ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πληθαίνουν τα σενάρια διάσπασης, αλλά και αντικατάστασης

Προβληματισμός στα αστικά επιτελεία αν η ΝΔ όπως είναι σήμερα μπορεί να παίξει το ρόλο της στις εναλλαγές στην αστική διακυβέρνηση

Eurokinissi

Προβληματισμός στα αστικά επιτελεία αν η ΝΔ όπως είναι σήμερα μπορεί να παίξει το ρόλο της στις εναλλαγές στην αστική διακυβέρνηση
Ενόσω τρέχουν οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ, πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν ανοικτά για το ενδεχόμενο διάσπασης, κατακερματισμού, ακόμα και διάλυσης του κόμματος, με βασική αιτία, βέβαια, την αδυναμία του - σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον - να ενσωματώνει ακόμα πλατύτερες εργατικές - λαϊκές μάζες στα ζητούμενα του κεφαλαίου, έτσι ώστε να εμφανίζεται ως αξιόπιστη εναλλακτική στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής εμφανίζεται «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τα όσα συμβαίνουν στην παράταξη. «Οπως πάνε, θα τα διαλύσουν όλα», φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει διαμηνύσει πως προέχει η ψυχραιμία και η ενότητα της παράταξης.

Διάσπαση, κατακερματισμός, αντικατάσταση

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», δεν απέκλεισε τη διάσπαση και τον κατακερματισμό του κόμματος: «Πολύ φοβούμαι ότι η ΝΔ διατρέχει σοβαρό κίνδυνο όχι απλώς να διασπαστεί αλλά να κατακερματιστεί και κυρίως να καταστεί αδιάφορη (...) Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει την εξήγησή της, αν αναλογιστεί κάποιος ότι η εκλογή(σ.σ: προέδρου)είναι αποκομμένη από κάθε ιδεολογικό πρόσημο και στερείται πολιτικού νοήματος (...). Αλλά ακόμη κι αν κινδυνέψει η ΝΔ με διάσπαση ή και με αφανισμό, λόγω συγκεκριμένων προσωπικών στρατηγικών, δεν θα εξαφανισθεί η Κεντροδεξιά», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την προοπτική αντικατάστασης της ΝΔ από ένα άλλο κεντροδεξιό κόμμα.

Αρθρογραφώντας ο ίδιος στην «Καθημερινή», υπογράμμισε ότι η ΝΔ «τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2015, δεν αντιμετωπίζει απλώς θέμα επιλογής ηγεσίας. Αντιμετωπίζει, μια ανάγκη συνολικού επανακαθορισμού της πολιτικής της φιλοσοφίας και πρακτικής. Αντιμετωπίζει την ανάγκη νέας ανάγνωσης της πραγματικότητας και υποβολής νέας πρότασης στο κοινωνικό σύνολο. Δυστυχώς, τα όργανα του κόμματός μας δεν κατανόησαν αυτήν την ανάγκη. Κινούμαστε για την επιλογή αρχηγού χωρίς προηγουμένως να έχουμε προβεί σε επανακαθορισμό ταυτότητας. Το κάρο μπήκε τελικά μπροστά από τα άλογα».

«Δεν αρκεί η εκλογή νέας ηγεσίας»

Επιχειρώντας μια έμμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της ΝΔ, η «Αυγή της Κυριακής» φιλοξένησε συνέντευξη της πρώην υπουργού της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία λίγο - πολύ απαξίωσε τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη «βάση», όπου οποιοσδήποτε μπορεί να προσέλθει να ψηφίσει, αρκεί να καταβάλει 3 ευρώ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «άπαξ και η ΝΔ προχώρησε κατά την εκλογή του προηγουμένου προέδρου σε διαδικασία εκλογής από τους πολίτες, παραβιάζοντας το καταστατικό τότε, δεν μπορεί σήμερα να παραβιάζει πάλι το καταστατικό για λόγους σκοπιμότητας. Προσωπικά η διαδικασία αυτή με έβρισκε αντίθετη το 2009 όταν αποφασίστηκε, δεν θυμάμαι όμως να διαμαρτυρήθηκαν άλλοι οι οποίοι τότε ξιφουλκούσαν υπέρ του δικαιώματος οποιουδήποτε πολίτη να εγγράφεται επιτόπου και να ψηφίζει για πρόεδρο της ΝΔ».

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «δεν αρκεί η εκλογή νέας ηγεσίας για να ανακάμψει το κόμμα (...) Η εποχή απαιτεί όχι μόνο ηγεσία επιπέδου, αλλά και ομάδα με στόχους και κοινωνική αποτελεσματικότητα (...) Εξυπακούεται ότι τα κόμματα στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πραγματικά και ουσιαστικά δημοκρατικά, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων και ικανοτήτων των στελεχών τους προς όφελος του συνόλου», συμπλήρωσε, βάζοντας έτσι και ένα θέμα συνολικότερης αξιοποίησης του δυναμικού που θα μπορούσε να στηρίξει την προσπάθεια της ΝΔ να εμφανιστεί ξανά ως «αξιόπιστη» λύση για την αστική διακυβέρνηση και τη λαϊκή χειραγώγηση.

ΠΑΣΟΚ
Αγωνία κατοχύρωσης διακριτού ρόλου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

«Βάζουμε τέλος στην πολιτική λεηλασία του χώρου μας (...) Κόμματα και παρατάξεις που ριζώνουν βαθιά και επιδεικνύουν αντοχές σε διαδρομές δεκαετιών (...) δεν περνούν στο περιθώριο της ιστορίας (...) Αλλάζουν, ανανεώνονται, προσαρμόζονται και αναγεννώνται, ανοίγοντας τους νέους προοδευτικούς δρόμους (...) Επιστρέφουμε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο». Τα προαναφερόμενα είναι μερικά από όσα είπε η Φώφη Γεννηματά, την Κυριακή, στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτώντας την αγωνία τους να ανακόψουν την υποσκέλισή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπροσώπευση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Εξ ου και η Γεννηματά επέμεινε σε ενέσεις αισιοδοξίας απευθυνόμενη στα στελέχη της ότι «το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (σ.σ.: το σχήμα της εκλογικής τους σύμπραξης με τη ΔΗΜΑΡ) σηματοδοτούν πια τον τρίτο εναλλακτικό πόλο στο πολιτικό μας σύστημα».

Θέλοντας, δε, να αποποιηθεί ενός ρόλου - «τσόντας», υποστήριξε ότι έχουν «αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αποφασιστικό ρόλο». «Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε άλλοθι και δεκανίκι, ούτε εφεδρεία και ρεζέρβα κανενός. Ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ας το χωνέψουν όλοι. Και ιδιαίτερα όσοι φαντασιώνονται ή επεξεργάζονται σενάρια», πρόσθεσε απευθυνόμενη ίσως και σε Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες που τελευταία αυξάνουν τις πιέσεις προς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση και εφαρμογή των εφαρμοστικών νόμων του τρίτου μνημονίου που ψήφισαν μαζί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεσμεύτηκε απέναντι στο κεφάλαιο ότι «θα στηρίξουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Στα παραπέρα βήματα ομογενοποίησης του χώρου τους, η Φ. Γεννηματά ανέφερε είπε ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προχωρούν στη δημιουργία Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αναλογική εκπροσώπηση και τη δημιουργία αντίστοιχων Περιφερειακών Συμβουλίων, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουν στη διεξαγωγή, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εχουν επίσης πλάνο για δημιουργία «δικτύου», σε όλη την Ελλάδα, «Επιτροπών Ενότητας - Διεύρυνσης - Ανανέωσης» (ΕΔΑ) σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο. Παραπέρα, σε μια προσπάθεια «λίφτινγκ» του χώρου τους, ζήτησε «να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης, και σε αντιλήψεις, αλλά και σε πρόσωπα, φέρνοντας μια νέα γενιά στελεχών στην πρώτη γραμμή».

Τέλος, ως βασική επιδίωξή τους παρουσίασε τη «διερεύνηση της δυνατότητας διεύρυνσης της συμπαράταξης και συμπόρευσης με άλλες πολιτικές, κοινωνικές δυνάμεις, κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου της κεντροαριστεράς». Εξ ου και κάλεσε «από τώρα, να συμμετέχουν ανοιχτά και να καταθέσουν τις προτάσεις τους (...) όλοι όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο κεντροαριστερό και προοδευτικό δημοκρατικό χώρο».

ΠΟΤΑΜΙ
Προσώρας παραμένει «εποικοδομητική» αντιπολίτευση

«Είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης και αυτό δεν αλλάζει στην παρούσα Βουλή. Με 4% δεν μπορούμε να καθορίσουμε τις πολιτικές αποφάσεις, για ποιον λόγο λοιπόν να μετέχουμε σε μια κυβέρνηση; (...) Πόσο μάλλον που ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει τον συντηρητικό δρόμο. Αναπαράγει τα αρνητικά του παρελθόντος - κομματικό κράτος, αδιαφάνεια στις αποφάσεις - και αντιστρατεύεται κάθε νεωτεριστική ιδέα». Τάδε έφη Στ. Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού, σε συνέντευξή του στη «Real News».

Πρόσθεσε, δε, ότι «το Ποτάμι δεν είναι για να βουλώνει τρύπες. Εχουμε δική μας πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Εχουμε τις λύσεις, έχουμε τους ανθρώπους. Και είναι προφανές ότι οι δικές μας λύσεις δεν είναι οι λύσεις που προτιμά ο κ. Τσίπρας. Αρα θα μείνουμε στην αντιπολίτευση. Με εποικοδομητικές προτάσεις αλλά στην αντιπολίτευση».

Βέβαια, δεν θα αρνηθεί στήριξη σε όποιο μέτρο προωθεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις: «Το Ποτάμι θα κάνει το καθήκον του. Θα ψηφίζει αυτά που είναι προς το συμφέρον των πολλών (σ.σ.: της αστικής τάξης) και θα καταψηφίζει αυτά που αναπαράγουν την κρίση».

Παράλληλα, δεν αρνήθηκε ότι το Ποτάμι «συνομιλεί» με παράγοντες που έχουν περάσει προηγουμένως από το ΠΑΣΟΚ: «Οι πολίτες δεν είναι ιδιοκτησία των κομμάτων. Συζητάμε λοιπόν και με "βαριά ονόματα", όπως λέτε».

Απαντώντας, τέλος, στη μομφή ότι αρνείται τη συνεργασία κεντρικά με το ΠΑΣΟΚ είπε: «Ποια συνεργασία αρνούμαστε; Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ λένε: "Νικήσαμε. Να έρθει το 4% να προστεθεί στο 6% να γίνουμε 10%". Στην πολιτική όμως το 6 + 4 μπορεί να κάνει 5 και όχι 10 (...) Τα μετανοούντα κόμματα εξουσίας πρέπει να αποδείξουν ότι όντως μετανόησαν. Και εδώ αναφέρομαι και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Τριάντα χρόνια κυβέρνησαν, ας σκεφθούν τα λάθη τους, ας αλλάξουν λίγο και τις επετηρίδες τους», ανέφερε, βάζοντας κι αυτός ζήτημα - όπως και ο Αλ. Τσίπρας - να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ στελεχικό δυναμικό που από πολλούς θεωρείται «καμένο», ώστε να διευκολυνθούν τα μεταξύ τους κομπρεμί.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Τρεις ένοχοι για τις μίζες του συστήματος «Ερμής»

Ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών, Γ. Σμπώκο, για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής», επί υπουργίας του Ακη Τσοχατζόπουλου. Στους δύο συγκατηγορουμένους του, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Α. Κάντα και τον Ν. Λεονταρίτη, στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης 25 και 20 χρόνων αντίστοιχα, αναγνωρίζοντάς τους τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη. Οι ευθύνες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Α. Κάντας έχει ομολογήσει πως χρηματίστηκε για υποθέσεις εξοπλιστικών. Οι συνήγοροι των δύο άλλων κατηγορουμένων (Κάντα, Λεονταρίτη) ζήτησαν αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Οι τρεις τους καταδικάστηκαν για άμεση συνεργεία σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Α. Κάντας βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ