ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Κοινές αντιαεροπορικές ασκήσεις με... πολλούς αποδέκτες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο Ισραήλ έχουν ήδη αρχίσει να φθάνουν αμερικανικός αντιαεροπορικός και αντιπυραυλικός εξοπλισμός καθώς και οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες που θα συμμετάσχουν στις κοινές ασκήσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα, με τον ισραηλινό στρατό, και θα διαρκέσουν τρεις βδομάδες, κάτι που εντείνει την πολεμική ατμόσφαιρα που ούτως ή άλλως οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καλλιεργούν σε ολόκληρη την περιοχή με επίκεντρο τη Συρία αλλά και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η άσκηση είναι προσανατολισμένη στην αεράμυνα και θα γίνει προσπάθεια συντονισμού του εξοπλισμού αλλά και των σχεδίων αντίδρασης των δύο πλευρών.

Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 1.000 Ισραηλινοί και θα συμπεριλαμβάνουν εκτός από προσομοιώσεις σε υπολογιστές και πέντε φάσεις με χρήση αληθινών πυρών.

Η ανακοίνωση της άσκησης συνέπεσε χρονικά με δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων ότι τα τελευταία χρόνια μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους, από το Λίβανο, έχουν πολλάκις πετάξει, χωρίς να γίνουν αντιληπτά, πάνω από το Ισραήλ συλλέγοντας χρήσιμες πληροφορίες. Στο θέμα, και συγκεκριμένα στην πλέον πρόσφατη αποστολή μη επανδρωμένου αεροσκάφους, πριν από δύο περίπου βδομάδες, πάνω από το Ισραήλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η λιβανική σιιτική «Χεζμπολάχ», αναφέρθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που χαρακτήρισε την κίνηση «ριψοκίνδυνη» εκτιμώντας ότι θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του Λιβάνου.

ΣΥΡΙΑ
Στη Δαμασκό ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις στη συριακή κυβέρνηση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Στη συριακή πρωτεύουσα έφτασε, χτες νωρίς το απόγευμα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, κομίζοντας, όπως όλα δείχνουν, πρόταση κατάπαυσης πυρός αρχής γενομένης από την επόμενη βδομάδα με αφορμή την τριήμερη μουσουλμανική γιορτή Αϊντ αλ Αντχα, που αρχίζει στις 26 Οκτώβρη. Κοινή γραπτή έκκληση για εκεχειρία κατά το Αϊντ αλ Αντχα εξέδωσαν, αργά χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι. Ο Μπραχίμι έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, εξασφαλίσει τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μπραχίμι θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν θα δει και το Σύρο Πρόεδρο. Σε ανεπίσημη βάση, η συριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει πρόθυμη να εφαρμόσει κατάπαυση πυρός, θέτοντας ως όρο την τήρηση αντίστοιχης στάσης από τους αντικαθεστωτικούς. Από την άλλη, χτες, η αυτο-παρουσιαζόμενη ως «Κοινή Διοίκηση Στρατιωτικών και Επαναστατικών Συμβουλίων της Συρίας» δήλωνε ότι επίσης είναι έτοιμη να εφαρμόσει κατάπαυση πυρός θέτοντας ως όρο την απελευθέρωση κρατουμένων και την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Βέβαια, δεν είναι διόλου σαφές ποιους εκφράζει η λεγόμενη Κοινή Διοίκηση καθώς οι αντικαθεστωτικοί είναι κατακερματισμένοι σε αρκετά τμήματα, συχνά αλληλοσυγκρουόμενα και μεταξύ τους.

Στήριξη Μπραχίμι από Ιράν, Ρωσία, Τουρκία

Πάντως, μετά την ανοιχτή στήριξη του Ιράν και της Ρωσίας στις προσπάθειες Μπραχίμι, χτες, επισήμως την υποστήριξή του στα σχέδια κατάπαυσης πυρός κατά του Αϊντ αλ Αντχα εξέφρασε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, αλλά και ο Γερμανός ομόλογός του Βεστερβέλε. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε υποστήριξη, αλλά και «επιφυλάξεις» για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη εκεχειρίας καθώς «δε φαίνεται να υπάρχουν μέχρι στιγμής οι κατάλληλες συνθήκες». Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου, βέβαια, το κρατικό δίκτυο ΤΝΤ μετέδιδε ότι ο τουρκικός στρατός απάντησε, πάλι, με πυρά πυροβολικού σε δύο οβίδες που έπεσαν στο έδαφός του, επιβεβαιώνοντας το πόσο τεταμένη παραμένει ούτως ή άλλως η κατάσταση στη μεθόριο και το πόσο εύκολα μπορεί τυχαία ή λιγότερο τυχαία να καταρρεύσει η οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός.

Από κοντά στις πιέσεις η ΕΕ

Επίσης στα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δηλώνεται η στήριξή της στο διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, και τονίζεται η πρόθεση της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο «στη Συρία του μέλλοντος», υποστηρίζοντας ότι όλες οι ομάδες «αντιφρονούντων» θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία κοινή βάση προς την επίτευξη μιας «ειρηνικής μετάβασης».

Στα συμπεράσματα εκφράζεται και η στήριξη της ΕΕ στο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα το βομβαρδισμό τουρκικών εδαφών από τις συριακές αρχές και απευθύνει γενική έκκληση για την αποφυγή της κλιμάκωσης καθώς και έκκληση προς τις συριακές αρχές για πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας όλων των γειτονικών χωρών», στο πνεύμα και της δήλωσης του ΝΑΤΟ.

Οι «27» ζητούν από όλα τα μέρη να τερματίσουν κάθε μορφή βίας, να λάβουν ειδικά μέτρα για την προστασία όλων των ευάλωτων ομάδων, να επιτρέψουν πλήρη και ασφαλή πρόσβαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα τμήματα της χώρας, προειδοποιώντας ότι «οι υπεύθυνοι παραβάσεων του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Στην ίδια τη Συρία συνεχίζονται οι σκληρές μάχες κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπιού και της Μάαρετ αλ Νούμαν, όπου αντικαθεστωτικές πηγές υποστήριζαν ότι βομβαρδίζονται κατοικημένες περιοχές με δεκάδες θύματα, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν εκκαθαρίσει από «τρομοκρατικές ομάδες» αρκετές περιοχές.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Τοπικές εκλογές στη Δυτική Οχθη

Δε στήνονται κάλπες στη Λωρίδα της Γάζας

Από τις προετοιμασίες στη Δυτική Οχθη
Από τις προετοιμασίες στη Δυτική Οχθη
ΡΑΜΑΛΑ.--

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Παλαιστίνιοι της Δ. Οχθης για να εκλέξουν τοπικά και δημοτικά συμβούλια. Κάλπες δε στήνονται στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η «Χαμάς» αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις εκλογές κατηγορώντας τη «Φατάχ», που κρατά τα ηνία στη Δυτική Οχθη, ότι παρεμποδίζει την ελεύθερη πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών της σε αυτό το κομμάτι του παλαιστινιακού εδάφους και αρνούμενη τις αντίστοιχες κατηγορίες που η «Φατάχ» εκτόξευσε σε βάρος της.

Από τις εκλογές θα αναδειχθούν 94 νέα τοπικά συμβούλια με 1.000 αιρετούς και την εκλογή τους διεκδικούν περίπου 4.700 υποψήφιοι, εκ των οποίων το 25% είναι γυναίκες και κυρίαρχο θέμα είναι η αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασης.

Πρόκειται για την πρώτη εκλογική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στα παλαιστινιακά εδάφη μετά τις βουλευτικές του 2006 που έφεραν την πλειοψηφία στην ισλαμιστική «Χαμάς» και τα όσα ακολούθησαν με τις αιματηρές ενδο-παλαιστινιακές συγκρούσεις, το 2007, στη Γάζα. Κανονικά θα έπρεπε να έχουν διεξαχθεί, ήδη, εδώ και περίπου δύο χρόνια βουλευτικές εκλογές και τοπικές αλλά βρισκόταν σε εξέλιξη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγάλες παλαιστινιακές παρατάξεις που σήμερα έχουν «παγώσει». Αφού η «Χαμάς» θα μποϊκοτάρει τη διαδικασία, το ενδεχόμενο ποσοστό που θα λάμβανε εκτιμάται ότι θα μπορέσει να προσεγγιστεί μέσα από το ποσοστό της αποχής που θα καταγραφεί. Στις τοπικές εκλογές το 2005, η αποχή δεν είχε ξεπεράσει το 20%.

Βέβαια, μπορεί η προσέγγιση αυτή να αποβεί παραπλανητική καθώς και πολλοί υποψήφιοι της «Φατάχ» συμμετέχουν ως αντίπαλοι υποψήφιοι μεταξύ τους και υπάρχουν και πολλοί ανεξάρτητοι.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Αιματηρή επίθεση με πολλά ερωτηματικά

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Οσμή διχασμού αναδίνει η ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, χτες το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Σασίν, της συνοικίας Ασχραφίγια της λιβανικής πρωτεύουσας, όπου κατοικεί κυρίως χριστιανικός πληθυσμός, και ως πρώτο απολογισμό έχει οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της υπηρεσίας Πληροφοριών και Εσωτερικής Ασφάλειας, Ουισάμ αλ Χάσαν, και τουλάχιστον 78 τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός Μικάτι συγκάλεσε, αργά χτες, έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας και έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα. Εκατοντάδες Λιβανέζοι σε σουνιτικές συνοικίες πολλών πόλεων κατέκλυσαν τους δρόμους διαδηλώνοντας για το θάνατο του αλ Χάσαν, ενώ η σιιτική «Χεζμπολάχ» καταδίκασε τη δολοφονία.

Ο αλ Χάσαν ήταν «φιλικά προσκείμενος» στον Σάαντ Χαρίρι, ηγέτη του σουνιτικού κόμματος «Μέλλον», και θεωρούνταν ιθύνων νους των ερευνών που οδήγησαν στη σύλληψη, τον Αύγουστο, του πρώην υπουργού Πληροφοριών, Μισέλ Σαμάχα, με την κατηγορία της συνεργασίας με Σύρους αξιωματούχους για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων στο Λίβανο. Επίσης, ήταν βασικός μάρτυρας στην υπόθεση της δολοφονίας του πρωθυπουργού Χαρίρι, το 2005, για εμπλοκή στην οποία κατηγορήθηκαν και τέσσερα μέλη της σιιτικής «Χεζμπολάχ», κάτι που η οργάνωση διαψεύδει.

Η ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε 200 μέτρα από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος «Καταέμπ» των Χριστιανών Φαλαγγιτών, συνεργατών των Ισραηλινών εισβολέων στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Στην περιοχή βρίσκονται και τα γραφεία της «Συμμαχίας της 14ης Μαρτίου» υπό τον Χαρίρι - συμμετέχει και το «Καταέμπ» - που πρωτοστάτησε στις εξελίξεις οι οποίες οδήγησαν στην αποχώρηση του συριακού στρατού από το Λίβανο και αποτελεί σταθερό σύμμαχο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η «Συμμαχία» επρόκειτο να συνεδριάσει αργά το βράδυ αλλά ο Χαρίρι έσπευσε να δυναμιτίσει περαιτέρω την εκρηκτική ατμόσφαιρα κατηγορώντας τη Συρία ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονική επίθεση.

Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε καμία επίσημη ανάληψη ευθύνης. Την καταδίκη τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη τόσο μεγάλη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό από το 2008.

ΑΜΜΑΝ.- Κατέρρευσε αργά το απόγευμα χτες η οροφή ενός εμπορικού κέντρου στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ιορδανίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά πέντε περαστικοί. Η ιορδανική αστυνομία, αρχικά, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για έκρηξη αλλά έσπευσε να ανασκευάσει αποδίδοντας το αρχικό λάθος στον πανικό που προκλήθηκε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ