ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΚΟΤΖΙΑ
Κοινό ζητούμενο η προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Eurokinissi

Η παραίτηση - κατ' άλλους αποπομπή - του Ν. Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών την περασμένη Τετάρτη σήκωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη συζήτηση, που όμως επιχειρήθηκε να εστιάσει σε δευτερεύουσες πλευρές, σε «προσωπικές διαμάχες» και «δεσμεύσεις».

Χωρίς να αγνοεί κανείς και τέτοιες πλευρές, η ουσία πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναζητηθεί αλλού: Η σημαντική αυτή εξέλιξη, που σε κάθε περίπτωση και σε πρώτη ανάγνωση ήρθε να επιβεβαιώσει την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο, δεν μπορεί παρά να ιδωθεί μέσα στο αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης.

Το πλαίσιο αυτό άλλωστε είναι όχι παράγοντας κυβερνητικής «διγλωσσίας», όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά «συγκολλητική ουσία» της κυβέρνησης, της οποίας η αποφασιστικότητα να υπηρετήσει τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς βαθαίνει συν τω χρόνω.

Οσο για τις επιμέρους διαφωνίες ή επιδιώξεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, αυτό ακριβώς έχουν ως περιεχόμενο, δηλαδή το πώς θα υπηρετηθούν καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελούν την κοινή «βάση» σύσσωμης της κυβέρνησης.

ΑμερικανοΝΑΤΟική προσήλωση...

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ανακοινώνοντας την αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά από τον πρωθυπουργό, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαλύσει ενδεχόμενες αμφιβολίες για την προσήλωσή του στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς πριν καν αυτές εκδηλωθούν, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου «να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών».

Λίγο αργότερα, την ίδια μέρα, τη διαβεβαίωση αυτή επανέλαβε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας δήλωση για το θέμα έξω από το Μαξίμου, μήνυμα που έστειλε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Την ίδια διαβεβαίωση επέμεινε να επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός όλη τη βδομάδα, ενώ κυριάρχησε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου δήλωσε ότι ο Ν. Κοτζιάς αφήνει ένα πολύ σημαντικό έργο και έχει ανεβάσει «πολύ ψηλά τον πήχη» στην εξωτερική πολιτική. Υπερασπίστηκε πάντως και τον Π. Καμμένο, λέγοντας πως σε όλες τις κυβερνήσεις συνεργασίας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, εντούτοις στο εξωτερικό όλοι πρέπει να εμφανίζονται με «καπέλο» την εθνική γραμμή.

Εξάλλου, παρά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου την Τετάρτη - που υποτίθεται ότι «ξεχείλισε το ποτήρι» - πως «το τρένο της κυβέρνησης έχει σαφή κατεύθυνση και προχωρά σταθερό στον προορισμό του, και όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο», κανείς δεν μπορεί να «κατηγορήσει» τον πρώην υπουργό για το αν βρίσκεται ή όχι στο αμερικανοΝΑΤΟικό αυτό «τρένο».

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι μετά την πρόωρη αποχώρησή του από το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Τρίτη - όπου, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, αντάλλαξε κατηγορίες με τον Π. Καμμένο για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων τους, με τον πρωθυπουργό να κρατά «ίσες αποστάσεις» - ο Ν. Κοτζιάς επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (είχε μόλις επιστρέψει από επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ενόψει του νέου γύρου διεργασιών στο Κυπριακό) και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συζήτησαν το αν η παραίτησή του θα είχε νομικές συνέπειες στη συμφωνία των Πρεσπών και στις σχετικές διευθετήσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία.

...και «επόμενη πίστα»

Σίγουρο είναι επίσης ότι πολλές διεργασίες και σε διάφορες κατευθύνσεις εξελίσσονται στο παρασκήνιο, όπως και ότι το μπλέξιμο της χώρας στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «τρέχει» σε πολλά επίπεδα, που θα φανεί το επόμενο διάστημα κατά πόσο συνδέονται και με τις εξελίξεις αυτές. Πολλά, για παράδειγμα, γράφτηκαν μέσα στη βδομάδα, τόσο για τα «εναλλακτικά σχέδια» των ευρωατλαντικών διευθετήσεων στα Βαλκάνια, όσο και για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και την Κύπρο, όπου «ζεσταίνεται» όπως όλα δείχνουν μια επανέναρξη των συνομιλιών, με βασικό διακύβευμα τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή.

Αλλωστε, δεν μπορεί κανείς παρά να σημειώσει και τη συγκυρία της παραίτησης Κοτζιά, λίγες μέρες μετά από όσα συνέβησαν με την επίσκεψη Καμμένου στις ΗΠΑ, ο οποίος - συνοδεία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ - βρέθηκε και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δίνοντας βαρβάτα διαπιστευτήρια, «ανοίγοντας» θέμα εγκατάστασης νέων και επέκτασης παλιών αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Αλλά και καταθέτοντας «εναλλακτικά σενάρια» για το πώς μπορεί να υπηρετηθεί η στρατηγική της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, που έχει την υπογραφή του Κοτζιά. Σενάρια όπως αυτά, σύμφωνα με όσα γράφτηκαν τις προηγούμενες μέρες στον Τύπο, είχαν συζητηθεί μεταξύ άλλων και στους διαδρόμους της πρόσφατης ΝΑΤΟικής Συνόδου των υπουργών Αμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μέσα σε αυτό το κοινό αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο το οποίο υπηρετεί η κυβέρνηση όπου μπορεί κανείς να αναζητήσει και τις όποιες απαντήσεις και σε ζητήματα που εμφανίζονται ως «ακατανόητα» (κατά τον χαρακτηρισμό του Ν. Κοτζιά την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του κόμματός του, «Πράττω»), όπως το πώς γίνεται να φεύγει ο υπουργός που «έτρεξε» τη συμφωνία των Πρεσπών ενώ ο πρωθυπουργός δηλώνει την προσήλωσή του σε αυτή.

Οπως και να 'χει, το βασικό για το λαό μας είναι ότι η εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς βαθαίνει, φέρνοντας μαζί της τεράστιους κινδύνους. Οι εξελίξεις απαιτούν τον ίδιο όχι θεατή των επικίνδυνων σχεδιασμών, αλλά πρωταγωνιστή της πάλης για απεμπλοκή της χώρας από αυτούς.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Ορόσημο» της παραπέρα εμπλοκής η επίσκεψη Καμμένου στις ΗΠΑ

Την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιοχή σκιαγράφησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μιλώντας την Παρασκευή στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στην Σούδα.

Εχοντας συνοδεύσει ο ίδιος τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο στις ΗΠΑ, ο Πάιατ θύμισε ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζ. Μάτις «αναγνώρισε τον ζωτικό ρόλο της χώρας στη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας. Εξέφρασε την εκτίμησή μας για την ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας των Βαλκανίων, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συμφωνία των Πρεσπών, και επαίνεσε τις ισχυρές επενδύσεις της Ελλάδας στις αμυντικές της δυνατότητες. Και, φυσικά, ξεχώρισε τη βάση της Σούδας ως τη ναυαρχίδα της συνεργασίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

Χαρακτήρισε δε τη συνάντηση Μάτις - Καμμένου και τους «επαίνους» που απευθύνθηκαν στον Ελληνα υπουργό «ορόσημο στην εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεών μας, στην ανανέωση της συμμαχίας μας στο ΝΑΤΟ και στη διαμόρφωση της ατζέντας μας για την άμυνα και την ασφάλεια, καθώς βασιζόμαστε στην επιτυχία της ΔΕΘ και προχωράμε προς τον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας τον Δεκέμβριο».

Χαρακτήρισε τη Σούδα «στρατηγικά σημαντική περιοχή» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Οτι το ΚΕΝΑΠ «συνέβαλε επίσης στην οικοδόμηση γεφυρών με πολλά έθνη που δεν είναι μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», π.χ. Ουκρανία και Γεωργία. Επίσης ότι το ΚΕΝΑΠ «προωθεί την αμερικανική στρατηγική για δέσμευση της Ελλάδας ως πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας». Οτι η Ελλάδα «εδράζεται στο πλέγμα 3 στρατηγικών συνόλων προβλημάτων. Από τα ανατολικά, υπάρχει η συνεχιζόμενη συριακή διαμάχη, η απειλή του Ιράν και οι ασύμμετρες απειλές από την Ανατολική Μεσόγειο. Προς το νότο, βλέπουμε συνεχιζόμενη αστάθεια, άφιξη προσφύγων και άλλα προβλήματα που προκύπτουν από μια ακόμη μη ενωμένη Λιβύη, και βόρεια, η Ρωσία εξακολουθεί να απειλεί τη συλλογική μας ασφάλεια μέσω της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας, της στρατιωτικοποίησης της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και της κακοήθους επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια».

Χαρακτήρισε δε την Ελλάδα «βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση και των τριών αυτών περιοχών. Μέσω της δημιουργίας νέων εταιρικών σχέσεων, όπως οι τριμερείς διάλογοι με την Κύπρο και την Αίγυπτο, και με την Κύπρο και το Ισραήλ, η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο που θα αποδώσει μερίσματα..».

Περιγράφοντας κομμάτια αυτού του σχεδιασμού, αναφέρθηκε στην περσινή πείρα - όταν «η Ελλάδα συνέβαλε τεράστια στην επιτυχία της (σ.σ. άσκησης) "Atlantic Resolve", επιτρέποντας σε ένα σημαντικό τμήμα της 10ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ να εισέλθει στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να αναχωρήσει από την Αλεξανδρούπολη». Ενώ πρόσθεσε ότι «φέτος η κίνηση των ελικοπτέρων θα επικεντρωθεί στο Στεφανοβίκειο (σ.σ. η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων προβλέπει τη στάθμευση εκεί έως 31 ελικοπτέρων των Αμερικανών, με το πρόσχημα της συνεκπαίδευσης) και θα περιλαμβάνει περισσότερα αεροσκάφη και στρατιώτες από ποτέ». Αναφέρθηκε επίσης σε συνεκπαιδεύσεις πεζοναυτών των δύο μερών και τη στάθμευση αμερικανικών UAV στη Λάρισα, ως σημεία αναφοράς το 2018.

Χαιρέτισε εξάλλου «τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναλάβει πρόσθετες αποστολές του ΝΑΤΟ και να ασκήσει ηγετικό ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια», όπως το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «το 2018 αύξησε το αποτύπωμά της στο Αφγανιστάν», στέλνοντας «ομάδα συμβούλων» στην Αφγανική Πολεμική Αεροπορία στην Καμπούλ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Π. Καμμένος διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά για το ρόλο ΑμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα που προτίθεται να παίξει στην ευρύτερη περιοχή: «Η περιοχή μας, ιδιαίτερα ο χώρος μεταξύ Σουέζ, Κύπρου, Κρήτης και Μάλτας, είναι (...) ενας χώρος ο οποίος μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να ελεγχθεί και παράλληλα, όπως αντιλαμβάνεστε και με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, οι ευθύνες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επεκτείνονται κατά αρκετά μίλια από ό,τι είναι σήμερα».

Μαζί από άλλη μπάντα...

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κίνησης «Πράττω», της οποίας ηγείται ο Ν. Κοτζιάς, όπου αποφασίστηκε ότι η συμπόρευση με την κυβέρνηση συνεχίζεται. «Είμαστε κομμάτι του λαϊκού κινήματος που σήμερα κυβερνά», υποστήριξε ο Ν. Κοτζιάς, ενώ έβαλε εναντίον του Π. Καμμένου, λέγοντας πως το υπουργείο Αμυνας δεν διαδραματίζει ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του κράτους, αλλά οφείλει να υπερασπίζεται τις επιλογές της διπλωματίας. Προανήγγειλε ακόμη «πρωτοβουλίες» σχετικές με τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων και του υπουργείου Αμυνας, ενώ δήλωσε ότι αυτοί που πετάνε λάσπη έχουν τα πιο λερωμένα χέρια. Παράλληλα, απαντώντας στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι είναι ακατανόητοι οι λόγοι της παραίτησής του, ο Ν. Κοτζιάς προέτρεψε το Μαξίμου να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησής του.

  • Να σημειωθεί ότι το Σάββατο το πρωί αναμένεται να γίνει η παραλαβή - παράδοση στο ΥΠΕΞ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ