ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Η ψήφος στο ΚΚΕ θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για τα λαϊκά στρώματα

Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού στην πλατεία Κολιάτσου

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
Στα εμπορικά καταστήματα επί της οδού Πατησίων γύρω από την πλατεία Κολιάτσου, περιόδευσε χτες το απόγευμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που αναπτύχθηκαν άνθρωπο τον άνθρωπο, αλλά και σε παρέες εκφράστηκε γνήσια η οργή και αγανάκτηση των ανθρώπων του μόχθου για τα προβλήματα που τους ταλανίζουν. Για τη μεθοδευμένη υποβάθμιση της περιοχής, ώστε με τον εξοβελισμό των σημερινών κατοίκων, φιλέτο γης να περάσει στα χέρια λίγων που θα θησαυρίσουν με την μετέπειτα εκμετάλλευσή του. Επίσης, για την ακρίβεια, την ανεργία, τον διαρκώς αυξανόμενο ΦΠΑ, τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, την αναδουλειά, το νέο γύρο περαίωσης που σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και πολλά ακόμα.

Απαντώντας ο Νίκος Σοφιανός έκανε σαφές πως τα προβλήματα αυτά οφείλονται στην πολιτική που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όπως τις εξειδικεύουν κιόλας οι αιρετοί τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιβάλλοντας πρόσθετα χαράτσια και φόρους στο λαό. Σημείωσε πως τώρα είναι ευκαιρία οι εργαζόμενοι, κρίνοντας με βάση την ίδια τους την καθημερινότητα, την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά στο πετσί τους, να στείλουν μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής. Προειδοποίησε ότι η αποχή δεν είναι λύση, δεν καταδικάζει κανέναν από τους υπεύθυνους. Αναφερόμενος σε αναχώματα που έχουν στηθεί και ειδικά στην περιφέρεια Αθήνας (Δημαράς, Μητρόπουλος) υπογράμμισε ότι στόχος τους είναι να απορροφήσουν τη λαϊκή αγανάκτηση, αφήνοντας το σύστημα αλώβητο.

Τόνισε ότι μόνο συμφέρον των λαϊκών ανθρώπων είναι να καταδικάσουν με τρόπο καθαρό και σαφή αυτήν την πολιτική και τις δυνάμεις που την προωθούν, με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση», τη μόνη ψήφο που, όπως είπε, δεν επιδέχεται παρερμηνειών, αποτελεί έκβαση σαφούς καταδίκης και παράλληλα δείχνει τη διάθεση του λαού να αντισταθεί, να ορθώσει το μπόι του διεκδικώντας τον πλούτο που ο ίδιος παράγει.

Μιλώντας και για τον άμεσο αντίκτυπο που θα έχει η ψήφος στο ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές είπε πως ένα υψηλό ποσοστό του Κόμματος θα κλονίσει την κυβέρνηση, θα συμβάλει ώστε σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αναγκαίων λαϊκών αγώνων, να φρεναριστούν μέτρα που έχει ήδη έτοιμα η κυβέρνηση στο συρτάρι της για την επομένη των εκλογών. Ταυτόχρονα, η ανάδειξη αγωνιστών, κομμουνιστών δημάρχων και περιφερειαρχών θα βοηθήσει ώστε να ματαιωθούν φόροι, αναγκαία κονδύλια να διοχετευτούν σε υποδομές που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί), να μειωθούν τιμολόγια, δηλαδή να παρθούν άμεσα μέτρα ανάσες και ανακούφισης για το λαό.

Στα βουβά προς τις εκλογές, πρόβλημα και για τη μεταφορά των ψηφοφόρων
  • Χωρίς απαντήσεις, στα ζητήματα που έχουν τεθεί, εμφανίστηκε στη χτεσινή, δεύτερη, συνεδρίαση της Επιτροπής η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών
  • Κυβερνητικές πλάτες στην αποσιώπηση υποψηφίων και συνδυασμών από τα κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα

Καμιά απάντηση δεν είχε να δώσει χτες η κυβέρνηση για τα ζητήματα που είχαν θέσει οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στη διακομματική επιτροπή η οποία συνέρχεται πάντοτε σε προεκλογικές περιόδους με αντικείμενο την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης της επιτροπής χτες, η ηγεσία του ΥΠΕΣ και δεν είπε τίποτα για όσα είχαν τεθεί από την πρώτη συνεδρίαση, αλλά και δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση να δεσμευτεί ότι θα προωθήσει λύσεις σε παλιότερα και νεότερα προβλήματα. Η προεκλογική κίνηση εισέρχεται οσονούπω στο τελευταίο δεκαπενθήμερο, ο νόμος για την προβολή των υποψηφίων δεν εφαρμόζεται ούτε από τα ιδιωτικά ούτε από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, οι πολίτες δεν ενημερώνονται για τις απόψεις υποψηφίων και συνδυασμών, αλλά η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δεσμευτεί - γιατί έτσι προφανώς τη συμφέρει - ότι θα λάβει μέτρα έτσι ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση, τουλάχιστον στα κρατικά κανάλια. Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, υποστήριξε χτες προς τα μέλη της διακομματικής ότι θεωρεί αυτονόητη την εφαρμογή του νόμου στην κρατική ραδιοτηλεόραση, χωρίς φυσικά να μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτό το αυτονόητο δεν έχει βρει ακόμη πρακτική εφαρμογή. Το ζήτημα της πλήρους και ισότιμης προβολής των υποψηφίων, τόσο στα κρατικά όσο και στα ιδιωτικά κανάλια, τέθηκε για μία ακόμη φορά από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ προς την ηγεσία του υπουργείου αλλά φαίνεται προς προσέκρουσε σε κλειστά αυτιά.

Ιδια τύχη είχαν και τα άλλα ζητήματα που είχαν τεθεί στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής. Για το ζήτημα της μετακίνησης των ψηφοφόρων στον τόπο που ψηφίζουν, η κυβέρνηση το μόνο που είχε να πει είναι ότι τα ΚΤΕΛ θα παρέχουν έκπτωση 25% στα εισιτήρια, ενώ δεν είχε τίποτε το θετικό να συνεισφέρει σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση επαρκούς αριθμού πλοίων και αεροπλάνων - καθώς και έκπτωσης στα εισιτήρια - κατά τις ημέρες που οι εκλογείς θα χρειαστεί να ταξιδέψουν για να ψηφίσουν. Από το ΚΚΕ ζητήθηκε η έκπτωση, τουλάχιστον, στον ΟΣΕ και στα πλοία να φτάνει το 50% ενώ οι άνεργοι να μπορούν να ταξιδέψουν τζάμπα. Με ιδιαίτερη έμφαση τέθηκε το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στις άγονες γραμμές καθώς και της τροποποίησης του δρομολογίου του πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» που ουσιαστικά αφήνει την Ικαρία ακάλυπτη συγκοινωνιακά και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που πρέπει να μετακινηθούν ψηφοφόροι προς το νησί. Στο ζήτημα αυτό η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποσχέθηκε πως θα δει τι μπορεί να κάνει...

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ άσκησε επίσης οξύτατη κριτική προς την κυβέρνηση για το αλαλούμ με τις αλληλοαναιρούμενες εκλογικές εγκυκλίους, υπογραμμίζοντας πως έχουν κάνει ζημιά στη δουλειά των υπηρεσιών και στους συνδυασμούς. Επίσης, ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί ζητείτε η καταγραφή των δημόσιων υπαλλήλων που είναι υποψήφιοι και ξαναέθεσε τα θέματα της ατέλειας χάρτου στα ψηφοδέλτια καθώς και να επιβεβαιωθεί με εγκύκλιο η δέσμευση του υπουργείου ότι δε θα συμπεριλαμβάνονται στις εκλογικές δαπάνες τα έξοδα υποψηφιότητας του κάθε υποψηφίου. Τέλος, το ΚΚΕ ζήτησε να βγουν άμεσα οι εγκύκλιοι - για τις οποίες έχει δεσμευτεί το υπουργείο - που θα αποσαφηνίζουν πλευρές της νομοθεσίας και θα καλύπτουν νομικά κενά ώστε να είναι απολύτως σαφές το πλαίσιο βάσει του οποίου προκύπτει η ακυρότητα ψηφοδελτίων.

Συσκέψεις ετεροδημοτών

Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω συσκέψεις ετεροδημοτών, όλες στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου):

Μυτιλήνης: Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Θεσσαλίας: Αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ιονίου: Το Σάββατο 23/10, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα.

Ικαρίας: Την Κυριακή 24/10, στις 6 μ.μ., θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος.

Πελοποννήσου: Τη Δευτέρα 25/10, στις 7 μ.μ.

Ηπείρου: Την Τετάρτη 27/10, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

Κρήτης: Το Σάββατο 30/10, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Αλέκος Περάκης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

Περιοδείες Γιώργου Μαρίνου

Ο Γιώργος Μαρίνος, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Συνειδητή επιλογή η αποσιώπηση της δράσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

O Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη δεύτερη συνάντηση της διακομματικής επιτροπής σχετικά με την προβολή των υποψηφίων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κατά κανόνα αποσιώπηση των θέσεων και της δράσης των υποψηφίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" από τα κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και άλλα μέσα με ευθύνη της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση κώφευσε πλήρως στις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ώστε να υπάρχει διασφάλιση της ίσης προβολής των υποψηφίων και των συνδυασμών στις περιφέρειες και στους δήμους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για προβολή της δραστηριότητας και των θέσεών τους σε κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων, αλλά συνειδητής επιλογής.

Καλούμε να δραστηριοποιηθούν μαχητικά δίπλα στις δυνάμεις του ΚΚΕ, για την επιτυχία της "Λαϊκής Συσπείρωσης", τους φίλους του ΚΚΕ, όλους τους εργαζόμενους που καταλαβαίνουν ότι η υπερψήφιση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις εκλογές αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και ότι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ΚΚΕ θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ