ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Στους δρόμους και σήμερα

Με νέα κινητοποίηση σήμερα και οργανωτές τα ταξικά τους σωματεία, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που απαξιώνει τη Ζώνη και συνολικά τη ναυπηγική βιομηχανία και καταδικάζει αυτούς και τις οικογένειές τους στην ανεργία και την εξαθλίωση προκειμένου να θωρακιστεί και ενισχυθεί η κερδοφορία των εφοπλιστών, των μονοπωλίων. Στις 3 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο παύσης εργασιών, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά. Θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, η οποία θα έχει κατάληξη το μέγαρο του ΟΛΠ ΑΕ.

Τα σωματεία της Ζώνης με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ για να προωθήσει το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο» αποφάσισε να αλλάξει τη χρήση του μώλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και από χώρο ναυπηγοεπισκευής τον μετατρέπει σε car terminal, δηλαδή αλάνα για την τοποθέτηση των αυτοκινήτων! Επιπλέον, αποφάσισε το κλείσιμο των δεξαμενών της περιοχής Βασιλειάδη. Παράλληλα, την ίδια στιγμή που ο ΟΛΠ ΑΕ ανακοινώνει το πάγωμα των τιμολογίων του για τα πλοία που ελλιμενίζονται στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού, ανακοίνωσε την αύξηση κατά 9,8% των ήδη πανάκριβων τιμολογίων που επιβάλλει για πλοία που ελλιμενίζονται στη Ζώνη με σκοπό να επισκευαστούν!

«Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει - υπογραμμίζουν τα σωματεία - απαντάμε με την κλιμάκωση του αγώνα» για την άμεση προστασία των ανέργων και να ληφθούν μέτρα τώρα σύμφωνα με το διεκδικητικό τους πλαίσιο για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης.


ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Επιβάλλεται ο συντονισμός του αγώνα σε ταξική κατεύθυνση

Αγριο χτύπημα δέχονται τα δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων και του λαού, συνέπεια της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης των αγορών

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Το άγριο και διαρκές χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προκειμένου να προωθηθεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των απελευθερώσεων, το μέγεθος της κυβερνητικής συκοφαντίας και η ανάγκη έντασης της μάχης για το συντονισμό της αντιμονοπωλιακής ταξικής δράσης αναδείχθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων από τις πρώην ΔΕΚΟ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι Μοχάμετ Χαμζέτ, Μοχάμετ Αλί Παρτούβι και Ντάριος Γκαγκάρι, μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Ιράν με τους δύο τελευταίους να είναι και βουλευτές. Βρίσκονται στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και χτες είχαν νωρίτερα συναντήσεις με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας και την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Χαιρετίζοντας τη σύσκεψη ο Μοχάμετ Χαμζέτ τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης δεσμών μεταξύ των συνδικάτων και των εργατών των δύο χωρών.

Την εισήγηση έκανε ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η βρώμικη επίθεση, είπε, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εναντίον των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ στόχο έχει να κρύψει τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα ελλείμματα, να τους διαβάλει «στους εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και στα λαϊκά στρώματα, ώστε πιο εύκολα να κάνει απολύσεις, με τελικό σκοπό να παραδώσει όλες αυτές τις επιχειρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο». Διαλύοντας τις συκοφαντίες, επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει στοιχεία του 2009 και όχι του 2010, όταν έγινε μεγάλη περικοπή. Παρουσιάζει τις μεικτές και όχι τις καθαρές αποδοχές και ότι στο λεγόμενο μισθολογικό κόστος τσουβαλιάζει τους μισθούς των εργατοϋπαλλήλων με «τους πραγματικά προκλητικούς μισθούς» των διευθυντικών στελεχών.

Oι ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε, αποτελούν στρατηγική επιλογή της ΕΕ εδώ και χρόνια και είναι απαίτηση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν τα κόμματα του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και τα κόμματα που, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν το οικοδόμημα της ΕΕ. Ανέδειξε τις ευθύνες των ηγεσιών σε ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) γιατί υπηρετούν αυτή την πολιτική.

Είπε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, στη γραμμή της ταξικής αντιμονοπωλιακής πάλης για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Μια οικονομία λαϊκή που θα έχει αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο «βάζουμε ως στρατηγικό μας στόχο τη συγκρότηση ενιαίων αποκλειστικά κρατικών - λαϊκών φορέων σε όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας οι οποίοι θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και μέσω κεντρικού σχεδιασμού και εργατικού - λαϊκού ελέγχου θα παράγουν, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, φθηνά και υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες». Παρουσίασε τους άξονες αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης και δράσης, που μεταξύ άλλων είναι η καταδίκη της συκοφαντικής επίθεσης και των ιδιωτικοποιήσεων. Η πάλη για να παρεμποδιστούν οι νέες ιδιωτικοποιήσεις, να απαιτηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα προστασίας για τους ανέργους και άλλα. Καταλήγοντας παρουσίασε τη δράση των ταξικών δυνάμεων στην κατεύθυνση συντονισμού της δράσης και τόνισε την ανάγκη έντασής της.

Ενδιαφέρουσα κουβέντα

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για το τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς. Στην ΕΘΕΛ από τους 6.500 εργαζόμενους, οι σχεδόν 6.000 πραγματοποίησαν 142 χιλιάδες μέρες εργασίας σε μέρες αργίας, το 2009. Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις σε οδηγούς φθάνουν τους 1.200 και σε τεχνικούς τους 300. Ακόμα, σε χτεσινή τοποθέτηση του προέδρου της ΕΘΕΛ στη συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης διαφάνηκε ότι θα καταργηθούν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά από το 2011! Ενώ σχεδιάζεται η παραπέρα μείωση των γραμμών, που θα επιφέρει μείωση του προσωπικού και θα λειτουργήσει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Στα ΕΛΤΑ η τεράστια έλλειψη προσωπικού (από 11.900 είναι σήμερα 9.000) έχει εξαναγκάσει τους ταχυδρόμους με μοτοσικλέτες να κάνουν από 70 έως και 90 χιλιόμετρα καθημερινά και όσους όσοι διανέμουν πεζή να κάνουν μέχρι και 15 χιλιόμετρα! Στην ΕΥΔΑΠ οι εργαζόμενοι από 4.500 πριν λίγα χρόνια έχουν μείνει 3.000, το έργο διαρκώς συρρικνώνεται καθώς δίνεται στους εργολάβους. Στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία το προσωπικό έφθανε τη δεκαετία του '80 στις 7.000 και τώρα απασχολούνται μόλις 1.300 εργαζόμενοι. Στη ΔΕΗ, διευθυντής είπε ότι, λόγω της έλλειψης προσωπικού, παρόλο που εκκρεμούν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, θα κάνουν προσλήψεις εξωτερικού προσωπικού που έχει πιο πολλά προσόντα, αλλά πολύ μικρότερο κόστος! Ο ίδιος χαρακτήρισε το κόστος του μόνιμου προσωπικού της ΔΕΗ σε συγκεκριμένο τομέα «τρομακτικό»!

Εγιναν ακόμα τοποθετήσεις για τον ΟΣΕ και τους πρόσφατους αντεργατικούς σχεδιασμούς, τον ΗΣΑΠ, τον ΟΤΕ, που τα τελευταία 16 χρόνια έχει μειώσει το προσωπικό κατά 16.000 άτομα και τώρα σχεδιάζει νέα μείωση κατά 2.000, με ταυτόχρονη κατάργηση της μονιμότητας, μείωση αποδοχών και άλλα. Αποκαλυπτικές ήταν οι αναφορές για τη δράση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που φρόντιζε να κρατά τους εργαζόμενους διαιρεμένους, να καλλιεργεί το συντεχνιασμό και τον εφησυχασμό προκειμένου να διευκολύνει το πέρασμα των ιδιωτικοποιήσεων. Οι ίδιες δυνάμεις σήμερα καλλιεργούν ενοχές στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι δεν πρέπει να λένε πόσα παίρνουν γιατί τάχα είναι υψηλόμισθοι!


ΠΑΜΕ
Οι προβοκάτορες θα ξεσκεπαστούν

Με αφορμή τα διάφορα μηνύματα υβριστικού περιεχομένου που στέλνονται καθημερινά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΠΑΜΕ, αλλά και σε άλλους αποδέκτες, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σε γραπτό του σχόλιο αναφέρει:

«Οι διάφοροι μηχανισμοί συνεχίζουν τον προβοκατόρικο και βρώμικο ρόλο τους σε βάρος του ΠΑΜΕ. Το "e-mail" του ΠΑΜΕ κατακλύζεται με μηνύματα υβριστικού περιεχομένου και συκοφαντικά, από τη διεύθυνση PameKKE [pame.kke@gmail.com]. Τα μηνύματα αυτά στέλνονται και σε άλλους αποδέκτες.

Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι όλοι αυτοί που νομίζουν ότι δεν τους γνωρίζουμε. Θα ξεσκεπαστούν σύντομα και θα αποκαλυφθεί η προέλευσή τους.

Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει τη δράση του, την οργάνωση της εργατικής τάξης, την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, κατά των κομμάτων της πλουτοκρατίας, κατά των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ