ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Εντείνεται η δράση για την προστασία των ανέργων

Μετά τη νέα προχτεσινή δυναμική διαδήλωση, ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη

Στιγμιότυπα από την προχτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπα από την προχτεσινή κινητοποίηση
Με μια νέα μαζική και μαχητική κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε προχτές Τετάρτη, στο υπουργείο Εργασίας συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους πρωτοβάθμια σωματεία της Αττικής, συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα, δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον αγωνιστικό συντονισμό τους για τη στήριξη των ανέργων, σε μια περίοδο που η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη, όσο και για να δυναμώνει η πάλη που θα συγκεντρώνει δυνάμεις για την ανατροπή της πολιτικής που γεννά την ανεργία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν: Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά Αττικής και Νήσων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, που κατέθεσαν κοινό υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση για το ζήτημα της ανεργίας, καθώς επίσης και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Επίσης, στη συγκέντρωση συμμετείχαν Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων από μια σειρά περιοχές της Αττικής που η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο»: Κορυδαλλός, Νίκαια, Κυψέλη - Πατήσια, Αιγάλεω και Φυλή. Τα συνθήματα ήταν διαρκή στην πορεία από την Ομόνοια στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς): «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία» και «Στις λίστες του ΟΑΕΔ είναι οι εργάτες, στις λίστες της Λαγκάρντ οι κεφαλαιοκράτες», ήταν ενδεικτικά.


Αντιπροσωπεία συνδικάτων και επιτροπών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος στην ουσία δεν απάντησε σε κανένα από τα αιτήματα των ανέργων και παρέπεμψε σε επόμενη συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη με τα συνδικάτα και τις επιτροπές να καλούν σε νέα συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ομόνοια.

Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν ότι θα πάρουν και πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα αλληλεγγύης και στήριξης των ανέργων να αντέξουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. «Αυταπάτες δεν έχουμε. Ξέρουμε ότι αν δεν παλέψουμε με συνέχεια και με συνέπεια, αν δεν κλιμακώσουμε την πάλη μας, δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα. Δεν είναι τυχαία η στάση που κρατάνε μέχρι σήμερα», επισήμανε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αμέσως μετά τη συνάντηση.

Στο πλαίσιο των νέων πολύμορφων παρεμβάσεων που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα, εντάσσεται και η σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Προσλήψεις μέσω ΜΚΟ και ο ρόλος της ΓΣΕΕ», διοργανώνει η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού, τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη, στις 6μ.μ., στην οδό Κουντουριώτη 25 (1ος όροφος).

Τα αιτήματα για τους ανέργους

Στο κοινό τους υπόμνημα τα συνδικάτα απαιτούν:

  • Να μην καταργηθούν τα εποχιακά βοηθήματα του ΟΑΕΔ, να δοθούν σε όλους τους ανέργους των κλάδων που προβλέπει ο νόμος, χωρίς όμως τις προϋποθέσεις που δεν ανταποκρίνονται πια στη σκληρή σημερινή πραγματικότητα.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, με παράλληλη κατάργηση του νόμου που μειώνει το επίδομα ανεργίας και ουσιαστική αύξησή του.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους ανέργους.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τους ανέργους κατά 50%.
  • Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στις οικογένειες των ανέργων.
  • Απαλλαγή των ανέργων από τα φορολογικά βάρη και κάθε λογής χαράτσια.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών από δημόσιο και τράπεζες στους ανέργους, με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής προς τράπεζες.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση (σφράγισμα των βιβλιαρίων χωρίς ένσημα).
  • Επιδότηση των ενοικίων και άμεση καταβολή του επιδόματος των παιδιών σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς και σίτιση σε αυτούς για τα παιδιά των ανέργων.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Δεν υπάρχει φιλολαϊκό μείγμα διαχείρισης

«Συμπερασματικά, η αριθμητική της ανάπτυξης δε βγαίνει με τα σημερινά δεδομένα. Με έντονα περιοριστική τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, με συνεχείς μειώσεις των πραγματικών μισθών, με σοβαρή απομείωση του πλούτου και με έντονα αρνητικές προσδοκίες και οικονομικό κλίμα, το μείγμα δεν θεραπεύει, αλλά σκοτώνει τον ασθενή. Αλλά η αδιέξοδη πορεία μπορεί να αναστραφεί, με πρώτο βήμα την ανακοπή της ύφεσης και δεύτερο την επάνοδο σε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να κλείσουμε τον κύκλο της μονομερούς πολιτικής της συρρίκνωσης των μισθών και συντάξεων, σταθεροποιώντας την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα δικό μας εθνικό σχέδιο ανάπτυξης πάνω σε νέες βάσεις: έντονη στήριξη των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, με προσέλευση ξένων κεφαλαίων, σταθερή ενίσχυση των εξαγωγών, άνοιγμα των αγορών, φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν, ριζική αναβάθμιση των θεσμών που νοσούν, σχέδιο για ένα λειτουργικό κράτος, εξομάλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, έμφαση στη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους. Σε ένα τέτοιο σχέδιο έχει νόημα η ισχυρή πίεση για στήριξη από τους εταίρους μας. Με ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο, εξοπλισμένο με έκτακτες διαδικασίες υλοποίησης και άμεσης εφαρμογής, μπορεί ταυτόχρονα το χρέος να γίνει βιώσιμο, η οικονομία ανταγωνιστική και η κοινωνία να δει ελπίδα» (Ο Ν. Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Γιούρομπανκ», καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στην «Καθημερινή της Κυριακής» 14/10/2012).

Την εγκατάλειψη της κυρίαρχης λογικής, που επιμένει να θέτει την κρίση υπό έλεγχο μέσα από τη λιτότητα και τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τη στροφή σε κεϊνσιανές πολιτικές που οδηγούν στην έξοδο από την κρίση. Στην πράξη, τη σχετική χαλάρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας, τη στροφή σε επεκτατική πολιτική με μεγάλη κρατική ενίσχυση των επενδύσεων και μικρή επιστροφή των μεγάλων απωλειών των τελευταίων ετών στους εργαζόμενους. Αυτά είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Βήμα» (7/10/2012). Η λύση του Αλέξη Τσίπρα, όπως και του Ν. Καραμούζη, φαίνεται εύκολη, προβάλλεται ως εύκολα εφαρμόσιμη και σωτήρια τόσο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όσο και για το λαό. Δεν απαιτεί ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, ούτε αποδέσμευση από την ΕΕ. Αλλά μπορεί η αύξηση των μισθών και της λαϊκής κατανάλωσης να δώσει διέξοδο από την κρίση;

***

Ο καπιταλισμός δεν παράγει απλά εμπορεύματα που φτάνει να πουληθούν για να αναπαράγεται ως σύστημα χωρίς προβλήματα και κρίσεις. Παράγει για το κέρδος. Το κεφάλαιο επιδιώκει να αντιμετωπίζει την πτώση του ποσοστού κέρδους αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης, το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι και σε περιόδους ανάπτυξης είχαμε αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, όπως π.χ. στον εργάσιμο χρόνο, που αύξαναν την εκμετάλλευση. Στην περίοδο της κρίσης στοχεύει σε ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη, για να συγκρατηθεί η ακόμη μεγαλύτερη πτώση του ποσοστού κέρδους. Βεβαίως, οι καπιταλιστές έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό και να κερδοφορούν, ή να κάνουν εξαγωγές εμπορευμάτων και να κερδοφορούν επίσης, άρα δεν τους επηρεάζει όλους η ζήτηση. Επίσης, καμία αύξηση των μισθών δεν μπορεί να εξαλείψει την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής, την ανισόμετρη ανάπτυξη της παραγωγής μεταξύ διαφορετικών κλάδων της οικονομίας που φέρνει κρίση.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το κέρδος βγαίνει από την εκμετάλλευση, όσο μικρότεροι οι μισθοί, όσο μεγαλύτερος ο απλήρωτος χρόνος δουλειάς, τόσο μεγαλύτερη και η εκμετάλλευση. Βεβαίως, ο καπιταλισμός μπορεί να ξεπεράσει την οικονομική καπιταλιστική κρίση σε όφελός του, αφού καταστρέψει εργατική δύναμη και μέρος του κεφαλαίου, αλλά με νέες επενδύσεις και σε τομείς που απαιτούν μεγάλη παραγωγικότητα εργασίας, δηλαδή απαιτούν νέα, ακόμη πιο σύγχρονα μέσα παραγωγής που παράγουν με λιγότερους και πάμφθηνους εργάτες και βγάζουν περισσότερα κέρδη. Αυτό προτείνει και ο Ν. Καραμούζης και ο Αλ. Τσίπρας. Με κρατικές βασικά επενδύσεις (αλίμονο, χωρίς κρατικές επενδύσεις οι καπιταλιστές δεν κάνουν βήμα), λένε βεβαίως και για ιδιωτικές αλλά πρώτα μιλούν για κρατικές. Αλλά αν αυξηθεί η τιμή της εργατικής δύναμης, μειώνονται τα κέρδη. Δεν αποκλείεται σε κάποια στιγμή, σε περίοδο ανάκαμψης, κάτω από την ανάπτυξη ταξικών αγώνων, να υπάρξει κάποια αύξηση μισθών. Αλλά η τάση μείωσής τους στον καπιταλισμό είναι προδιαγεγραμμένη.

***

Ποιο είναι εδώ το φαινόμενο; Οτι ο τάχα φιλολαϊκός ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει την ίδια συνταγή διεξόδου από την κρίση με ένα κορυφαίο στέλεχος μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου. Οτι η διαχείριση της κρίσης έχει δυσκολέψει τους αστούς στο έπακρο. Οτι υπάρχουν μερίδες του κεφαλαίου που αναζητούν άλλο μείγμα διαχείρισης. Και ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρεται γι' αυτό. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να «τσιμπήσουν», αφού δεν μπορεί να τους λύσει προβλήματα. Η λογική της αναδιανομής, δηλαδή της παραχώρησης κερδών στους εργάτες, πάει κόντρα στην ανταγωνιστικότητα. Μπορεί κάποια στιγμή να γίνει σε στιγμές που η όξυνση των ταξικών αντιθέσεων είναι δυνατόν να φτάσει ως την αμφισβήτηση του συστήματος και την πάλη για ανατροπή. Αλλά τότε αν υποταχτεί το εργατικό κίνημα σε διαχείριση αναδιανομής δίνει ανάσα στο σύστημα, αντί να οξύνει κι άλλο τα αδιέξοδά του, να το αδυνατίσει στην πορεία για να το ανατρέψει. Η μόνη διέξοδος από την κρίση σε όφελος των εργαζομένων είναι: Μονομερής διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και ο λαός να πάρει την οικονομία στα χέρια του κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια.


Ι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ