ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ρατσιστική βία «γέννημα» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Από τις πρόσφατες επιχειρήσεις «σκούπα»» κατά των μεταναστών στα περίχωρα της Μόσχας
Από τις πρόσφατες επιχειρήσεις «σκούπα»» κατά των μεταναστών στα περίχωρα της Μόσχας
Αφορμή για νέα έκρηξη ρατσιστικής βίας έδωσε η δολοφονία 25χρονου Ρώσου, στη Μόσχα, τις προηγούμενες μέρες, τροφοδοτώντας την ξενοφοβία και τον εθνικισμό, που επί χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ, καλλιεργείται στη Ρωσία. Για τη δολοφονία κατηγορείται ένας Αζέρος μετανάστης, ο Ορχάν Ζεϊλάνοφ ο οποίος συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές και αρχικά δήλωσε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι είναι αθώος. Την ίδια στιγμή στη Μόσχα διοργανώνονται αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες την περασμένη Κυριακή, οδήγησαν και σε εκτεταμένα επεισόδια με στόχο μετανάστες που εργάζονταν στη λαχαναγορά της πόλης, καθώς και στη δολοφονία ενός ακόμα ανθρώπου από το Ουζμπεκιστάν, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ρώσου πολίτη.

Φλέγον ζήτημα το μεταναστευτικό

Η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους μετανάστες στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, φιλοξενεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια μετανάστες, κυρίως από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, οι οποίοι αναζητούν εργασία στη Ρωσία. Τα επίσημα ποσοστά ανεργίας στη χώρα διαμορφώνονται κοντά στο 6%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 το 13,7% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα η πλειοψηφία των μεταναστών στη Ρωσία, την επιλέγουν ως προσωρινό προορισμό και όχι ως μέρος μόνιμης εγκατάστασης.

Το μεταναστευτικό αποτελεί φλέγον ζήτημα για τη Μόσχα, παρά το ότι η Ρωσία δείχνει να ενδυναμώνει την οικονομία της τα τελευταία χρόνια και να αποκτά όλο και μεγαλύτερη ισχύ. Η εχθρότητα για τους μετανάστες βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και η αντιμετώπισή τους γίνεται όλο και βιαιότερη. Οι μετανάστες στη Ρωσία και δη όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά - που υπολογίζεται ότι φτάνουν τα τέσσερα εκατομμύρια - απασχολούνται σε ιδιαίτερα βαριές δουλειές, με ελάχιστα μεροκάματα και χωρίς δικαιώματα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Ρωσία χρειάζεται εργατικά χέρια και χαρακτηρίζει το ρόλο των μεταναστών ως θετικό στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, δεδομένου ότι προσφέρουν φτηνή εργατική δύναμη.

Σε δηλώσεις εναντίον των μεταναστών είχε προχωρήσει και ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν τον περασμένο Μάη, υποστηρίζοντας ότι «οι διακινούμενοι εργαζόμενοι μετανάστες που προέρχονται από την Κεντρική Ασία δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να παραμείνουν στη Ρωσία», καθώς όπως υποστήριξε «άτομα που δεν ομιλούν επαρκώς τη ρωσική γλώσσα και προέρχονται από διαφορετική κουλτούρα είναι προτιμότερο να παραμένουν στη δική τους χώρα. Για το λόγο αυτό δεν εγκρίνουμε την παραμονή τους στη Μόσχα». Σύμφωνα με τον ίδιο «η Μόσχα είναι ρωσική πόλη και θα πρέπει να παραμείνει έτσι. Δεν είναι ούτε κινεζική, ούτε τατζικιστανική, ούτε ουζμπεκική».

Υπέρ της μετατροπής της μετανάστευσης σε «διαχειρίσιμη διαδικασία», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της ανάγκης εργατικών χεριών και τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος για τον έλεγχο των διαδικασιών της μετανάστευσης.

Σε δημοσκόπηση του περασμένου Αυγούστου, που δημοσιοποίησε το «Ria Novosti», αναφέρεται ότι το 75% των Ρώσων θεωρεί ως αρνητική την παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών στη χώρα, με μόνο το 14% να τους αναγνωρίζει θετική συμβολή. 53% των ερωτηθέντων απαιτούσαν αυστηρότερους όρους για την είσοδο των μεταναστών, ενώ 57% τάχθηκαν υπέρ αυστηρότερων όρων όσον αφορά ανθρώπους που προέρχονται από πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη Ρωσία.

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση «μήτρα» και του ρατσισμού - εθνικισμού

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η υποδοχή μεταναστών από χώρες που έχουν έντονο μουσουλμανικό στοιχείο, που σύμφωνα με τις ρατσιστικές τάσεις που εκδηλώνονται μπορούν να αλλάξουν και να «αλλοιώσουν» τη σύνθεση του πληθυσμού, ακόμα και να αποτελέσουν πηγή διάδοσης του μουσουλμανικού «εξτρεμισμού», όπως υποστηρίζουν αρκετοί.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ρατσιστικών τάσεων στη Ρωσία διαδραματίζει η ορθόδοξη εκκλησία, που υποθάλπει τον εθνικισμό. Εθνικιστικές και ρατσιστικές κινήσεις δρουν σε όλη τη χώρα, που ανδρώθηκαν όσο δυνάμωνε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού η καπιταλιστική εκμετάλλευση. Αξιοποιούν την αύξηση της εγκληματικότητας, που αποδίδεται στους μετανάστες, κυρίως από τις περιοχές του Νότιου Καύκασου και της Κεντρικής Ασίας, ή σε κάποιες περιπτώσεις και σε Αφρικανούς.

Η δολοφονία του 25χρονου Ρώσου, με ύποπτο ως δράστη έναν Αζέρο μετανάστη, έφερε εκ νέου στην επιφάνεια την έκρηξη του εθνικισμού που αναβίωσε ιδιαίτερα έντονα και το 2010. Αφορμή η επίθεση με μαχαίρι σε Ρώσο οπαδό του ποδοσφαίρου από μετανάστες. Οι κινητοποιήσεις και τα επεισόδια που ακολούθησαν με αποκορύφωμα το μαχαίρωμα ενός μετανάστη από το Ουζμπεκιστάν, ως αντίποινα για την απώλεια της ζωής του Ρώσου, είχαν σαν αποτέλεσμα να ανοίξει για ακόμα μία φορά η συζήτηση περί ξενοφοβίας και ρατσισμού στη Ρωσία.

Οι υποβόσκουσες ρατσιστικές τάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί και στη Ρωσία, όπως και παντού, ως μέσο για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων ώστε να μη βλέπουν στους καπιταλιστές και την εξουσία του κεφαλαίου τον κύριο υπαίτιο των προβλημάτων τους, αλλά να τα αποδίδουν στους ξένους που τους κλέβουν δήθεν τη δουλειά. Ταυτόχρονα, η εκμετάλλευση των μεταναστών χρησιμοποιείται για να ρίχνει την τιμή της εργατικής δύναμης, για να τρομοκρατεί τους εργάτες με την απειλή της απόλυσης γιατί υπάρχει ο τεράστιος «εφεδρικός στρατός» εξαθλιωμένων ανέργων και φτηνών ξένων. Το λαϊκό κίνημα στη Ρωσία όπως και σε κάθε χώρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στον καπιταλισμό δεν είναι οι μετανάστες αυτοί που ευθύνονται για τη φτώχεια και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Αυτοί αποτελούν όπως και οι ντόπιοι θύματα της εκμετάλλευσης, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Επομένως οι μετανάστες είναι τμήμα της εργατικής τάξης της κάθε χώρας και από κοινού, ντόπιοι και ξένοι, μπορούν να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν, να καταργήσουν τα παράσιτα που τους εκμεταλλεύονται και τους εθνικιστές, ρατσιστές μπράβους, ή παραπλανημένους που τα υπηρετούν.


Α.Φ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ