ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση»
  • «Δεν υπάρχει "δίκαιη ανάπτυξη" σ' ένα άδικο σύστημα»: Σε εξέλιξη η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ με το νέο 4σέλιδο φυλλάδιο
  • Καθημερινές και πολύμορφες οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση
  • ΤΟ Εβρου του ΚΚΕ: Τίμησε τους εκτελεσμένους από τα έκτακτα στρατοδικεία
  • Η εκδήλωση των ΚΟ Κερατσινίου για τα 73 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές παρεμβάσεις με το νέο τετρασέλιδο φυλλάδιο

«Δεν υπάρχει "δίκαιη ανάπτυξη" σ' ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία, για την εξουσία». Με αυτό το σύνθημα που δεσπόζει στο νέο 4σέλιδο φυλλάδιο του Κόμματος, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα ξεδιπλώνουν πλούσιο πρόγραμμα δράσης με περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, με συσκέψεις, άλλες παρεμβάσεις και δραστηριότητες. Στόχος τους είναι να φτάσουν πιο πλατιά στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, συζητώντας τις θέσεις του Κόμματος και την ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» σκοντάφτει στην ωμή πραγματικότητα

Στο πλαίσιο αυτό, περιοδεία στα Γιάννενα πραγματοποίησε την Τετάρτη 18 Οκτώβρη ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Το πρωί επισκέφτηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια «ΠΙΝΔΟΣ», «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ», «ΖΑΓΟΡΙ» και το βράδυ μίλησε σε μαζική εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσε η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Αλλωστε, η ΚΟ του ΚΚΕ στην περιοχή αναπτύσσει καθημερινή πολιτική δράση για να αποκαλύψει το πραγματικό περιεχόμενο της «αναπτυξιακής φιέστας» που οργανώνει η κυβέρνηση στα Γιάννενα την ερχόμενη βδομάδα.

Από την περιοδεία στο Καστέλι
Από την περιοδεία στο Καστέλι
Στην ομιλία του, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ, τονίζοντας ότι «επιβεβαίωσε το στόχο της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις». Οπως είπε, ο ελληνικός λαός χρειάζεται να «αντιδράσει μαζικά απέναντι στις νέες συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, που τον εμπλέκουν πιο βαθιά στους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς και φέρνουν νέους μεγάλους κινδύνους».

Ταυτόχρονα τόνισε ότι η αυταπάτη της «ανάπτυξης» που καλλιεργούν σύσσωμοι κυβέρνηση, ΝΔ, κόμματα του κεφαλαίου, Περιφέρεια και δήμοι, σκοντάφτει στην ωμή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ηπειρο, στο Ιόνιο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ανέφερε, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως:

«Ο "ΒΙΚΟΣ" έχει το μεγαλύτερο μερίδιο νερού στην αγορά και ο "ΧΗΤΟΣ" στέλνει νερά ακόμα και στην Κίνα. Η πρωτιά όμως έγινε στις πλάτες των εργαζομένων, επέβαλε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η εντατικοποίηση χτυπάει "κόκκινο", οι εργάτες αγκομαχούν. Προκλητικά μάλιστα για την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων της Ηπείρου στο χώρο του νερού, ο δήμος Ιωαννιτών παρέγραψε πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ, την ώρα που κόβουν το νερό από τα σπίτια της εργατικής - λαϊκής οικογένειας που αδυνατεί να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς. Το νερό γίνεται ακριβό για τα λαϊκά νοικοκυριά και φθηνό για τους επιχειρηματίες που το εμπορεύονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2014 το ποσό που πληρώνουν "ΒΙΚΟΣ" - "ΖΑΓΟΡΙ" έχει μειωθεί στο μισό και έχουν δυνατότητα μεγαλύτερης άντλησης.

Ο "ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ" έχει τριπλασιάσει την παραγωγή του τα τελευταία χρόνια και η "ΠΙΝΔΟΣ" ανακοινώνει νέες επενδύσεις. Οι εργαζόμενοι όμως το πλήρωσαν με απανωτές μειώσεις μισθών, με το να σακατεύονται στα 12ωρα, με το να γίνεται σκλαβοπάζαρο Ελλήνων και ξένων εργατών μέσω των εργολάβων.

Η "ΔΩΔΩΝΗ" έχει αύξηση εξαγωγών κατά 40%, οι φτωχοί κτηνοτρόφοι όμως βίωσαν μείωση της τιμής στο γάλα κατά 7 λεπτά το κιλό, παραμένουν σταθερά απλήρωτοι για κάποιους μήνες, δίνουν καθημερινή μάχη για να διατηρήσουν τα κοπάδια τους».

Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στη διέξοδο για το λαό, που βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, ώστε να οργανωθεί η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. «Ν' ανοίξει ο δρόμος για την απαλλαγή της παραγωγής απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας (...) Ο δρόμος με λαϊκή - εργατική εξουσία...».

Το πραγματικό δίλημμα για το λαό

«Το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι τι είδους ανάπτυξη θα φέρει η επένδυση στο Καστέλι». Αυτό το ερώτημα έθεσε το κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ στους κατοίκους της περιοχής, στο πλαίσιο περιοδείας στο Καστέλι Πεδιάδος. Επικεφαλής της περιοδείας ήταν ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επερχόμενη κατασκευή αεροδρομίου, απέναντι στο οποίο υπάρχουν αντιδράσεις, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των ληστρικών απαλλοτριώσεων γης.

Από τις περιοδείες σε εργοστάσια της Ηπείρου
Από τις περιοδείες σε εργοστάσια της Ηπείρου
Σε ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης" είναι δίκαιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και άδικο για το λαό». Είπε σχετικά με το αεροδρόμιο στο Καστέλι:

«Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο θα εξασφαλίζει τεράστια και σίγουρα κέρδη από την κατασκευή και τη διαχείρισή του στην κοινοπραξία ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από την παχυλή κρατική χρηματοδότηση, το δανεισμό που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι - φορολογούμενοι και την τσάμπα εργασία εκατοντάδων εργαζομένων, που θα εργάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι, με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το πού θα κατασκευαστεί το αεροδρόμιο, «πρέπει να το πουν όχι οι μονοπωλιακοί κατασκευαστικοί και τουριστικοί όμιλοι, που ως κριτήριο έχουν τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον, αλλά το κριτήριο πρέπει να είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών». Οπως είπε, αυτές οι ανάγκες δεν ικανοποιούνται από την καπιταλιστική ανάπτυξη και αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Καστελίου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το αεροδρόμιο εντάσσεται και στις στρατιωτικές - κατασκοπευτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ για διεύρυνση της επιχειρησιακής του ικανότητας στην περιοχή, που φέρνει τεράστιους κινδύνους για το λαό.

Και ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε: «Ενα τέτοιο αεροδρόμιο, στα πλαίσια τέτοιου σχεδιασμού και ανάπτυξης, που πραγματικά θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, δεν το θέλουν οι καπιταλιστές, οι οποίοι οργανώνουν την παραγωγή τους άναρχα, με μόνο γνώμονα το πιο μεγάλο και άμεσο κέρδος τους. Ενα τέτοιο αεροδρόμιο και μια τέτοια ανάπτυξη μπορεί να υπάρξουν μόνο ενταγμένα σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που προβάλλει το ΚΚΕ, όπου ο λαός θα έχει την εξουσία, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Στην Αττική

Στην Αττική, στο πλαίσιο της Πολιτικής Εξόρμησης προγραμματίζονται:

Σήμερα Παρασκευή, περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στις 7 π.μ. στο εργοστάσιο ΣΤΑΣΥ Ν. Φαλήρου, στο εργοστάσιο ΣΤΑΣΥ Πειραιά, στο Α/Σ ΟΣΥ Πειραιά, στις 10 π.μ. στα επισιτιστικά καταστήματα της οδού Αδριανού και στις 12 μ., στο ΚΕΘΕΑ.

Την Κυριακή 22 Οκτώβρη στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση της ΚΟ Αρτέμιδας στο κτίριο Ξενοφών (Γυάλινο κτίριο - 5η στάση Βραυρώνας), θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη:

-- Στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Γλυφάδα, στο ΚΑΠΗ (Αρχιπελάγους 23 Α. Γλυφάδα, πλ. Αγ. Τρύφωνα). Θα μιλήσει η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στις 7 π.μ. στο Αμαξοστάσιο ΟΣΥ Κόκκινου Μύλου και Α. Λιοσίων, στις 10.30 π.μ., στην «Coca - Cola» στο (Σχηματάρι), στις 11 π.μ. στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Την Τρίτη 24 Οκτώβρη, περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στις 7.30 π.μ., στο εργοτάξιο ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά (δημοτικό θέατρο), στις 9 π.μ., στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στις 10 π.μ. στα γραφεία της κατασκευαστικής ΤΕΡΝΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ