ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαμαρτυρίες ναυτών για την εμπλοκή των πλοίων τους σε ΝΑΤΟικές αποστολές

Αναφορές στρατευμένων από το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Ρίτσος» και από τη φρεγάτα «Ναβαρίνον»

ΓΕΝ

Αντιδράσεις ανάμεσα στους στρατευμένους προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προσδένουν ολοένα και περισσότερο τις Ενοπλες Δυνάμεις στους σχεδιασμούς και στις διαταγές των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, μετατρέποντας τη χώρα σε στόχο, με τεράστιους κινδύνους για όλο τον πληθυσμό.

Ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό, το σύνολο του στόλου συμμετέχει τακτικά σε ΝΑΤΟικές αποστολές, με τελευταίο παράδειγμα την εμπλοκή της φρεγάτας «Ελλη» στη συνοδεία αμερικανικών πλοίων που βρίσκονται στην Ανατ. Μεσόγειο. Μια περιοχή που συγκεντρώνει διαρκώς στρατιωτικές δυνάμεις από ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη, αυξάνοντας επικίνδυνα την ένταση.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, ναύτες που υπηρετούν τη θητεία τους σε πλοία του στόλου «ταράζουν τα νερά». Βγαίνουν στην αναφορά και διαμαρτύρονται για τη μετατροπή της χώρας σε αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, που σπέρνει το θάνατο και κάνει πρόβες πολέμου. Καταγγέλλουν τη συμμετοχή των πλοίων τους σε ΝΑΤΟικές αποστολές και ασκήσεις, συνολικά την ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας και το σχεδιασμό της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τις υπάρχουσες βάσεις και να δημιουργήσει νέες.

Πλοία με βαρύ ΝΑΤΟικό «βιογραφικό»

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της φρεγάτας «Ναβαρίνον». Στο πλαίσιο της «συνεισφοράς» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στους πολέμους και τις επιδρομές του ΝΑΤΟ, σε βάρος των λαών της περιοχής, η φρεγάτα πήρε μέρος το 2017 στην επιχείρηση «Sea Guardian», η οποία διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων από διάφορες χώρες - μέλη του.

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση αυτή αποτελεί τη μετεξέλιξη της επιχείρησης «Active Endeavour» και έχει στόχο τον «έλεγχο και την ασφάλεια» του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνδέεται επιχειρησιακά με την επιχείρηση «SOPHIA» της ΕΕ στη Λιβύη.

Στο πλαίσιο μάλιστα της «Sea Guardian» η φρεγάτα «Ναβαρίνον» πραγματοποίησε «εστιασμένες επιχειρήσεις», που προέβλεπαν την ανάπτυξη ναυτικής ομάδας στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ενάντια στους λαούς της περιοχής. Συμμετείχαν σ' αυτές μεταξύ άλλων και πλοία από την Ιταλία και την Τουρκία.

Το Μάρτη του 2017, το ίδιο πλοίο συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με μονάδες της Μόνιμης ΝΑΤΟικής Ναυτικής Δύναμης, Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου και κεντρικού Αιγαίου. Συμμετείχαν επίσης η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» καθώς και αεροσκάφη «Μ-2000» της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και η ισπανική φρεγάτα ESPS MENDEZ NUNEZ, η καναδική φρεγάτα HMCS ST JOHN'S και το ισπανικό πλοίο γενικής υποστήριξης ESPS PATINO. Η άσκηση απέβλεπε στην ενδυνάμωση της μηχανής του ΝΑΤΟ και στην προετοιμασία της για συγχρονισμένες δολοφονικές αποστολές.

Επίσης, το καλοκαίρι του 2018 πραγματοποιήθηκε διήμερη συνεργασία του «Ναβαρίνον» με τη «Sea Guardian».

Αντίστοιχο «ιστορικό» έχει και το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) «Ρίτσος», απ' όπου ξεχωρίζει η συμμετοχή του στη ΝΑΤΟική Δύναμη SNMG-2. Για παράδειγμα, το 2017, ως μέλος αυτής της δύναμης, το «Ρίτσος» πήρε μέρος και στη ΝΑΤΟική άσκηση «Sea Breeze» στη Μαύρη Θάλασσα. Στις αρχές του 2018 συμμετείχε στην επιχείρηση «Sea Guardian».

Επίσης, πήρε μέρος και στην άσκηση «NOBLEDINA» μαζί με άλλα ελληνικά, ισραηλινά και αμερικανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη στην περιοχή νότια της Κρήτης. Το καλοκαίρι του 2018 ακολούθησε νέα συμμετοχή του «Ρίτσος» στη SNMG-2. Ολα αυτά είναι ασκήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών στην περιοχή.

«Η σημαία του ΝΑΤΟ δεν ταιριάζει σε κανένα ελληνικό πλοίο»

Η σταθερή συμμετοχή αυτών των δύο πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και αποστολές αποτελεί μικρό δείγμα της συνολικής εμπλοκής των ίδιων αλλά και των υπόλοιπων πολεμικών πλοίων, όπως και του συνόλου των ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων στις δραστηριότητες της λυκοσυμμαχίας.

Για όλα αυτά συζητήσαμε με τους ναύτες Ηλία Μπιλάλη και Σταύρο Παπαδάκη. Ο ναύτης Ηλίας Μπιλάλης (Στρατεύσιμος Δίοπος Μηχανικός - Τ/ΜΗΧ) από το «Ρίτσος» ανέφερε:

«Η εμπλοκή της χώρας μας στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ, οι πρόβες πολέμου, οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις κι αποστολές στόχο έχουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ, έναντι των ανταγωνιστών τους. Δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικάνικη βάση, σε ορμητήριο πολέμων και σε μαγνήτη πιθανών επιθέσεων.

Δηλώνω τη διαμαρτυρία μου για τη διάθεση του πλοίου που υπηρετώ, του στόλου και γενικότερα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

Η σημαία του ΝΑΤΟ δεν ταιριάζει σε κανένα ελληνικό πλοίο.

Ζητάω:

  • Να επιστρέψουν όλα τα πλοία του στόλου πίσω στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις κι αποστολές.
  • Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.
  • Να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ».

Επίσης, ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης (Στρατεύσιμος Δίοπος Μηχανικός - Τ/ΜΗΧ) από τη φρεγάτα «Ναβαρίνον» ανέφερε:

«Το ΝΑΤΟ δολοφονεί. Ξαναχαράζει σύνορα και σφαίρες επιρροής με το αίμα των λαών. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια γιγαντιαία αμερικάνικη βάση. Στο αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Τα συμφέροντα που υπηρετούν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του ελληνικού λαού. Αντίθετα, μας μπλέκουν στις δολοφονικές τους επιθέσεις και τις πρόβες πολέμου που κάνουν. Μετατρέπουν τη χώρα μας σε στόχο.

Μέσα από τη φρεγάτα "Ναβαρίνο" δηλώνω τη διαμαρτυρία μου για τη διάθεση του πλοίου μου, του στόλου και γενικότερα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις διαταγές των δολοφόνων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Τα αιματοβαμμένα ΝΑΤΟικά σύμβολα ντροπιάζουν τα πλοία του ελληνικού Στόλου.

Ζητάω:

  • Να φύγουν οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ από τις ελληνικές θάλασσες και την υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Καμιά συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις κι αποστολές.
  • Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.
  • Να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ».

Είναι αναγκαίο πλέον να σταματήσουν να αποπλέουν πλοία του ελληνικού στόλου για ΝΑΤΟικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας!


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταργηθεί το αυτόφωρο για τα εγκλήματα διά του Τύπου

Κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή

Τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση του αυτόφωρου για εγκλήματα που τελούνται διά του Τύπου κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, την Παρασκευή 19 Οκτώβρη, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το «πόθεν έσχες».

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, καταργήθηκε ο χαρακτηρισμός των εγκλημάτων διά του Τύπου υποχρεωτικά ως αυτόφωρων. Εντούτοις, δεν ακολούθησε, όπως θα έπρεπε, η κατάργηση του άρθρου 242 παρ. 3 του ΚΠοινΔ, σύμφωνα με την οποία τα εγκλήματα που τελούνται διά του Τύπου θεωρούνται πάντοτε αυτόφωρα». Προκειμένου να λυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά «και να πάψει να υπάρχει αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση των εγκλημάτων που τελούνται διά του Τύπου από όλα τα υπόλοιπα ποινικά αδικήματα, σε σχέση με τον χαρακτηρισμό τους ως αυτόφωρων, προτείνεται η κατάργηση του άρθρου 242 παρ. 3 του ΚΠοινΔ».

Στη βάση αυτή, το άρθρο της τροπολογίας αναφέρει ακριβώς ότι «καταργείται η παράγραφος 3 του άρθρου 242 ΚΠοινΔ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ