ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις με φόντο απώτερους σχεδιασμούς ιμπεριαλιστών...
  • Τζιχαντιστές εγκατέλειψαν χωρίς αντίσταση 10 χωριά νοτίως της Μοσούλης, ενώ οι πρώτες ροές χιλιάδων προσφύγων από τη Μοσούλη κατευθύνθηκαν στη Βόρεια Συρία...
  • Παζάρια Μέρκελ - Ολάντ και Πούτιν στο Βερολίνο για το Χαλέπι της Συρίας, όπου σήμερα τίθεται σε εφαρμογή πολύωρη ρωσο-συριακή παύση βομβαρδισμών

Από τη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου με τη λεγόμενη οργάνωση «Λευκά Κράνη», στη Συρία, που χρηματοδοτείται από τους ιμπεριαλιστές

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου με τη λεγόμενη οργάνωση «Λευκά Κράνη», στη Συρία, που χρηματοδοτείται από τους ιμπεριαλιστές
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ από δυνάμεις του ιρακινού στρατού και Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, υπό την καθοδήγηση και τη συμμετοχή περίπου 5.000 Αμερικανών στρατιωτικών και «συμβούλων» που βρίσκονται στη χώρα εδώ και μήνες, υποτίθεται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκία, πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου δημιούργησαν.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στα μέτωπα των συγκρούσεων, η ανακατάληψη περίπου 20 χωριών από Κούρδους στα νοτιοανατολικά περίχωρα της Μοσούλης την πρώτη μέρα της επιχείρησης στις 17 του μήνα και η χτεσινή επιλογή τζιχαντιστών να εγκαταλείψουν, δίχως ουσιαστική αντίσταση, άλλα 10 χωριά στα νότια της Μοσούλης, προκαλούν εύλογα ερωτήματα, με δεδομένες τις κατά καιρούς σκοτεινές συνεργασίες των τζιχαντιστών με κέντρα εξουσίας Δυτικών και Αράβων αξιωματούχων...

Ροές προσφύγων προς Βόρεια Συρία

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι μέσα στο τελευταίο 48ωρο, περίπου 5.000 κάτοικοι της Μοσούλης (ενδεχομένως ανάμεσά τους και τζιχαντιστές που υποδύονται τους πρόσφυγες...) αναζήτησαν καταφύγιο όχι σε μία από τις τεντουπόλεις που έχουν δημιουργήσει πέριξ της πόλης οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά στον καταυλισμό Αλ Χολ της Βορειοανατολικής Συρίας, που δεν διαθέτει βασικές υποδομές και χιλιάδες άτομα δίνουν μάχη για μία από τις μόλις εννιά δημόσιες τουαλέτες στην περιοχή.

Η εξέλιξη αν μη τι άλλο δικαιολογεί τις πρόσφατες ανησυχίες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για πιθανό σχέδιο μεταφοράς τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από τη Μοσούλη του Β. Ιράκ στη Βόρεια Συρία και δη στο Αν. Χαλέπι, όπου έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα από τους βομβαρδισμούς της συριακής και ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας οι τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» και οι αντικαθεστωτικοί που συνεργάζονται με τη Δύση.

Ερωτήματα για το σχεδιασμό

Είναι, επιπλέον, χαρακτηριστικό ότι ακόμη και αναλυτές δυτικών πρακτορείων ειδήσεων όπως το ΑΡ αναρωτήθηκαν χτες γιατί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν υλοποίησαν τους σχεδιασμούς που έλεγαν πως έκαναν το περασμένο καλοκαίρι για ταυτόχρονες επιχειρήσεις ανακατάληψης της Μοσούλης στο Ιράκ και στη Ράκα της Β. Συρίας («πρωτεύουσα» του λεγόμενου χαλιφάτου). Αναρωτήθηκαν, δηλαδή, γιατί δεν επέλεξαν οι ιρακινές δυνάμεις, οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοί τους, να ξεκινήσουν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Μοσούλη και Ράκα, ώστε να μην μπορούν να ξεφύγουν από πουθενά οι τζιχαντιστές και να καθαρίσει το τοπίο ταυτόχρονα και στις δύο χώρες.

Μία πιθανή εξήγηση είναι τα «μπερδέματα» και οι κόντρες εντός του «διεθνούς» συνασπισμού των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών, με πρώτη τη γνωστή και συνεχιζόμενη κόντρα ανάμεσα σε Τουρκία και Ιράκ για το τουρκικό στρατόπεδο Μπασίκα και την απαίτηση της Αγκυρας να έχει λόγο και συμμετοχή στην επιχείρηση της Μοσούλης και στη μελλοντική διοίκηση και εθνοτική σύνθεση της περιοχής. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετά σημαντική δικαιολογία, αφού υποτίθεται ότι οι «ενδο-συμμαχικές» κόντρες «οφείλουν να υποχωρούν» μπροστά στο μεγαλύτερο «όφελος», αν υποτίθεται πως αυτό είναι η εξολόθρευση των τζιχαντιστών. Μπορεί, όμως, εύκολα ο «δημιουργός» (στην προκειμένη περίπτωση οι ιμπεριαλιστές) να στραφεί ενάντια στο δημιούργημά του (δηλαδή τους τζιχαντιστές);

Θεωρητικά, φέρεται πως έχουν ξεπεραστεί τουλάχιστον κατ' αρχήν οι κόντρες ΗΠΑ - Τουρκίας για τον τουρκικό στρατιωτικό ρόλο στη Μοσούλη, μετά από τη συνάντηση του Τούρκου επιτελάρχη με Αμερικανό στρατηγό την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.

Σενάριο σεχταριστικών συγκρούσεων βλέπει ο Ερντογάν

Από την άλλη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν χτες προειδοποίησε πως υπάρχει «ένα σενάριο για την πυροδότηση σεχταριστικών συγκρούσεων στο Β. Ιράκ» (μεταξύ π.χ. των Σουνιτών που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της Μοσούλης και Σιιτικών πολιτοφυλακών ή και Κούρδων), πράγμα που χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για να πιέσει για τη συμμετοχή των τουρκικών στρατευμάτων στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης.

«Η θέση μας δεν είναι πολεμοκάπηλη, ούτε σχετίζεται με την παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, ή άλλο απώτερο κίνητρο... Θέλουμε να είμαστε παρόντες όπου πρέπει να είμαστε, για να προστατεύσουμε τις ελευθερίες μας και το μέλλον. Αυτό το μέρος αυτή τη στιγμή είναι η Μοσούλη... και γι' αυτό θα είμαστε στη Μοσούλη», είπε χτες ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι το βράδυ της Τρίτης ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, του τηλεφώνησε και του ζήτησε να βοηθήσει η Αγκυρα στην απομάκρυνση τζιχαντιστών του πρώην «Μετώπου Νούσρα» από το Χαλέπι της Συρίας. Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως «δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες στους φίλους μας για το θέμα».

Σήμερα η πολύωρη εκεχειρία στο Χαλέπι

Στο μεταξύ, οι Ρώσοι συνέχισαν χτες τις προετοιμασίες για τη σημερινή εφαρμογή πολύωρης παύσης των βομβαρδισμών ρωσικών και συριακών πολεμικών αεροσκαφών στο Αν. Χαλέπι από τις 8.00 έως τις 19.00.

Στόχος, είπαν, είναι να μπορέσουν να εγκαταλείψουν, με ασφάλεια, την πόλη όσοι άμαχοι το επιθυμούν, αλλά και όσοι αντικαθεστωτικοί θέλουν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τα όπλα και τα πυρομαχικά τους, με προορισμό το Ιντλίμπ.

Ρωσικές πιέσεις στον ΟΗΕ και κόντρες στο Βερολίνο

Παράλληλα, Ρώσοι διπλωμάτες προώθησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο σχέδιο απόφασης, πιέζοντας, με κάθε τρόπο, για το διαχωρισμό μεταξύ «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών στο Χαλέπι, ώστε να καταστεί εφικτή μία παύση των εχθροπραξιών και μία συμφωνία για την αναδιανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο Βερολίνο, στο περιθώριο της τετραμερούς συνάντησης για το ουκρανικό ζήτημα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έγινε αποδέκτης νέων πιέσεων από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, για «εκεχειρία στο Χαλέπι». Η Μέρκελ, νωρίτερα χτες το πρωί, είχε φανεί συγκρατημένα αισιόδοξη για τα πιθανά αποτελέσματα αυτής της τριμερούς συνάντησης για τη Συρία, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα, αλλά είναι αναγκαίο να μιλήσουμε ακόμη και εάν οι απόψεις μας διαφέρουν»...

Επίσης, νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, συνάντησε στο Παρίσι αντιπροσωπεία μέρους της συριακής αντιπολίτευσης αλλά και εκπροσώπους από την αντικαθεστωτική οργάνωση «Λευκά Κράνη», που χρηματοδοτείται από ΗΠΑ και Βρετανία για να παίξει ρόλο διάσωσης στο Χαλέπι, ενώ προπαγανδίζει την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ με κάθε τρόπο...

Η προσπάθεια του Προέδρου Ολάντ να βάλει για πρώτη φορά στο τραπέζι του συνομιλητή των εξελίξεων για τη Συρία τα «Λευκά Κράνη» (ένεκα της αποδυνάμωσης μέρους των ένοπλων αντικαθεστωτικών ομάδων από τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία) είναι προφανές ότι αποσκοπεί στην προώθηση των συμφερόντων των γαλλικών μονοπωλίων και το «γεωπολιτικό ρόλο» της Γαλλίας, ενόψει και των γαλλικών προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως η γαλλική κυβέρνηση πασχίζει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε επικίνδυνα παιχνίδια ιμπεριαλιστών, φιλοξενώντας σήμερα στο Παρίσι σύνοδο υπουργών Αμυνας χωρών και οργανισμών που συμμετέχουν στη λεγόμενη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους».


Νέα συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, είχαν τηλεφωνική επαφή αργά το βράδυ της Τρίτης, συζητώντας για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής, εμπορικής και πολιτικής συνεργασίας, αλλά και τη συνεργασία των δύο χωρών «σε άλλους τομείς». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ιδέες για τη «συριακή κρίση» με τη Μόσχα να επισημαίνει «ειδικά τη σημασία που έχει να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός διαχωρισμός των δυνάμεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους μαχητές της "Αλ-Νούσρα" και οργανώσεων που έχουν σχέσεις μαζί της». Επίσης, οι δύο συζήτησαν και για την κρίσιμη επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης που ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες, ενώ ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ προσπαθεί να πρωτοστατήσει στις εξελίξεις, ενώ η Αγκυρα ανησυχεί για τυχόν «αποκλεισμό» της από τη συγκεκριμένη περιοχή (ειδικά μετά από μια ενδεχόμενη «απομάκρυνση» του «Ισλαμικού Κράτους») και ενώ η συνεργασία Μόσχας - Αγκυρας δεν αποκλείεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα και για τις εξελίξεις σε Συρία - Ιράκ.

«Πηγές» της τουρκικής προεδρίας σημείωναν στη «Χουριέτ» πως Ερντογάν - Πούτιν επανέφεραν μεταξύ τους και το ζήτημα της παράδοσης «ανθρωπιστικής βοήθειας» στο Χαλέπι, που - μην ξεχνάμε - έγινε αφορμή να αναδειχθούν διάφορες ενδοϊμπεριαλιστικές βαθιές αντιθέσεις.

Στο μεταξύ, μετά από χτεσινές επιχειρήσεις σε 25 σημεία της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 25 υπόπτους για σχέσεις με το «ΙΚ», από τους οποίους - σύμφωνα με τις αρχές - αρκετοί προετοίμαζαν άμεσα «τρομοκρατικές επιθέσεις». Αστυνομική επιχείρηση έγινε όμως και στην Αγκυρα, όπου στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σκοτώθηκε ένας ύποπτος, που φέρεται να συμμετείχε στην προετοιμασία επιθέσεων κατά της Βουλής και του μαυσωλείου του Κεμάλ Ατατούρκ.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά τις συνθήκες διεξαγωγής της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Εφκαν Αλα, υποστήριξε ότι η οργάνωση FETΟ (η «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετ. Γκιουλέν που φέρεται ως πρωτεργάτης της απόπειρας) συναντιέται στο βόρειο Ιράκ με δυνάμεις του ΡΚΚ, επειδή αποσκοπούν «να παρασύρουν την Τουρκία στο χάος».

Τέλος, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε χτες τις ευχαριστίες του στον Οργανισμό για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC) που επίσημα αναγνώρισε τη FETΟ ως «τρομοκρατική οργάνωση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ