ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Εγκριση των συνταγματικών αλλαγών με το βλέμμα στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τα παζάρια και οι εκβιασμοί έπιασαν τόπο

Οι έντονες πιέσεις που ασκούνται στη Βουλή των Σκοπίων, αφορούν την ευρύτερη γεωπολιτική και κόντρα που αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω...

Copyright 2018 The Associated

Οι έντονες πιέσεις που ασκούνται στη Βουλή των Σκοπίων, αφορούν την ευρύτερη γεωπολιτική και κόντρα που αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω...
Την Παρασκευή, στις 11.40 το βράδυ, μετά από έντονα ενδοαστικά παζάρια στο 120μελές κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, με αντικείμενο την κυβερνητική πρόταση για τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη λεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ (το δημοψήφισμα για την οποία στις 30 Σεπτέμβρη είχε συμμετοχή μόλις 37%), τελικά η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή τους 80 βουλευτές. Θα ακολουθήσει η συζήτηση επί των άρθρων και τροπολογιών, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία, και στη συνέχεια η τελική έγκριση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και πάλι με τα 2/3. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων έγινε μετά από πολλές ώρες καθυστέρησης, με μπόλικο παρασκήνιο και εν μέσω καταγγελιών για δωροδοκία βουλευτών της αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE με εκατομμύρια ευρώ και απειλές.

Ο Ζάεφ, εκφράζοντας τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας του, κατάφερε τον πρώτο στόχο του, διευκολύνοντας τον βασικό λόγο για τον οποίο υπογράφτηκε η συμφωνία των Πρεσπών, την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» και σύμμαχα αλβανικά κόμματα με 72 βουλευτές και 8 του VMRO-DPMNE ήταν αυτοί που τελικά υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση, ενώ 39 καταψήφισαν και υπήρξε και μια αποχή. Βεβαίως και το VMRO-DPMNE στηρίζει την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ολη αυτή η εξέλιξη, αλλά και οι τριβές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αφορμή την παραίτηση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να αποσυνδέσει από αλλαγή στάσης στη συμφωνία των Πρεσπών και να αναλάβει το υπουργείο, επιβεβαιώνουν το αδιαμφισβήτητο και ουσιαστικό γεγονός, ότι βασική επιδίωξη είναι να προχωρήσουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά και ευρωενωσιακά σχέδια, της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στον σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις, πρωτίστως τη Ρωσία, για τον έλεγχο της όλης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αυτόν τον σχεδιασμό αναδεικνύεται καθημερινά ο ρόλος «σημαιοφόρου» που παίζει η κυβέρνηση Τσίπρα, προσδοκώντας να εξασφαλίσει κέρδη για την ελληνική πλουτοκρατία.

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως θα μεταβεί στα Σκόπια ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ. Την Παρασκευή, στέλνοντας μήνυμα πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πλην της συμφωνίας των Πρεσπών», προκλητικά ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές διαδικασίες» και ...«συνοδεύουν τη διαδικασία της συμφωνίας», ενώ κάλεσε «τη Βουλή να αντιδράσει».

Οι διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη Βουλή των Σκοπίων, την Παρασκευή στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν οι επίσημες ενταξιακές συνομιλίες ανάμεσα στην πολυάριθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον «εθνικό συντονιστή για το ΝΑΤΟ», Στέβο Πεντάροφσκι, και υψηλόβαθμους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, όπως ο βοηθός γγ του ΝΑΤΟ για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, πρέσβης Αλεχάνδρο Αλβαργκονζάλεθ.

Στις διήμερες αυτές συνομιλίες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παρουσίασε ένα σχέδιο προγράμματος για πλειάδα μεταρρυθμίσεων, θέτοντας στο επίκεντρο αλλαγές που αφορούν την τήρηση της έννομης τάξης, το δικαστικό σώμα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας, αλλά και νομικά ζητήματα που θα προκύψουν από την εντατική διαδικασία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, εφόσον όλα εκτυλιχτούν κατά τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟικών, Αμερικανών και Ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστών.

Ακόμη άρχισαν οι πρώτες «ζυμώσεις» για το λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει στο ΝΑΤΟ η μικρή αυτή χώρα, αφενός καταβάλλοντας κονδύλια ίσα με το 2% του ΑΕΠ ώστε να συμμετάσχει στην ενίσχυση του ΝΑΤΟικού προϋπολογισμού, αφετέρου με το να αυξήσει τις συμμετοχές σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του οργανισμού στο εξωτερικό (π.χ. Αφγανιστάν), στέλνοντας και άλλες δεκάδες στρατιώτες.

Νέες απροκάλυπτες πιέσεις των ΗΠΑ

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου ώστε να γίνει η χώρα μέλος (αρχικά με περιορισμένα δικαιώματα) το Γενάρη του 2019, έγινε αφού είχαν προηγηθεί από τις ΗΠΑ άλλες δύο νέες παρεμβάσεις - πιέσεις, με στόχο να πειστεί η Βουλή των Σκοπίων να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του Συντάγματος. Η πρώτη παρέμβαση των ΗΠΑ ήρθε από τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, που έστειλε την Τρίτη επιστολή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VΜRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, και η δεύτερη έγινε την Πέμπτη, όταν αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε δήλωση στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την παραίτηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Μίτσελ στην επιστολή του, αφού ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «ιστορική ευκαιρία για τη Μακεδονία», γιατί τάχα μπορεί «να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής», εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ σχετικά με την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα αυτό στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ που διεξήχθη στις 30 Σεπτέμβρη. Επιχειρώντας να εκβιάσει «εξελίξεις» που θα εξυπηρετήσουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Μίτσελ εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση που επιδεικνύει τις τελευταίες μέρες το VMRO-DPMNE στην Ολομέλεια της Βουλής, απαιτώντας από τον αρχηγό του κόμματος να δημιουργήσει τις «κατάλληλες συνθήκες», προκειμένου οι βουλευτές του να αποφασίσουν «ελεύθερα ποια στάση θα τηρήσουν», απαλλαγμένοι «από πιέσεις και απειλές».

Ο Μίτσκοσκι απάντησε την επόμενη μέρα τάχα οργισμένα, επαναλαμβάνοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών «είναι απαράδεκτη και επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «στρατηγικό συμφέρον για το λαό και για το κόμμα μου» είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ «ως υπερήφανη και αξιοπρεπής χώρα και όχι ταπεινωμένη και ντροπιασμένη».

Την Πέμπτη ακολούθησε η δεύτερη παρέμβαση: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα την εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη θέση που της αξίζει στο NATO και στην ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, προσφέροντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Καθώς η Βουλή συνεχίζει τις συνεδριάσεις για τις συνταγματικές αλλαγές, παρακαλούμε τους ηγέτες των κομμάτων να ξεπεράσουν τις κομματικές πολιτικές και να αρπάξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον για τη χώρα ως πλήρες μέλος στους δυτικούς οργανισμούς».

Και οι ρωσικές προειδοποιήσεις...

Την Τετάρτη ο μόνιμος πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, δίνοντας εκτενή συνέντευξη στο πρακτορείο «ΜΙΑ» των Σκοπίων, επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη ήταν άκυρο, όχι μόνο λόγω της χαμηλής συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες, αλλά και γιατί το ερώτημα διατυπώθηκε παραπλανητικά, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην προτεινόμενη νέα ονομασία της χώρας.

Προειδοποίησε τα Σκόπια ότι τυχόν ένταξη στο ΝΑΤΟ (που το χαρακτήρισε οργανισμό «που προσπαθεί να αντιμετωπίσει νέα γενιά απειλών ασφαλείας και προκλήσεις με μέσα και μηχανισμούς του 20ού αιώνα») θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις». Κυρίως, όπως τόνισε, «διότι θα πρέπει να υπολογίσουμε τους κινδύνους και τα συμφέροντά μας σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Αυτό δεν είναι κάτι που προσπαθούμε να κρύψουμε!».

«Η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να επιλέγει τις δικές της συμμαχίες και να κάνει σε αυτήν την πορεία τα λάθη της. Ομως σίγουρα πολιτικές αποφάσεις του μεγέθους αυτού μπορούν να προκαλέσουν συνέπειες... Εάν η Μακεδονία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να πληρώσετε 2% του ΑΕΠ σας για την άμυνα. Δεν ξέρω αν ο λαός της Μακεδονίας είναι πρόθυμος να το κάνει αυτό. Για την άμυνα. Ενάντια σε ποιον; Από ποιους θα προετοιμαστούν οι ένοπλες δυνάμεις της Μακεδονίας για να υπερασπιστούν τη χώρα;», διερωτήθηκε ο Τσιζόφ, τονίζοντας ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να γίνουν «νόμιμος στόχος».

Μάλιστα, έριξε στο τραπέζι την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση.


Δ. ΟΡΦ.


Στο Κόσσοβο κάνουν σχέδια για «στρατό»

Με φόντο την τεταμένη και ρευστή κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, η πλειοψηφία των Κοσσοβάρων Αλβανών βουλευτών ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης, με 98 ψήφους υπέρ, νομοσχέδιο για τη μετατροπή των Δυνάμεων Ασφαλείας του προτεκτοράτου σε «κανονικό στρατό» 5.000 στρατιωτών και 3.000 εφέδρων.

Η πρώτη έγκριση κατά πλειοψηφία του νομοσχεδίου δεν αρκεί για να υλοποιηθεί, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα του προτεκτοράτου απαιτείται και η συναίνεση της σερβικής κοινότητας και άλλων μειονοτήτων, που καταλαμβάνουν τις 20 από τις 120 έδρες της Βουλής. Για να γίνει λοιπόν νόμος θα πρέπει το νομοσχέδιο να διαθέτει τα δύο τρίτα των 20 εδρών που έχουν οι βουλευτές εθνοτικών μειονοτήτων.

Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Σέρβων. Ο Ιγκόρ Σίμιτς, βουλευτής της «Σερβικής Λίστας Κοσσυφοπεδίου», τόνισε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει μεταξύ άλλων την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το προτεκτοράτο, ενώ ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Αλεξάντερ Βούλιν το χαρακτήρισε «απειλή για την ειρήνη».

Αντίθετα, η εξέλιξη προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση της Αλβανίας και σχολιάστηκε ευμενώς από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που από την Πέμπτη πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ