ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Διαδικαστικό πρόβλημα» τα εργασιακά δικαιώματα!

Προκλητικός και κυνικός ο Α. Σαμαράς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο

Η κυβέρνηση εξαθλιώνει και προκαλεί το λαό. Παλλαϊκός ξεσηκωμός για να πάρουν απάντηση το κεφάλαιο, η ΕΕ και τα κόμματά τους
Η κυβέρνηση εξαθλιώνει και προκαλεί το λαό. Παλλαϊκός ξεσηκωμός για να πάρουν απάντηση το κεφάλαιο, η ΕΕ και τα κόμματά τους
Με μεγαλύτερη ορμή, η κυβέρνηση κλιμακώνει τη μετωπική επίθεση, για να περάσει τα μέτρα και τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που εξοντώνουν το λαό, μετά και την πολιτική στήριξη που πήρε από τους εταίρους και δανειστές στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Α. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνόδου, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για να κλείσει με κάθε τρόπο τις αμέσως επόμενες μέρες η οριστική συμφωνία με την τρόικα, να ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή και να προχωρήσει με διαδικασίες - εξπρές η υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών «διαρθρωτικών αλλαγών».

Προκειμένου να εγκλωβίσει το λαό στη «φάκα» του μονόδρομου της πλουτοκρατίας, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το «τυράκι» της δόσης των 31 δισ. ευρώ, που δε δίστασε να προβάλει ως το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για τη λεωφόρο της ανάπτυξης, οπότε, όπως ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα, «θα βρει δουλειά ο Ελληνας και θα ξεφύγει από τη λαίλαπα»! Στο ίδιο πνεύμα, επανέλαβε το φαιδρό ισχυρισμό ότι τάχα το πακέτο των μέτρων είναι «το τελευταίο πικρό ποτήρι».

Πίσω όμως από τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό, ο Α. Σαμαράς προανήγγειλε την πλήρη συμφωνία με την τρόικα για τις νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική υπέρ της πλουτοκρατίας. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με το διακύβευμα. Θα περάσουν όσα πρέπει να περάσουν», δήλωσε ωμά, όταν ρωτήθηκε αν θα διασωθεί κάτι από τα εργασιακά δικαιώματα που βρίσκονται στο τραπέζι του Προκρούστη.

Οπου «διακύβευμα», όπως διευκρίνισε μετά, είναι η εκταμίευση της δόσης και «η σωτηρία της χώρας», δηλαδή των τραπεζών και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας, όπου μαζί με τους δανειστές θα κατευθυνθεί το σύνολο της δόσης. Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για τη βούληση της κυβέρνησης, είπε ότι «το εργασιακό είναι διαδικαστικό πρόβλημα (!) που τίθεται σε μια ευρύτερη κουβέντα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και μένουν οι λεπτομέρειες.

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή διαφωνία από τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. «Μόλις βγει η τελική έκθεση της τρόικας, μετά και από την ψήφιση των μέτρων, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα είμαστε μια ενωμένη γροθιά», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι και οι τρεις για να σωθεί η Ελλάδα».

Αναμασούν την προπαγάνδα της δόσης

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, μέχρι τα μέσα Νοέμβρη θα πρέπει να έχουν τελειώσει τα πάντα γύρω από την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα, την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ, γιατί, όπως απείλησε, «μέχρι τις 16 Νοέμβρη επαρκούν τα ταμειακά αποθέματα της χώρας». Ανέφερε ακόμα ότι μόλις βγει η έκθεση της τρόικας, τότε θα υπάρξει και απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι απαραίτητη μια νέα σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση στην εφαρμογή του προγράμματος κατά δύο έτη, άφησε να εννοηθεί δεν έχει επιτευχθεί ο συμβιβασμός μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. «Θα καταλήξουμε μόλις υπάρξει η ευθύνη της τρόικας και μόλις ρυθμιστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ των εταίρων», περιορίστηκε να δηλώσει, επισημαίνοντας ότι η επιμήκυνση συνδέεται με το «χρηματοδοτικό κενό» και τη «βιωσιμότητα του χρέους».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφτούν την Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι, προφανώς για να στηρίξουν και αυτοί, όπως έκανε η Α. Μέρκελ, το αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης. Ανέφερε τέλος ότι στη Σύνοδο έγινε εκτενής συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης της ΕΕ με την Κίνα, καθώς, όπως είπε, η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, στην οποία κατευθύνεται το 20-25% των εξαγωγών της ΕΕ.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Τα εύσημα στην κυβέρνηση για το αντιλαϊκό της μένος

Με κοινή τους δήλωση οι «17» χαιρετίζουν τις φιλομονοπωλιακές αναδιαρθρώσεις στην Ελλάδα και ενθαρρύνουν τη διεύρυνσή τους

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων και των «διαρθρωτικών αλλαγών» που εξοντώνουν το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία επιβράβευσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι εταίροι και δανειστές, προσφέροντας ταυτόχρονα πολιτική στήριξη «στην ταχεία εφαρμογή του προγράμματος».

Σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν σε επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και με το δεδομένο ότι μέχρι τότε θα έχει επέλθει ο συμβιβασμός μεταξύ ΕΕ - ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Το κυρίαρχο μήνυμα, όμως, όπως αυτό προκύπτει αβίαστα από τη δήλωση των 17 ηγετών της Ευρωζώνης, είναι ότι από κοινού πιέζουν πιο άγρια το πιστόλι στον κρόταφο του ελληνικού λαού, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχθεί τη σφαγή των δικαιωμάτων του.

«Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση των 17 ηγετών της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας «ικανοποιητική» την πρόοδο που έχει σημειωθεί «προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής».

Ταυτόχρονα, ενθαρρύνουν την κυβέρνηση «να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος». Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν παραλείπουν να αναδείξουν το στρατηγικό στόχο των μέτρων, σημειώνοντας ότι αυτά είναι αναγκαία «προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας».

Στη δήλωση εκφράζεται επίσης η ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και αναγγέλλεται ότι στη βάση της τελικής έκθεσης της τελευταίας το Γιούρογκρουπ «θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις». Στο πνεύμα της παραπάνω δήλωσης κινήθηκαν αργότερα στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η Α. Μέρκελ και ο Φρ. Ολάντ.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ετσι θα διασφαλιστεί και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, που χτες το πρωί είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Αντ. Σαμαρά. Στη συνάντηση η Α. Μέρκελ ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης των αντεργατικών ανατροπών και των άλλων μέτρων από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, από τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Ο Αντ. Σαμαράς, απαντώντας αργότερα σε ερώτηση για τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε την τελευταία βδομάδα με την Γερμανίδα καγκελάριο, είπε ότι «η κ. Μέρκελ είναι κυρίαρχος παράγοντας στα όσα εξελίσσονται σήμερα στην Ευρώπη». Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, είπε ότι κοινή επιθυμία των Ευρωπαίων ηγετών είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αποδεικνύεται ότι η ΕΕ δεν εξανθρωπίζεται

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της Συνόδου

Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής: «Η ΕΕ και το ΔΝΤ επιβραβεύουν τους σφαγιαστές των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Τέτοια συγχαρητήρια πήρε η κυβέρνηση Σαμαρά, η κυβέρνηση Βενιζέλου και η κυβέρνηση Κουβέλη. Δεύτερο: Οι αποφάσεις της ΕΕ δείχνουν ότι αυτή αντιδραστικοποιείται ακόμα παραπέρα με την επιλογή να βαθύνει η χρηματοοικονομική ένωση. Βεβαίως, όσο βαθαίνει η αντιδραστική ενοποίηση, τόσο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανισόμετρη ανάπτυξη, ακόμα μεγαλύτερη ανισοτιμία και δυσαναλογία στην ανάπτυξη των χωρών, άρα να καλλιεργείται το έδαφος για διασπαστικές τάσεις. Αποδεικνύεται ότι η ΕΕ δεν βελτιώνεται, δεν εξανθρωπίζεται, δεν εξωραΐζεται. Η αποδέσμευση πρέπει να είναι η πολιτική που να υιοθετήσει ο ελληνικός λαός και έχει τη δύναμη να το πετύχει».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org