ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Διαρκείς προσπάθειες να αναβαθμίσει τη θέση της

Ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία των 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών

Από τη συνάντηση του Γιλντιρίμ με τον αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης
Από τη συνάντηση του Γιλντιρίμ με τον αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέα περιθώρια για την υπεράσπιση των στρατηγικών της συμφερόντων αναζητά διαρκώς η τουρκική αστική τάξη, στο φόντο ανακατατάξεων που ευνοεί η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη η 9η Σύνοδος της λεγόμενης Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία των 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (Developing-8 Countries - D-8), της οποίας την προεδρία ανέλαβε η Τουρκία, κατά τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών.

Η D-8 δημιουργήθηκε το 1997 ως ένωση των εξής 8 αναδυόμενων οικονομιών του μουσουλμανικού κόσμου: Τουρκία, Ινδονησία, Μπανγκλαντές, Αίγυπτος, Ιράν, Μαλαισία, Νιγηρία και Πακιστάν. Περιλαμβάνει δηλαδή δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν συμφέροντα ανερχόμενων μονοπωλιακών ομίλων στην παγκόσμια κόντρα για το μοίρασμα αγορών, αλλά και δυνάμεις που προβάλλουν όλο και ενεργότερα τις δικές τους προτεραιότητες στη γεωπολιτική «σκακιέρα».

Μάλιστα, στο πλαίσιο της έναρξης της Συνόδου των D-8, η τουρκική ηγεσία είχε επαφές με εκπροσώπους των αντίστοιχων κυβερνήσεων, δίνοντας νέα ώθηση σε διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συνάντησε τον αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης Εσχάκ Τζαχανγκίρι, ο οποίος επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα οι δύο πλευρές θα σχεδιάσουν με λεπτομέρειες την αύξηση των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά. Από τη μεριά του, ο Γιλντιρίμ εξέφρασε την εκτίμηση της Αγκυρας για τη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας, ειδικά στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ, όπως και για τις κοινές «ευαισθησίες» που μοιράζονται οι δύο χώρες για όσα συμβαίνουν στο βόρειο Ιράκ.

Στο μεταξύ, χτες αναμενόταν να ολοκληρωθεί στην Κωνσταντινούπολη και το «Παγκόσμιο Φόρουμ του TRT» (του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της χώρας), με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και πολιτικών από διάφορες χώρες. Στην παρέμβασή του, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η Τουρκία ενεργεί ως «η συνείδηση του κόσμου» και ότι αποστολή της είναι «να υπηρετεί την αλήθεια και να είναι η φωνή των καταπιεσμένων». Το Φόρουμ περιελάμβανε συζητήσεις με θέματα όπως «Επαναπροσδιορίζοντας την παγκόσμια ατζέντα: Η παλιά φρουρά ενάντια σε νέους παίκτες». Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις αλλαγές στους βασικούς «παίκτες» που επηρεάζουν τις διεθνείς εξελίξεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Τουρκία.

  • Υποπτος για επαφές με «τρομοκρατικές οργανώσεις» θεωρείται ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά, που συνελήφθη χτες στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης. Η σύλληψη έγινε ενώ συνεχίζονται οι διώξεις στο πλαίσιο και της «εξουδετέρωσης» του «δικτύου Γκιουλέν», που πρωτοστάτησε στην περσινή απόπειρα πραξικοπήματος. Για τη σύλληψη Καβαλά έκανε παρέμβαση η ειδική εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, λέγοντας ότι θα προτείνει να γίνει έκτακτη έκκληση για την απελευθέρωσή του.
ΑΛΒΑΝΙΑ
Χοντραίνει η αντιπαράθεση με αφορμή σκάνδαλο με ναρκωτικά

ΤΙΡΑΝΑ.--

Εντείνεται στην Αλβανία ο πολιτικός σάλος από τις αποκαλύψεις τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αλβανικής σπείρας διακίνησης ναρκωτικών που δημοσιοποίησαν τελευταία οι ιταλικές αρχές και στις οποίες εμπλέκεται ο Σαϊμίρ Ταχίρι, πρώην υπουργός Εσωτερικών και άλλοτε «δεξί χέρι» του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Οι αποκαλύψεις αναφέρουν ότι οι δράστες, με επικεφαλής τον Μοϊσί Χαμπίλιαϊ, είχαν διασυνδέσεις με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Ράμα, Σαϊμίρ Ταχίρι, όπως και με το κέντρο των ραντάρ στο Δυρράχιο που ελέγχει τις αλβανικές ακτές και το οποίο εμφανίζεται να διευκόλυνε τις κινήσεις τους στη θάλασσα. Οι κατηγορίες για διασυνδέσεις του Ταχίρι με το οργανωμένο έγκλημα και την άμεση κάλυψη του πρωθυπουργού Ράμα, ξεκίνησαν από το 2013 όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήρθε στην κυβέρνηση. Τώρα, όμως φαίνεται να παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και βαρύτητα...

Αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως επίκεινται και άλλες συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών και πολιτικών της αλβανικής κυβέρνησης, ενώ ο εισαγγελέας «Δίωξης Σοβαρού Οικονομικού Εγκλήματος» στα Τίρανα ζήτησε άμεσα άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού και νυν «σοσιαλιστή» βουλευτή Σ. Ταχίρι.

Ο πρωθυπουργός Ράμα, που προσπαθεί να εκτονώσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του, προωθώντας ευρύτερα στα Βαλκάνια σχεδιασμούς στο πνεύμα του αλβανικού εθνικισμού, επιχείρησε χτες να αποστασιοποιηθεί. Παράλληλα, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, Ταουλάντ Μπάλα, είπε ότι δεν θα καταψηφίσει το κόμμα του το αίτημα του εισαγγελέα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ταχίρι.

Ωστόσο, αυτή η στάση φουντώνει τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσπαθεί να επωφεληθεί. Ο Λουλζίμ Μπασά, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, κατήγγειλε ανοικτά τον πρωθυπουργό ότι είναι επίσης αναμεμειγμένος στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για «διαφορετικού τύπου προοπτικές» μιλά ο Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Σε περίπτωση που αναθεωρηθεί με σοβαρότητα η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια νέα δοκιμή (για λύση), επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και στη λύση και με ένα εξισορροπημένο πακέτο», δήλωσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, χτες, στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε στα Κατεχόμενα το πανεπιστήμιο της Αγκυρας.

Στέλνοντας από τη μία πλευρά μηνύματα ετοιμότητας για συνέχιση των συνομιλιών, ο Ακιντζί από την άλλη κατέφυγε σε νέες απειλές, στάση άλλωστε που αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής πολλών πλευρών. Ετσι, είπε ότι αν οι δυο πλευρές δεν κατορθώσουν να ξεκινήσουν πάλι τις διαπραγματεύσεις, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει την πορεία της με την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», προμηνύοντας νέα ένταση των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών και άλλων ανταγωνισμών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Υποστήριξε επίσης ότι «όσο εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα, η αναζήτηση της λύσης θα συνεχίζεται», μιλώντας για «διαφορετικού τύπου προοπτικές λύσης» που «μπορούν να δημιουργηθούν», συνεχίζοντας: «Ωστόσο, κάθε είδους λύση θα επιτευχθεί με βάση τη διαπραγμάτευση. Ακόμη και το διαζύγιο θα λάβει χώρα με βάση τη συνεννόηση. Εμείς δεν πρόκειται να κλείσουμε την πόρτα του διαλόγου». Τέλος, επανέλαβε ότι οι συνομιλίες δεν πρόκειται να συνεχιστούν επ' αόριστον.

Παρέμβαση για το Κυπριακό έκανε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ανέφερε ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να βρει λύση για το Κυπριακό, «διότι υποστηρίζει μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές». Ακόμα, βρήκε αφορμή να επικρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) συνολικά για τους χειρισμούς του και να επαναφέρει το αίτημα της Αγκυρας (και πολλών άλλων χωρών) για αναθεώρηση θεμάτων όπως το βέτο και η ιδιότητα του μόνιμου μέλους του ΣΑ.

ΣΕΡΒΙΑ
Εν μέσω πιέσεων από ΗΠΑ και Ρωσία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εντονες πιέσεις από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους ευρύτερα στα Βαλκάνια και μέσω Σερβίας, κατήγγειλε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία μας, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε μόνοι μας αποφάσεις για το συμφέρον του σερβικού λαού. Δυστυχώς δεχόμαστε πιέσεις για να αλλάξουμε στάση και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη φορά», δήλωσε ο Βούτσιτς με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις συχνές συναντήσεις που έχει τελευταία με τους πρέσβεις ΗΠΑ Κάιλ Σκοτ και Ρωσίας Αλεξάντερ Τσεπούριν. Στην ατζέντα αυτών των συναντήσεων κυριάρχησαν (όπως αναφέρουν πληροφορίες του σερβικού Τύπου) το ρωσικό αίτημα για την παροχή καθεστώτος διπλωματικής ασυλίας στο προσωπικό του ρωσο-σερβικού κέντρου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στη σερβική πόλη Νις, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και το Κοσσυφοπέδιο, και η θετική ανταπόκριση της Σερβίας σε ρωσική πρωτοβουλία για την αποναρκοθέτηση περιοχών.

Οι ΗΠΑ αντιδρούν στη λειτουργία του κέντρου και δη στην παροχή καθεστώτος ασυλίας επειδή το θεωρούν «βάση κατασκοπείας των Ρώσων στα Βαλκάνια». Αντιδρούν επίσης στη συμμετοχή πυροτεχνουργών της Σερβίας στη ρωσική πρωτοβουλία για την απομάκρυνση ναρκών στη Συρία, προσωπικό που οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι διέθεσαν τα τελευταία 15 χρόνια 20 εκατ. δολάρια σε επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στη Σερβία. Ωστόσο, το σερβικό υπουργείο Αμυνας απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, ανακοινώνοντας ότι «μόνο τον Απρίλη του 2017 η κυβέρνηση των ΗΠΑ δώρισε τεχνικό εξοπλισμό για αποναρκοθέτηση αξίας 450.000 δολαρίων στο σερβικό στρατό».

ΗΠΑ
Νέες κατηγορίες κατά του Ιράν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, προσπαθώντας να πείσει τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ να υποστηρίξουν την πολιτική όξυνσης στις σχέσεις με την Τεχεράνη που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω αμφισβήτησης της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επανέλαβε τα περί «στήριξης της τρομοκρατίας» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τις περιφερειακές συγκρούσεις, την παράνομη μεταφορά όπλων στην Υεμένη (όπου παρεμπιπτόντως εξελίσσονται από το 2015 οι καταστροφικές ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων τους).

Κατηγόρησε το Ιράν επίσης ότι παρεμποδίζει την διεθνή ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο και ότι «κοροϊδεύει» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να κατηγορήσει τα άλλα μέλη του ΣΑ για «επικίνδυνα κοντόφθαλμη προσέγγιση στις σχέσεις με το Ιράν», επειδή κοιτούν μόνον εάν εφαρμόζει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το ίδιο διάστημα, 24 πρώην υπουργοί Εξωτερικών διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων η Αμερικανίδα Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Ελληνας πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έστειλαν τρισέλιδη επιστολή στις επιτροπές Ξένων Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλώντας τες να μη συναινέσουν στις κινήσεις της κυβέρνησης για μονομερείς ενέργειες που θα αλλάξουν, θα διευρύνουν ή θα επαναδιαπραγματευτούν τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως μονομερείς κινήσεις των ΗΠΑ στο θέμα αυτό θα μείωναν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και την ικανότητά τους να προχωρήσουν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για άλλα θέματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ