ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ετοιμότητα της κυβέρνησης να παράσχει «άλλοθι» νέων επεμβάσεων

«Γαργάρα» έκανε ο υπουργός Εξωτερικών το ρόλο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών στο ματοκύλισμα των λαών της περιοχής...

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πρώτη μέρα της «Διεθνούς Διάσκεψης» που οργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πρώτη μέρα της «Διεθνούς Διάσκεψης» που οργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών
Διεθνής Διάσκεψη, με θέμα «θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» πραγματοποιείται από χτες στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πολλά απ' όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή, πρώτη μέρα των εργασιών είναι ενδεικτικά για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αναζητήσει, να στοιχειοθετήσει και να παράσχει άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν υπουργοί Εξωτερικών, επικεφαλής χριστιανικών εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και «διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών», όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την έναρξη της Διάσκεψης κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, εστιάζοντας στο «δικαίωμα σε μια ανεκτική πολυθρησκευτική κοινωνία».

«Λεκάνη ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων»

Παίρνοντας κατόπιν το λόγο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, αναγνώρισε ότι η Μεσόγειος είναι μια λεκάνη «ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων». Αποκρύβοντας, βέβαια, ποια είναι αυτά τα «ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα», ο Ν. Κοτζιάς, ούτε λίγο, ούτε πολύ, αναλώθηκε σε «αναλύσεις» περί «κοινωνιών πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας», που διασφάλιζαν «ειρηνική συνύπαρξη», η οποία διαταράχθηκε σήμερα «από εξτρεμιστές που επικαλούνται θρησκευτικά προτάγματα», που έχουν απάνθρωπη και «αντιθρησκευτική» δράση, γιατί «θεωρούν τον εαυτό τους αποκλειστικό αγγελιοφόρο του θεού προς τους ανθρώπους»!

Η ίδια η προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών να αποδώσει το δράμα των λαών στη Μέση Ανατολή σε... διατάραξη της «πολυθρησκευτικότητας» από τους «εξτρεμιστές» είναι ενδεικτική των προθέσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παράσχει άλλοθι στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Είναι προκλητική, αν μη τι άλλο, η προσπάθεια του Ν. Κοτζιά και της συγκυβέρνησης να «κουκουλώσουν» το γεγονός ότι οι λαοί της ευρύτερης περιοχής στην κυριολεξία μάτωναν και ματώνουν εδώ και δεκαετίες, όχι λόγω έλλειψης... «πολυπολιτισμικότητας», αλλά εξαιτίας των πολύμορφων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, στρατηγικής σημασίας διαύλων και δρόμων μεταφοράς.

Χαρακτηριστικά, ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε: «Πάνω από 13 χρόνια διαρκεί ο πόλεμος στο Ιράκ, αλλά και στο Αφγανιστάν, με πολύχρονες συνέπειες στο Πακιστάν. Ηδη τέσσερα χρόνια στη Συρία (...) σπρώχνουν τις νέες γενιές στη φυγή, στην προσφυγιά. Ολόκληρες περιοχές ερημοποιούνται, η ταυτότητα της Μέσης Ανατολής μεταλλάσσεται με άγνωστες επιπτώσεις. Χάνεται η κοιτίδα μεγάλων πολιτισμών».

Πολύ βολικά για τον ίδιο και την κυβέρνηση, παρέκαμψε το ποιοι ιμπεριαλιστές έσπειραν τον πόλεμο σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία, αλλά και ποιοι στήριξαν την κατοχή παλαιστινιακών και συριακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ, τις επεμβάσεις στο Λίβανο, το ποιοι εξόπλισαν και αξιοποίησαν τους τζιχαντιστές σε προηγούμενες φάσεις, το ποιοι τους αξιοποιούν και σήμερα ως πρόσχημα να κλιμακώσουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή.

Πλασάρει την ειδίκευση στη μυστική διπλωματία

Παραπέρα, σηματοδοτώντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να «παίξει» - ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - με όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, καθώς και τα κεφάλαια άλλων κρατών της περιοχής, ώστε να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά η θέση των εγχώριων μονοπωλίων, πρόσθεσε: «Σήμερα η Ελλάδα προωθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στηρίζει την πολιτική λύση του Συριακού, ζητά και προωθεί από την ΕΕ τη διαμόρφωση μιας ειδικής στρατηγικής με χαρακτηριστικά εταιρικής μακρόχρονης σχέσης με την Ιορδανία και τον Λίβανο (...) Οπως έγκαιρα περιέγραψα στο διεθνή χώρο, στην περιοχή μας γίνονται τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Στο τρίγωνο Ουκρανία - Λιβύη - Συρία και Ιράκ υπάρχει η Ελλάδα, που παράγει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή (...) με τη δυνατότητα της χώρας μου να πράττει πάντα ως έντιμος διαμεσολαβητής ανάμεσα σε μέρη με διαφορετικές παραστάσεις και έλλειψη ακόμα μεταξύ τους εμπιστοσύνης».

«Εχουμε», πρόσθεσε, «τη γνώση, τα μέσα και τις μεθόδους να βοηθήσουμε όποιον νιώθει την ανάγκη ενός τέτοιου έντιμου φίλου. Διατηρούμε φιλικές σχέσεις προς όλες τις πλευρές της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, μακριά από δημοσιότητα», επαναλαμβάνοντας έτσι την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλέξει - και μάλιστα με όρους «μυστικής διπλωματίας» - βαθύτερα τη χώρα στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πάντα με γνώμονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης...

Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία ενός «διεθνούς παρατηρητηρίου», με στόχο την «καταγραφή και παρατήρηση των εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας και της μνήμης της, προκειμένου να αποτρέψουμε καινούρια εγκλήματα σε βάρος θρησκειών και πολιτισμών». Οπου με τους όρους «παρατήρηση», «καταγραφή» και «αποτροπή», παραπέμπει στην εξεύρεση «άλλοθι» για νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Μήνυμα ότι αναλαμβάνουμε δράση»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπ. Κέντερς, επέμεινε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε «τρομοκρατία πραγματική στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη ακόμα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει «κίνδυνος ολικής καταστροφής από αυτές τις σκοτεινές δυνάμεις», παραπέμποντας στους τζιχαντιστές. Ζήτησε, επίσης, «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει ενεργό δράση επ' αυτού», όπερ σημαίνει έγκριση ευρέων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με αφορμή το ISIS. Αλλωστε, ερμηνεύοντας το νόημα της πολυδιαφημισμένης διάσκεψης που διοργάνωσε η κυβέρνηση τόνισε: «Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχτεί άλλο αυτήν την κατάσταση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια, θα εντείνει τη «συνεργασία» της με τη «διεθνή κοινότητα» προς καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ι. Κασουλίδης, εστίασε, επίσης, με τη σειρά του στους «τρομοκράτες της Da'esh», τους τζιχαντιστές, και έβαλε ως προτεραιότητες της διάσκεψης την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Ο δε Τούρκος καθηγητής Σακ. Μπαρτίγκα, σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού, ανέπτυξε τους τρόπους που προσπαθεί να διαχειριστεί η Αγκυρα τις μεταναστευτικές ροές στο έδαφός της. Εκτός από τη Μέση Ανατολή, έβαλε στο κάδρο των περιοχών που κινδυνεύουν από την «τρομοκρατία» και τα Βαλκάνια.

Ο Ιταλός καθηγητής Αντρέα Ρικάρντι, διετελέσας υπουργός το 2011 στην κυβέρνηση Μόντι, περιγράφοντας εν γένει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε Ιράκ και Κουρδιστάν «στρατηγικά σημεία», σηματοδοτώντας εμμέσως τη σημασία τους για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ για τη Συρία, Στ. Ντουζαρίτς κάλεσε για χορήγηση άμεσα ανθρωπιστικής βοήθειας για την περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Αρχιεπίσκοπος Ρ. Γκάλαχερ επέμεινε ότι η επίλυση της «συριακής κρίσης» επείγει για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

«Να είμαστε πιο αποτελεσματικοί»

Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, ζήτησε «υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών στρατηγικών ειρήνευσης προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δεινά των μειονοτήτων, συμβάλλοντας στην παραγωγή μεγαλύτερης σταθερότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Ο σεΐχης Αλί Αλ Ασμίν, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε ότι το Ισλάμ είναι «εντελώς αθώο» για την εφαρμογή βίας από τζιχαντιστές σε βάρος ανθρώπων άλλων θρησκευμάτων.

Από πλευράς θρησκευτικών ηγετών, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος, ο Πατριάρχης Αντιόχειας, Ιωάννης, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, ο Αρχιραβίνος, Ντ. Ρόουσεν, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας, της Αρμενικής εκκλησίας κ.ά.

Συναντήσεις Τσίπρα στο περιθώριο της Διάσκεψης

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με τα επισήμως ανακοινωθέντα, ο πρωθυπουργός «υπογράμμισε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και αναφέρθηκε στο σημαντικό του έργο για την προάσπιση της πολυπολιτισμικότητας και της θρησκευτικής ανοχής, ειδικά στην ταραγμένη αυτή περίοδο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο του Πατριαρχείου για την προάσπιση των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία. Τέλος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα».

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπ. Κέντερς. «Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε πτυχές του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και της εφαρμογής του, καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με την επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος. Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και το Κυπριακό. Τέλος, συζητήθηκε το προσφυγικό ζήτημα και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σ. Σούκρι, με τον οποίο η συζήτηση, πέρα από το Προσφυγικό και την κατάσταση στη Μ. Ανατολή, εστίασε στη ρύθμιση ζητημάτων που καίνε τα μονοπώλια των δύο χωρών, όπως ο καθορισμός ΑΟΖ και οι «μπίζνες» πάνω στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, κυρίως σε σχέση με την αναβάθμιση της διώρυγας του Σουέζ, καθώς και η συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα». Επιβεβαιώθηκε επίσης η επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Α. Φ. Αλ Σίσι στην Αθήνα στα τέλη Δεκέμβρη, καθώς και η σύγκληση τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, το ίδιο διάστημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ