενα, προχωρώντας σε πωλήσεις γης και περιουσιών των Ελληνοκυπρίων σε ξένους αγοραστές, με τη συνεργασία ξένων μεσιτικών γραφείων, κυρίως βρετανικών συμφερόντων, ενώ, παράλληλα, με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο ψευδοκράτος θέτει θέμα δύο λαών, δύο γλωσσών και δύο θρησκειών. «Το Κυπριακό βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια σε φάση αδιεξόδου και στασιμότητας. Μετά τα δημοψηφίσματα η Τουρκία, περιχαρακωμένη πίσω από τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα του 2004 κι "αποενοχοποιημένη" με τη συνδρομή συγκεκριμένων δυνάμεων του διεθνούς παράγοντα και κυρίως της βρετανικής διπλωματίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει θέσει ως προτεραιότητά της την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Εφαλτήριο για την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί για την Τουρκία και τους φίλους της η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων είναι αποκλειστικό απότοκο της εισβολής και της κατοχής. Θύμισε δε ότι από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα πάνω από 8.000 Τουρκοκύπριοι περνούν καθημερινά τη γραμμή αντιπαράταξης για να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές, έχοντας ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους εργαζόμενους και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναφερόμενος στα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που οδήγησαν το ΑΚΕΛ να απομακρυνθεί από την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, υποστήριξε ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις του Προέδρου για φιλολαϊκή πολιτική. Αντίθετα, επέλεξε και προσπάθησε να προωθήσει νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Υποσχέθηκε ότι το ΑΚΕΛ θα δώσει τη μάχη δίπλα στους εργαζόμενους.

Στην προεκλογική συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολυμελείς αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη. Επίσης, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος, καθώς και αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ. Ακόμη εκπρόσωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων και άλλες πολιτικές προσωπικότητες.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά κάθε επιτυχία στον Δημήτρη Χριστόφια

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό στο φόντο των επικείμενων εκλογών στην Κύπρο απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ηλ. Λέγγερης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Στις δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Αυτή τη φορά τον Δημήτρη Χριστόφια τον είδαμε περισσότερο σαν τον σύντροφό μας, που ταυτόχρονα έχει θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με όλη μας την καρδιά ευχόμαστε να επιτύχει σε αυτή την αποστολή. Αναμφισβήτητα είναι μια δύσκολη αποστολή, ούτε ο ίδιος έχει αυταπάτες ούτε κι εμείς, αλλά οι κομμουνιστές, οι ΑΚΕΛίστες όπως ξέρουμε, δεν αποφεύγουν τις ευθύνες, πολύ περισσότερο όταν κρίνονται κρίσιμα ζητήματα, όπως η υπόθεση του Κυπριακού, αλλά και η όλη πορεία του κυπριακού λαού μέσα στις νέες συνθήκες τις οποίες ζει. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία και θα παρακολουθήσουμε μέχρι τέλους όλες αυτές τις εξελίξεις και πάντα θα είμαστε το πλευρό του κυπριακού λαού, του κυπριακού ζητήματος, ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν πρέπει να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, τόνισε: «Αναμφισβήτητα δεν μπορεί να κρατιέται το ζήτημα στάσιμο και να περιμένει κανείς να επιλυθεί. Για το "τι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες" οι αρμόδιοι είναι στην Κύπρο. Από εκεί και πέρα μεσολαβούν οι εκλογές, δεν μπορώ να ξέρω - εγώ τουλάχιστον - πότε οι διάφοροι παράγοντες θα κινηθούν. Δεν μπορεί αυτό το θέμα να το αφήσει κανείς και να περιμένει στον αόριστο χρόνο να λυθεί από μόνο του».

Στη συνέχεια δήλωση για τη συνάντηση έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας, λέγοντας τα εξής: «Νομίζω, η συντρόφισσα Αλέκα έχει δώσει το πνεύμα μέσα από το οποίο έχει διαρρεύσει η όλη συνάντηση την οποία είχαμε. Θέλω να την ευχαριστήσω θερμά, τόσο αυτή όσο και γενικότερα τους συντρόφους για την αμέριστη υποστήριξη σε αυτά που κάνει το ΑΚΕΛ και πιο συγκεκριμένα στη μάχη που δίνουμε τώρα για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα κόμματά μας στηρίζονται στη βάση αρχών και οι σχέσεις τους στηρίζεται πάνω σε αυτή τη βάση: Της αλληλεγγύης και των αρχών. Ευχαριστώ θερμά, εύχομαι κάθε καλό στο ΚΚΕ και μου δίνεται η ευκαιρία να συγχαρώ και για το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στην Ελλάδα και ειδικότερα την άνοδο του ΚΚΕ που είναι μια έπαλξη αγώνα για το καλό του απλού ανθρώπου εδώ στην Ελλάδα, όπως έπαλξη για το καλό του απλού ανθρώπου είναι το ΑΚΕΛ στην Κύπρο».

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα μιλήσει σε συγκέντρωση, σήμερα Τρίτη, στις 8.30 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στη Λάρισα

Το Εκλογικό Επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, διοργανώνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Πέμπτη, 22 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., για την ενημέρωση των Κυπρίων που κατοικούν στη Θεσσαλία, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Κύπρο, το Φλεβάρη του 2008. Στη συγκέντρωση, τις θέσεις και το πρόγραμμα του Δ. Χριστόφια θα παρουσιάσει ο Γιαννάκης Κολοκασίδης, εκπρόσωπος του Κεντρικού Επιτελείου.

Θετική δημοσκόπηση

Σε έρευνα της κυπριακής εφημερίδας «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, τα ποσοστά των υποψηφίων στον πρώτο γύρο διαμορφώνονται στο 28,5% για τον Δ. Χριστόφια, στο 33% για τον Τάσσο Παπαδόπουλο και στο 27,8% για τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Η δημοσκόπηση δείχνει σκληρή αναμέτρηση Χριστόφια - Παπαδόπουλου στο δεύτερο γύρο, καθώς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προηγείται με 41,3% έναντι 40,5% του Τ. Παπαδόπουλου, ενώ στο σενάριο Παπαδόπουλος - Κασουλίδης, νικητής είναι ο νυν πρόεδρος με 46,4% έναντι 36,1 του ανθυποψηφίου του. Στο σενάριο με αντιπάλους τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Ιωάννη Κασουλίδη κερδίζει ο Δ. Χριστόφιας με 42%, με τον Ι. Κασουλίδη στο 35,3%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ