ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ

Αποψη από τη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ
Αποψη από τη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ
Συνάντηση με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) είχε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Ως Κόμμα έχουμε διατυπώσει και έχουμε φέρει μέχρι και σχέδια νόμου στη Βουλή, που έχουν δυστυχώς απορριφθεί, για την αντιμετώπιση των πιο οξυμένων προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων που αφορούν, π.χ., το δυσβάσταχτο φορολογικό σύστημα. Την, στην ουσία, εγκατάλειψη προστασίας της Υγείας, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα ασφάλιστρα, γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν. Επίσης, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των χρεών των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών που κλείνουν, λόγω χρεοκοπίας, και που βεβαίως δεν μπορεί να τιμωρηθούν με κατασχέσεις μια που δεν ευθύνονται αυτοί για την κρίση.

Παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξαναεπιχειρήσουμε να φέρουμε νέα σχέδια νόμου στη Βουλή, άλλωστε αυτό προβλέπεται και από τη γενικότερη θέση μας για την κατάργηση του μνημονίου. Αυτό, όμως, που αποτελεί απάντηση σήμερα είναι η κοινή δράση των αυτοαπασχολούμενων με τους εργατοϋπαλλήλους και τη φτωχή αγροτιά και η υιοθέτηση μέτρων που στρέφονται κατά των μονοπωλίων. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, ακόμα κι αν γίνει η ανάκαμψη από την κρίση, τα μονοπώλια είναι αυτά που θα κερδίσουν σε βάρος της μισθωτής εργασίας και των αυτοαπασχολούμενων».

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Αποκλειστικό κριτήριο τα συμφέροντα των τραπεζών

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», από τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γ. Χαν

«Μεγάλη πρόκληση» χαρακτήρισε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γ. Χαν, την έλλειψη ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς σε αυτές θα βασιστεί η ανάπτυξη, όπως ισχυρίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες και λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα ...επιθεωρήσει διάφορα έργα. Στις αιτιάσεις και καθυστέρηση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), είπε ότι όταν γυρίσει στις Βρυξέλλες θα μιλήσει με τους συναδέλφους του για το πώς θα επιταχύνουν τα πράγματα.

Τα πράγματα βέβαια είναι εντελώς διαφορετικά. Η κατάσταση φαίνεται να αποτελεί «θέατρο του παραλόγου» μόνο για εκείνους που δεν έχουν ακόμη καταλάβει ότι η ΕΕ και η τρόικα δεν έχουν καμιά αγωνία για τη μικρή βιοτεχνία στην Ελλάδα, ότι αδιαφορούν για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και μικρεμπόρους. Ενδιαφέρονται μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο, τις τράπεζες, τους δανειστές και φυσικά την εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού με τη μείωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών. Αντε και μερικών μεσαίων επιχειρήσεων σε επιλεγμένους τομείς. Ετσι παίζεται ένα παιχνίδι, αφενός σταδιακής συσσώρευσης, αφετέρου σταδιακής εξαθλίωσης, όπου τάχα εξασφαλίζεται ρευστότητα για τον ιδιωτικό τομέα, όμως η Ελλάδα δεν την αξιοποιεί. Μόνο που για να την αξιοποιήσει πρέπει να υπάρχει ...ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα!

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, ο επίτροπος δε σταμάτησε χτες να μιλάει για τα θετικά του μνημονίου,- το οποίο αποστρέφεται η κοινή γνώμη, όπως σωστά διαπίστωσε - ένα από τα οποία είναι η υποχρέωση για μεγάλη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, για την οποία εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένος που κινείται πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στόχος η αύξηση των εσόδων στις τουριστικές επιχειρήσεις

Την τουριστική πλευρά της κυβερνητικής - μνημονιακής πολιτικής του «μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε», υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, ανέπτυξε στις γενικές γραμμές της, η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη, χτες, στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Ταυτίζοντας, αυθαίρετα, το συμφέρον των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων με το κοινό συμφέρον, η υπουργός αισθάνθηκε ελεύθερη να μιλήσει για τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι η αύξηση των τουριστικών εσόδων, κάτι που θα το πετύχει με: τον περιορισμό των προϋποθέσεων αδειοδότησης, την αύξηση της χρηματοδότησης των τουριστικών ιδιωτικών έργων, την παράδοση όλης της δημόσιας υποδομής, από λιμάνια μέχρι ό,τι άλλο ζητηθεί στους ιδιώτες, την εκχώρηση των υπηρεσιών του υπουργείου όπως ο ΕΟΤ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, το νέο χωροταξικό, αλλά και άλλες δράσεις «σύμπραξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα προκύψουν.

Η υπουργός έφτασε στο σημείο να ζητήσει - παραπονούμενη για την απροθυμία στο σχετικό κάλεσμα που ήδη έχει απευθύνει - τη σύναψη συμφωνίας «κοινωνικής ειρήνης», καθώς η κυβέρνηση επιζητά την «κοινωνική γαλήνη» στην πρωτεύουσα. Σημείωσε ότι σέβεται το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν τα αιτήματά τους, πολλά από τα οποία είναι και ...δίκαια, αλλά κάνει και έκκληση να αποφεύγονται οι ακρότητες που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και τις ίδιες τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων. Με απλά λόγια «μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς», ιδίως όταν οι εκάστοτε υπουργοί δεν αισθάνονται την ανάγκη να κρατήσουν «ίσες αποστάσεις», έστω και προσχηματικά, αλλά τα δίνουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, μιλώντας σαν ένας οποιοσδήποτε επιχειρηματίας που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια ελευθερίες, δικαιώματα και την ανάγκη να ζήσουν οι εργαζόμενοι ως άνθρωποι και όχι ως σύγχρονοι δούλοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναδιάρθρωση - εκσυγχρονισμός του ΕΟΤ θα περιλάβει πρωτόγνωρες υπηρεσίες, αφού οι υπάλληλοι στα γραφεία εξωτερικού, των οποίων η λειτουργία θα αναθεωρηθεί, θα κληθούν να λειτουργούν ως «μικροί επιχειρηματίες», θα παράγουν υπεραξία και θα προωθούν πωλήσεις! Με την ευκαιρία, η κυβέρνηση θα κάνει και μερικές νέες προσλήψεις ή ανακατατάξεις, αφού τα γραφεία θα στελεχωθούν με παλιούς υπαλλήλους που θα επανεκπαιδευθούν ή με νέους, εκτός ΕΟΤ.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
«Μπλόκο» από τις αρχές της ΠΓΔΜ

Στην αφαίρεση, από τη θυγατρική των ΕΛΠΕ «OKTAAD- Skopje», του δικαιώματος χρήσης «της απλουστευμένης διαδικασίας εισαγωγών - εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου», προχώρησαν την περασμένη Πέμπτη οι τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, τα οποία πληροφορήθηκαν το γεγονός από τον ...ιστότοπο των αρμόδιων Αρχών!

Τα ΕΛΠΕ εκφράζουν «έκπληξη» για την εξέλιξη, σημειώνουν ότι «η απόφαση αυτή δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες και καθυστερήσεις στη διαδικασία εισαγωγής», ότι είναι «αστήρικτη και, ως εκ τούτου, άδικη και επιζήμια, αφού επηρεάζει την ομαλή τροφοδοσία με προϊόντα πετρελαίου των αγορών της ΠΓΔΜ και του Κοσσόβου».

Προσθέτει ότι «τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση της απόφασης αυτής είναι σαθρά και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, η ΟΚΤΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διοικητικά και έννομα μέσα για την κατάρριψή τους».

Η ΟΚΤΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση της ΠΓΔΜ, με ετήσιο κύκλο εργασιών 650 εκατ. ευρώ, διακίνηση περίπου 900.000 ΜΤ καυσίμων ετησίως και 675 εργαζόμενους.

Εγκριση τιμών για τον ΟΤΕ

Εγκρίθηκαν τελικά από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) οι προτεινόμενες από τον ΟΤΕ τιμές λιανικής για την προσφορά της υπηρεσίας VDSL με ταχύτητες 30 και 50 Mbps. Οπως προκύπτει από τη σχετική της ανακοίνωση, η υποβληθείσα πρόταση του ΟΤΕ πληροί τις προϋποθέσεις «θεμιτού ανταγωνισμού» αφού δίνει τη δυνατότητα προσφοράς ανάλογων υπηρεσιών και από τους εναλλακτικούς παρόχους.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο ΟΤΕ είχε απειλήσει με απόσυρση ολόκληρου του επενδυτικού του προγράμματος για την ανάπτυξη της υπηρεσίας VDSL στη χώρα μας, εξαιτίας της καθυστέρησης έγκρισης της πρότασής του από την ΕΕΤΤ. Την ίδια στιγμή υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς εναλλακτικών παρόχων, οι οποίοι θεωρούσαν - και ορθώς - ότι η προώθηση της παραπάνω υπηρεσίας από τον κύριο ανταγωνιστή τους τους έθετε ουσιαστικά «εκτός αγοράς» καθιστώντας τους «ενδιάμεσους» πελάτες του. Από τον περασμένο Ιούνη, μάλιστα, είχαν ζητήσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλούμενοι λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η ουσία είναι ότι με την παραπάνω απόφαση της ΕΕΤΤ, η «Ντόιτσε Τέλεκομ» αποκτά σαφές προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων τηλεπικοινωνιακών παρόχων, εκμεταλλευόμενη τις υποδομές και το «brand name» του ΟΤΕ που απέκτησε με εξευτελιστικά ποσά τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας έτσι την κερδοφορία της και ισχυροποιώντας τη θέση της στη σχετική αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Πτώση παραγγελιών - άνοδος τζίρου

Πτώση 8,8% σημείωσαν οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, έναντι μείωσης 1,4% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

Στη μέση δωδεκάμηνη περίοδο Σεπτέμβρης 2011 - Αύγουστος 2012, σε σύγκριση με τη δωδεκάμηνη περίοδο Σεπτέμβρης 2010 - Αύγουστος 2011, παρουσίασε μείωση 8,9%, έναντι αύξησης 5,3% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. Η μείωση των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία κατά 8,8% οφείλεται:

  • στη μείωση νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 10,7%.
  • στη μείωση νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 7,5%.

Την ίδια περίοδο ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των βιομηχανικών κλάδων σε εγχώρια και εξωτερική αγορά, σημείωσε αύξηση 3% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 3,1% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

Στη μέση δωδεκάμηνη περίοδο Σεπτέμβρης 2011 - Αύγουστος 2012, σε σύγκριση με τη δωδεκάμηνη περίοδο Σεπτέμβρης 2010 - Αύγουστος 2011, παρουσίασε αύξηση κατά 2,2%, έναντι αύξησης 8,3% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ