ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Τους τρομοκρατούν για να δεχτούν τη σκλαβιά

Ενδεικτική η στάση πολλών εργοδοτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις

Πίσω από το πανό του Συλλόγου τους συμμετείχαν οι σπουδαστές των ΙΕΚ στην προχτεσινή απεργία
Πίσω από το πανό του Συλλόγου τους συμμετείχαν οι σπουδαστές των ΙΕΚ στην προχτεσινή απεργία
Με σύγχρονη «σκλαβιά» μοιάζει η ζωή που σχεδιάζει το κεφάλαιο για τη νεολαία της κατάρτισης και της μαθητείας. Από τη μία πλευρά, κυβέρνηση και ΕΕ εντείνουν την επίθεση στο δικαίωμα των νέων στη μόρφωση αλλά και τη δουλειά, από την άλλη, εντείνονται και τα «μαθήματα» υποταγής που δέχονται αυτά τα παιδιά από τους εργοδότες αλλά και πολλούς διευθυντές σε σχολές.

Απόδειξη της παρέμβασης που γίνεται σ' αυτή την κατεύθυνση είναι και η στάση που αντιμετώπισαν πολλοί σπουδαστές στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις (από τις 26 Σεπτέμβρη και μετά).

«Αν ήσαστε "κανονικοί" εργαζόμενοι θα σας έδιωχνα», ήταν η αντίδραση που συνάντησε η Μαριάννα από τον εργοδότη όταν η ίδια μαζί με ακόμα μια μαθητευόμενη έκαναν απεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δουλεύει με τρεις υπαλλήλους και συμπληρώνει το προσωπικό με άλλους τόσους πρακτικάριους, που συνεχώς ανανεώνει.

«Κόκκινο πανί» για τον διευθυντή του ΙΕΚ της Ηλιούπολης έγινε το πανό που κρέμασε η Επιτροπή Αγώνα για να καλέσει τους σπουδαστές στην προχτεσινή απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. «Μας ζήτησε να το κατεβάσουμε», λένε η Ιωάννα και η Μάγια, «ήθελε τα ονόματα όσων συμμετέχουν στην επιτροπή», χωρίς να καταφέρει όμως να τρομοκρατήσει τους σπουδαστές.

Προβλήματα στη σχολή και στη δουλειά

Από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς τα προβλήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους με τον πιο έντονο τρόπο. «Πληρώνουμε δίδακτρα», λέει η Ειρήνη από το ΙΕΚ του Αγίου Δημητρίου, «χωρίς να έχουμε καμία παροχή». Ούτε το πάσο δεν τους έχει δοθεί, ενώ ελλείψεις υπάρχουν στα εργαστήρια σε μια σειρά ειδικότητες. Ο Γεράσιμος παρακολουθεί το τμήμα των τεχνικών αερίων καυσίμων, στο εργαστήριο όμως υπάρχει μόνο ένας καυστήρας κι αυτός λειτουργεί με πετρέλαιο και όχι με αέριο. Εκτός από τα 367 ευρώ που καταβάλλουν στην αρχή κάθε εξαμήνου, οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ καλούνται να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη για υλικά και αναλώσιμα, βιβλία και σημειώσεις. Τα ποσά αυτά φτάνουν, για παράδειγμα, τα 250 ευρώ για τους διακοσμητές στο ΙΕΚ του Αγίου Δημητρίου και τα 127 για τους αυτοματιστές στο ΙΕΚ της Ηλιούπολης. Τα αλλεπάλληλα «χαράτσια» προκαλούν την αντίδραση των σπουδαστών, αφού πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν. Υπάρχουν σπουδαστές που είναι άνεργοι, μετανάστες που αναγκάζονται από το νόμο να πληρώνουν διπλάσια δίδακτρα, παιδιά που οι γονείς τους είναι απλήρωτοι. Αλλά και όσοι εργάζονται για να ανταποκριθούν στο κόστος της σχολής και να συμβάλουν στο οικογενειακό εισόδημα, με δυσκολία καταφέρνουν να συνδυάσουν δουλειά και σχολή. «Δουλεύω μέχρι τις 3 το μεσημέρι», λέει ο Γκίκας, «και το μάθημα στο ΙΕΚ αρχίζει στις 4», με αποτέλεσμα συχνά να μην προλαβαίνει και να παίρνει απουσία.

Ανάμεσα στη δουλειά και στο μάθημα μοιράζουν τη μέρα τους οι νέοι και οι νέες στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, με «αντάλλαγμα» ψίχουλα. Στα πλαίσια της μαθητείας πληρώνονται με 18 ευρώ, από τα οποία τα 12 είναι η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα 6 η συμμετοχή του εργοδότη. Ακόμα και αυτό το ποσό δεν είναι δεδομένο αφού πολλοί δε βρίσκουν δουλειά, όπως τονίζει η Ελιάνα από την ΕΠΑΣ του Ηρακλείου. Η «λύση» που πρόβαλε καθηγητής στην ίδια ΕΠΑΣ είναι να πέσουν κι άλλο τα μεροκάματα, να μην πληρώνει τίποτα ο εργοδότης «για να βρουν κι άλλοι σπουδαστές δουλειά». Λες κι οι σπουδαστές δεν έχουν δικαίωμα στη δουλειά παρά μόνο αν είναι τζάμπα για τα αφεντικά τους. «Κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώνεστε», νουθετούν από την έδρα στην ΕΠΑΣ στο Αιγάλεω τους νέους που αγανακτούν με τα μεροκάματα πείνας, «εσείς μαθαίνετε», «ο εργοδότης έχει κόστος επειδή δεν ξέρετε τη δουλειά»...

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Ξεκινά αύριο το 35ο συνέδριο

Την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών αναδεικνύουν οι ταξικές δυνάμεις

Ξεκινούν αύριο Κυριακή οι εργασίες του 35ου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που θα διαρκέσουν τρεις μέρες. Η «Αγωνιστική Συνεργασία», στη διακήρυξή της, αναδεικνύει την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντίστασης και ανατροπής της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Μεταξύ άλλων, η Αγωνιστική Συνεργασία εστιάζει στο ρόλο της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η γραμμή πάλης που ακολούθησε «με κύριους εκφραστές τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κινιόταν στις ράγες της υποταγής στις επιδιώξεις και τη στρατηγική του κεφαλαίου. Καλλιέργησαν και εξακολουθούν να καλλιεργούν αυταπάτες για το χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, λέγοντας ότι μπορούν να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα οι ανάγκες, τα συμφέροντα των εργαζόμενων και η κερδοφορία των μονοπωλίων αρκεί να υπήρχε άλλο τρόπος διαχείρισης». Αποτέλεσμα της στρατηγικής τους ήταν, εκτός των άλλων, «η αποδοχή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο πρωταγωνιστικός τους ρόλος στον διαχωρισμό της Μεταφοράς και Διανομής, η υπογραφή της κατάπτυστης ΣΣΕ που νομιμοποιεί τις αποφάσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των απογόνων τους». Οι ίδιες δυνάμεις σήμερα «χωρίς να αλλάξουν θέση βαπτίζονται αντιμνημονιακοί και προσπαθούν αλλάζοντας κουστούμι να κλέψουν την ψήφο των συνέδρων και να συνεχίσουν τον ίδιο επιζήμιο ρόλο».

Ακόμα, η Αγωνιστική Συνεργασία αναφέρεται στην οργανωτική συγκρότηση του κινήματος, σημειώνοντας ότι η πρότασή της «για μια ομοσπονδία στο χώρο της ενέργειας, ένα σωματείο κατά επιχείρηση σε περιφερειακό ή επίπεδο νομού και ένα κλαδικό σε περιφέρεια ή νομό είναι αυτό που μπορεί να δώσει απάντηση σήμερα. Η εγγραφή των κλαδικών συνδικάτων στην ΓΕΝΟΠ αποτελεί βήμα σε αυτή την κατεύθυνση

Για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η στρατηγική του κινήματος ώστε να υπηρετεί τις ανάγκες της εργατικής τάξης στο σύνολό της υπογραμμίζει ότι μεταξύ άλλων πρέπει: Οι θέσεις του, ο προσανατολισμός του να έρχεται σε ρήξη με την πολιτική και την ανάπτυξη που εξυπηρετεί τις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλίων. Να καταγγείλει και να διαχωρίσει τις ευθύνες του από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές και παρατάξεις. Ο αγώνας για συνδικάτα γερά που θα έχουν την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων, δεμένα με τους τόπους δουλειάς και τα προβλήματα τους. Θα ενώνουν τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση, θα έχουν μέτωπο με την εργοδοσία και την πολιτική της. Οι εργαζόμενοι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να παίρνουν μέρος στην απόφαση - οργάνωση του αγώνα, να μην είναι απλοί θεατές. Να πάρει την ευθύνη κάθε εργαζόμενος και στην απόφαση και στην οργάνωση της δράσης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία»

Αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β), 10.30 π.μ.

Σύσκεψη οργανώνει σήμερα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, απευθύνοντας πρόσκληση μαζικής συμμετοχής στους εργαζόμενους που απασχολούνται στους δήμους μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας». Η σύσκεψη θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη).

Υπενθυμίζεται ότι τους εργαζόμενους αυτούς τους προσλαμβάνουν για λογαριασμό άλλων (των δήμων ή άλλων φορέων του δημοσίου) Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Οι εργαζόμενοι απασχολούνται μέχρι πέντε μήνες και πληρώνονται ανεξαρτήτως ειδικότητας μέχρι 625 ευρώ. Σήμερα η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι απλήρωτοι, χωρίς δικαιώματα και μέτρα προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό το Συνδικάτο τονίζει την ανάγκη «μόνιμοι και εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ να οργανώσουμε την πάλη μας για να σταματήσει η εκμετάλλευση που δεχόμαστε. Αλλωστε η επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση είναι συνολική και αφορά όλους τους εργαζόμενους. Δεν κάνει διάκριση».

Κινητοποίηση χτες στη Δυτική Αττική

Συγκέντρωση έκαναν χτες στα γραφεία της ΜΚΟ «Ευθύτυπος» εργαζόμενοι που απασχολούνται στα προγράμματα αυτά σε δήμους της Δυτικής Αττικής. Οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί από αυτή τη ΜΚΟ είναι πάνω από δύο μήνες απλήρωτοι και απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και να τους δοθούν τα κείμενα των συμβάσεων εργασίας τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ