ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέες αντιδράσεις για την «ασπίδα»

ΜΟΣΧΑ.-

Μια «τεχνική απάντηση» μπορεί να δώσει η Ρωσία αν το ΝΑΤΟ εφαρμόσει τα σχέδιά του να εγκαταστήσει τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την έντονη αντίδραση της χώρας του στο ΝΑΤΟικό αυτό σχέδιο.

«Η μέχρι τώρα απάντηση της Ρωσίας (στην "αντιπυραυλική ασπίδα") έχει εικονικό, πολιτικό και διπλωματικό χαρακτήρα, ωστόσο, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, θα αναγκαστούμε να δώσουμε μια τεχνική απάντηση που δεν νομίζω πως θα σας αρέσει», πρόσθεσε ο Ρογκόζιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Σημείωσε επίσης πως μέχρι σήμερα η Ρωσία δεν έχει λάβει μια σαφή εξήγηση από το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον σχετικά με την ανάπτυξη της «ασπίδας» στα σύνορά της και στις βόρειες θάλασσες. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μας απομένει τίποτα άλλο από το να προβληματιστούμε για τις απειλές στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και να αλλάξουμε την προσέγγισή μας στο ζήτημα της ασφάλειας στα ευρωπαϊκά σύνορα», πρόσθεσε. Πάντως, και στο παρελθόν η Ρωσία έχει προειδοποιήσει με ανταποδοτικά μέτρα και με την ανάπτυξη συστημάτων μικρής εμβέλειας βαλλιστικών συστημάτων «Iskander» στο Καλίνινγκραντ.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη βδομάδα οι υπουργοί Αμυνας της Ισπανίας και των ΗΠΑ είχαν υπογράψει συμφωνία για την εγκατάσταση μέρους της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ σε ισπανικό έδαφος, για την εξασφάλιση των γενικότερων γεωπολιτικών συμφερόντων του στην ευρύτερη περιοχή. Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει πως θα εγκατασταθούν 4 αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το σύστημα ραντάρ «Aegis» στη ναυτική βάση «Ρότα» στο Καντίς της Ισπανίας, όπου και αναμένεται να αφιχθούν περίπου 1.200 στρατιώτες μέσα στο 2013.

ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η ένταση

Ναυτικές ασκήσεις κινεζικών πλοίων στην περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας

Ενα από τα κινεζικά καταδιωκτικά στην περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας
Ενα από τα κινεζικά καταδιωκτικά στην περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας
ΠΕΚΙΝΟ.--

Εναρξη ναυτικής άσκησης στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα ανακοίνωσε το Πεκίνο, τη στιγμή που συνεχίζεται η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Κίνας - Ιαπωνίας, με αιχμή τα διαφιλονικούμενα νησιά Ντιαόγου (κινεζικά) ή Σενκάκου (ιαπωνικά). Η άσκηση έχει στόχο, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, να ενισχύσει το μήνυμα των αποστολών που έχουν στόχο να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην άσκηση θα συμμετάσχουν 11 πολεμικά πλοία και οκτώ αεροσκάφη, καθώς επίσης και σκάφη της ακτοφυλακής.

Το Πεκίνο περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται συγκεκριμένα η τοποθεσία στην οποία θα λάβει χώρα. Τα νησιά Ντιαόγου ή Σενκάκου, τα οποία αγόρασε η Ιαπωνία και ανακοίνωσε ότι θα τα εθνικοποιήσει βρίσκονται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, η οποία θεωρείται ότι κρύβει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ είναι εξαιρετικής σημασίας όσον αφορά τους ναυτιλιακούς δρόμους, συγκεντρώνοντας μεγάλα συμφέροντα. Η Κίνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η περιοχή της ανήκει τόσο ιστορικά, όσο και με βάση τις διεθνείς συνθήκες, κατηγορώντας την Ιαπωνία για προσπάθεια σφετερισμού κινεζικών εδαφών και επεκτατική πολιτική.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Αυστηρή προειδοποίηση για τις επιχειρήσεις προπαγάνδας

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.--

Την έντονη αντίδραση της ΛΔ Κορέας προκάλεσε χτες η επικείμενη επιχείρηση προπαγάνδας που ετοιμάζουν Νοτιοκορεάτες «ακτιβιστές», με στόχο να καλέσουν το βορειοκορεατικό λαό σε εξέγερση κατά της κυβέρνησης...

Η επικείμενη προπαγανδιστική επιχείρηση οδήγησε τις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κορέας στην έκδοση ανακοίνωσης με την οποία ειδοποιούν τη Σεούλ πως θα προχωρήσουν σε «ανελέητο στρατιωτικό πλήγμα χωρίς προειδοποίηση» εάν επιχειρηθεί η ρίψη αντιδραστικών προκηρύξεων στο βορειοκορεατικό έδαφος.

Μάλιστα, σε επόμενο σημείο, η ανακοίνωση του βορειοκορεατικού στρατού καλεί τους κατοίκους των μεθοριακών περιοχών απ' όπου οι Νοτιοκορεάτες σχεδιάζουν να στείλουν τις προκηρύξεις με μπαλόνια, να απομακρυνθούν για να μην υποστούν πιθανές ζημιές...

Ωστόσο, οι προπαγανδιστικές επιχειρήσεις Νοτιοκορεατών «ακτιβιστών» είναι ενδεχομένως η μικρότερη εστία έντασης για την Κορεατική Χερσόνησο μπροστά στα σχέδια ενίσχυσης της Σεούλ για ενίσχυση του στόλου υποβρυχίων και καταδιωκτικών του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού...

Σύμφωνα με την νοτιοκορεατική εφημερίδα «Chosunilbo», που επικαλείται κυβερνητική ανακοίνωση, το πολεμικό ναυτικό παρήγγειλε την κατασκευή εννιά υποβρυχίων 3.000 τόνων (εκτιμούμενου κόστους περίπου 2,7 τρισ. δολαρίων), προκειμένου να είναι επιχειρησιακά έτοιμα έως το 2020. Επιπλέον, σχεδιάζεται η κατασκευή άλλων εννιά υποβρυχίων 1.800 τόνων έως το 2018, με στόχο την προστασία νοτιοκορεατικών εμπορικών πλοίων. Σύμφωνα με την αμυντική επιθεώρηση Janes, σήμερα το νοτιοκορεατικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει μόλις 10 υποβρύχια 1.200 και 1.800 τόνων αντίστοιχα...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Διαμαρτυρίες για το βιασμό 27χρονης από πεζοναύτες

ΤΟΚΙΟ.- Ο Χιροκάζου Νακαΐμα, κυβερνήτης της ιαπωνικής νήσου Οκινάουα, απαίτησε χτες τη λήψη περιοριστικών μέτρων κατά των Αμερικανών πεζοναυτών που μένουν σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο νησί μετά τον πρόσφατο βιασμό μίας 27χρονης από δύο Αμερικανούς πεζοναύτες.

Ο κυβερνήτης ζήτησε και αλλαγή της στρατιωτικής συμφωνίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας, λέγοντας ότι τέτοια προβλήματα θα επαναλαμβάνονται όσο παραμένουν αμετάβλητες οι διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες, ενώ επανέλαβε τις αντιρρήσεις του για το ειδικό καθεστώς «προστασίας» των Αμερικανών πεζοναυτών από την ιαπωνική δικαιοσύνη.

Νωρίτερα, εκατοντάδες πολίτες της Οκινάουα συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το νέο κρούσμα διαδοχικού βιασμού ενθυμούμενοι μία παρόμοια αποτρόπαια επίθεση το 1995 σε βάρος 12χρονης μαθήτριας και πάλι από Αμερικανούς πεζοναύτες...

Οι τοπικές διαμαρτυρίες ανάγκασαν τον υπουργό Εξωτερικών Κοιτσίρο Γκέμπα να κάνει επίσημα διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο, ζητώντας τη λήψη δραστικών μέτρων για την αποτροπή παρόμοιων επιθέσεων σε βάρος των κατοίκων της Οκινάουα στο μέλλον. Ετσι, χτες το μεσημέρι, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιαπωνία ζήτησε επίσημα συγγνώμη για το κρούσμα βιασμού από δύο 23χρονους πεζοναύτες και αναγκάστηκε να ανακοινώσει την απαγόρευση εξόδου όλων των πεζοναυτών που υπηρετούν μόνιμα ή προσωρινά σε στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία από τις 11.00 το βράδυ ως τις 05.00 π.μ.

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση για τα δικαιώματα των παιδιών

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει εκδήλωση - γιορτή με επίκεντρο τα δικαιώματα των παιδιών, σήμερα Σάββατο 20 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Μάρη Λαυρεντιάδου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΔΑ και η Ελένη Γιαλέλη, εκπαιδευτικός, μέλος της ΕΕΔΔΑ, συνοδός των παιδιών που συμμετείχαν στην κατασκήνωση των «Φίλων του Κόσμου» στη βόρεια Γαλλία κατόπιν συνεργασίας της ΕΕΔΔΑ με τη Λαϊκή Μέριμνα Γαλλίας. Επίσης, θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι εργαζομένων και φορέων, ενώ τα παιδιά που συμμετείχαν θα μεταφέρουν την εμπειρία τους σε θέματα αλληλεγγύης με περισσότερα από 180 παιδιά από 20 χώρες. Σημειώνεται πως συμμετείχαν στην κατασκήνωση 4 παιδιά (1 από τους ηρωικούς απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», 1 από μεταναστευτική κοινότητα και 2 από το Δ. Πετρούπολης).

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Παζάρια για το πετρέλαιο

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», μια απροσδόκητη πρόταση στις ρωσικές αρχές έκανε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος δήλωσε πως είναι έτοιμος να προσφέρει στη ρωσική πλευρά τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης των λευκορωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου. Ο ηγέτης της Λευκορωσίας ζήτησε ως αντάλλαγμα να αποκτήσει η χώρα του πρόσβαση στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία. Σύμφωνα με τα λόγια του, οι λευκορωσικές εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου δεν υστερούν σε τίποτα από τις διεθνείς εταιρείες, που έχουν άδεια για την εξόρυξη των ορυκτών πόρων στη Ρωσία.

Να σημειωθεί πως το 2012 η Λευκορωσία θα έπρεπε να παραδώσει στη Ρωσία 2,1 εκατομμύρια τόνους βενζίνη και 3,5 εκατομμύρια τόνους ντίζελ, που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο στα διυλιστήρια της Λευκορωσίας. Ομως, η Λευκορωσία δεν εκπλήρωσε πιστά τις υποχρεώσεις της, παραδίδοντας μόνο το 2% της βενζίνης. Αντίθετα, έκανε εξαγωγή των μεγάλων ποσοτήτων οργανικών διαλυτών στη Λετονία, η εξαγωγή των οποίων δε φορολογείται. Η Λετονία, από τη μεριά της, τα πούλησε σε δυτικές εταιρείες. Ετσι, η Ρωσία κατηγόρησε τη Λευκορωσία για την πώληση του ρωσικού πετρελαίου στις δυτικές χώρες υπό το πρόσχημα των διαλυτών, και ελάττωσε την εξαγωγή πετρελαίου προς τα διυλιστήρια της Λευκορωσίας.


Ι.Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ