ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Μεροκάματα - ψίχουλα και επέκταση της ελαστικής εργασίας

Το Σεπτέμβρη που μας πέρασε, το 61% των νέων προσλήψεων ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία
Σε υψηλά ποσοστά διατηρούνται οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης για το μήνα Σεπτέμβρη, οι οποίες για τρίτη χρονιά, από το 2013 μέχρι σήμερα, ξεπερνούν για το συγκεκριμένο μήνα το 60% στο σύνολο των προσλήψεων, σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη».

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 230.580 προσλήψεων, οι 140.878 είναι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι το θετικό πρόσημο που διατηρείται μετά βίας στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων τον Σεπτέμβρη, οφείλεται στην κυριαρχία των ελαστικών, αλλά - όπως θα δούμε - και των προσωρινών μορφών εργασίας.

Από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το Σεπτέμβρη 2016 και τη σύγκριση με τον ίδιο μήνα τα προηγούμενα χρόνια, από το 2013 έως σήμερα, προκύπτουν τα εξής: Αν και οι προσλήψεις έχουν αυξηθεί κατά 39,21%, οι απολύσεις αυξήθηκαν ακόμα πιο γρήγορα, κατά 117,35%. Το Σεπτέμβρη του 2013 έγιναν 165.623 προσλήψεις και 102.501 απολύσεις και το Σεπτέμβρη του 2016 έγιναν 230.580 προσλήψεις και 222.792 απολύσεις.

Και όλα αυτά ενώ οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου (και η σημερινή), καταβάλλουν «φιλότιμες» προσπάθειες να αυξήσουν τις προσλήψεις, μοιράζοντας τις θέσεις πλήρους απασχόλησης σε δύο και τρεις θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αμβλύνουν τις αντιδράσεις από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που γεννά η ανεργία.

Κλιμακωτή διεύρυνση της «ευελιξίας»

Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης το Σεπτέμβρη του 2016 έφθασαν το 61,09% του συνόλου των προσλήψεων, φαινόμενο που επαναλαμβάνεται τα προηγούμενα χρόνια το συγκεκριμένο μήνα. Μεταξύ του Σεπτέμβρη 2013 και του Σεπτέμβρη 2016, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 25,79% και οι προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης κατά 61,34%.

Το Σεπτέμβρη του 2013 έγιναν 85.685 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και 20.507 προσλήψεις εκ περιτροπής. Το Σεπτέμβρη του 2016 έγιναν 107.790 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και 33.088 προσλήψεις εκ περιτροπής. Συνολικά, οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 32,66%. Η συνολική αύξηση είναι και εδώ, ουσιαστικά, συνεχής χρόνο με το χρόνο.

Την ίδια ώρα, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, αν και αυξήθηκαν από το 2013 έως σήμερα κατά 51% είναι πολύ λιγότερες στο σύνολο των προσλήψεων, φθάνοντας στο 38,91% το Σεπτέμβρη του 2016. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κατώτατος μισθός μιας θέσης πλήρους απασχόλησης έχει μειωθεί από το 2012 και μετά κατά 32% για τους εργαζόμενους από 25 ετών και πάνω και κατά 22% για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών.

Παράλληλα, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι, ανεξάρτητα αν οι θέσεις είναι πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, ένα μεγάλο ποσοστό τους αφορά σε προσωρινές θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη του 2016 έληξαν 78.167 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όταν τον ίδιο μήνα του 2013 είχαν λήξει 37.504 συμβάσεις ορισμένου χρόνου (αύξηση 108,42%).

Συγκάλυψη της πραγματικής ανεργίας

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την κυριαρχία των ελαστικών και προσωρινών μορφών απασχόλησης. Χάρη σε αυτές και στη μεγάλη μείωση των μισθών εμφανίζεται η όποια οριακή μείωση της ανεργίας και τα θετικά ισοζύγια εναλλάσσονται με τα αρνητικά, δείχνοντας τα πραγματικά όρια των πολιτικών διαχείρισης της ανεργίας και της φτώχειας που μεγαλώνει.

Ενα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι η τεράστια αύξηση των «οικειοθελών» αποχωρήσεων κατά 154,52% μεταξύ του Σεπτέμβρη 2013 και του Σεπτέμβρη 2016. Με δεδομένο ότι σε συνθήκες τόσο μεγάλης ανεργίας, δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι οι εργαζόμενοι αποχωρούν «οικειοθελώς» από τη δουλειά τους, το στοιχείο αυτό μπορεί να αποδοθεί μόνο στην έξαρση της εργοδοτικής επιθετικότητας, που επιβάλλει την παραίτηση στον εργαζόμενο, αντί να τον απολύσει.

Πανό του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Το πανό στην πρόσοψη της Περιφέρειας
Το πανό στην πρόσοψη της Περιφέρειας
Πανό στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο, ανάρτησαν χτες νωρίς το πρωί σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στέλνοντας στους εργαζόμενους του νησιού το μήνυμα: «Ρίχνουμε στα σκουπίδια το πόρισμα των σοφών, διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις που να καλύπτουν τις απώλειές μας». Με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επίσης χτες, η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία να οργανώσουν τους αγώνες του επόμενου διαστήματος και έθεσε την πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για απεργία μέσα στο Νοέμβρη. Στη συνέντευξη Τύπου έγινε επίσης ενημέρωση για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Νοέμβρη.

Στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία

Σε 944.741 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) το μήνα Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού. Από το σύνολο των ανέργων, επίδομα το μήνα Σεπτέμβρη έλαβε μόλις το 14,4%.

Ο αριθμός των ανέργων που καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία» (871.981 άτομα) είναι μειωμένος κατά 2,74% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016 (-24.581 άτομα). Εμφανίζεται, όμως, αυξημένος κατά 8,13% σε σύγκριση με το Σεπτέμβρη του 2015 (+65.552 άτομα). Μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εμφανίζουν το Νότιο Αιγαίο (αύξηση 21,75%), η Κεντρική Μακεδονία (αύξηση 19,66%), ενώ και η Αττική εμφανίζει αύξηση της τάξης του 7,36%.

Το 54,95% των ανέργων (αναζητούντες εργασία) είναι μακροχρόνια άνεργοι. Το 36,99% είναι άντρες και το 63,01% είναι γυναίκες.

Ο

ΕΛΑΙΟΥΡΓΟΣΑΠΩΝΟΠΟΙΟΙ: Σε συγκέντρωση στα Δικαστήρια Χαλκίδας καλεί η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών αύριο, Παρασκευή, στις 9 π.μ., καθώς εκείνη τη μέρα δικάζονται 14 εργαζόμενοι στον «Παπουτσάνη», μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και μέλη της Ενωσης, επειδή στις 8 Φλεβάρη 2013 περιφρουρούσαν την απεργία τους με αίτημα την ανάκληση απόλυσης. Η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την εργοδοσία του «Παπουτσάνη», η οποία «έχει προβεί σε μηνύσεις σε δεκάδες άλλους εργαζόμενους, επειδή συμμετείχαν και σε άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Στάση εργασίας μιας ώρας (από 12 μ. μέχρι 1 μ.μ.) σε όλο τον κλάδο της καθαριότητας στο Νομό Μαγνησίας οργανώνει σήμερα, Πέμπτη 20 Οκτώβρη, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, προκειμένου να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Συνέδριο της Ιχθυολογίας στη Γεωπονική Σχολή, για την απόφαση του Κοσμήτορα να χρησιμοποιήσει εργολαβικό συνεργείο καθαρισμού στο χώρο του Πανεπιστημίου.

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ «ΜΠΟΥΤΑΡΗ»: Συνεχίζουν και αυτή τη βδομάδα τις στάσεις εργασίας οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της «Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ» στη Νάουσα. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Μάρτη και αποφάσισαν νέες στάσεις εργασίας για χτες, σήμερα και αύριο.

«ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»: Σε στάση εργασίας (1 μ.μ. - τέλος του ωραρίου) προχωρά σήμερα, Πέμπτη, το Σωματείο Εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ), ενάντια στην ένταξη της εταιρείας στο λεγόμενο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Στο πλαίσιο της στάσης, οι εργαζόμενοι θα κάνουν Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υποδομών, απαιτώντας να συναντηθούν με τον υπουργό.

«PRESSPOINT»: «Στον αέρα» βρίσκονται οι 70 περίπου εργαζόμενοι στα καταστήματα «Presspoint» που λειτουργούν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς οι χώροι θα παραχωρηθούν σε νέα μειοδότρια εταιρεία, μετά από το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το Διεθνή Αερολιμένα.

Συγκροτείται Επιτροπή Νέων Οικοδόμων

Στη συγκρότηση Επιτροπής Νέων προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων, καλώντας τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών να κάνουν το βήμα της οργάνωσης και της συλλογικής πάλης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής έχει οριστεί την Τρίτη 25/10, στις 7 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος). «Στο χώρο των κατασκευών κυριαρχούν η μεγάλη ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα, ειδικά για τους νέους, με το πρόσχημα της μαθητείας ή της πρακτικής άσκησης, το κλέψιμο του ενσήμου, η καθυστέρηση πληρωμής από τον εργοδότη για αρκετούς μήνες σε πολλές περιπτώσεις, οι απλήρωτες υπερωρίες, με αποτέλεσμα την κούραση και τα ατυχήματα», αναφέρει το Συνδικάτο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org