ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Ανάστατοι οι εργάτες από τη νέα εργοδοτική επίθεση

Κάλεσμα στους εργάτες του Βόλου και του Βελεστίνου να μην μπουν σε κανένα παζάρι με την εργοδοσία απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας

Τις συνέπειες που έχει για τους εργάτες η προστασία της «ανταγωνιστικότητας» επιβεβαιώνουν οι νέες αξιώσεις του μεγαλοβιομήχανου Μάνεση, που τώρα απαιτεί: Μείωση κατά 25% στους μισθούς των εργαζομένων στα δύο εργοστάσια της «Χαλυβουργίας» σε Βόλο και Βελεστίνο. Αφού «έλιωσε» τους εργαζόμενους εκεί, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια στους ηρωικούς απεργούς του Ασπροπύργου, τώρα επανέρχεται αδίστακτα να υπερασπιστεί τις ανάγκες της κερδοφορίας του και εγκαινιάζει νέο γύρο επέλασης ενάντια στους εργαζόμενους της εταιρείας.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες συνδικαλιστών, την περασμένη Δευτέρα στο εργοστάσιο του Βόλου εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά ο ίδιος ο ιδιοκτήτης Ν. Μάνεσης και κάλεσε σε συνάντηση το σωματείο για να υποστηρίξει με δραματικούς τόνους ότι η κατάσταση δεν είναι καλή. Μίλησε - όπως όλοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες - για το μεγάλο «ανταγωνισμό», τη μείωση παραγγελιών και την ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής, για να καταλήξει στην τελική του πρόταση για τη μείωση των μισθών. Προχώρησε μάλιστα και σε άμεσο εκβιασμό, ότι αν αρνηθούν, έχει στο συρτάρι και άλλες πιο επώδυνες προτάσεις για τους εργάτες, αφήνοντας να εννοηθεί για εκ περιτροπής εργασία με μείωση 30% και πάνω στους μισθούς.

Από την πλευρά τους, οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές του σωματείου, που πριν ένα χρόνο πανηγύριζαν ότι η αποδοχή της πεντάωρης δουλειάς με ανάλογη μείωση μισθών θα έσωζε τις θέσεις εργασίας, εμφανίστηκαν παραπλανημένοι και προδομένοι. Την επόμενη ημέρα, το ΔΣ συνεδρίασε και απέρριψε ομόφωνα τις μειώσεις 25%, ξεκαθαρίζοντας πάντως - με επιστολή της προς την εργοδοσία - ότι η αντίδρασή της θα είναι να ...επανέλθει με νέες προτάσεις στο τραπέζι του «διαλόγου». Αντίστοιχα, και με ανακοίνωση που εξέδωσαν προς τους εργάτες, εμφανίστηκαν επίσης ως «απατημένοι» του Μάνεση.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι συνεννοήθηκαν - μετά από πρόταση των διευθυντών - να δοθεί προχτές μια ημέρα άδεια στους εργάτες για να μην πάρουν μέρος στη γενική απεργία. Την ίδια στιγμή αντί να συγκαλέσουν άμεσα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων το μεταθέτουν συνεχώς και κάτω από την πίεση και την οργή «υπόσχονται» ότι θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα.

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η υποχώρηση των εργατών μπροστά στους εκβιασμούς της εργοδοσίας δεν προστατεύει τους εργάτες. Ισα - ίσα. Συμβάλλει στην ένταση της εργοδοτικής επίθεσης, εφησυχάζει τους εργάτες και στρατεύοντάς τους πίσω από την υπεράσπιση των εργοδοτικών συμφερόντων τούς στρέφει ενάντια στα δικά τους συμφέροντα.

Οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου και το σωματείο τους τόνιζαν από την πρώτη στιγμή του πολύμηνου αγώνα τους ότι η υποταγή στις αντεργατικές αξιώσεις του εργοδότη θα φέρει και νέες πιο άγριες, καλώντας τους εργάτες της Μαγνησίας σε αγωνιστικό συντονισμό και να μην επιτρέψουν τη μετατροπή τους σε απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Πάντως, τα συμπεράσματα του πολύμηνου αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου, σε συνδυασμό με τις νέες εξελίξεις στην εταιρεία, φαίνεται να προβληματίζουν γόνιμα τους εργάτες, όπως εκφράζεται ανοιχτά και στις εξορμήσεις που ξεκίνησε τη Δευτέρα το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» έξω από τα δύο εργοστάσια. Ανοιχτά το Συνδικάτο τους καλεί να απαιτήσουν από το σωματείο να γίνει άμεσα Γενική Συνέλευση, να απαλλαγούν από τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές και να μη δεχτούν καμία διαβούλευση και διαπραγμάτευση για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και μειώσεις μισθών.

Ετοιμο να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στους εργάτες της Μαγνησίας δηλώνει το σωματείο των εργατών στον Ασπρόπυργο, ενώ χτες το απόγευμα το ΔΣ του σωματείου επρόκειτο να συνεδριάσει με βάση και τις εξελίξεις στην εταιρεία.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Νομιμοποιεί τη σφαγή των μισθών

Νομιμοποίηση της μείωσης του κατώτατου μισθού από τα 751 ευρώ μεικτά στα 586 ευρώ και της αύξησης της δοκιμαστικής περιόδου ενός εργαζόμενου πάνω από τους 2 μήνες, δίνει η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης με πρόσφατη απόφασή της. Η απόφαση θέτει «βέτο» - συμβουλευτικά πάντα - στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης (το 2010) για μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα 2/3 του εθνικού κατώτατου μισθού (586 ευρώ) και στην παράταση της δοκιμαστικής περιόδου από 2 σε 12 μήνες, όπου οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση και χωρίς καμία αποζημίωση.

Το σκεπτικό του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν θα μπορούσε παρά να είναι έωλο στην προσπάθειά του να «δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα»: έτσι, θεωρεί πως η μείωση του μισθού στους νέους Ελληνες σημαίνει πως πλέον αμείβονται κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα. Ωστόσο το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα είναι πάνω από 600 ευρώ το μήνα, όριο εξαιρετικά χαμηλό με βάση και τη διαρκή αύξηση του κόστους ζωής.

Αναφορικά με τη δοκιμαστική περίοδο, πριν το 2010, αυτή ήταν στους δυο μήνες, οπότε ο εργοδότης μπορούσε να απολύσει τον εργαζόμενο αν δεν ήταν ευχαριστημένος, χωρίς αποζημίωση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ισχυρίζεται πως το ένα έτος δοκιμαστικής περιόδου «αντιβαίνει στο καταστατικό» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που αναφέρει πως οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε «λογική» ειδοποίηση πριν τερματιστεί η απασχόλησή τους, χωρίς ωστόσο να καθορίζει την περίοδο της «λογικής» ειδοποίησης.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ που στα λόγια διαφωνούσε με τη μείωση του εθνικού βασικού μισθού (από 751 ευρώ στα 586 ευρώ), που επέβαλε η κυβέρνηση τον Φλεβάρη του 2012, πανηγυρίζει τώρα με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για βασικό μισθό στα 586 ευρώ λέγοντας πως «ο αγώνας των συνδικάτων (...) φέρνει αποτελέσματα, καθώς κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Ευρώπης εργασιακές ανατροπές στην Ελλάδα επειδή παραβιάζουν κατάφορα τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη». Σπεύδει να καλέσει «την κυβέρνηση να σεβαστεί και να εφαρμόσει άμεσα τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και το Συμβούλιο Επικρατείας» όπου θα συζητηθεί και δική της σχετική προσφυγή.

Δηλαδή η ηγεσία της ΓΣΕΕ θέλει να κατοχυρωθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο εθνικός βασικός μισθός των 586 ευρώ! Ακόμα μια φορά ρίχνει νερό στο μύλο της λαϊκής παραπλάνησης, καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ, την ίδια στιγμή που εμφανίζεται - δήθεν - να καταγγέλλει την τρόικα (στην οποία συμμετέχει και η ΕΕ) και όσα προωθεί.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ
Ξεκινά σήμερα

Ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το 12ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στηρίζει τους υποψήφιους της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Νεφροπαθών (ΕΣΚ - Νεφροπαθών), σημειώνοντας πως «σήμερα χρειαζόμαστε Ομοσπονδία μαχητική και αγωνιστική που να διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να παζαρεύει και να διαπραγματεύεται πόσα θα χάσουμε! Αντεπίθεση στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει! Μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Στηρίζουμε - ψηφίζουμε τους αγωνιστές: Γαλατιανό Στυλιανό, Μαντά Κωνσταντίνο, Σεχρεμέλη Ιωάννη».

  • Η ΣΕΑΑΝ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ την Τρίτη στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Στην Αθήνα, θα γίνει στις 11 π.μ. στο κεντρικό ΚΕΠΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8) και το ραντεβού της ΣΕΑΑΝ είναι στις 9.30 π.μ. στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37).
Σύσκεψη Επιτροπής Ανέργων

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Προσλήψεις μέσω ΜΚΟ και ο ρόλος της ΓΣΕΕ», διοργανώνει η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού, τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη, στις 6μ.μ., στην οδό Κουντουριώτη 25 (1ος όροφος).

Ολοκληρώθηκε η απεργία στο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ»

Με στόχο να ακυρωθεί στην πράξη η κατάπτυστη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που σφάζει τους μισθούς, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» προχώρησαν σε 48ωρη απεργία η οποία ολοκληρώθηκε χτες. Κάτω από την πίεση που ασκεί ο αγώνας τους ορίστηκε ραντεβού με την εργοδοσία τη Δευτέρα, στις 3 το μεσημέρι, όπου το επιχειρησιακό σωματείο θα απαιτήσει τη μη εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ και την υπογραφή νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ χωρίς μείωση μισθών. Χτες στο πλαίσιο της απεργίας αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού σωματείου και των εργαζομένων επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» - που μετά από 26 μέρες απεργία έκαναν ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει τις απώλειες από την εφαρμογή της κλαδικής - όπου και τους προσέφερε οικονομική ενίσχυση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ