ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΕΕ και αστικής τάξης της Πολωνίας είναι ξένοι προς τα λαϊκά συμφέροντα

Τοποθέτηση στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με «το κράτος Δικαίου στην Πολωνία»

Από τη χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Copyright 2021 The Associated

Από τη χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο
Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μεταφέρθηκε χτες η εντεινόμενη ενδοαστική αντιπαράθεση μεταξύ ΕΕ και πολωνικής κυβέρνησης, αντιπαράθεση που οξύνεται με αφορμή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας η οποία αμφισβητεί την υπεροχή του Δικαίου της ΕΕ.

Αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της αντιπαράθεσης, τις οικονομικές και γεωπολιτικές της προεκτάσεις και το πόσο ξένη είναι προς τα λαϊκά συμφέροντα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση στη συζήτηση σχετικά με «το κράτος Δικαίου στην Πολωνία»:

«Οι οξυνόμενοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην ΕΕ των μονοπωλίων και την αστική τάξη της Πολωνίας είναι ξένοι προς τα λαϊκά συμφέροντα. Η μεταξύ τους αντιπαράθεση σκοπιμότητας, που εκτυλίχθηκε και κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με πρόσχημα τις δικαστικές αρμοδιότητες των κρατών - μελών και τη λεγόμενη "υπεροχή του ευρωενωσιακού Δικαίου", επιχειρεί να αποκρύψει τις πραγματικές αιτίες των αντιθέσεων: Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας σχετικά με την έκβαση της απολιγνιτοποίησης στην Πολωνία, για το ποιοι όμιλοι θα ενισχυθούν με τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και ποιοι θα μείνουν εκτός. Ολα αυτά σε μια περίοδο που οξύνεται ο λεγόμενος "ενεργειακός πόλεμος" ανάμεσα σε ομίλους, μεταξύ αστικών κρατών και αναδιάταξης των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Η αστική τάξη της Πολωνίας, μιας χώρας με πληθυσμό 38 εκατομμυρίων, με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και με ανεπτυγμένους δεσμούς με τις ΗΠΑ, διατηρώντας εκτός των άλλων ισχυρή αγροτική παραγωγή και επίδραση στη διαμόρφωση της ΚΑΠ, επιδιώκει μετά το Brexit να αναβαθμίσει τον ρόλο της εντός της ΕΕ.

Μόνο θυμηδία προκαλούν τα κηρύγματα και των δύο πλευρών περί "δημοκρατίας" και "κράτους Δικαίου": Από τη μια η αντιδραστική κυβέρνηση της Πολωνίας διώκει τους κομμουνιστές, εντείνει τις διακρίσεις και τον ρατσισμό σε βάρος του πολωνικού λαού με "δικαστικές" αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, κι από την άλλη η ΕΕ καλύπτει πλήρως τις αντικομμουνιστικές διώξεις στην Πολωνία και έχει ως "βέλτιστη πρακτική" της τον διορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων από τις κυβερνήσεις. Επεμβαίνει επικαλούμενη την απαράδεκτη διάταξη της "υπεροχής" των αντιδραστικών ευρωενωσιακών Συνθηκών, στο όνομα "αξιών" και "ανθρωπίνων δικαιωμάτων", προκειμένου να επωφεληθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους ενεργειακούς και άλλους ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, η άγρια καταστολή και επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες από τη δικτατορία του κεφαλαίου, αξιοποιεί εξίσου τις ευρωενωσιακές Συνθήκες και τα αστικά Συντάγματα, πάντα σε βάρος των λαών.

Οι λαοί να μην εγκλωβιστούν στους ανταγωνισμούς της ΕΕ και των αστικών τάξεων, στους οποίους εντάσσεται και η συζήτηση περί "Pοlexit". Οπως άλλωστε απέδειξε και το Brexit, όταν η δυσαρέσκεια εργατικών - λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της εγκλωβίζεται στις επιλογές της αστικής τάξης, χρησιμοποιείται για τα δικά της συμφέροντα.

Η πάλη κάθε λαού για την αποδέσμευση της χώρας του από την ΕΕ, για να είναι αποτελεσματική, προς όφελος των συμφερόντων του, πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με την εργατική εξουσία».

Οι «απειλές» της Κομισιόν και οι «υπενθυμίσεις» του Πολωνού πρωθυπουργού

Η επίμαχη αντιπαράθεση ΕΕ - πολωνικής αστικής τάξης αποτυπώθηκε στη χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και στις τοποθετήσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Πολωνού πρωθυπουργού Μ. Μοραβιέτσκι.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, που αμφισβητεί την υπεροχή του Δικαίου της ΕΕ, δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη, προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς «αμφισβητεί τα ίδια τα θεμέλια της Ενωσης».

Ανέφερε ότι η Επιτροπή εξετάζει την κατάσταση και διάφορες επιλογές κυρώσεων. Μία απ' αυτές είναι να αμφισβητήσει νομικά την απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα. Μια άλλη επιλογή είναι η παρακράτηση κονδυλίων της ΕΕ. Μέχρι να «επιλυθεί» η σύγκρουση Βαρσοβίας - Βρυξελλών, δεν αναμένεται να δοθούν τα 23,9 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και τα 12,1 δισ. ευρώ σε δάνεια που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Τέλος, ενδέχεται να εφαρμοστεί το άρθρο 7 των Συνθηκών της ΕΕ σύμφωνα με το οποίο μπορούν να ανασταλούν τα δικαιώματα των κρατών - μελών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου για αποφάσεις της ΕΕ, επειδή έχουν παραβιάσει τις «βασικές αξίες» της λυκοσυμμαχίας.

Για εκβιασμό έκανε λόγο ο Μοραβιέτσκι, δηλώνοντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι το Σύνταγμα παραμένει «ο υπέρτατος νόμος» για τη Βαρσοβία. «Απορρίπτω τη γλώσσα αυτή των απειλών και του καταναγκασμού (...). Ο εκβιασμός εξελίσσεται σε συνήθη μέθοδο για ορισμένα κράτη - μέλη, δεν βρίσκεται εκεί η βάση της δημοκρατίας», δήλωσε.

Επανέλαβε ότι «η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι επιλογή μας σαν Πολωνία, είναι το πεπρωμένο μας», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «δεν ήρθαμε με άδεια χέρια βεβαίως στην ΕΕ. Η προσχώρηση της Πολωνίας έδωσε οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες σε γερμανικές και γαλλικές εταιρείες». Στα δε γεωπολιτικά ζητήματα, που βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και υπέρ μιας ΕΕ «με ισχυρή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, συμβατή 100% με το ΝΑΤΟ».

Να σημειωθεί ότι μέσα σε όλη τους την κόντρα, η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πολωνός πρωθυπουργός «τα βρήκαν» πλήρως στον χυδαίο αντικομμουνισμό: Η μεν φον ντερ Λάιεν αναμάσησε τα περί «λαών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που ήθελαν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια των ελεύθερων ανθρώπων», σε αντιπαράθεση με «τα κομμουνιστικά καθεστώτα», που τάχα τους φυλάκιζαν επειδή υπερασπίζονταν τα δικαιώματά τους. Ο δε Μοραβιέτσκι έπιασε ξανά τη θεωρία των «δύο άκρων», βάζοντας στο «μίξερ» την αντιμετώπιση της «σοβιετικής επίθεσης του 1920» στην Πολωνία, της ναζιστικής εισβολής το 1939 και του «ολοκληρωτικού κομμουνιστικού καθεστώτος» στη συνέχεια, ενώ κατέληξε ότι «χρειάζεται αλληλεγγύη και όχι κυρώσεις από πλούσιες σε φτωχότερες χώρες που παλεύουν με την κληρονομιά του κομμουνισμού».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Οξύνεται η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με θύματα της καταστολής χιλιάδες μετανάστες - κυρίως από Μέση Ανατολή, Αφγανιστάν και Αφρική - που προσπαθούν να περάσουν σε κράτη της ΕΕ. Επίσημα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 7 θάνατοι μεταναστών, ενώ πολλοί παραμένουν στην περιοχή μεταξύ των συνόρων, χωρίς φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσα στο κρύο και τις κακουχίες.

Πλέον, σχεδόν 6.000 στρατιώτες φυλάσσουν τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία «αποτρέποντας τις παράνομες διελεύσεις», ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, Μ. Μπλαζτσακνίας. Σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή, μόνο τη Δευτέρα έγιναν 612 απόπειρες «παράνομης διέλευσης» των πολωνικών συνόρων.

Στο μεταξύ, το πολωνικό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη βδομάδα νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο να νομιμοποιήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών έξω από τα σύνορα της χώρας, παρά την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου. Το Κοινοβούλιο έδωσε επίσης πράσινο φως για την κατασκευή τείχους στα σύνορα, κόστους 353 εκατ. ευρώ.

Από τις αρχές Οκτώβρη και μέχρι την Κυριακή είχαν γίνει περίπου 9.600 απόπειρες «παράνομης διέλευσης» των συνόρων της Πολωνίας, ενώ αυξανόμενος αριθμός μεταναστών φτάνει και στη Γερμανία της οποίας η αστυνομία ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να αποκαταστήσει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία.

Προχτές, στη Βαρσοβία και άλλες πολωνικές πόλεις χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της επαναπροώθησης μεταναστών στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών/προσφύγων, αλλά και με καταγγελίες οργανώσεων, οι πολωνικές αρχές οδηγούν όσους συλλαμβάνουν πίσω στα σύνορα και τους πιέζουν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία.

Επίσης, οργανώσεις που ασχολούνται με μετανάστες/πρόσφυγες εναντιώνονται στην απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα ανατολικά σύνορά της, γεγονός που τις εμποδίζει να βοηθήσουν τους μετανάστες ενώ απαγορεύεται και η πρόσβαση σε όλους (εξαιρούνται μόνο οι κάτοικοι της μεθορίου), συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων.

ΧΙΛΗ
Μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, αγρότες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και δεκάδες άλλες πόλεις της Χιλής, συμμετείχαν τη Δευτέρα σε διαδηλώσεις και αγωνιστικές δραστηριότητες για τη 2η επέτειο των μεγάλων κινητοποιήσεων του Οκτώβρη του 2019, που κράτησαν για μήνες, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Σ. Πινιέρα. Τότε, συνδικαλιστικές, φοιτητικές, ιθαγενείς, αγροτικές οργανώσεις κατέκλυσαν τους δρόμους με διαδηλώσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις, απαιτώντας ουσιαστική βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, δωρεάν ποιοτική Παιδεία, Υγεία και περίθαλψη, καθώς και Συντακτική Συνέλευση εκλεγμένη από τον λαό, αφού 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, το Σύνταγμα σε βασικά του σημεία δεν άλλαξε από τις νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που πέρασαν.

Χτες έγιναν εκδηλώσεις που είχαν γιορταστικό χαρακτήρα, αλλά και μνήμης για τους πάνω από 400 τραυματίες, που χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής στα μάτια. Επίσης, απαιτήθηκε να αφεθούν ελεύθεροι φυλακισμένοι από εκείνη την περίοδο. Τα αιτήματα αφορούσαν και τώρα τη δημόσια Ασφάλιση, τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία, την προσιτή στέγαση. Μετά το δημοψήφισμα του 2020 που ζήτησε αλλαγή του Συντάγματος βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισής του από τη Συντακτική Συνέλευση.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Δεύτερος σταθμός το Τόγκο

Στην πρωτεύουσα του Τόγκο, Λομέ, βρέθηκε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Αφρική. Ο Ερντογάν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Τόγκο, Φ. Γνασίνγκμπε με τη φράση «Μαζί για έναν εφικτό, καλύτερο κόσμο».

Προχτές, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ξεκινήσει την περιοδεία του από την Αγκόλα, τονίζοντας πως θα αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις «στη βάση μιας ισότιμης συνεργασίας, επωφελούς και για τις δύο πλευρές». Μιλώντας σε επιχειρηματίες στην πρωτεύουσα, Λουάντα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δίνει μεγάλη σημασία στη στενή σχέση με την Αφρική. Καθώς η Τουρκία επιθυμεί να ενισχύσει τη θέση της στην αφρικανική ήπειρο, ο Ερντογάν, μιλώντας νωρίτερα στο Κοινοβούλιο, «διαφήμισε» ότι η χώρα του δεν φέρει καμία «κηλίδα» ιμπεριαλισμού ή αποικιοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «η τύχη της ανθρωπότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που κέρδισαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στη συνομιλία με τον Αγκολέζο ομόλογό του, Ζ. Λουρένσο, ο Ερντογάν εξήρε την τουρκική βιομηχανία φυσικού αερίου και υπογράμμισε ότι «θα χαρεί να μοιραστεί την εμπειρία της».

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Τούρκου Προέδρου είναι η Νιγηρία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ