ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Σίτιση και στέγαση για όλους

Κινητοποιήσεις φοιτητών - σπουδαστών στη Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθήνας και στο υπουργείο Παιδείας

Από την κινητοποίηση για τη σίτιση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας
Από την κινητοποίηση για τη σίτιση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δε μένουν άπραγοι, απαιτούν τα δικαιώματά τους στη σίτιση και στη στέγαση. Χτες ήταν η τελευταία μέρα υποβολής αιτήσεων για κάρτα σίτισης για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθήνας και είχαν δημιουργηθεί ουρές αναμονής. Οι Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Νοσηλευτικής, Μαθηματικού και Φυσικού και οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο Πανεπιστήμιο Αθήνας έκαναν κινητοποίηση στο χώρο της Λέσχης (Ιπποκράτους) από τις 9 το πρωί μέχρι το απόγευμα, διεκδικώντας σίτιση για όλους φοιτητές. Επίσης, απαίτησαν να δοθεί παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών, διότι προέκυψε το εξής γεγονός: Φοιτητές που δεν είχαν όλα τα δικαιολογητικά (δεν είναι και λίγα...) δε θα είχαν το δικαίωμα να τα καταθέσουν, διότι έληγε η προθεσμία.

Το μεσημέρι οι φοιτητές που έκαναν την κινητοποίηση προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας και στην πρυτανεία. Η απάντηση, μετά από πολλές προσπάθειες, ήταν ότι το ζήτημα της σίτισης καλύπτεται και θα καλυφθεί... Πάντως, η πραγματικότητα είναι πως η σίτιση εξαρτάται απ' τον αριθμό των φοιτητών που θα κάνουν αίτηση και το κονδύλι που θα λάβει η Φοιτητική Μέριμνα του ιδρύματος. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το ΔΣ της Φοιτητικής Μέριμνας και οι φοιτητές θα κάνουν νέα κινητοποίηση.

Απαντήσεις-κοροϊδία

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων του ΤΕΙ Χαλκίδας, χτες, έκανε για μια ακόμη φορά κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Θυμίζουμε ότι οι θέσεις στην Εστία αρκούν μόνο για 408 άτομα. Οι αιτήσεις, μαζί με αυτές των πρωτοετών, έχουν φτάσει τις 700, ενώ μέχρι τώρα κανένας πρωτοετής δεν έχει μπει σε δωμάτιο. Επίσης, το εστιατόριο της σχολής δε λειτουργεί ακόμα! Οι σπουδαστές άκουσαν και πάλι υποσχέσεις και δήλωση ...καλών προθέσεων.

Για το θέμα του εστιατορίου ο εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου απάντησε πως έχουν σταλεί τα λεφτά για να παραταθεί η σύμβαση με τον επιχειρηματία για το εστιατόριο, μέχρι να γίνει ο νέος διαγωνισμός. Στην προηγούμενη συνάντηση, πριν περίπου ένα μήνα, είχαν ακούσει πως την επόμενη μέρα θα υπογραφεί το σχετικό έγγραφο. Προφανώς είναι ακόμα στο δρόμο... Για την Εστία η απάντηση ήταν πως γίνονται προσπάθειες από το Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ, πρώην ΕΙΝ) να βρεθούν χώροι.

Οι σπουδαστές έθεσαν και το ζήτημα των έκτακτων καθηγητών, που φέτος είναι λιγότεροι από πέρσι. Η απάντηση ήταν πως πρέπει να γίνει ...εξορθολογισμός και πως το σχέδιο «Αθηνά» (καταργήσεις, συγχωνεύσεις τμημάτων) θα λύσει και τέτοια προβλήματα. Οι σπουδαστές δήλωσαν ότι αυτές οι απαντήσεις όχι μόνο δεν τους ικανοποιούν, αλλά τις θεωρούν κοροϊδία. Επόμενη κινητοποίησή τους είναι τη Δευτέρα, στις 5.30 το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Χαλκίδας.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΑΠΘ
Συνεχίζουν τον αγώνα

Εξώδικο στον πρύτανη του ΑΠΘ έστειλε το κλαδικό Σωματείο Κεντρικής Μακεδονίας των εργολαβικών

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους είναι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χτες, μέσα από νέα μαζική γενική συνέλευση, αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας και της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ. Απαιτούν να σταματήσει η εργασιακή τους ομηρία και να προσληφθούν απευθείας από το ΑΠΘ.

Στο μεταξύ, χτες, το Κλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαρισμού και Φύλαξης (ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ) προς Ιδιώτες και Φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας έστειλε εξώδικο στον πρύτανη του ΑΠΘ προκειμένου να υπάρξει θετική έκβαση του δίκαιου αγώνα των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, με το εξώδικο καλεί τη διοίκηση του ΑΠΘ να εφαρμόσει το νόμο και να προβεί στις εξής ενέργειες: «Καταγγελία των συμβάσεων και έκπτωση των εργολάβων καθαριότητας και φύλαξης βάσει του άρθρου 68 παρ. 6 του Ν. 3863/10. Απευθείας πληρωμή των εργαζομένων από το πανεπιστήμιο βάσει του άρθρου 68 παρ. 4 του Ν. 3863/10».

Πέθανε η Μαρία Παπαδοπούλου - Ζιώγα

Ανακοίνωση για το θάνατό της από την Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Απεβίωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης η αγωνίστρια Μαρία Παπαδοπούλου - Ζιώγα. Η κηδεία τελείται σήμερα, Σάββατο 20 Οκτώβρη και ώρα 12.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Τα βαθύτατα συλλυπητήριά της για το θάνατο της συντρόφισσας εκφράζει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η συντρόφισσα οργανώθηκε το 1942 στην ΟΚΝΕ και τον ΕΛΑΣ. Ηταν ιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ στο Νομό Κοζάνης και υπήρξε μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και της Νομαρχιακής Επιτροπής της Χαλκιδικής και μέχρι πρόσφατα γραμματέας της ΚΟΒ Πολυγύρου. Ενώ στις εκλογές του 1996 και του 2000 ήταν υποψήφια βουλευτής στο Νομό Χαλκιδικής.

Η συντρόφισσα αγωνίσθηκε αταλάντευτα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, τόσο την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όσο και αργότερα στην πολιτική προσφυγιά και μετά τη νομιμοποίηση του Κόμματος ως και το θάνατό της.

Η συντρόφισσα στα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς αναδείχθηκε σε διδάκτορα Ιστορικών Επιστημών, αφιερωμένη πάντα και με την επιστημονική της ιδιότητα στην υπόθεση της εργατική τάξης.

Στις δύσκολες καμπές της ταξικής πάλης, η στάση κομμουνιστών σαν της σ. Ζιώγα αποτελεί παράδειγμα για τις νέες γενιές των κομμουνιστών.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τα πιο βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια της συντρόφισσας».

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους της Μαρίας Παπαδοπούλου - Ζιώγα εκφράζει επίσης η «Σύγχρονη Εποχή».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη αδιόριστων εκπαιδευτικών

Η Επιτροπή Αγώνα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ. στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51), με στόχο την οργάνωση της πάλης για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους και την αγωνιστική αντίδραση στη διακηρυγμένη πρόθεση του υπουργείου να μην προβεί σε προσλήψεις εκπαιδευτικών β' ξένης γλώσσας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Μόνο «ηλεκτρονικά» γίνονται εκλογές...

Δεν έγιναν, χτες, για δεύτερη φορά, οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης σε ΤΕΙ Αθήνας και Πανεπιστήμιο Κρήτης, μετά και από κινητοποιήσεις φοιτητών και διδασκόντων, ενώ οι εκλογές έγιναν τελικά με «ηλεκτρονική ψήφο» στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επίσης όρισε για την Τετάρτη 24 Οκτώβρη εκλογές με «ηλεκτρονική ψήφο» και ανάλογη απόφαση έχει πάρει το ΤΕΙ Πειραιά.

Επόμενες προγραμματισμένες εκλογές για Συμβούλια Διοίκησης είναι τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Πάτρας και Πάντειο. Στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις δεκάδες Σύλλογοι φοιτητών και σπουδαστών έχουν υιοθετήσει ψήφισμα του ΜΑΣ για μπλοκάρισμα των εκλογών με συλλογικές αποφάσεις.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) οι εκλογές έχουν οριστεί στις 24 (για τα «εσωτερικά μέλη» του Συμβουλίου Διοίκησης) και στις 25 Οκτώβρη (για «εκπρόσωπο φοιτητών»). Οι φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις με στόχο να τις μπλοκάρουν. Αποφάσεις μέχρι και χτες είχαν πάρει οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιστορικού, Αρχαιολογικού, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φιλολογικού, Ψυχολογικού, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Ιταλικού, Γερμανικού, Γαλλικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων, Γεωπονίας, Ιατρικής, Νομικής, Γεωλογικού, Χημικού, Βιολογικού και Μαθηματικού.

  • Από χτεσινή συνάντηση που είχε η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ με τον υπουργό Παιδείας προέκυψε ότι μέσα στο Νοέμβρη, αφού συνεδριάσει η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ), θα συσταθεί η επιτροπή στην οποία θα κληθούν και τα πανεπιστήμια για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα κριτήρια συγχωνεύσεων και καταργήσεων ιδρυμάτων, δηλαδή για το λεγόμενο σχέδιο «Αθηνά». Το Σάββατο οι πρυτάνεις, σε έκτακτη σύνοδο θα συζητήσουν το θέμα του σχεδίου «Αθηνά».
Απείλησε ότι θα τους φέρει τη «Χρυσή Αυγή»

Με τον «μπαμπούλα» της «Χρυσής Αυγής» φέρεται να απείλησε «εκπαιδευτικός» τους μαθητές του μέσα στην τάξη στο 46ο Γυμνάσιο Αθήνας στα Εξάρχεια. Το περιστατικό έγινε πριν από δύο εβδομάδες περίπου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε ένα σχολείο όπου φοιτά μεγάλος αριθμός παιδιών μεταναστών και προκάλεσε την αντίδραση των μαθητών, ενώ περισσότερο «χλιαρή» φαίνεται πως ήταν η αντιμετώπιση από πλευράς της διεύθυνσης του σχολείου. Χτες, πάντως, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, Γ. Κουμέντου, διετάχθη διεξαγωγή Προκαταρκτικής Εξέτασης για το συμβάν.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org