ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους μαθητές για την 28η Οκτωβρίου

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι

πάντα είν' ο ίδιος ο λαός...

«...ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα... Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό».

Αθήνα, 31 του Οχτώβρη 1940, Νίκος Ζαχαριάδης, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αυτά τα λόγια το ΚΚΕ σάλπισε το σύνθημα της αντίστασης στην ιταλική εισβολή το 1940. Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε. Μετά την εισβολή του γερμανικού φασιστικού στρατού και την κατάκτηση της Ελλάδας έγραψε τις πιο ηρωικές σελίδες της ιστορίας μας. Δημιούργησε το ΕΑΜ, το στρατό του, τον ΕΛΑΣ, την οργάνωση της νεολαίας, την ΕΠΟΝ.

Μάθε και αναζήτησε την αλήθεια!

Γιατί έγινε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος;

Είναι έτσι όπως λέει το Βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου;

«Η έκρηξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου αποτέλεσε απόρροια της εκβιαστικής τακτικής που άσκησε η ναζιστική Γερμανία απέναντι στις συμμαχικές κυβερνήσεις, οι οποίες φάνηκαν ενδοτικές, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη».

Οι πόλεμοι δεν προκαλούνται επειδή το θέλουν κάποιοι «μανιακοί», ούτε λόγω τυχαίων γεγονότων. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το αποτέλεσμα της όξυνσης των μεγάλων αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, των σφαιρών επιρροής και των πρώτων υλών.

Η ηττημένη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Γερμανία επιζητούσε τη ρεβάνς, ενώ οι «αδικημένες» της προηγούμενης μοιρασιάς Ιταλία και Ιαπωνία ζητούσαν το «κάτι παραπάνω». Βασικός στόχος της ναζιστικής Γερμανίας ήταν η Σοβιετική Ενωση, επιδίωξη και των άλλων καπιταλιστικών κρατών.


Στον καπιταλισμό οι οικονομικές κρίσεις οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση σε όφελος του καπιταλιστικού συστήματος. Με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκαν τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις γεγονός που οδήγησε σε μία θυελλώδη καπιταλιστική ανάπτυξη στη συνέχεια.

Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου

Ο πόλεμος βρήκε την Ελλάδα υπό τη φασιστική δικτατορία του Ι. Μεταξά που είχε επιβληθεί την 4η Αυγούστου του '36. Η δικτατορία ήταν επιλογή της αστικής τάξης και είχε τη στήριξη του Παλατιού, της Αγγλίας και όλων των αστικών κομμάτων που της έδωσαν και ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής. Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου ενίσχυσε ακόμα παραπέρα την πλουτοκρατία, εξαθλίωσε το λαό, τσάκισε το εργατικό - λαϊκό κίνημα, χτυπώντας πρώτα απ' όλα το ΚΚΕ.

Ο ίδιος ο Μεταξάς είχε δηλώσει στους Ελληνες καπιταλιστές: «Οι αστοί το εζήσατε σεις περισσότερον πάσης άλλης τάξεως, διότι σεις προ παντός οι αστοί έχετε ανάγκην ησυχίας και γαλήνης, διά να εργασθήτε και να αποδώσητε και να αυξήσετε και τον πλούτον της χώρας και τον πολιτισμόν αυτής».

Το «ΟΧΙ»

Είναι έτσι όπως λέει το Βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου;

«Ο Ιωάννης Μεταξάς απέρριψε την ιταμή αξίωση: η Ελλάδα θα υπεράσπιζε έστω και με τα όπλα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η αντίδραση του Ελληνα πρωθυπουργού θα συνοψιστεί έκτοτε στη λέξη "Οχι". Την ίδια στάση υιοθέτησαν αμέσως και όλοι οι Ελληνες, σπεύδοντας με ενθουσιασμό στο μέτωπο των επιχειρήσεων και στηρίζοντας έκτοτε με κάθε μέσο την αντίσταση στον εισβολέα».


Το «όχι» του Μεταξά στους Ιταλούς είχε να κάνει με τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης που τότε συνδεόταν με τη Βρετανία. Δεν είχε σχέση με το πραγματικό, ενθουσιώδες «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού.

Με ευθύνη του καθεστώτος Μεταξά ο στρατός βρέθηκε απροετοίμαστος, με τεράστιες ελλείψεις σε πολεμοφόδια, πολεμικά μέσα απαρχαιωμένα, χωρίς οχυρωματικά έργα. Εγραψε π.χ. ο υποστράτηγος Π. Πετρουτσόπουλος: «Η Ανώτατη Ηγεσία δεν επίστευεν εις την νίκην, αλλά ήθελεν να ρίψωμεν μερικούς πυροβολισμούς δια την τιμήν των όπλων μας». Ο λαός, οι απλοί φαντάροι, τίμιοι αξιωματικοί του στρατού -κόντρα στα σχέδια της Δικτατορίας και της Στρατιωτικής Ηγεσίας- πολέμησαν με σθένος και ηρωισμό και κατάφεραν να πετάξουν τους Ιταλούς έξω απ' τα ελληνικά εδάφη. Εγκαταλείφθηκαν όμως στην τύχη τους. Οταν τον Απρίλη του '41 επιτέθηκε η ναζιστική Γερμανία, μέσα σε λίγες μέρες δόθηκε η εντολή για συνθηκολόγηση άνευ όρων, ενώ ακόμα πολεμούσαν. Ετσι η χώρα βρέθηκε κάτω από την τριπλή κατοχή των Γερμανών, Ιταλών και Βούλγαρων φασιστών.

Ορκος ΕΛΑΣίτη:

«Ορκίζομαι ότι θα αγωνιστώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση, ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας.

Για την περιφρούρηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του».

Ποιους υμνούν σήμερα οι Χρυσαυγίτες όταν φωνάζουν «Τιμή στους Χίτες και Ταγματασφαλίτες»;

Είναι τα τάγματα ασφαλείας που δημιούργησαν οι κατοχικές κυβερνήσεις με τη σύμφωνη γνώμη των Αγγλων και τα οποία δρούσαν σε ανοιχτή συνεργασία με τους Γερμανούς ενάντια στους Ελληνες αγωνιστές.

Ορκος Ταγματασφαλίτη:

«Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως ΕΙΣ ΤΑΣ ΔΙΑΤΑΓΑΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ».

Οι σημερινοί φασίστες - δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής είναι οι πολιτικοί και φύσικοι απόγονοι των ταγματασφαλιτών. Δεν είναι απλά θαυμαστές τους αλλά είναι ακόμα και σήμερα υπέρ των ναζί.

Το ΚΚΕ οργανώνει την Αντίσταση

Ο πόλεμος βρήκε το ΚΚΕ στην παρανομία, με χιλιάδες στελέχη και μέλη του στα μπουντρούμια, στις εξορίες. Ολοι οι έγκλειστοι ζήτησαν να σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η δικτατορία όχι μόνο απέρριψε όλα τα αιτήματα, αλλά και τους παρέδωσε στους κατακτητές.

Οι κομμουνιστές που δεν είχαν συλληφθεί πήραν μέρος παλικαρίσια στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ξεχωριστός ήταν ο ρόλος των Κομματικών Στρατιωτικών Οργανώσεων της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου και της 9ης Μεραρχίας Δυτ. Μακεδονίας.

Με το γράμμα του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, δίνεται το σάλπισμα της αντίστασης.

Οι κομμουνιστές δραπετεύουν και μαζί με όσους βρίσκονται στην παρανομία οργανώνουν την αντίσταση. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ δημιουργείται τον Αύγουστο του 1941 το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΕΑΜ) και στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 το θρυλικό ΕΑΜ, όπου συσπειρώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού: εργάτες, φτωχοί αγρότες, νεολαία. Στις 16 Φεβρουαρίου 1942 δημιουργήθηκε το ένοπλο τμήμα του, ο ΕΛΑΣ, με καπετάνιο τον Αρη Βελουχιώτη. Λίγο αργότερα (23 Φεβρουαρίου 1943) ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η ΕΠΟΝ.

Με την απεργία και τα συλλαλητήρια, με το σαμποτάζ και το όπλο στο χέρι, με την πένα και το «χωνί», οι Εαμίτες και οι Ελασίτες έδωσαν τη μάχη, απελευθερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, σώζοντας το λαό από την πείνα, δημιουργώντας στις απελευθερωμένες περιοχές την Αυτοδιοίκηση, τις Συνελεύσεις του χωριού, τη Λαϊκή Δικαιοσύνη και τη Λαϊκή Παιδεία. Για πρώτη φορά ψήφισαν οι γυναίκες και οι νέοι από 18 χρονών. Σ' όλα αυτά το σχολικό βιβλίο Ιστορίας πάλι της Γ' Λυκείου αφιερώνει μόλις 153 λέξεις!

Στα χρόνια της Κατοχής αλλά και μετά, το ΚΚΕ έγινε ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής, ο νους και η ψυχή του λαϊκού αγώνα. Χιλιάδες απ' τα καλύτερα παιδιά του έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση από τους ξένους και ντόπιους εκμεταλλευτές.

Τι έκαναν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι και τα κόμματά τους, φιλελεύθερα, δεξιά και ακροδεξιά, οι πρόγονοι των σημερινών καπιταλιστών και των κομμάτων τους;

Είναι έτσι όπως λέει το Βιβλίο ιστορίας της Γ' Λυκείου;

«Μετά την κατάληψη του εθνικού εδάφους... η εξόριστη πλέον ελληνική κυβέρνηση... θα υπερασπίσει με όσα μέσα διέθετε, τα εθνικά συμφέροντα».

Ενα τμήμα τους συνεργάστηκε ανοιχτά με τις δυνάμεις κατοχής. Ηταν οι γνωστοί δωσίλογοι που σχημάτισαν τις κατοχικές κυβερνήσεις, επάνδρωσαν στις νέες συνθήκες το αστικό κράτος που συνέχισε να λειτουργεί, έφτιαξαν ολόκληρες περιουσίες από την εκμετάλλευση και την πείνα του λαού. Ενα άλλο τμήμα τους, εγκατέλειψε τη χώρα αρπάζοντας τα κρατικά αποθέματα σε χρυσό και εγκαταστάθηκε μαζί με το Παλάτι στη Μέση Ανατολή, όπου υπό την αιγίδα των Βρετανών, αλλά και σε διαπλοκή με τους συνεργάτες των κατακτητών, ραδιουργούσαν και σχεδίαζαν για την «επόμενη μέρα», πώς θα διατηρήσουν την αστική εξουσία, ενώ ήταν οι απόντες του αγώνα.

Ναζισμός - φασισμός: Η πιο βάρβαρη, εγκληματική μορφή του καπιταλισμού

Ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία κοινοβουλευτικά, με τη στήριξη και ανοχή όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Ο ναζισμός - φασισμός ήταν γέννημα του καπιταλισμού, μια άγρια, εκμεταλλευτική μορφή διαχείρισης του συστήματος. Η καπιταλιστική κρίση του '29-'33, ο αντικομμουνισμός και αντισοβιετισμός που καλλιεργούνταν έστρωσαν το έδαφος. Το ναζιστικό κόμμα που παρουσιαζόταν ως «αντισυστημικό» και «υπέρ των φτωχών Γερμανών», ενισχύθηκε με δισεκατομμύρια από γερμανικά αλλά και αμερικάνικα, αγγλικά μονοπώλια και επιχειρηματικούς ομίλους όπως η «Στάνταρτ Οϊλ», η «Φορντ», η «Κρουπ», η «Τίσεν» κ.ά. Με τη δική τους στήριξη ήρθε ο Χίτλερ στην εξουσία, αυτούς υπηρέτησε. Το ναζιστικό καθεστώς μετέτρεψε πρώτα τους Γερμανούς εργάτες σε σκλάβους για τα κέρδη των Γερμανών καπιταλιστών. Ο πόλεμος ήταν το επόμενο βήμα για να επεκταθούν τα γερμανικά μονοπώλια σε νέες αγορές και πηγές και να χτυπηθεί η Σοβιετική Ενωση.

Η Σοβιετική Ενωση συντρίβει τον φασισμό

Είναι έτσι όπως λέει το βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου;

«Ενώ εξελίσσονταν οι επιχειρήσεις στο αλβανικό μέτωπο, ο Χίτλερ, διαρρηγνύοντας τις φιλικές έως τότε σχέσεις του με τον Στάλιν, είχε καταρτίσει (...) το σχέδιο για την εισβολή στην ΕΣΣΔ...»

Τέτοιες σχέσεις δεν υπήρξαν ποτέ! Βασικός στόχος της ναζιστικής Γερμανίας ήταν εξαρχής η Σοβιετική Ενωση. Το σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ εξασφάλισε στη Σοβιετική Ενωση πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία της, για να τσακίσει το φασισμό, όπως και έγινε!

Περισσότερα από 20 εκατομμύρια έφτασαν οι ανθρώπινες απώλειες της Σοβιετικής Ενωσης, ανάμεσά τους το άνθος των κομμουνιστών, 2.000.000 μέλη του κόμματος των μπολσεβίκων που έδωσαν τα πάντα -και την ίδια τους τη ζωή- για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας και την απελευθέρωση των λαών. Συγκριτικά, οι απώλειες των ΗΠΑ και της Βρετανίας ήταν 405.000 και 375.000 αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίες άνοιξαν το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη το 1944 για να προλάβουν την απελευθερωτική πορεία του Κόκκινου Στρατού.

Την 1η Μάη του 1945 η σημαία της ΕΣΣΔ κυμάτισε στο Ράιχσταγκ -στη Γερμανική Βουλή- στο Βερολίνο. Ηταν ουσιαστικά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της εποποιίας που έγραψαν οι λαοί, με μπροστάρη το λαό της Σοβιετικής Ενωσης και τον Κόκκινο Στρατό που συνέτριψε τη ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της.

Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε!

Οταν ένας λαός είναι οργανωμένος και αποφασισμένος να παλέψει τότε γίνεται παντοδύναμος, αήττητος, γίγαντας! Ο αντίπαλος, οι ντόπιοι και ξένοι εκμεταλλευτές, είναι ισχυροί αλλά όχι ανίκητοι!

Σκέψου! Τι θα είχε γίνει αν εκείνα τα χρόνια είχε επικρατήσει η λογική της ατομικής λύσης, ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι οι δυσκολίες είναι αξεπέραστες.

Η αστική τάξη και η εργατική τάξη, ο λαός, είναι δύο «κόσμοι» σε διαρκή σύγκρουση. Ποτέ δεν είχαν και δε θα έχουν κοινά συμφέροντα. Οι καπιταλιστές θέλουν μια «πατρίδα» που θα εξασφαλίζει την κερδοφορία τους και το ξεζούμισμα των εργατών. Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους έχουν ανάγκη από μια πατρίδα λεύτερη από ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές. Γι' αυτό ο μόνος γνήσιος, αληθινός πατριωτισμός είναι ο αγώνας για να πάρει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του με τη δική του εξουσία και όχι οι θυσίες για να σωθούν οι καπιταλιστές και οι συμμαχίες τους, όπως σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους, δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στους καπιταλιστές και τους πολιτικούς τους, στις κυβερνήσεις τους που καλούν στην υποταγή του «ρεαλισμού» και κάνουν τα πάντα για να παραμείνει το σύστημα της εκμετάλλευσης. Μόνο από το δικό τους αγώνα και ξεσηκωμό μπορούν να περιμένουν αποτέλεσμα.

Οι θυσίες στην πάλη, ο μαζικός λαϊκός ηρωισμός θα φέρουν αποτέλεσμα: μια καλύτερη ζωή. Για να κάνει ο λαός κουμάντο στον πλούτο που παράγει. Χωρίς μονοπώλια και εκμεταλλευτές, με τη δική του λαϊκή εξουσία. Δυνάμωσε την ΚΝΕ. Μπες στον αγώνα για το γκρέμισμα του συστήματος της εκμετάλλευσης!


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Για τα διδάγματα του αντιφασιστικού αγώνα

«Διδάγματα από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική - ναζιστική Κατοχή» είναι το θέμα εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, με αφορμή την 28η Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, εκδηλώσεις πραγματοποιούν:

-- Την Τετάρτη 23/10, στις 12 μ., στο παλιό Χημείο (Ναυαρίνου και Χ. Τρικούπη), οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις της Φιλοσοφικής Σχολής. Ομιλητής: Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ.

-- Την Πέμπτη 24/10, στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΦΜ 2, οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις της Φυσικομαθηματικής Σχολής. Ομιλητής: Νίκος Σταματόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Την Πέμπτη 24/10, στις 12 μ., στο παλιό Χημείο (Ναυαρίνου και Χ. Τρικούπη), οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις της ΝΟΠΕ. Ομιλήτρια: Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

-- Την Πέμπτη 24/10, στη 1 μ.μ., στο ΤΕΙ Πειραιά, αίθουσα Β2 18, οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις του ΤΕΙ Πειραιά. Ομιλητής: Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ και Γραμματέας της ΚΟ Πειραιά.


ΚΝΕ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Ιστορικοί περίπατοι και εκδηλώσεις για μαθητές και νέους

Το Παράρτημα Ελευσίνας και πέριξ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει σήμερα, Κυριακή, ιστορικό περίπατο για μαθητές, που θα ξεκινήσει στις 11.30 π.μ. από τα γραφεία του Παραρτήματος (Αισχύλου 6 πεζόδρομος, κοντά στην πλατεία Ηρώων). Στην Ελευσίνα, διασώζονται σημεία που καταμαρτυρούν τις άπειρες θυσίες αγωνιστών στην πάλη ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους φασίστες συνεργάτες τους, όπως το παράνομο στέκι της ΕΠΟΝ, ο χώρος όπου ήταν το τυπογραφείο του ΕΑΜ, το φρουραρχείο της Γκεστάπο των Γερμανών, το Μπλόκο σύλληψης και εκτέλεσης αγωνιστών κ.ά.

Επίσης, ιστορικό περίπατο θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Κυριακή, στην Πάτρα, οι μαθητικές ΟΒ Προσφυγικών και Ταμπαχάνων με θέμα «Πώς τσακίσαμε τους φασίστες στις γειτονιές μας», αξιοποιώντας την πλούσια πείρα του ΚΚΕ από τη δεκαετία του '40. Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί από τα Γραφεία της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου (12ου Συντάγματος 34).

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στα 69 χρόνια από την ηρωική μάχη των ΕΠΟΝιτών ενάντια στους ντόπιους και Γερμανούς φασίστες στην οδό Μπιζανίου διοργανώνουν σήμερα, Κυριακή, στις 11.30 π.μ., στην Μπιζανίου 10, στην Καλλιθέα, οι τοπικές Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλία για την 28η Οκτωβρίου
  • Σήμερα, Κυριακή:

-- Στο Βόλο συζήτηση και προβολή βίντεο για μαθητές ΕΠΑΛ με θέμα την πείρα από τους αγώνες των εργατών και των παιδιών τους και την αντιμετώπιση της φασιστικής Χρυσής Αυγής, στα γραφεία της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Κολτσιδόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Στα Τρίκαλα, σύσκεψη της μαθητικής Οργάνωσης 1ου ΓΕΛ της ΚΝΕ με θέμα «Οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή και στο σχολείο μας και η αντιμετώπιση της φασιστικής Χρυσής Αυγής», στα γραφεία της ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει η Στέλλα Κριμιώτη, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Τρικάλων της ΚΝΕ.

-- Στον Αλμυρό σύσκεψη με θέμα «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον» και προβολή της ταινίας «Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας», στα γραφεία του ΚΚΕ, στις 11 π.μ.

-- Στην Ελασσόνα, εκδήλωση για μαθητές με τίτλο «Μάθε την αλήθεια, το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ», στα γραφεία του ΚΚΕ, στις 5 μ.μ.

  • Την Τρίτη 22 Οκτώβρη:

-- Στα Τρίκαλα, εκδήλωση για μαθητές ΕΠΑΛ με θέμα «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον», στα γραφεία του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Λιάτος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.


Πρωτοβουλίες στα σχολεία για την επέτειο

Πλούσιο υλικό για την προετοιμασία της σχολικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Ετσι, στην ιστοσελίδα http://www.edupame.gr/ οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μπορούν να βρουν: Το χρονικό της εποχής, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα, προτάσεις βιβλίων, θεατρικών έργων, επιλογές άρθρων από το «Ριζοσπάστη», την ΚΟΜΕΠ και το περιοδικό «Θέματα Παιδείας», ποιήματα, τραγούδια, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προτάσεις για κινηματογραφικές ταινίες, κείμενα κριτικής στα σχολικά βιβλία και προτάσεις για εκδρομές, επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους.

Παράλληλα, αξιόλογες πρωτοβουλίες μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και με στόχο την ανάδειξη του πραγματικού χαρακτήρα και του ρόλου του φασισμού, παίρνουν εκπαιδευτικά σωματεία.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΜΕ Ζακύνθου και ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χίου οργανώνουν αντιφασιστική βδομάδα στα σχολεία στις 21 έως 25 Οκτώβρη. Τα σωματεία καλούν τους εκπαιδευτικούς να αφιερώσουν μία μέρα στην οργάνωση αντιφασιστικού - αντιναζιστικού μαθήματος, αξιοποιώντας διάφορες μορφές όπως: Ανάλυση αντιφασιστικών κειμένων και ακολούθως συζήτηση/γραπτή έκθεση των μαθητών, δημιουργία ζωγραφιών ή άλλων έργων τέχνης από τους μαθητές, παρουσίαση αντιφασιστικών τραγουδιών, προβολή αντιφασιστικών ταινιών, αφιερώματα σε αντιφασίστες καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες, επισκέψεις σε μνημεία κ.ά. Μάλιστα, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χίου έστειλε στα σχολεία ένα μεγάλο πακέτο υλικών (προτάσεις κειμένων, τραγουδιών, ταινιών, φωτογραφικό υλικό, μελέτες και ντοκουμέντα) που μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Στη Ζάκυνθο, η βδομάδα αυτή θα κορυφωθεί την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, στις 8 το βράδυ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην παλιά Νομαρχία, όπου θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα και κείμενα των μαθητών. Αντίστοιχα, στη Χίο, η εβδομάδα θα κορυφωθεί την Πέμπτη 24 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο με αντιφασιστική εκδήλωση με θέμα: «Το φαινόμενο του φασισμού και ο διαπαιδαγωγικός ρόλος του δασκάλου στο σχολείο» με ομιλητή τον Αθανάσιο Αλεξίου, καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στη συνέχεια προβολή της ταινίας «Ο μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org