ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνει το μαύρο άσπρο για τα όσα επικίνδυνα για το λαό έγιναν στις ΗΠΑ

Το χαρτί της οικονομικής και γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας παίζουν τα κυβερνητικά επιτελεία, στον απόηχο της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, πανηγυρίζοντας αφενός για τα όσα αυτή απέφερε για το εγχώριο κεφάλαιο και συσκοτίζοντας ότι η περιλάλητη αναβάθμιση ισοδυναμεί με μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, χτες, μίλησε για «απόλυτη επιτυχία» της επίσκεψης, που «επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας της χώρας». Για να γίνει πειστικότερος επικαλέστηκε όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες, την πρωτοβουλία για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, τις τριμερείς με Κύπρο - Ισραήλ και Κύπρο - Αίγυπτο, καθώς και την τετραμερή με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ βρέθηκαν ζητήματα οικονομίας και ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, για τα οποία μάλιστα δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομίας Ελλάδας και ΗΠΑ, θέματα ασφάλειας και περιφερειακών εξελίξεων, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των «F-16».

Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα ο Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι «κάτι θα ξέρουν από αντισταθμιστικά και εξοπλιστικά», ειδικότερα τη ΝΔ ότι σηκώνει «κουρνιαχτό» προκειμένου να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Υπερασπίστηκε πάντως τη συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ως τη φθηνότερη ενδεδειγμένη λύση, λέγοντας ότι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Προανήγγειλε ενημέρωση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής και εφόσον ζητηθεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Δηλωτική πάντως της κυβερνητικής γραμμής υπεράσπισης της συγκεκριμένης απόφασης ήταν η αποστροφή του πως σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, που διόγκωναν «υπέρμετρα τις εξοπλιστικές δαπάνες για λόγους που δεν είχαν απολύτως να κάνουν με το αμυντικό δόγμα της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως εξυπηρετούσαν αμφιβόλου προέλευσης σκοπιμότητες, από τη δική μας μεριά, εκτιμάμε ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για μία θετική συμφωνία». Δήλωση που κρύβει ότι και αυτή η συμφωνία υπηρετεί ανάγκες ενός σχεδιασμού που γίνεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και πάντως όχι τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Κυβερνητικές πηγές προσπερνούσαν χτες το ενδεχόμενο αντιδράσεων απ' τις Βρυξέλλες για τη συμφωνία για τα «F-16» λέγοντας πως οι εταίροι δεν αντιδρούν και πως ίσως κάποιοι «τους βάζουν λόγια να τα λένε»! Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση από την πλευρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μονοπωλίων να πιέσουν για αντίστοιχες συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα. Ενα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα για το λαό παιχνίδια...

Για το άλλο μεγάλο ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και αφορά στο ρόλο της βάσης της Σούδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χτες σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι τέθηκε θέμα και δεύτερης βάσης στην Κρήτη. Οπως είπε, τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε και δεν υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά το απροκάλυπτο «ξέπλυμα» των ΗΠΑ και της πολιτικής τους, ο Δ. Τζανακόπουλος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας εκ των υστέρων ότι ως κυβέρνηση δεν διαγράφουν γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική Ιστορία ούτε απεμπολούν την πολιτική και θεωρητική τους κριτική, αλλά ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί το σύνολο του λαού και στόχο είχε την ενίσχυση της ανάκαμψης της χώρας και της γεωπολιτικής της σημασίας.

Στο φόντο πάντως των συστάσεων και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και του ίδιου του Ντ. Τραμπ για επίσπευση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, με αντιλαϊκά μέτρα ψηφισμένα και εν αναμονή της εφαρμογής τους και νέα να «ψήνονται» στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο ισχυριζόμενος ότι διαψεύστηκαν «όσοι τις προηγούμενες εβδομάδες προέβλεπαν σε μία ακόμα στιγμή καταστροφολογικού ντεζαβού νέα μέτρα» και ότι «η πορεία της οικονομίας που ανακάμπτει και η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος δεν θα δικαιολογούσαν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο», αντιθέτως, όπως υποστήριξε, το υπερπλεόνασμα «θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη και επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για βήματα μπροστά και για πολύ θετικό κλίμα που διαμορφώνεται ώστε να ολοκληρωθεί η 3η «αξιολόγηση».

ΝΔ
Ταυτίζεται αλλά γκρινιάζει για το ... αντίτιμο

Σύμφωνη με την κυβέρνηση για τα όλο πιο επικίνδυνα για το λαό κομπρεμί με τις ΗΠΑ εμφανίζεται η ΝΔ, και η όποια κριτική της εστιάζει στα ανταλλάγματα που πέτυχε ο Αλ. Τσίπρας για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης, στο ρ/σ «Alpha», είπε: «Πολύ καλό είναι που εκλήθη (σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ) και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Αλλά τι έφερε; Επενδύσεις μόνο λόγια, στην ομογένεια αρνείται να δώσει το δικαίωμα της ψήφου. Και στο επίπεδο των στρατιωτικών συμφωνιών μιλάμε για επέκταση της Σούδας. Μπράβο. Αλλά αφού την επεκτείνουμε, να πάρουμε κάτι. Νοικιάζουμε ένα οικόπεδο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην ΕΡΤ, γνωστοποίησε ότι η ΝΔ σκοπεύει να ζητήσει στη Βουλή (ίσως και σε επίπεδο συζήτησης πολιτικών αρχηγών) ενημέρωση σχετικά με το «τι συμφωνία έγινε για τη Σούδα», με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εστιάζει στο ότι «πρέπει να είναι μια συμφωνία ισορροπημένη».

Εξάλλου, συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ είχε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στη γραμμή του κεφαλαίου, δήλωσε κατόπιν πως «οι επόμενοι 15 μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της Ευρώπης και η τολμηρή ατζέντα την οποία έχει προτάξει ο πρόεδρος Γιούνκερ θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την ευκαιρία να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο». Ακόμα, πως «οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προτείνει η ΝΔ είναι απολύτως εναρμονισμένες με τη στρατηγική της ΕΕ» και με έγνοια να ακουστεί και ο λόγος του εγχώριου κεφαλαίου, χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα, αυτούς τους 15 μήνες, να βρει τη θέση που της αξίζει στο τραπέζι των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης. Ζητήματα που αφορούν την κοινή αμυντική πολιτική, τη μεταναστευτική πολιτική, την πολιτική φύλαξης των συνόρων, είναι ζητήματα στα οποία η Ελλάδα έχει - και μπορεί - να συνεισφέρει θετικά στο διάλογο».

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ

Από τη συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ
Από τη συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ
Συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στη συνάντηση παρευρέθηκε και η επικεφαλής του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά.

Τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, λόγω της παραίτησης γιατρών που έχουν προσληφθεί με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ αρνείται να πληρώσει τις εργοδοτικές εισφορές, επικαλούμενη κωλύματα που προκύπτουν από το νόμο Κατρούγκαλου. Σημείωσαν ακόμα ότι ήδη έχουν παραιτηθεί γιατροί και κινδυνεύουν να σταματήσουν τις λειτουργίες τους ολόκληρες μονάδες.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε τις τραγικές συνέπειες που έχουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ειδικά σε χώρους ευαίσθητους για τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λαμβάνει συγχαρητήρια από την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους λοιπούς εταίρους. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων και την πρόθεση να εξετάσει το ΚΚΕ νομοθετική παρέμβαση και κατάθεση τροπολογίας, ώστε να λυθεί το θέμα.

ΓΕΕΘΑ
Παραπέμπει σε περαιτέρω «διαπραγματεύσεις»

Στο θέμα των «F-16» υπήρξε και μια ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ότι «μετά την έκφραση ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 (Letter of Request από 7/2/2017) ζητήθηκε από τις Αρχές των ΗΠΑ να μας γνωστοποιηθεί το κόστος συγκεκριμένης διαμόρφωσης (Εκδοση VIPER), για το σύνολο ή μέρος του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας».

«Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις», συνεχίζει το Επιτελείο, «το πρόγραμμα για το σύνολο των αεροσκαφών κοστολογείται έως 2,4 δισ. δολάρια. Η τελική αναλυτική απάντηση από τις Αρχές των ΗΠΑ (Letterof Offer & Acceptance) αναμένεται εντός των επόμενων ημερών», προσθέτει.

Το ΓΕΕΘΑ καταλήγει: «Στην παρούσα φάση και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εξετάζεται η αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών η οποία θα γίνει στην ΕΑΒ, με κόστος που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. δολάρια και το οποίο θα προσδιοριστεί τελικά μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των φορέων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των Αρχών των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, για τις ΗΠΑ και την Ουάσιγκτον ετοιμάζεται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, επισήμως για να συμμετάσχει σε σύνοδο, 23 έως 24/10, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με αντικείμενο την «Αντιμετώπιση βίαιου εξτρεμιστικού οργανισμού», μετά από πρόσκληση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Προηγήθηκε η παρουσία του αρχηγού ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO, που έλαβε χώρα στο Ράμσταϊν, της Γερμανίας. Επισήμως, συζητήθηκαν εκεί «θέματα που αφορούν τον αεροπορικό τομέα της Συμμαχίας, το μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον, καθώς και την προετοιμασία της Συμμαχίας, μέσα από εξελιγμένες τεχνολογίες, για μελλοντικές επιχειρήσεις»...

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πικετοφορίες σήμερα και αύριο ενάντια στις συμφωνίες κυβέρνησης - ΗΠΑ

Πικετοφορίες ενάντια στις συμφωνίες κυβέρνησης - ΗΠΑ που φέρνουν κινδύνους στον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής διοργανώνουν, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Καλλιθέα.

Αυριο, Σάββατο, στις 11 π.μ.:

-- Στην Ομόνοια, οι Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου και ΑΕΙ - ΤΕΙ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

-- Στη Ν. Ιωνία, στην πλατεία Συμιριώτη.

-- Στο Μαρούσι, στο σταθμό του ΗΣΑΠ

-- Στην Πετρούπολη, στην Στρογγυλή πλατεία.

-- Στη Νίκαια, στο Περιβολάκι.

-- Στην Ηλιούπολη, στην πλατεία Κανάρια, οι Οργανώσεις Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Παράλληλα, σε πολλούς δήμους και περιοχές της Αττικής θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις και μαζικές εξορμήσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org