ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δικαίωμα η δωρεάν ασφαλής μεταφορά

Δυναμικά διαδήλωσαν χτες στο υπουργείο Εσωτερικών μαθητές και γονείς τους

Μαθητές από διάφορα σχολεία της Αττικής με τους γονείς τους, ενωμένοι με τα ίδια προβλήματα, την αγανάκτηση, την αγωνιστική διάθεση, διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών διεκδικώντας να ξεκινήσει επιτέλους η δωρεάν μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Παράλληλα απαίτησαν να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με τη δημιουργία κρατικού ενιαίου φορέα για τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών.

Τον τόνο έδωσαν οι μαθητές: Από ειδικά σχολεία, των οποίων οι μαθητές είτε μεταφέρονται με ευθύνη των γονιών τους - αν και εφόσον μπορούν - για να κάνουν τρίωρα λόγω ελλείψεων, είτε μένουν κλεισμένοι σπίτι. Από μουσικά σχολεία για τα οποία η εξασφάλιση μετακίνησης συνδέεται με τη λειτουργία τους καθώς υπάρχουν τέσσερα σε όλη την Αττική. Από περιοχές της Αττικής όπου τα σχολεία απέχουν χιλιόμετρα από τα σπίτια των παιδιών. Τα παιδιά με συνθήματα, μουσική και τραγούδι φώναξαν την απαίτηση να τους αποδοθεί αυτό που δικαιούνται: ένα μέσο να πάνε στο σχολείο. Εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την πολιτική που τους έχει «πουλήσει» την ίδια στιγμή που χαρίζει χρήματα και δικαιώματα στο μεγάλο κεφάλαιο και που και εκείνη την ώρα που διαδήλωναν για τα αυτονόητα, παζάρευε δικαιώματα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η ΑΣΓΜΕ, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας - Ανατολικής Αττικής - Πειραιά, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων που αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους για το ζήτημα της μεταφοράς. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ενώ την αλληλεγγύη στον αγώνα τους εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης.

Αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χ. Αθανασίου από τον οποίο εισέπραξαν κατανόηση για το πρόβλημα, όχι όμως συγκεκριμένη δέσμευση για άμεση και μόνιμη λύση. Από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν χρειάζονται συμπόνια αλλά λύσεις και εξήγγειλαν συνέχιση της πρωτοβουλίας συντονισμού, κατά τόπους κινητοποιήσεις και περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

  • Συνέχεια στις κινητοποιήσεις για το πρόβλημα της μεταφοράς δίνουν τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία όλης της χώρας, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων των μαθητών τους. Σήμερα, προγραμματίζονται μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα σε κεντρικά σημεία των πόλεων όπου λειτουργούν τέτοια σχολεία. Στην Αθήνα, το σημείο συνάντησης είναι η οδός Ερμού, το μεσημέρι. Την Τρίτη 23 Οκτώβρη θα γίνουν αποχές, πορείες σε κεντρικούς δρόμους και επίδοση ψηφισμάτων.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
Καταγγέλλει «τραμπουκισμούς» σε βάρος μαθητών

Καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα και οργανώνει παν-μαθητικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 24 Οκτώβρη

Τη λυσσασμένη αντίδραση δήθεν «αγανακτισμένων γονιών» μετρημένων στα δάχτυλα ενός χεριού προκάλεσε η απόφαση των μαθητών του Γυμνασίου της Περίστασης Πιερίας, να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 18 Οκτώβρη.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Περίστασης βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σε κατάληψη, με το πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πιερίας. Μέσα από Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Από νωρίς το πρωί, της Πέμπτης, αντιπροσωπεία μαθητών του Συντονιστικού και εργαζόμενοι από το ΠΑΜΕ βρέθηκαν έξω από το Γυμνάσιο, καλώντας και τους καθηγητές του σχολείου να συμπορευτούν στον αγώνα. Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε μια μικρή ομάδα γονιών, η οποία άρχισε να επιτίθεται φραστικά στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Μάλιστα, δεν δίστασε να επιτεθεί στον πρόεδρο του 15μελούς, με αποτέλεσμα να χτυπήσει βαρύτερα το πόδι του που ήταν ήδη σε γύψο.

Οι μαθητές ζήτησαν να φύγει η ομάδα των γονιών, ώστε να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη πορεία τους. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα. Αποδείχθηκε ότι στόχος των «αγανακτισμένων» ήταν να εμποδίσουν τη συμμετοχή των μαθητών στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Οι μαθητές, δε λύγισαν και την επόμενη μέρα, χτες, πραγματοποίησαν πορεία από την Περίσταση ως το Δημαρχείο της Κατερίνης.

Το ΣΑΣΠ χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών του Γυμνασίου της Περίστασης. Καλεί όλα τα 5μελή και τα 15μελή των σχολείων της Πιερίας να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στο παν-μαθητικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 24/10 στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Καλεί τους μαθητές, μέσα από γενικές συνελεύσεις, να οργανώσουν την πάλη τους, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της Συγκυβέρνησης και της ΕΕ που τους στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση, να σηκώσουν μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία και την καταστολή.

Να σταματήσουν οι εισαγγελικές παρεμβάσεις στα σχολεία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με αφορμή την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τις καταλήψεις στα σχολεία, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας την παρακάτω Ερώτηση:

«Με πρόσφατη παρέμβασή του, προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητά τη "νουθέτηση" των μαθητών και των γονιών τους με την απειλή ότι η "κατάληψη σχολικών συγκροτημάτων και διακοπή λειτουργίας των σχολείων" συνιστά αξιόποινη πράξη και διώκεται αυτεπάγγελτα έχοντας σαν τιμωρία ποινή φυλάκισης 6 μήνες έως 5 έτη.

Αλήθεια, τι πρέπει να γίνει όταν υπάρχει διακοπή λειτουργίας των σχολείων με ευθύνη της ίδιας της πολιτείας λόγω έλλειψης σχολικών κτιρίων και αιθουσών, έλλειψης βιβλίων και εκπαιδευτικών, σταμάτημα της μεταφοράς των μαθητών και μετακύλιση του κόστους στο ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα κ.ά. Οταν οι μαθητές στοιβάζονται σε 30άρια τμήματα, σε σχολικά κτίρια ασυντήρητα, βορά της κάθε "φιλεύσπλαχνης" επιχειρηματικής χορηγίας, αρκετοί από αυτούς υποσιτιζόμενοι επειδή οι γονείς τους χτυπιούνται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αξιοποιείται ως πρόσχημα το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), το οποίο όπως είναι γνωστό θεσπίστηκε από προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και είχε σαν αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να οδηγηθούν σε μαθητοδικεία εκατοντάδες μαθητές που αγωνίζονταν για το δικαίωμά τους στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Ουσιαστικά η επιλεκτική αυτή παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει σαν στόχο να τρομοκρατήσει μαθητές και γονείς που σηκώνουν ανάστημα και αντιπαλεύουν την πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής συγκυβέρνησης που διαχρονικά απαξιώνουν τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία μετατρέποντάς την σε εμπόρευμα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να σταματήσει άμεσα τις παρεμβάσεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στα σχολεία και την ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών.
  • Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πέτυχε μείωση στα εισιτήρια εκπαιδευτικών

Μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ Πειραιά, ο αγώνας έφερε τα πρώτα αποτελέσματα για τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών της από και προς τη Σαλαμίνα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΛΜΕ, οι δύο κοινοπραξίες «Αγ. Νικόλαος» και Ε/Γ-Ο/Γ μειώνουν κατά 50% το εισιτήριο για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται πεζή από και προς τη Σαλαμίνα. Η μείωση είναι ήδη σε ισχύ από προχτές. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους την κάρτα μέλους της ΟΛΜΕ ή βεβαίωση από το σχολείο (εφόσον τους ζητηθεί).

Η μερική αυτή επιτυχία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, δεν λύνει βέβαια το πρόβλημα της μετακίνησης των εκπαιδευτικών από και προς τα νησιά. «Το αίτημά μας προς το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση γενικότερα εξακολουθεί να είναι η χορήγηση σχετικού κονδυλίου για να μετακινούνται δωρεάν οι εκπαιδευτικοί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ