ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Εναρξη διαλόγου με διακήρυξη θέσεων

Αποψη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις δύο αντιπροσωπείες
Αποψη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις δύο αντιπροσωπείες
ΟΣΛΟ.--

Στις 5 Νοεμβρίου στην Αβάνα δίνεται το επόμενο ραντεβού των αντιπροσωπειών της κυβέρνησης της Κολομβίας και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού, FARC-EP καθώς ο προκαταρκτικός γύρος της Νορβηγίας, που λειτούργησε και ως επίσημη αυλαία έναρξης παρά την ολιγοήμερη καθυστέρηση ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τη συνέντευξη Τύπου των δύο αντιπροσωπειών.

Ουσιαστικά επρόκειτο για μία δημόσια τοποθέτηση των θέσεων και των δύο πλευρών στους πέντε βασικούς άξονες που αποτελούν την επίσημη ατζέντα των διαπραγματεύσεων: την αγροτική ανάπτυξη και την αναδιανομή της γης, τις εγγυήσεις για τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, των συνδικαλιστών, των πολιτικών οργανώσεων και των κομμάτων κυρίως της αντιπολίτευσης, τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και την ένταξή τους στην πολιτική ζωή, εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του ναρκεμπορίου και η αποκατάσταση των θυμάτων των συγκρούσεων.

«Προσερχόμαστε κρατώντας στα χέρια μας ένα κλαδί ελιάς», υπογράμμισε ο Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των FARC, προσθέτοντας πως «η ειρηνευτική διαδικασία δεν θα πρέπει να υποκύψει στην πίεση του χρόνου», ενώ αποσαφήνισε ότι οι FARC επιμένουν στις θέσεις όσον αφορά την ατζέντα των «ριζικών και βαθύτατων κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφέρθηκε στην καταλήστευση του πλούτου της χώρας από τις πολυεθνικές, με ευθύνη των κυβερνήσεων και στην εξαθλίωση που καταδικάζεται η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. «Ειρήνη δε σημαίνει πως θα σιγήσουν τα όπλα», διευκρίνισε ο Ιβάν Μάρκες και πρόσθεσε ότι «προσήλθαμε επιζητώντας ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη στη Κολομβία», ωστόσο δεν πρόκειται να καταθέσουμε τα όπλα.

Η διευκρίνιση έχει τη δική της βαρύνουσα σημασία ειδικά υπό το πρίσμα του παρελθόντος, όπου 2 διαδικασίες ειρηνευτικών συνομιλιών με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων κατέληξαν σε γενοκτονία χιλιάδων αγωνιστών. Το αντάρτικο κίνημα ως μέρος του λαϊκού κινήματος εδώ και σχεδόν 50 χρόνια αντιπαλεύει την κρατική καταστολή και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Από την πρώτη συνάντηση, οι FARC πρότειναν την προσωρινή κατάπαυση πυρός και των δύο πλευρών, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο προς το παρόν ο κολομβιανός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών.

Από την πλευρά της, η κολομβιανή κυβέρνηση, διά του αντιπροσώπου της πρώην αντιπρόεδρου Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, απάντησε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ή οι ξένες επενδύσεις δεν είναι τμήμα των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες, ενώ συνέχισε ότι η «ειρηνευτική διαδικασία θα είναι επιτυχής εάν είναι σοβαρή, ρεαλιστική και αποτελεσματική», και επανέλαβε πως «δεν πρόκειται να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο διάλογος, η έκβαση του οποίου είναι άδηλη, και για την ώρα δεν έχει ακριβές χρονοδιάγραμμα λήξης, γίνεται και με τη συνδρομή εκπροσώπων τεσσάρων χωρών που θεωρούνται ως εγγυήτριες, τη Νορβηγία, τη Χιλή, την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

ΕΕΔΔΑ
Να σταματήσουν τώρα τα στρατιωτικά γυμνάσια Ελλάδας - Ισραήλ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με ανακοίνωση - καταγγελία της απαιτεί να σταματήσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια Ελλάδας - Ισραήλ που θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Λάρισα, με τη συμμετοχή ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών και άλλων εναέριων μέσων υποστηρικτικών της πολεμικής μηχανής του.

«Η επιλογή της περιοχής δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού προσομοιώνει την απόσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ούτε η επιλογή του χρόνου είναι τυχαία, αφού ήδη στη Συρία έχει ανάψει η φωτιά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και ετοιμάζεται μια νέα στο Ιράν με στόχο τον έλεγχο και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών αυτών αλλά και, κατ' επέκταση, ολόκληρης της περιοχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξάλλου, κινείται και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προτείνει στα κράτη - μέλη της να ψηφίσουν συνεργασία με το Ισραήλ, κράτος που πάντοτε υπήρξε πρόθυμο να στηρίξει τις ιμπεριαλιστικές επιλογές με αντάλλαγμα την επίσης πολύπλευρη στήριξή του από αυτούς.

Ο ελληνικός λαός, όντας ο ίδιος θύμα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, έχει δηλώσει επανειλημμένα τη στήριξή του στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, καθώς και την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους συνεργασίες που τίποτα το θετικό δεν προμηνύουν για τους λαούς της περιοχής αλλά, αντίθετα, στηρίζουν και δυναμώνουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμφέροντα, που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή με θύματα τους λαούς.

Η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ και συνεχίζει να στηρίζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων απαιτώντας:

- Εδώ και τώρα να σταματήσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια Ελλάδας - Ισραήλ.

  • Αποχώρηση όλων των Ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τα εδάφη της Παλαιστίνης.
  • Ιδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Διάλυση όλων των ισραηλινών εποικισμών.
  • Επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.
  • Αμεση απελευθέρωση όλων των παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ.
  • Να γκρεμιστεί το Τείχος της Ντροπής.
  • Να σταματήσει ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας».
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων θα δώσει η Τουρκία στην Αίγυπτο, όπως ανακοινώθηκε χτες από την τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το δάνειο θα δοθεί σε δύο δόσεις, στις 30/10/2012 και στις 30/1/2013, στο πλαίσιο της πολιτικής της Αγκυρας να εμφανιστεί ως ο «προστάτης των μουσουλμάνων» και να αναβαθμίσει το ρόλο της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

ΣΑΝΑ'Α.-- Τουλάχιστον 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε χτες σε παραλιακή στρατιωτική βάση σην πόλη Σχούρκα, στο νότο της Υεμένης. Την ευθύνη ανέλαβε, εμμέσως, η ισλαμιστική «Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου» μιλώντας για αντίποινα στο θάνατο επτά μελών της την προηγούμενη μέρα σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ευρύτερη περιοχή.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενταλμα σύλληψης εξέδωσε χτες η ιρακινή Εισαγγελία μετά από σχετική κοινοβουλευτική απόφαση σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ, Σινάν αλ Σχιμπάμπι, με την κατηγορία της εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς που περιλαμβάνει και την αισχροκέρδεια από τις συναλλαγές σε συνάλλαγμα. Στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα τραπεζικά στελέχη.

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συνελήφθη και προφυλακίστηκε χτες ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Eurobank EFG, στην πόλη Πρόκουπλιε, της νότιας Σερβίας, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 5.349.950 δηναρίων, 70.795 ευρώ και 12.990 ελβετικών φράγκων για να εξοφλήσει προσωπικά χρέη προς τρίτους...

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Αγνωστοι έκλεβαν από την υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών της αυστραλιανής πολιτείας Βικτόρια το πανίσχυρο παυσίπονο «Φενταμίλ» - που είναι 100 φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη - και προκειμένου να μη γίνει αντιληπτό το αντικαθιστούσαν με νερό! Ως χτες είχαν απολυθεί δύο τραυματιοφορείς ενώ στην υπόθεση αυτή τη στιγμή η αστυνομία εικάζει ότι εμπλέκονται συνολικά επτά άτομα και εκτιμά πως οι κακοποιοί έκλεβαν το παυσίπονο για να το χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή ισχυρών ναρκωτικών ουσιών.

TOKIO.-- Υπό παραίτηση τελεί ο Ιάπωνας υπουργός Δικαιοσύνης, Κεΐσου Τανάκα, αφότου παραδέχθηκε χτες τις σχέσεις που είχε με το οργανωμένο έγκλημα πριν 30 χρόνια.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν έδωσε χτες το πράσινο φως για την άμεση επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου έπειτα από πολύμηνη αναστολή λόγω διαφορών με το γειτονικό Σουδάν πάνω στους δασμούς και τα τέλη διέλευσης του μαύρου χρυσού από τα σουδανικά λιμάνια.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 18 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, την ώρα που πήγαιναν σε γάμο, στην επαρχία Μπαλκχ και ακόμα 15 τραυματίστηκαν, λόγω έκρηξης βόμβας που ήταν τοποθετημένη στο δρόμο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση ούτε είναι σαφές ποιος ήταν ο στόχος.

ΑΓΚΡΙ.-- Εκρηκτικός μηχανισμός που πυροδοτήθηκε από απόσταση με στόχο αγωγό φυσικού αερίου είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 Τούρκοι στρατιώτες που περνούσαν από το σημείο στην περιοχή Ελεσκίρτ της επαρχίας Αγκρί.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ουγγρική πρωτεύουσα εξαιτίας της βόμβας μισού τόνου που βρέθηκε σε συνοικία της βόρειας Βουδαπέστης, η οποία είναι αμερικανικής κατασκευής και χρονολογείται από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Συνεχίζονται παρά τις πιέσεις οι κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.- Στις θέσεις εργασίας τους φαίνεται πως επέστρεψαν χτες περίπου 12.000 Νοτιοαφρικανοί μεταλλωρύχοι που απεργούσαν εδώ και ένα μήνα στο ορυχείο «KDC West» της εταιρείας χρυσού «Γκολντ Φιλντς», διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς.

Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν η επιστροφή των απεργών στους χώρους δουλειάς επιτεύχθηκε κατόπιν κάποιας συμφωνίας ή συμβιβασμού με την εργοδοσία. Εντούτοις, γνωστοποιήθηκε πως απολύθηκαν περίπου 1.500 συνάδελφοί τους που δεν εμφανίστηκαν χτες στο ορυχείο.

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγα 24ωρα μετά την έκκληση του Νοτιοαφρικανού προέδρου Τζέικομπ Ζούμα για ομαλοποίηση της κατάστασης στα ορυχεία της Ν. Αφρικής, τερματισμό των «παράνομων» απεργιών και πάγωμα των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για 12 μήνες. Ομως, η περίπτωση άρσης της απεργίας στο ορυχείο «KDC West» δεν είναι ο κανόνας αφού οι εργατικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται από αρκετές δεκάδες χιλιάδες άλλους μεταλλωρύχους σε άλλα ορυχεία πολυεθνικών εταιρειών. Μεταξύ αυτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις είναι και 12.000 μεταλλωρύχοι της πολυεθνικής «ΑΜPLATS» που απολύθηκαν πρόσφατα επειδή συμμετείχαν στην απεργία, που χαρακτηρίστηκε «παράνομη».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org