ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Η ετήσια έκθεση της ΑΔΙΠ συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Ζητήματα που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την οικονομία και την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, χτες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν η «Εκθεση Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2016» της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ με θέμα «Τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ελληνική οικονομία και αναπτυξιακές προοπτικές: δείκτες και μεγέθη σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τα πορίσματα της έρευνας του ΚΑΝΕΠ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής στάθηκε ιδιαίτερα στα στοιχεία που αφορούν το πόσο κοστίζει η αγορά μορφωτικών αγαθών για τις λαϊκές οικογένειες, σημειώνοντας πως αποτυπώνουν τους ταξικούς φραγμούς, ενώ σε ό,τι αφορά την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση ανέφερε πως το κρίσιμο ερώτημα για το ΚΚΕ είναι πότε θα γίνεται η επαγγελματική ειδίκευση, και θέση του είναι να ακολουθεί την ολοκλήρωση της Γενικής Παιδείας, μετά τα 18 έτη. «Βεβαίως, είναι μια πρόταση η οποία στηρίζει μια διαφορετική αντίληψη για την οικονομική και κοινωνική οργάνωση», είπε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι μπορεί σήμερα να λέγονται μεγάλα λόγια για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, αλλά την ίδια στιγμή κλείνουν ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ.

Για την έκθεση της ΑΔΙΠ, σημείωσε πως βρίσκεται πολύ μακριά από τα σημερινά οξυμένα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα οποία έχουν βασική αιτία την υποχρηματοδότηση, αλλά και από τις σημερινές ανάγκες των φοιτητών στη φοιτητική μέριμνα, τις εργασιακές σχέσεις στα ιδρύματα, αναφέροντας ότι και αυτή η έκθεση προσπαθεί να δώσει απαντήσεις μέσα από τις λεγόμενες «εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης». «Επιδιώκεται», πρόσθεσε, «και με αυτή την έκθεση να προχωρήσουν τα ζητήματα, έτσι ώστε η χώρα μας να εναρμονιστεί ακόμα περισσότερο, να κάνει επιπλέον βήματα, σχετικά με τις επιταγές και τις αναγκαιότητες αυτού που λέγεται Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΕΕ. Είναι δηλαδή ακόμα βαθύτερη και στενότερη η πρόσδεσή της στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (...) Τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν όλο και περισσότερο - και αυτό φαίνεται και μέσα από την έκθεση της ΑΔΙΠ - για τις επιχειρήσεις και με όρους επιχειρήσεων».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ
Κινητοποιήσεις για τα συγγράμματα και τη στέγαση

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αίτημα την κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικού, Νομικής, Γερμανικού και Γεωλογικού.

Οι αιτήσεις για δωμάτιο στις Εστίες του ΑΠΘ φέτος έφτασαν τις 342. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΘ, από τα 1.500 δωμάτια στις τέσσερις εστίες του Ιδρύματος, κενά είναι μόλις τα 120, με αποτέλεσμα να μείνουν στο «δρόμο» 222 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι οι σπουδές 222 φοιτητών βρίσκονται «στον αέρα», αφού οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να σπουδάζουν επιφορτισμένοι με τα έξοδα της στέγασης, αν συνυπολογίσουμε και όλα τα άλλα βάρη που καλούνται να πληρώσουν (εργαστηριακό εξοπλισμό, βοηθητικά συγγράμματα, μετακινήσεις κ.ά.).

Η αρμόδια αντιπρύτανης του ΑΠΘ είπε ότι το ζήτημα με τους φοιτητές που μένουν έξω από τις εστίες θα έχει λυθεί έως το Νοέμβρη, καθώς θα αδειάσουν θέσεις αποφοίτων.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν: Ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες. Αξιοποίηση των πανεπιστημιακών ακινήτων που μένουν ανεκμετάλλευτα. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση στις ήδη υπάρχουσες εστίες. Αμεση βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους εστιακούς φοιτητές. Ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία με ευθύνη του κράτους, μέχρι να λυθεί το ζήτημα στέγασης για όσους φοιτητές απορρίφθηκαν.

Συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε χτες από φοιτητικούς συλλόγους που είχαν πάρει σχετική απόφαση στις Γενικές τους Συνελεύσεις μέσα στη βδομάδα. Οι φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους, διεκδικώντας να διανεμηθούν άμεσα δωρεάν τα συγγράμματα σε όλους και να στεγαστούν τώρα οι φοιτητές που έχουν μείνει έξω από την εστία. «Τα συγγράμματα που δεν έχουν δοθεί κοστίζουν 600 ευρώ μέσο όρο το χρόνο, η μετακίνηση είναι τεράστιο έξοδο για εμάς», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΜΑΣ καταγγέλλουν την πρυτανεία ότι λόγω της κατάληψης δεν δέχτηκε να λειτουργήσει το τμήμα όπου καταθέτουν οι φοιτητές τα δικαιολογητικά τους για το στεγαστικό επίδομα, παρόλο που οι φοιτητικοί σύλλογοι ζήτησαν να λειτουργήσει.

  • Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος που θα έληγε σήμερα, παρατείνεται έως και την Τετάρτη 25 Οκτώβρη 2017.
ΛΑΡΙΣΑ
Διαγράφονται από τον ΟΑΕΔ άνεργοι - σπουδαστές των ΙΕΚ

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ, από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ οργανώνει, σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην διαγραφεί κανένας άνεργος - σπουδαστής των ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, παρόλο που υποτίθεται ότι αυτό το ζήτημα ρυθμίστηκε με σχετική διάταξη στο νόμο 4430/2016, στην πράξη εξακολουθούν να αποκλείονται άνεργοι από τη φοίτηση σε ΙΕΚ.

Στην ανακοίνωσή του, το ΕΚΛ επισημαίνει: «Ηδη από το 2ο Δημόσιο ΙΕΚ της πόλης μας, 14 νέοι άνεργοι διέκοψαν τη φοίτησή τους για να μην διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί αμέλεια ενημέρωσης. Δείχνει την αδιαφορία της κυβέρνησης για τις πραγματικές ανάγκες των ανέργων και των σπουδαστών. Τη βολεύει προκείμενου να διαμορφώνει την εικόνα πως η ανεργία μειώνεται (όποιος είναι σπουδαστής δεν είναι άνεργος, κι ας μην έχει δουλειά) και με αυτό τον τρόπο να ενισχύει το επιχείρημά της για την περίφημη "δίκαιη ανάπτυξη"...».

Το ΕΚΛ καλεί τους ανέργους - σπουδαστές να αντιδράσουν άμεσα σε αυτόν τον εμπαιγμό. Να διεκδικήσουν τη ζωή τους μέσα από τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, απαιτώντας:

  • Να μη γίνει καμία διαγραφή άνεργου - σπουδαστή ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.
  • Να θεωρούνται άνεργοι όλοι οι σπουδαστές που δεν εργάζονται.
  • Αμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ (80% του κατώτατου βασικού μισθού στα 751).
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των σπουδαστών για αναλώσιμα. Δωρεάν μετακίνηση.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναβάθμιση των σπουδών στα ΙΕΚ. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού βάσει των ειδικοτήτων.
ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Διεκδικούν σύγχρονα, ασφαλή, στελεχωμένα σχολεία

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Παιδείας
Το δικαίωμα των μαθητών της Κεφαλονιάς να μορφώνονται σε σχολεία σύγχρονα, ασφαλή και στελεχωμένα ανέδειξαν, για μια ακόμα φορά, φορείς της Κεφαλονιάς. Αντιπροσωπεία τους πραγματοποίησε χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ενώ την ίδια ώρα στο Ληξούρι γινόταν μαχητική συγκέντρωση και πορεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό, οι πληγές που άφησε στα σχολεία του νησιού παραμένουν ανοιχτές παρά την προσπάθεια από την κυβέρνηση να εμφανιστεί μια εικόνα «κανονικότητας» με αποχαρακτηρισμό του νομού ως σεισμόπληκτου, με μικροεπιδιορθώσεις και καθυστερήσεις στην έναρξη έργων για τα σεισμόπληκτα σχολεία, όπως επισημαίνουν οι φορείς. Ζητούν να δρομολογηθεί άμεσα η κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου και μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ, να επαναλειτουργήσουν το τμήμα ειδικότητας Ψυκτικών στο ΕΠΑΛ και ένα τμήμα στο ΓΕΛ που καταργήθηκαν, να εξασφαλιστεί η μεταφορά μαθητών στο Ειδικό Γυμνάσιο (σήμερα γίνεται με ευθύνη των γονιών), να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών, να λυθούν τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, της Ενωσης Γονέων, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Συνομοσπονδίας Επτανησιακών Σωματείων και του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος», της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, των μαθητών και των γονιών του Γυμνασίου και Λυκείου Ληξουρίου συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, θέτοντας τα παραπάνω ζητήματα και κατέθεσαν ψηφίσματα με το πλαίσιο αιτημάτων για τους σεισμόπληκτους μαθητές και για τις σχολικές υποδομές της Παλίκης και της πόλης του Ληξουρίου.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των φορέων, στη συνάντηση άκουσαν, για μια ακόμα φορά, για οικονομικές δυσχέρειες, για το ότι η αρμοδιότητα για την επίλυση των ζητημάτων αφορά και άλλους φορείς και ότι τα αιτήματα θα μεταφερθούν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και στα συναρμόδια υπουργεία. Μεταξύ άλλων, οι φορείς απέσπασαν δέσμευση ότι θα επανεξεταστεί το θέμα του κλεισίματος τμημάτων στο νησί και θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά σε επόμενο κύκλο προσλήψεων.

Διαμαρτυρία για τις ελλείψεις

Η Ενωση Γονέων Περιστερίου, με απόφαση Γενικής της Συνέλευσης, καλεί τους Συλλόγους Γονέων του Περιστερίου, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ελλη Αλεξίου» και την τοπική ΕΛΜΕ σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη, στις 2 μ.μ., διεκδικώντας άμεση κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, ολοήμερα προγράμματα των Δημοτικών, Τμήματα Ενταξης και των ελλείψεων μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.

Πέτυχαν έκπτωση εισιτηρίων

Οι κινητοποιήσεις και οι πιέσεις εκπαιδευτικών σωματείων από νησιωτικές περιοχές, να πετύχουν έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα μέλη τους, κυρίως τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που καλούνται από άλλα μέρη να πάνε να υπηρετήσουν στα νησιά, έπιασαν τόπο για τους εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Ετσι, η εταιρεία «Hellenic Sea Ways», που συνδέει ακτοπλοϊκά τα νησιά μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα, απάντησε στην ΕΛΜΕ ότι προσφέρει έκπτωση 50% στα εισιτήρια για τους εκπαιδευτικούς (εκτός Ιούλη και Αυγούστου), μέχρι το τέλος του 2018.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ