ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Καλλιέργεια εφησυχασμού και «αποχρωματισμός» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Σε κάποιες... «δυνάμεις στην Τουρκία» αποδίδει ο υπουργός Εξωτερικών τις πάγιες αξιώσεις που προβάλλει το σύνολο της τουρκικής αστικής τάξης

Με επίκεντρο τα Ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Αγκυρας σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κινήθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στο ρ/σ «Στο κόκκινο». Ο ίδιος, ωστόσο, πατώντας πάνω σε υπαρκτή βάση - ότι αντικειμενικά στο επίκεντρο της προσοχής της Αγκυρας είναι στην παρούσα φάση η Μέση Ανατολή - συνέχισε τις προσπάθειες εφησυχασμού του λαού.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι οι εντεινόμενοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί, οι κλιμακούμενες επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης, ανοίγουν αντικειμενικά ζητήματα αλλαγής συνόρων και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων σε όλο αυτό το τόξο, ματώνοντας τους λαούς.

Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά συνδέονται άμεσα με την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ η εμπλοκή του λαού και της χώρας σε αυτούς βαθαίνει από την πρεμούρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διεκδικήσει ενεργότερο ρόλο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Επιθυμούν να αλλάξουν το status quo»

Επαναφέροντας τη θεωρία περί «νευρικής δύναμης», ο Ν. Κοτζιάς είπε για την Τουρκία: «Εχει πάρα πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Εχει θρησκευτικές, έχει οικονομικές, έχει κοινωνικές, έχει εθνοτικές, έχει ένα περιβάλλον γύρω της όπου υπάρχει πολλή αναταραχή και πόλεμος. Ιδιαίτερα αναφέρομαι στη Συρία και στο Ιράκ. Και όλα αυτά τα προβλήματα κάνουν την κυβέρνηση της Τουρκίας νευρική».

«Στην Τουρκία υπάρχουν αναθεωρητικές δυνάμεις» πρόσθεσε, «που επιθυμούν να αλλάξουν το status quo και μάλιστα, να αλλάξουν διεθνείς συμφωνίες.

Σε ένα βαθμό υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία και εκφράστηκαν από μια σειρά δηλώσεων του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας, οι οποίες ονειρεύονται τον αναθεωρητισμό των συμφωνιών του 20ού αιώνα που προσδιόρισαν και όρισαν τα ίδια τα σύνορα της μεταοθωμανικής Τουρκίας».

Η κλιμάκωση των τοποθετήσεων από την τουρκική πλευρά, βέβαια, δεν υποδηλώνει ότι όλα αυτά προωθούνται απλά από «κάποιες δυνάμεις», αλλά επιβεβαιώνει ότι αποτελούν πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Το Αιγαίο, η Μοσούλη και οι ματωμένοι δρόμοι της Ενέργειας

Εκτιμώντας ότι για την ώρα η Αγκυρα εστιάζει το ενδιαφέρον της στη Μ. Ανατολή, ο Ν. Κοτζιάς παραδέχεται ότι στο στόχαστρο βρίσκεται πάντα και το Αιγαίο: «Κάνουν λάθος που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης και αυτό δεν το κάνουν κοιτώντας προς την Ελλάδα αυτή τη στιγμή - στο μυαλό τους έχουν πάντα και τα ζητήματα του Αιγαίου ασφαλώς - αλλά κοιτάνε τη Μοσούλη, την οποία διεκδικούσαν από τις αρχές του 20ού αιώνα (...) Εκεί που είναι οι μεγάλες πηγές πετρελαίου και υπάρχουν και τουρκογενείς πληθυσμοί. Και βέβαια αυτό συνδέεται, επίσης, με μια προσπάθεια αποτροπής να διαμορφωθεί μια κομβική ζώνη, από το Ιράκ στη Συρία και από τη Συρία μέχρι τη Μεσόγειο, που θα επέτρεπε να υπάρξουν μεγάλοι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου που να μην διασχίζουν την Τουρκία, μολονότι προέρχονται από τα ανατολικά της.

Γιατί μέχρι τώρα όπως ξέρετε όλοι οι αγωγοί, με την εξαίρεση ενός, βγαίνουν μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Εντούτοις, αν φτιαχτεί ένα Ιράκ και μια Συρία, τα οποία είναι λειτουργικά κράτη ενσωματωμένα στο διεθνές σύστημα και υπάρχει μάλιστα και μια κομβική ζώνη σε αυτά τα δυο, είναι ολοφάνερο ότι υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι για τους αγωγούς και αυτό επιτείνει τη νευρικότητα της Τουρκίας».

Απέναντι σ' όλα αυτά που και ο ίδιος αναγνώρισε ως υπαρκτούς κινδύνους, επέμεινε, ωστόσο, στην προσπάθεια εφησυχασμού από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Εφτασε να ισχυριστεί ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική αυτό που κάνει είναι να μην αφήσει αυτή η νευρικότητα (σ.σ: της Τουρκίας) να εκφραστεί στην εξωτερική πολιτική»!

«Χρειάζεται να υιοθετούμε μετριοπαθή προσέγγιση και να μην είμαστε υπερβολικοί» ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει και να υποτιμηθεί η σημασία αυτού του είδους του αναθεωρητισμού»...

«Αποχρωματισμένες» αναλύσεις

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε μια σειρά αναλύσεις για το ρόλο των «ξένων παραγόντων», «αποχρωματισμένες» ωστόσο από τον ίδιο τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της επέμβασης και τα μονοπωλιακά συμφέροντα που διακυβεύονται από την έκβαση της σύγκρουσης, αλλά και «αποχρωματισμένες» από τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προσυπογράφει όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της «Διεθνούς Συμμαχίας» του ευρωατλαντικού άξονα, διαλαλεί τη σημασία των βάσεων στην Ελλάδα για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους, ενώ συμβάλλει και στην παραγωγή «άλλοθι» για τις επεμβάσεις τους...

Σε αυτό το πλαίσιο, αφού σημείωσε ότι «έχουν εμπλακεί εννέα διαφορετικές χώρες στην ίδια χώρα που βομβαρδίζουν», ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τέλος στον εσωτερικό εμφύλιο», επειδή «ξένοι παράγοντες συνεχώς τροφοδοτούν το εσωτερικό της Συρίας με νέα όπλα, με νέα πυρομαχικά κ.ο.κ.», ενώ παράλληλα «έρχονται στρατεύματα από τρίτες χώρες, ή "μαχητές" - σε εισαγωγικά - τρομοκράτες από πάρα πολλές περιοχές της Δύσης».

«Αρα χρειάζεται μια πάρα πολύ συνειδητή αντιπολεμική πολιτική, μια πολιτική που να οδηγήσει σε ειρήνευση τις διαφορετικές πλευρές», κατέληξε, την ώρα που αποδεικνύονται όλο και πιο δύσκολοι και όλο και πιο «εύθραυστοι» οι όποιοι ενδοϊμπεριαλιστικοί συμβιβασμοί.

Προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, ανέφερε ότι οι μεν Τούρκοι «είναι πάντα δύσπιστοι έναντι της ΕΕ», ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας και την αξιοποίησή της ως εργαλείου πίεσης από την ΕΕ, ενώ από την άλλη μεριά «στην ΕΕ υπάρχουν ορισμένα κράτη (...) που πιστεύουν, ή ελπίζουν, ότι αυτή η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί, ή που επιδιώκουν να μην εφαρμοστεί».

Υπερασπιζόμενος και πάλι την απαράδεκτη συμφωνία που εγκλωβίζει στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι «η φροντίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να μην αφήνει περιθώρια στην Τουρκία να ακυρώσει αυτήν τη συμφωνία, αλλά ούτε να επιτρέψει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να αναιρέσουν την κοινή απόφαση».

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Βαφτίζει «εθνικό συμφέρον» τη βαθύτερη εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ο Δ. Βίτσας στην έδρα του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Νάπολη
Ο Δ. Βίτσας στην έδρα του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Νάπολη
Την έδρα του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Νάπολη της Ιταλίας, που ελέγχει και κατευθύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας στη νοτιοανατολική της πτέρυγα, επισκέφτηκε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια να αναλάβει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου ενεργότερο ρόλο σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε από τον επιτελάρχη του Στρατηγείου για τη λειτουργία και τους σχεδιασμούς της συγκεκριμένης δομής της λυκοσυμμαχίας και είχαν «ανταλλαγή απόψεων» για την κατάσταση στην περιοχή. Παραπέρα, ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη «σταθεροποίηση της περιοχής» και στο «ρόλο» που η Ελλάδα διαδραματίζει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ρόλο που έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, παραχωρώντας π.χ. πλήρη ελευθερία κινήσεων στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, την οποία καλωσόρισε στο Αιγαίο για να απλωθεί - με πρόσχημα το Προσφυγικό - πάνω στον πλου ρωσικών πλοίων προς Συρία. Τάζοντας επέκταση της βάσης της Σούδας, παραχωρώντας στους ΝΑΤΟικούς κι άλλες υποδομές, όπως Κάρπαθο, Καστέλλι, Καλαμάτα, προς υλοποίηση των ματωμένων σχεδίων τους. Αναζητώντας ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην προσφορά υπηρεσιών όπως συγκέντρωση, διαχείριση, ανταλλαγή και διάχυση πληροφοριών, κρίσιμος τομέας στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.

Επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, την προσήλωση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα... «εθνικά συμφέροντα» του κεφαλαίου, που διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης του εμπλέκοντας το λαό και τη χώρα βαθύτερα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ο Δ. Βίτσας, σε συνάντηση που είχε με τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, τους επισήμανε τη «σημασία της αποστολής τους» και πως αυτή «συνδέεται με τις εθνικές υποχρεώσεις και τα εθνικά συμφέροντα».

Σε αντίθεση με το κεφάλαιο, βέβαια, ο λαός όχι μόνο δεν έχει κανένα συμφέρον από τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά γνωρίζει από την πείρα του ότι οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου δεν προσφέρουν καμία εγγύηση για την ασφάλειά του και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι «ίσες αποστάσεις» που τηρούν ΝΑΤΟ και ΕΕ απέναντι στην ένταση της τουρκικής προκλητικότητας είναι χαρακτηριστικές, ενώ οι ανακατατάξεις που συντελούνται στην περιοχή της Μ. Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου, ως αποτέλεσμα των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και επεμβάσεων, ανοίγουν αντικειμενικά ζητήματα αλλαγής συνόρων και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων...

Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Παράλληλα με τις προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Αγκυρας, που ανοίγουν γενικότερα ζητήματα αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τις τελευταίες μέρες η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται και σε επιχειρησιακό επίπεδο στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, πιάνοντας το νήμα από αντίστοιχες ενέργειες προχτές, χτες 3 σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 6 τουρκικά μαχητικά, συν ένα μεμονωμένο, συνολικά 7 αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 6 παραβάσεις και 3 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Καταγράφηκε, δε, και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ